Uwants TV消閒生活手機討論遊戲地帶影視娛樂校園生活數碼科技寵物樂園學術文化體育世界購物廣場時事投資貼圖影片上班一族美容纖體戀愛婚姻汽車討論站務管理
發帖
註冊 登入/註冊
追帖 打印

[經濟] 英鎊大跌!海外買家有福了!

[經濟] 英鎊大跌!海外買家有福了!

自英國新任財政大臣關浩霆(Kwasi Kwarteng)上周五(9月23日)公布英國半個世紀以來最大的減稅政策以來,英鎊對美元匯價應聲急挫,短短兩三個交易日跌了4%,更在周一(26日)一度跌破1985年的1英鎊對1.042美元最低位,創造了歷史新紀錄。更嚴重的是,本年以來英鎊對美元已累跌超過兩成,而英國十年期國債債息由8月的1.8%急升至4.1%。這似乎反映出外界對英國經濟已大失信心。

英鎊大跌,完完全全有利於海外買家投資!不少海外物業顧問都表示近日多了人查詢英國物業,由其是一些樓價比較昂貴的地區,因爲英鎊跌的原因,都便宜起來了!

回覆 引用 TOP

原來遲移民比早移民叫做有福

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bbqfun 於 2022-9-30 05:12 PM 發表
原來遲移民比早移民叫做有福

不是有福
是阿福

有答案未?
問你讚不讚成
不是問你是否大劣人

問題是~
不如取消單程證制度
從此
內地配偶子女父母和外國籍配偶子女父母一樣~不用排隊 立即留港
好不好?

回覆 引用 TOP

對對對!
買咗爛尾樓就真係阿福! 仲係好福街!

回覆 引用 TOP

買左英毒樓
但不獲入境的~真是阿福
有答案未?
問你讚不讚成
不是問你是否大劣人

問題是~
不如取消單程證制度
從此
內地配偶子女父母和外國籍配偶子女父母一樣~不用排隊 立即留港
好不好?

回覆 引用 TOP

但願
英毒爛尾樓可如中國一樣~有政府介入
政府拿錢協助發展商完工,直至交付買家。
買家可從房屋逾期交付的一刻~不用再償還按揭貸款,
買家的按揭合約宣佈無效~銀行只能向發展商追討,而不能向買家追討房屋按揭貸款。

中國買家~是有福的
英毒苦主~是阿福的

有答案未?
問你讚不讚成
不是問你是否大劣人

問題是~
不如取消單程證制度
從此
好不好?

回覆 引用 TOP

政府介入咪好囉, 政府出錢頂住。但咁嘅情況之下, 業權歸邊個先? 政府出錢頂咪好囉, 怪唔得知人民幣嘅匯率會咁啦! 之前啲人成日講東星升西降, 原來佢講緊個人民幣匯率! 🤭🤭🤭

政府介入, 而市民嘅反應就好簡單, 都係「戒入」, 中國人已經「戒入」新樓市啦! 一件貨物買入價不停跌, 仲要賣唔出! ? 咁即係冇價值喇, 咁你自己慢慢搞幾年啦, 如果搞得掂的話。都係嗰句啦l, 最緊要搞, 幾驚你話唔搞添!

買咗爛尾樓嗰啲, 何止阿福呀, 簡直係冚家福㖭呀!  😉

回覆 引用 TOP

人民幣匯率下跌
最大得益者是~中國的出口商人

假設昨天人民幣兌美元是6.5兌1美元
今天跌到7元兌1美元
中國出口商人每出口100萬美元商品,便多賺50萬元人民幣

有答案未?
問你讚不讚成
不是問你是否大劣人

問題是~
不如取消單程證制度
從此
好不好?

回覆 引用 TOP

英毒情況就慘啲
因為已經沒甚麼可出口
現在又不準販賣鴉片到中國
有答案未?
問你讚不讚成
不是問你是否大劣人

問題是~
不如取消單程證制度
從此
好不好?

回覆 引用 TOP

出口商人或者成為最大贏家?Maybe not! 首先, 今年12月聖誕檔期出口商品已經接近玩Q完, 工廠倒閉潮已經開始。而原材料入口咪貴咗好多囉, 因為人民幣匯率下跌。

仲有你睇下個恆生指數已經返去十幾年前嘅指數。 不少原因, 因為人民幣匯率下跌。或者可能出口商成為最大贏家, 但其他行業, 好似金融業, 地產業已經血流成河。呢啲就係你所說出口商, 成為最大贏家, 而其他中國商人公司付出代價。

所以都係嗰句, 一定要繼續搞好爛尾樓, 千祈唔好唔搞。要排除萬難, 不怕犧牲!

回覆 引用 TOP

中國是不會如日本般~中央銀行出手干預匯市的

因為日元兌美元的曆史高位是~80日元兌1美元
現在是140日元哦:096:

而人民幣兌美元匯率~只是回到2018/2019年的價位咋:096::096::096:
有答案未?
問你讚不讚成
不是問你是否大劣人

問題是~
不如取消單程證制度
從此
好不好?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 AirGordon 於 2022-10-1 05:03 PM 發表
出口商人或者成為最大贏家?Maybe not! 首先, 今年12月聖誕檔期出口商品已經接近玩Q完, 工廠倒閉潮已經開始。而原材料入口咪貴咗好多囉, 因為人民幣匯率下跌。

仲有你睇下個恆生指數已經返去十幾年前嘅指數。 不少原因, 因為人民幣匯率下跌。或者可能出口商成為最大贏家, 但其他行業, 好似金融業, 地產業已經血流成河。呢啲就係你所說出口商, 成為最大贏家, ...

咁!
英鎊下跌
英毒金融業 地產業咪血流成河
有答案未?
問你讚不讚成
不是問你是否大劣人

問題是~
不如取消單程證制度
從此
好不好?

回覆 引用 TOP

有人話人民幣匯率跌, 導致出口商人成為最大贏家? ?
但而家又話跌得好少啫, 咁又點刺激出口呢? 既然人民幣匯價跌得咁少,咁點解星期五晚中央又要咁多錢出手去托嘅人民幣匯價呢?

究竟而家人行係要減息放水救樓市,救爛尾樓? 還是去刺激出口? 咁息差呢? 還是要加息防止外匯流出?

我都係嗰句, 救爛尾樓一定要搞下去, 千祈唔好停! 要擼起袖子加油幹! 要下定決心,排除萬難, 去爭取勝利。去證明比世人睇, 就算買咗爛尾樓, 入住唔到又租唔出, 我們都係幸福嘅, 我唔係阿福,更加唔係韭菜! 如果唔係,咁就孤負咗人民對將來嘅期望。加油!

回覆 引用 TOP

再嘈
跌到1兌8仲得呀!

唔聽書
都聽下美涕前腫桶穿煲講啦~中國是匯率操縱國
有答案未?
問你讚不讚成
不是問你是否大劣人

問題是~
不如取消單程證制度
從此
好不好?

回覆 引用 TOP

溫馨提示
到英毒買樓的阿福啊~非英毒公民在英毒買樓
要小心爛尾樓哦
房屋一旦爛尾,後果自負
政府是不會幫你的
有答案未?
問你讚不讚成
不是問你是否大劣人

問題是~
不如取消單程證制度
從此
好不好?

回覆 引用 TOP

伸延閱讀
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]
 61 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票
請先登入
小貼士:
依家可以用“@”tag會員啦!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。