Uwants TV消閒生活手機討論遊戲地帶影視娛樂校園生活數碼科技寵物樂園學術文化體育世界購物廣場時事投資貼圖影片上班一族美容纖體戀愛婚姻汽車討論站務管理
發帖
註冊 登入/註冊
追帖 打印

[想識女生] 寵物交友

引用:
原帖由 【水晶包】 於 2022-6-17 06:31 PM 發表

心理後生咪得囉

正確
心理同外表都可以年輕

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 8FLOW8 於 2022-6-17 07:00 PM 發表

有好消息嗎
對唔住,幫唔到你
佢哋嫲嫲唔俾
不過姨甥就好想

本來我都想收養,不過媽咪唔俾

如果無人收養佢哋,你會點?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kongwayan 於 2022-6-17 07:23 PM 發表
我睇d動物紀錄片,好多動物天生就認得天敵,原來也有例外
當然有例外啦~
野外又唔同家養
要視乎佢由細長大嘅生活環境

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 8FLOW8 於 2022-6-17 08:41 PM 發表

唔知呢
其實我覺得好多動物都好細膽
好多貓見到陌生嘅生物就會匿埋或者縮
D鼠鼠就好似要畀啲陌生生物掂到先至識得驚

點解你哋會變咗喺度討論波波㗎 🙄
因為我講咗隻貓叫做MeMe嗎 😅

大部份情況下大少少會比較好啦  
不過真係唔會好重要
如果純粹係唯美欣賞外表我會覺得個樣重要啲嘅
IG/出街着得太暴露我反而會搖頭扣分
間唔中喺屋企睇飽佢咪算 👀👀

個人意見
唔好意思,無心講咗其他嘢😂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 琉璃波子 於 2022-6-17 08:48 PM 發表

對唔住,幫唔到你
佢哋嫲嫲唔俾
不過姨甥就好想

本來我都想收養,不過媽咪唔俾

如果無人收養佢哋,你會點?
😭 好吧 Thanks
冇得點㗎
我會搞唔掂囉
慢慢就會影響到佢哋整體嘅生活水準
只可以繼續幫佢哋搵好主人直到搵到為止

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 8FLOW8 於 2022-6-17 08:53 PM 發表

😭 好吧 Thanks
冇得點㗎
我會搞唔掂囉
慢慢就會影響到佢哋整體嘅生活水準
只可以繼續幫佢哋搵好主人直到搵到為止
加油~我都有問過其他朋友
佢哋都say no

搵多個人幫你搞😂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 8FLOW8 於 2022-6-17 08:41 PM 發表

唔知呢
其實我覺得好多動物都好細膽
好多貓見到陌生嘅生物就會匿埋或者縮
D鼠鼠就好似要畀啲陌生生物掂到先至識得驚

點解你哋會變咗喺度討論波波㗎 🙄
因為我講咗隻貓叫做MeMe嗎 😅

大部份情況下大少少會比較好啦  
不過真係唔會好重要
如果純粹係唯美欣賞外表我會覺得個樣重要啲嘅
IG/出街着得太暴露我反而會搖頭扣分
間唔中喺屋企睇飽佢咪算 👀👀

個人意見

大又唔一定會著得暴露,有時密密實實但貼身小小嘅衫,既端莊又顯身材
當然如果去游水著到泳衣,就避無可避要暴露一下

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 琉璃波子 於 2022-6-17 08:50 PM 發表

當然有例外啦~
野外又唔同家養
要視乎佢由細長大嘅生活環境

寵物幾時都最幸福

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kongwayan 於 2022-6-17 09:42 PM 發表

大又唔一定會著得暴露,有時密密實實但貼身小小嘅衫,既端莊又顯身材
當然如果去游水著到泳衣,就避無可避要暴露一下
其實貼身已經唔算端莊😂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kongwayan 於 2022-6-17 09:43 PM 發表

寵物幾時都最幸福
要有個好主人先係幸福

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 琉璃波子 於 2022-6-17 10:04 PM 發表

其實貼身已經唔算端莊😂

貼身都歸納為唔端莊,會唔會矯枉過正左d呀?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kongwayan 於 2022-6-17 10:22 PM 發表

貼身都歸納為唔端莊,會唔會矯枉過正左d呀?
貼身會突顯身材
合身先為之端莊

都只係個人睇法啫~
每個人嘅標準都不一嘅~

你可以search下端莊衣著,都有解釋㗎~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 琉璃波子 於 2022-6-17 10:04 PM 發表

其實貼身已經唔算端莊😂

網上

搵到D字
參考

其實「暴」和「曝」都是多音多義字,而「暴露」與「曝露」的釋義稍有不同,應該區分開來。

「暴露」是指將隱蔽的事物、缺陷、矛盾、問題等顯露出來,如暴露無遺、暴露目標。有一種新文學體裁就叫「暴露文學」,像清末《官場現形記》,是專門揭露社會黑暗面,而不點出光明前景的文學作品。而「曝露」則表示露在外頭,例如:曝露在原野之中、曝露荒野,屬於具象動詞(相對於抽象動詞)。

我們可據此延伸:「暴露」多用於揭發缺點或壞事;「曝露」則常指軀體或物體露在外。這樣一來,「分工」就很明顯了。

又如「暴曬」,指在強烈的陽光下久曬,在這裡「暴」有猛烈、長時間的意思;而「曝」卻指(露出來)曬,沒有陽光強度或時間長短上的辨別意義。

還有「曝光」,現已統一為,很少寫成「暴光」。此外,「暴露狂」不作「曝露狂」,這都是約定俗成的。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 【水晶包】 於 2022-6-18 12:33 AM 發表

網上

搵到D字
參考

其實「暴」和「曝」都是多音多義字,而「暴露」與「曝露」的釋義稍有不同,應該區分開來。

「暴露」是指將隱蔽的事物、缺陷、矛盾、問題等顯露出來,如暴露無遺、暴露目標。有一種新文學體裁就叫「暴露文學」,像清末《官場現形記》,是專門揭露社會黑暗面,而不點出光明前景的文學作品。而「曝露」則表示露在外頭,例如:曝露在原野之中、曝露 ...

說文解字

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 【水晶包】 於 2022-6-18 12:33 AM 發表

網上

搵到D字
參考

「暴露」是指將隱蔽的事物、缺陷、矛盾、問題等顯露出來,如暴露無遺、暴露目標。有一種新文學體裁就叫「暴露文學」,像清末《官場現形記》,是專門揭露社會黑暗面,而不點出光明前景的文學作品。而「曝露」則表示露在外頭,例如:曝露在原野之中、曝露 ...

再參考

端莊詞語解釋 / 端莊是什麽意思

簡體拼音:[duān zhuāng]
反義詞:佻達,放蕩,輕浮,邋遢
近義詞:大方,莊重,得體,持重,矜重,穩重
基本釋義:
  • [elegant;sedate;dignified] 端正莊重
    舉止端莊文雅

詳細釋義:
  • 端正莊重。
    唐 元稹 《鶯鶯傳》:“俄而 紅娘 捧 崔氏 至,至則嬌羞融冶,力不能運肢體,曩時端莊,不復同矣。” 宋 蘇軾 《和子由論書》:“端莊雜流麗,剛健含婀娜。”《兒女英雄傳》第一回:“又是兩個絶代女子:一個艷如桃李,凜若冰霜;一個裙布釵荊,端莊俏麗。”

回覆 引用 TOP

伸延閱讀
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票
請先登入
小貼士:
依家可以用“@”tag會員啦!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。