Uwants TV消閒生活手機討論遊戲地帶影視娛樂校園生活數碼科技寵物樂園學術文化體育世界購物廣場時事投資貼圖影片上班一族美容纖體戀愛婚姻汽車討論站務管理
發帖
註冊 登入/註冊
追帖 打印

關於公屋後後母加唔到名問題

關於公屋後後母加唔到名問題

你好,本人已分戶,與本人無關,但與細佬有關,細佬還與爸爸共住。事情是這樣的,本人爸爸年已老邁(過了七十歲), 已第三次結婚,無錯,細佬係同父異母的細佬,後母已除名,爸爸又再婚,我後後母想加名,但我細佬吾肯簽字加她名,房處無加她名,一直以為後後母加吾到名,直接爸爸過身都加吾到,但點知今日問過房處原來爸爸過身間屋會留俾後後母,後後母做戶主,即係爸爸過左身反而後後母加到名?有無甘既道理,而家吾知點算好,我細佬寧遠分細屋都吾想同後後母同住,有無過來人可以俾到意見,小弟感激不盡!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 grantman 於 2022-11-16 06:37 PM 發表
你好,本人已分戶,與本人無關,但與細佬有關,細佬還與爸爸共住。事情是這樣的,本人爸爸年已老邁(過了七十歲), 已第三次結婚,無錯,細佬係同父異母的細佬,後母已除名,爸爸又再婚,我後後母想加名,但我細佬吾肯簽字加她名,房處無加她名,一直以為後後母加吾到名,直接爸爸過身都加吾到,但點知今日問過房處原來爸爸過身間屋會留俾後後母,後後母做戶主,即係爸爸過左身反而後後母加到名?有無甘既道理,而家吾知點算好, ...

所有繼承權一定係配偶有份,你弟弟唔想同後母住,就睇你有冇資格分戶,如果冇,唯一方法就係搬出去,畢竟公屋唔係你哋資產,唔係你爸爸納遺囑可以將佢指定邊個繼承,假如你哋資產收入超標,更有可能被房署收回公屋,分配比社會更有需要嘅人

回覆 引用 TOP

謝謝,就算後後母而家加唔到名,因為細佬唔肯簽名,她都有份繼承,指爸爸過身後?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 grantman 於 2022-11-16 08:05 PM 發表
謝謝,就算後後母而家加唔到名,因為細佬唔肯簽名,她都有份繼承,指爸爸過身後?

戶主係你爸爸,加名只係代表你有居住權,當戶主過身,配偶又符合資格居住公屋,咁樣戶主就轉到配偶身上,到時甚至可以刪除其他有居住權嘅人,即係你弟弟會被趕走,所以趁而家搬出去自己住仲實際

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Gigikahei 於 2022-11-16 10:51 PM 發表

戶主係你爸爸,加名只係代表你有居住權,當戶主過身,配偶又符合資格居住公屋,咁樣戶主就轉到配偶身上,到時甚至可以刪除其他有居住權嘅人,即係你弟弟會被趕走,所以趁而家搬出去自己住仲實際
甘恐怖!?無唸過後後母可以刪走我細佬個名,我地唸過迫爸爸除名,唔知有無用?畢竟爸爸仲未知後後母將來會唔會刪走我細佬個名;另外想問後後母係咪可以喺年滿65歲時搞佢大陸個仔落黎香港,然後加佢個名,佢個仔過左18歲,謝謝!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 grantman 於 2022-11-16 11:02 PM 發表

甘恐怖!?無唸過後後母可以刪走我細佬個名,我地唸過迫爸爸除名,唔知有無用?畢竟爸爸仲未知後後母將來會唔會刪走我細佬個名;另外想問後後母係咪可以喺年滿65歲時搞佢大陸個仔落黎香港,然後加佢個名,佢個仔過左18歲,謝謝!

你爸爸係戶主,點樣除名?除名即係放棄間公屋

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Gigikahei 於 2022-11-16 11:04 PM 發表

你爸爸係戶主,點樣除名?除名即係放棄間公屋
但租約仍有我細佬個名上去,除爸爸的名,我細佬仍然無權住公屋?我地唸住等細佬大屋換細屋,因為知唔夠人,細佬唔可以繼續住四人單位,而我細佬亦同意換細屋,佢寧遠住細屋都唔同後後母一齊住。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 grantman 於 2022-11-16 11:12 PM 發表

但租約仍有我細佬個名上去,除爸爸的名,我細佬仍然無權住公屋?我地唸住等細佬大屋換細屋,因為知唔夠人,細佬唔可以繼續住四人單位,而我細佬亦同意換細屋,佢寧遠住細屋都唔同後後母一齊住。

你首先要清楚公屋唔係你地嘅物業,除名轉名如果咁易,咪等於將政府比你嘅資源私相授受?
你冇聽過好多家庭係老人家做戶主,因為怕個老人家有三長富短,間屋會被房署收回,於是就將公屋換成綠表抽居屋,只要抽中,等於變成老人家物業,將來過身,就可以以遺產讓人繼承,唔受資產審查影響。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Gigikahei 於 2022-11-16 11:21 PM 發表

你首先要清楚公屋唔係你地嘅物業,除名轉名如果咁易,咪等於將政府比你嘅資源私相授受?
你冇聽過好多家庭係老人家做戶主,因為怕個老人家有三長富短,間屋會被房署收回,於是就將公屋換成綠表抽居屋,只要抽中,等於變成老人家物業,將來過身,就可以以遺產讓人繼承,唔受資產審查影響。
唉 而家時日無多,都吾知點做,因為我牙爸真係有末期胃癌,隨時死得人,唯有聽天由命,叫我細佬排隊輪候公屋啦,無計,宜家真係好灰~ 我牙爸又係既,自己親手毀左自己屋企,叫我細佬走末路,如果佢吾係甘對後母,後母吾會除名走人
係啦,唔知閣下知唔知,後後母係咪可以喺年滿65歲時搞她大陸個仔落黎香港,然後加佢個名上去?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 grantman 於 2022-11-16 11:33 PM 發表

唉 而家時日無多,都吾知點做,因為我牙爸真係有末期胃癌,隨時死得人,唯有聽天由命,叫我細佬排隊輪候公屋啦,無計,宜家真係好灰~ 我牙爸又係既,自己親手毀左自己屋企,叫我細佬走末路,如果佢吾係甘對後母,後母吾會除名走人
係啦,唔知閣下知唔知,後後母係咪可以喺年滿65歲時搞她大陸個仔落黎香港,然後加佢個名上去?

你弟弟幾歲?點解講到冇左間公屋會死咁?有骨氣嘅話,有手有腳住劏房又如何?
至於申請大陸仔有冇權加名,我就唔清楚

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Gigikahei 於 2022-11-16 11:39 PM 發表

你弟弟幾歲?點解講到冇左間公屋會死咁?有骨氣嘅話,有手有腳住劏房又如何?
至於申請大陸仔有冇權加名,我就唔清楚
我細佬年近二字尾,末婚,積蓄唔多,無野既只係知如果我細佬知道左,一定會好灰,我後母知道左亦會好傷心,而家她真係好擔心我細佬,早知叫我後母離左婚個時唔除名,但係房處又迫她除名,她宜家住緊中轉屋,起碼情況無宜家甘差先,btw 謝謝你先~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 grantman 於 2022-11-16 11:49 PM 發表

我細佬年近二字尾,末婚,積蓄唔多,無野既只係知如果我細佬知道左,一定會好灰,我後母知道左亦會好傷心,而家她真係好擔心我細佬,早知叫我後母離左婚個時唔除名,但係房處又迫她除名,她宜家住緊中轉屋,起碼情況無宜家甘差先,btw 謝謝你先~

廿到尾未婚更加冇野好驚,單身寡佬,住劏房亦可以二三千搞掂,唐七八樓大把選擇,點解要寄人籬下?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Gigikahei 於 2022-11-16 11:56 PM 發表

廿到尾未婚更加冇野好驚,單身寡佬,住劏房亦可以二三千搞掂,唐七八樓大把選擇,點解要寄人籬下?
但個心chok住chok住,吾抵吖嘛,間屋甘就益左俾個女人,我牙爸又係既,睇下我細佬想唔想先啦,但仍然都多謝閣下你的寶貴意見!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Gigikahei 於 2022-11-16 07:53 PM 發表

所有繼承權一定係配偶有份,你弟弟唔想同後母住,就睇你有冇資格分戶,如果冇,唯一方法就係搬出去,畢竟公屋唔係你哋資產,唔係你爸爸納遺囑可以將佢指定邊個繼承,假如你哋資產收入超標,更有可能被房署收回公屋,分配比社會更有需要嘅人

房署咁講!? 定你比D資料唔清楚 問錯左 前題係你後母本身冇名喎
上面師兄都有講公屋唔係私人野喎 點會比個冇名既行先阿

例就咁既
公屋戶主去世或遷出後,單位的租約可無條件地批予在單位內居住亦是認可成員的戶主配偶;倘若戶籍內並無戶主的在生配偶,有關的租約亦可批予在單位內居住的其他認可成員,但他們須接受「全面經濟狀況審查」(包括入息及資產審查)及「住宅物業權審查」,以釐定他們批出新租約的資格及應繳的租金水平。

回覆 引用 TOP

找《東張西望》,他很喜歡這些事。

回覆 引用 TOP

伸延閱讀
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]
 26 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票
請先登入
小貼士:
依家可以用“@”tag會員啦!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。