Uwants TV消閒生活手機討論遊戲地帶影視娛樂校園生活數碼科技寵物樂園學術文化體育世界購物廣場時事投資貼圖影片上班一族美容纖體戀愛婚姻汽車討論站務管理
發帖
註冊 登入/註冊
追帖 打印

[其他] 有關走數請教

引用:
原帖由 頂你個肺收錢狗 於 2022-9-28 03:33 PM 發表

你都on99,財仔本來就預左客人走數風險來計個息口,咩叫債仔自私?其他債仔走唔走財仔都係收你果個息口,個息口係以當事人既情況來定,你見債仔多過人食飯?你做物撚野工甘把閉見甘多債仔?仲要多過人食飯喔?你做放數架?
人地係咪放數關你叉事咩
財仔放條數之前當然有評估過風險
債仔借之前點解唔做自我評估還唔還到先去借?借果陣就實牙實齒一定還到 隔一排就攞疫症攞意外出黎講呀?
跟住就大條道理咁走數咁野蠻?
即係話個責任係債主度呀?
社會嘅錯定係爛賭嘅錯呀?
唔賭咪冇事囉,唔賭咪唔洗同財仔打交道囉下嘛?😂😂
正常人受疫症影響到自己嘅財政 頂多都係去銀行借失業貸款,咁咁攪咩會去到財仔借嘅?溝女?爛賭?定係大洗?

回覆 引用 TOP

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽,只有管理員可見
引用:
原帖由 貴貴深情的富豪 於 2022-9-28 06:02 PM 發表
放數嘅下場
呢啲抵死丫

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yeung0891 於 2022-9-26 06:45 PM 發表
TU財會查到的,因為轉公司之後會用你地址申請強積金。
tu財唔會查到,冇咁新通講大

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 半空貴重的象棋 於 2022-9-28 04:18 PM 發表
人地係咪放數關你叉事咩 財仔放條數之前當然有評估過風險 債仔借之前點解唔做自我評估還唔還到先去借?借果陣就實牙實齒一定還到 隔一排就攞疫症攞意外出黎講呀? 跟住就大條道理咁走數咁野蠻? 即係話個責任係債主度呀? 社會嘅錯定係爛賭嘅錯呀? 唔賭咪冇事囉,唔賭咪唔洗同財仔打交道囉下嘛?😂😂 正常人受疫症影響到自己嘅財政 頂多都係去銀行借失業貸款,咁咁攪咩會去到財仔借嘅?溝女?爛賭?定係大洗?

無風險財仔都吾會收你今高息啦,壞脹當成功,話人走數搞到自己食貴息今搞笑,你TU令去借錢銀咪平息

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 前來失控的希望 於 2022-10-4 04:16 AM 發表

無風險財仔都吾會收你今高息啦,壞脹當成功,話人走數搞到自己食貴息今搞笑,你TU令去借錢銀咪平息
啱丫 你份TU見得人嘅洗乜去二線借😂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 前來失控的希望 於 2022-10-4 04:16 AM 發表

照你咁講, 財仔收息只有壞帳的一個風險嗎?
依加個話題係, 唔好教人走數, 因為多左走數, 其他人D利息都會貴。
另外呢, 貸款市場唔係只係得一二線財務私人貸款, 仲有車會, 船會, 信用卡等等....

回覆 引用 TOP

遲交8000去到40000咁緊係比我都唔交,但真係有心找咪去同人傾,傾唔啱都係唔會找嫁啦。不過我唔信D公司有錢會唔收

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 唔回頭 於 2022-10-6 12:33 PM 發表
遲交8000去到40000咁緊係比我都唔交,但真係有心找咪去同人傾,傾唔啱都係唔會找嫁啦。不過我唔信D公司有錢會唔收
因為都交左收數同埋走左三年左右 30%係基本既 但加埋息就覺得多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SusanSo 於 2022-10-6 11:25 AM 發表   

照你咁講, 財仔收息只有壞帳的一個風險嗎? 依加個話題係, 唔好教人走數, 因為多左走數, 其他人D利息都會貴。 另外呢, 貸款市場唔係只係得一二線財務私人貸款, 仲有車會, 船會, 信用卡等等....

根本你正常TU好一定吾會借財仔,借得財仔根本就係已經開始爛,所以財仔是收今貴息,因為你TU吾令,財仔都要承受你走數破產既風險,所以收你今貴息平衡番個風險,所有野都係相對,所以我無話支吾支持人走數,而係走數者都有要比人追一世既後果,做租意無話包賺,你話佢係良心企業0息借比無你走佢我就覺得有問題,都係果句,你借財仔貴息只怪你自己玩爛左個TU,吾係走數既人害你

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 宇宙外圍的牛 於 2022-9-26 01:55 AM 發表
小弟走左幾間大財4年左右 想問一問轉新工供老強會唔會比人查到去我新公司追數, 另外想問原本走前差x銀包8000左右 今日睇條數去到4萬幾 咁其實有心還係味可以傾條數唔會咁大?
除非你發左達,唔係你還黎冇乜用,就算你清左條數,果間財仔以後都唔會借錢比你,銀行果d貨款唔洗諗

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 絕對成功 於 2022-10-6 07:16 PM 發表

除非你發左達,唔係你還黎冇乜用,就算你清左條數,果間財仔以後都唔會借錢比你,銀行果d貨款唔洗諗
但唔係話五年後消紀錄? 咁都唔會再點借既講真

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 宇宙外圍的牛 於 2022-10-6 07:54 PM 發表

但唔係話五年後消紀錄? 咁都唔會再點借既講真
解除破產之後,再過多5年就會冇晒紀錄,係可以再借返銀行數,但前後要9年,本人破過2次產,咩數都走過,衣家一樣借到錢買樓

回覆 引用 TOP

伸延閱讀
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票
請先登入
小貼士:
依家可以用“@”tag會員啦!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。