Uwants TV消閒生活手機討論遊戲地帶影視娛樂校園生活數碼科技寵物樂園學術文化體育世界購物廣場時事投資貼圖影片上班一族美容纖體戀愛婚姻汽車討論站務管理
發帖
註冊 登入/註冊
追帖 打印

水草蝦主題 討論區(2)(大家返來啦)

水草蝦主題 討論區(2)(大家返來啦)

本人熱愛養水草蝦,希望大家都能分享一下心得....
好期代大家的意見

蝦缸做景
https://www.uwants.com/viewthread.php ... age=1#pid79861703
有咩養蝦問題,大家可以post 一 post 係到,好多師兄師妹會盡力解答

紅白水晶蝦 / 黑白水晶蝦
日本改良 飼養難度:好難

鑽石蝦  
分佈: Hong Kong 香港  
全長: 1 ~ 2 cm  
大卵型  飼養難度:中難

綠蝦   
分佈:Japan 日本   
全長:2 cm ~ 3cm   
大卵型   飼養難度:容易

附件

1.JPG(26.26 KB)

2008-1-10 04:39 PM

各位養蝦弟兄姊妹多多支持<<<水草蝦&水晶蝦專區 討論>>>
有水晶蝦多多多
做自己喜歡的事,靜
唔信就算:"到時死蝦又唔係我"這句話我最愛
路搖知馬力,日久見人心
要提升EQ控制自己情緒
還信世界還是美好的
懿馬昭之心,路人佳知,想我跌倒,再比心機
這是我的做法,你可以參考其他意見
講你又唔聽,答左你又唔信,最後都係跟住做....唉

回覆 引用 TOP

虎紋蝦  
分佈:China 中國  
全長:2~3cm  
大卵型  飼養難度:

蜜蜂蝦  
分佈:Hong Kong 香港  
全長:1~2cm  
大卵型  飼養難度:中難

紅戟蝦  
分佈:India 印度  
全長:3.5cm  
細卵型  飼養難度:中等

大和藻蝦  
分佈:Japan 日本  
全長:5cm  
細卵型  飼養難度:容易

緑鼻蝦

緑晶蝦

瘦蝦  
分佈:東南亞  
全長:6cm~10cm
細卵型  飼養難度:容易

各位養蝦弟兄姊妹多多支持<<<水草蝦&水晶蝦專區 討論>>>
有水晶蝦多多多
做自己喜歡的事,靜
路搖知馬力,日久見人心
要提升EQ控制自己情緒
還信世界還是美好的

回覆 引用 TOP

聖誕蝦

網球蝦  
分佈:東南亞  
全長:10cm, 6~8cm  
細卵型  飼養難度:中等

香港野生米蝦  
分佈:HongKong 香港  
全長:2~3cm  
大卵型  飼養難度: 中等

櫻花蝦 , 櫻桃蝦,
全長: 2.5 - 3 cm  

大卵型  飼養難度:

藍蝦  改進叫黑殼
分佈:China 中國  
全長:2~ 3cm  
大卵型  飼養難度:中等

有水晶蝦多多多
做自己喜歡的事,靜
路搖知馬力,日久見人心
要提升EQ控制自己情緒
還信世界還是美好的

回覆 引用 TOP

水晶蝦基本分類:
最主要是睇蝦腰和背
虎牙,v仔,日之丸,禁止進入,w丸等

虎牙----------腰間有紅白之分,形狀似虎的牙齒
v仔------------就係紅和白形成斜紋好似v字
日之丸--------圓形紅色只在背部,好似日本的旗(所以叫日之丸)
禁止進入-----圓形紅色在背再加上白色一横在中間,好似路標禁止進入
w丸------------有兩個紅點在背

fkleo2003 的分享
紅圈 : w丸
藍圈 : 虎牙
黑圈 : 丸

有水晶蝦多多多
做自己喜歡的事,靜
路搖知馬力,日久見人心
要提升EQ控制自己情緒
還信世界還是美好的

回覆 引用 TOP

NO2,NO3
NO2是亞硝酸,是「氮循環」的其中一項「產物」。
包括死亡的水草,軟體,魚類等都含有有害物質阿摩尼亞或稱氨(NH3及NH4),是一種有毒的物質。
亞硝酸(NO2-)再經硝化菌的硝化作用即可轉變成為硝酸鹽(NO3-) ,是一種較無毒的物質,NO3稍高,對魚類影響不大,
以上的氧化過程叫「硝化作用」,而硝酸鹽(NO3-)在水中亦可經由另一種「厭氧菌」分解成氮氣(N2)再揮發至空氣中。
水中的的氨有兩個不同的形式:一是氨 ( NH3 ),另一是銨 ( NH4+ )。氨有毒,而銨無毒。兩者在水中相對百分率由水中之 pH 值來決定,若水中 pH 值越高,則水中所含有毒氨的百分率也越高,但在酸性的水中,有毒的氨幾乎不存在。
養蝦過程中,因水質不良或飼料不適合,都會令到蝦脫殼慢,天氣都是一個重要因素。

分蝦仔定係蝦女
母蝦的肚仔較寬圓,公就相反,幼蝦就不容易看的出來;眼前的四隻觸角,母蝦較短,公蝦則較長;
母蝦由上看背部較圓而兩側會稍為的膨漲,尤其是抱過一次卵的母蝦會特別明顯;
成熟的母蝦頭部後方在燈的照射下有塊黑影是為生產卵的地方;
公蝦的頭跟尾的腹部有4隻小雞雞;母蝦沒有.但有一個小洞。
交配過程
母蝦先換殼.這時公蝦會過去交配,交配成功,大約2-3日抱卵,等生出來。

hokeina 的分享

有d 人講蝦會剪草 , 依種講法其實係錯既.
一隻蝦仔 , 丁屎咁細隻, 邊到有能力剪到條草?
其實蝦仔無時無刻都係到進食, 佢地會將d 食物夾入自己個口到 .
佢地主要糧食係藻類, 由其時青苔 , 即係大家平時,最常見 又唔多喜歡見到果d .
佢地會由草上夾d 藻入口, 佢地夾夾下, 久而久之條草就俾佢地"蚊" 左出黎
所以只可以講成 : " 蝦仔會"蚊" 草.
因為鹿角苔本身係一種無根植物, 所以當鹿角苔紮得唔好, 就會俾佢地"蚊" 晒出黎

鹿角苔
之前岩岩提及過, 鹿角苔係無根植物,
佢唔似其他植物, 有根去抓實物件
其生長型態為 Y 未型伸長(見付圖1)
好多時, 大家買到既鹿角苔, 都係紮係玻璃面上賣$20 塊果d
大家諗一諗, 當時果塊玻璃仔上, 每一條鹿角苔究竟有幾長? 大約頂多1.5cm
究竟係條1.5cm 長既鹿角苔上面, 可以俾幾多條魚絲紮實?
講到依到, 應該都明白"點解蝦仔攪到d 鹿角苔冇晒"

如何避免鹿角苔被蝦仔剃頭?
只要當鹿角苔生到2.5~3 cm 左右重紮一次,
加上佢本身"縱橫交錯"既生長型態,
唔好話蝦仔, 就算閣下想將其中一條鹿角苔完整"蚊"出黎都難
其實就係重紮咁簡單~~~~~!!!

經驗分享:
當重紮時, 唔好舖得太厚, 太密
因為當生到濃密之後, 底層既鹿角苔,
會因為上層完全遮光而壞死.
雖然影響不算太大, 但始終會壞水,
加上修剪後, 側面望落唔令..........

送上當時我的鹿角苔照( 蝦相就post 得多, 今次竟然post 鹿角苔 )
圖中所見的, 我已經紮得過厚, 過密~ 勿學

有水晶蝦多多多
做自己喜歡的事,靜
路搖知馬力,日久見人心
要提升EQ控制自己情緒
還信世界還是美好的

回覆 引用 TOP

基本設備:
掛濾,最好用濾桶
燈;泥底(因為係酸性,蝦喜愛);
水草,一定係莫絲,蝦又係喜愛;
水妖(可以用或不用);
再深入些:
濾桶加生物環,燈用t5h,沈木加莫絲,水妖,
各tester(ph,gh,kh,no2,no3)
再深入些就要........在這問下大家uwants 友

by hokeina
"洗桶換水法:
洗桶換水, 唔好一齊做.
洗桶時, 等同大換水.

洗桶程序:
成桶環拎出黎.
換綿
望清楚桶內有冇D 想要既生物.
裝返好晒D 野,
駁喉, 引入缸內水.
補返水
完成.
嘈:
桶內有空氣.
左右打側個桶45度. 停桶, 著桶.
從復2,3 次."

水妖
水妖用氣動力的方法,把水中的微細垃圾吸入棉中,可以靜化水質。
用法: 把水妖放係水中,再氣泵。
50cm x 30cm x 50cm /1000 = 75L

吸糞器用法
吸管放在泥裏大約三cm,引水到出水口,可以用口吸,吸糞器有個活門可以控制吸水的大細,當吸到你想的水量後關上活門,這時不好把整支吸管拿起(因為還有好多泥在吸管內),如果立即把管拿起泥會流回缸中,咁就令水濁起來,但我自己唸了個方法令泥和水慢慢回流返缸中,就是用一個茶隔加棉放在吸水口,這樣就不回令水濁機會減到最細,大功告成。

蒙脫石
蒙脫石(montmorillonite)是一種鹼及鹼土金屬的含水鋁矽酸鹽礦物,化學組成為(Na、Ca)0.33(Al、Mg)2[Si4O10](OH)2‧ H2O,比表面積非常大,具有很強的吸附能力;同時也具有很強的離子交換能力,其交換基為陽離子Na+和Ca2+,因此可作為吸附劑及陽離子交換劑,既有活性碳的功能,也兼有離子交換功能;由於蒙脫石能釋出Na或Ca離子與其他水中陽離子交換,所以使用中可能會增加Na或Ca離子的濃度。蒙脫石可放入水族缸中,藉以取代活性碳作為吸附劑,對有水質淨化有益,也可以用做Ca源的補充劑。

太古海泥原石
太古海泥原石是由海洋生物在海中經過沈澱堆積幾千年才形成,經過不斷重複生物分解,而變成的天然無機物質。
它能促進水草的生長和水晶蝦的顏色改良和其他好多有用的功能,或穩定水質亦有成效。

有水晶蝦多多多
做自己喜歡的事,靜
路搖知馬力,日久見人心
要提升EQ控制自己情緒
還信世界還是美好的

回覆 引用 TOP

新水草蝦主題 討論區 ?
咁舊果個唔要啦?

*寶寶, 我篇野....... 俾你搬左出黎.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hokeina 於 2008-1-3 05:33 PM 發表
新水草蝦主題 討論區 ?
咁舊果個唔要啦?

*寶寶, 我篇野....... 俾你搬左出黎.

搬 了很久了, 我用你的名o家
舊個有bugs 用唔返

有水晶蝦多多多
做自己喜歡的事,靜
路搖知馬力,日久見人心
要提升EQ控制自己情緒
還信世界還是美好的

回覆 引用 TOP

隻史迪仔好掂

回覆 引用 TOP

支持

回覆 引用 TOP

嘩…我又黎唷…恭喜寶兄…新居入伙…恭喜…恭喜﹗
d蝦好掂唷﹗等我都post下今日佢地爭食既相先﹗哈哈哈哈…

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Ann@@ 於 2008-1-3 06:42 PM 發表
嘩…我又黎唷…恭喜寶兄…新居入伙…恭喜…恭喜﹗
d蝦好掂唷﹗等我都post下今日佢地爭食既相先﹗哈哈哈哈…

ann 姐搶閘放毒...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hokeina 於 2008-1-3 06:51 PM 發表

ann 姐搶閘放毒...

哈哈哈…係丫…係丫…我驚蝦友d毒唔夠深丫嘛﹗咪加下毒囉﹗

回覆 引用 TOP

ann 姐真係好狠...一黎就放毒

回覆 引用 TOP

HI....

我想開個8吋缸仔養蝦....

有咩設備要準備??
要主意事項?

要唔要底過濾...?

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票
請先登入
小貼士:
依家可以用“@”tag會員啦!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。