Uwants TV消閒生活手機討論遊戲地帶影視娛樂校園生活數碼科技寵物樂園學術文化體育世界購物廣場時事投資貼圖影片上班一族美容纖體戀愛婚姻汽車討論站務管理
發帖
註冊 登入/註冊
追帖 打印

[香港] 《緣路山旮旯》由11萬爬起 上映8周票房成功破1000萬 10.2導演視像映@倫敦Prince Charles戲院

[香港] 《緣路山旮旯》由11萬爬起 上映8周票房成功破1000萬 10.2導演視像映@倫敦Prince Charles戲院

由11萬爬起《緣路山旮旯》上映8周 票房成功破1000萬
導演黃浩然謝票開香檳︰冇諗過可以碌到呢個數

7月至今,多套港產片刺激觀眾入戲院意欲,《#闔家辣》、《#緣路山旮旯》、《#阿媽有咗第二個》、《#明日戰記》、《#飯戲攻心》。多部一開畫,票房百萬起跳,每周以破千萬報捷。惟夾縫中生存的本土獨立製作《緣路山旮旯》,沒有大公司的back up,千萬票房曾如戲名一樣far far away。尤其開畫初期在院商安排的天地更場次,首日票房只錄得11萬。

《緣路》270萬成本製作,若達到600萬止蝕票房都已經還得神落。由11萬開首爬起,要跑上千萬票房,天方夜譚的距離,就憑一個個的口碑衝上雲霄;場次倍增,加上 #岑珈其 因禍得福,被一位原意踩他樣衰當「影評」的網民助攻,種種之下,上畫兩周已達歸本的600萬,導演黃浩然當時說︰「總算對得住所有支持我、願意投資畀錢我開拍嘅一班朋友。」

【新片陸續上  《緣路》場次每周減1/3】
600萬、繼而800萬,千萬票房應該不是夢。上映快近兩個月,前日(27日)《緣路山旮旯》雙喜臨門,女主角 #余香凝 憑此片入圍台灣金馬獎角逐女配角,同時票房衝破千萬,#導演黃浩然 聯同監製鄺珮詩,前晚帶埋香檳去謝票,他在社交平台寫道︰「演員要開工,我自己囉,今晚高先1950場,散場慶祝,雙喜臨門,金馬提名 ,破1000萬。」

刀仔据大樹,今日導演跟《娛壹》說,「當初諗住翻到本已經好好喇!就算去到800萬時候,都覺得好似冇可能過到一千,因為隨住上映咗一段時間,之後每星期場次會被減三份一。」

【面對多套港產片對手  黃浩然︰《飯戲》開畫最大影響】  

開畫一周,就迎戰《阿媽》,繼而《明日》殺到,加埋《飯戲》,導演續說︰「《阿媽》同之後《明日》上映,影響唔算大,因為大家戲路唔同,觀眾層唔同,直至《飯戲》上埋,戲院場次再分薄,票房由之前每星期跌三份一,變為跌一半,當時仲諗冇可能碌到1000萬。就算之後跑到900萬我都唔敢諗,直至數字去到970萬,只差幾十萬,我先開始有呢個幻想。原本仲諗緊對策,一日剩返十幾場場次,有咩方法跑埋嗰幾十萬?點知方案未用,尋日已經收到呢個好消息。當然尋日仲有第三個值得慶祝嘅事,就係岑珈其憑《#IT狗》入圍釜山電影節角逐男配角啦!」

昨晚謝票,開香檳與觀眾分享喜悅,「大家都好開心,觀眾全部留低等我哋謝票,一齊慶祝。」至於幾時安排同台前幕後舉行慶功宴,導演稱一眾演員仍在度期中。

【新作《智能瘋》更低成本】
第三部作品打開了千萬票房,下一部新作《智能瘋》(暫名,剛入選台灣金馬創投),會否背負超越破千萬票房的壓力, 黃浩然說︰「唔會!我唔會有呢啲心態。《智能瘋》製作費比《緣路》再少啲㖭!」《智能瘋》演員有 #蔡思韵、#周國賢、#陳湛文。

《緣路山旮旯》9.30開始海外上映,除英國多個城市︰倫敦、曼徹斯特、伯明翰、布里斯托、愛丁堡、巴夫等有得睇,10月20—23日,亦在澳洲多個城市放映,屆時導演更飛往當地,向澳洲影迷謝票。

黃浩然導演:
好開心,自己第一次有電影可以英國上畫,多謝所有英國香港人支持,希望大家能夠開開心心睇一場戲,輕輕鬆鬆渡過一個半鐘頭,因為今次製作我其中一個初衷,正正想令香港人可以抖一抖氣,可以再行落去。

“I’m happy to have my film released in theatres in the UK the very first time, thank you everyone for supporting, especially HongKongers. I hope everyone can enjoy and relax for 90 minutes, it is also one of the reasons I made this film, to cheer HongKongers up.” - Message from the director, Amos Why

映後談詳情 Q&A details:
倫敦 The Prince Charles Cinema
2022.10.2 (星期日Sun) 12.45pm

,

附件

《緣路山旮旯》 10 millions 2022-9.jpg(346.8 KB)

2022-9-29 02:18 PM

《緣路山旮旯》 10 millions 2022-9.jpg

10月2日(星期日)12.45 noon 導演視像映.jpg(536.18 KB)

2022-9-29 02:57 PM

10月2日(星期日)12.45 noon 導演視像映.jpg

*V*

回覆 引用 TOP

《緣路》270萬成本製作,若達到600萬止蝕票房都已經還得神落。

由11萬開首爬起,要跑上千萬票房,天方夜譚的距離,就憑一個個的口碑衝上雲霄;場次倍增,加上 #岑珈其 因禍得福,被一位原意踩他樣衰當「影評」的網民助攻,種種之下,上畫兩周已達歸本的600萬,導演黃浩然當時說︰「總算對得住所有支持我、願意投資畀錢我開拍嘅一班朋友。」

,

附件

《緣路山旮旯》 3 million 2022-8-15.jpg(291.24 KB)

2022-9-29 02:21 PM

《緣路山旮旯》 3 million 2022-8-15.jpg

*V*

回覆 引用 TOP

【新片陸續上  《緣路》場次每周減1/3】

上映快近兩個月,前日(27日)《緣路山旮旯》雙喜臨門,女主角 余香凝 憑此片入圍台灣金馬獎角逐女配角,同時票房衝破千萬,導演黃浩然 聯同監製鄺珮詩,前晚帶埋香檳去謝票,他在社交平台寫道︰「演員要開工,我自己囉,今晚高先1950場,散場慶祝,雙喜臨門,金馬提名 ,破1000萬。」

,

附件

《緣路山旮旯》 8 million 2022-8-31.jpg(270.09 KB)

2022-9-29 02:23 PM

《緣路山旮旯》 8 million 2022-8-31.jpg

*V*

回覆 引用 TOP

第59屆金馬獎今日 (9月27日) 公佈入圍名單,《緣路山旮旯》咩姐余香凝勇奪「最佳女配角」提名,揚威金馬為港爭光。

《緣路山旮旯》在香港票房報捷,直迫1000萬。今次電影更入圍「最佳女配角」,余香凝表示:「好感恩,好感恩得到呢個肯定,好多謝禁多位評委鍾意呢套電影,鍾意呢個角色,我都好鍾意咩姐。得到呢個提名,我都要多謝岑珈其,因為冇呢個對手,都唔會有咩姐,多謝大家!」

,

附件

abbr_43c7d6997194189fe9f2bb5665eef1f0.jpg(121.83 KB)

2022-9-29 02:26 PM

*V*

回覆 引用 TOP

【香港觀眾真係好靚 】

緣路山旮旯 香港上映8周,琴晚累積票房正式突破1000萬大關‼️如果冇各位香港觀眾買飛入場支持,我哋冇可能成就呢個奇蹟🙇🏻‍♀️🙌🏻琴晚導演 #黃浩然 同監製 #鄺珮詩 就突登去到 #高先電影院 完場謝票兼開香檳慶祝票房報捷🍾🥂

,

附件

《緣路山旮旯》監製_導演謝票2022-9-28.jpg(495.34 KB)

2022-9-29 02:34 PM

*V*

回覆 引用 TOP

【香港觀眾真係好靚 】

緣路山旮旯 香港上映8周,琴晚累積票房正式突破1000萬大關‼️如果冇各位香港觀眾買飛入場支持,我哋冇可能成就呢個奇蹟🙇🏻‍♀️🙌🏻琴晚導演 #黃浩然 同監製 #鄺珮詩 就突登去到 #高先電影院 完場謝票兼開香檳慶祝票房報捷🍾🥂

,

附件

《緣路山旮旯》 謝票2022-9-28.jpg(618.75 KB)

2022-9-29 02:36 PM

《緣路山旮旯》 謝票2022-9-28.jpg

*V*

回覆 引用 TOP

《緣路山旮旯》9月30日全英上映!幾遠都阻唔到我哋!

Far Far Away (2022) In UK cinemas Sep 30! Distance cannot separate us!

咩姐(余香凝飾)家住澄碧邨,往返卻必須經長洲公眾碼頭,搭免費接駁渡輪。唔搭船? 就要行山兩小時!

,

附件

咩姐(余香凝飾)家住澄碧邨.jpg(1.34 MB)

2022-9-29 02:48 PM

*V*

回覆 引用 TOP

《緣路山旮旯》

2022.9.30開始海外上映,除英國多個城市︰倫敦、曼徹斯特、伯明翰、布里斯托、愛丁堡、巴夫等有得睇。

10月20—23日,亦在澳洲多個城市放映,屆時導演更飛往當地,向澳洲影迷謝票。

附件

《緣路山旮旯》上映戲院列表(截至9.23).jpg(168.02 KB)

2022-9-29 02:51 PM

*V*

回覆 引用 TOP

《緣路山旮旯》10月2日倫敦場次導演視像映後談!幾遠都阻唔到我哋!
Far Far Away Director virtual Q&A in London, on Oct 2! Distance cannot separate us!

黃浩然導演:
好開心,自己第一次有電影可以英國上畫,多謝所有英國香港人支持,希望大家能夠開開心心睇一場戲,輕輕鬆鬆渡過一個半鐘頭,因為今次製作我其中一個初衷,正正想令香港人可以抖一抖氣,可以再行落去。

“I’m happy to have my film released in theatres in the UK the very first time, thank you everyone for supporting, especially HongKongers. I hope everyone can enjoy and relax for 90 minutes, it is also one of the reasons I made this film, to cheer HongKongers up.” - Message from the director, Amos Why

映後談詳情 Q&A details:
倫敦 The Prince Charles Cinema
2022.10.2 (星期日Sun) 12.45pm

,

附件

10月2日(星期日)12.45pm導演視像映.jpg(1000.41 KB)

2022-9-29 02:55 PM

*V*

回覆 引用 TOP

9月30日全英上畫

,

附件

9月30日全英上畫.jpg(254.24 KB)

2022-9-29 03:03 PM

*V*

回覆 引用 TOP

伸延閱讀
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票
請先登入
小貼士:
依家可以用“@”tag會員啦!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。