標題: [政治] 欽點左個崔世安出來,澳人會唔會覺得好醜? [打印本頁]

作者: 流奶強    時間: 2009-12-21 02:27 PM     標題: 欽點左個崔世安出來,澳人會唔會覺得好醜?

崔世安就職宣誓個D普通話真係失禮死人!
唔知佢練左幾耐,
第日點同內地溝通?
照睇佢D能力真係有限公司。
作者: 施永青    時間: 2009-12-21 02:51 PM

作者: 邪大師    時間: 2009-12-21 03:11 PM

「笨忍吹屎安𦟌池宣屍,笨忍就任鍾畫忍抿攻禍國歐抿特別癬政區癬政長官……」
今日睇《蘋果》,睇到呢段野真係笑到@@
作者: 流奶強    時間: 2009-12-21 03:13 PM

引用:
原帖由 施永青 於 2009-12-21 02:51 PM 發表
扯線公仔一個,唔應該對佢咁大要求
邊個做都無所謂啦

都唔算好大要求,
個幾十隻字,
用一兩個月時間點都執到正卦,
唔通咁都懶。

作者: 馬德鍾    時間: 2009-12-21 03:43 PM

吹屎眼  
作者: lqjwaitman    時間: 2009-12-21 04:27 PM     標題: 多看點台灣和大陸的影視劇學普通話快點

我是西安人,澳門新特首就職演說我看過了,

普通話完全可以接受呀

還不錯的說

大陸人對香港和澳門人說普通話其實要求不高的
作者: 流奶強    時間: 2009-12-21 04:40 PM

引用:
原帖由 lqjwaitman 於 2009-12-21 04:27 PM 發表
我是西安人,澳門新特首就職演說我看過了,

普通話完全可以接受呀

還不錯的說

大陸人對香港和澳門人說普通話其實要求不高的

佢呢D唔係突然間要講㗎,
有好多時間比佢預備,
咁你都可以接受?
服晒!
作者: superboy987    時間: 2009-12-21 08:41 PM

作者: DLamFree    時間: 2009-12-21 09:18 PM

其實語言只要能表達心中意念就足矣!
君子尊注大事、不拘小節。

效忠日本漢奸、操流利日語。
效忠英國漢奸、操流利英語。
仁者乎?
作者: lqjwaitman    時間: 2009-12-21 09:52 PM

引用:
原帖由 superboy987 於 2009-12-21 08:41 PM 發表
澳門人唔係醜
係慘
慘在敢怒而不敢言
重要無端端比胡撚塗過兩戙
猛講澳門係一國兩制既典範
歐文龍貪o個幾百億去左邊?
今日邊個敢企出黎問!

慘你個大頭鬼,

滿嘴仁義道德實乃小人痞子之流,

香港有你這種人才叫慘

看過悲慘世界嗎???

活在這個吃人的世界好慘的,趕緊去死一死

下輩子重新投胎一定可作英國佬的
作者: waya2    時間: 2009-12-21 10:46 PM     標題: 回覆 8# superboy987 的帖子

話之係醜係慘都唔關你事
我就係唔明HK人連自己的事都未管好
重無啦啦扯埋澳門落水

話你知~肥仔安係乜野人~有幾大能耐
我地自己心裡有數
總之我經濟年年發展~得閒又派下錢~你羨慕唔黎ga啦
作者: seatigerz    時間: 2009-12-21 11:26 PM

作者: HongKongHK    時間: 2009-12-21 11:44 PM

作者: 天下父母心    時間: 2009-12-22 12:31 AM     標題: 見人出岔口....你好開心

心地唔好
作者: 項目不改    時間: 2009-12-22 12:33 AM

引用:
原帖由 邪大師 於 2009-12-21 03:11 PM 發表
「笨忍吹屎安ó池宣屍,笨忍就任鍾畫忍抿攻禍國歐抿特別癬政區癬政長官……」
今日睇《蘋果》,睇到呢段野真係笑到@@

《蘋果》既讀者水準..............
作者: 流奶強    時間: 2009-12-22 10:42 AM

引用:
原帖由 waya2 於 2009-12-21 10:46 PM 發表
話之係醜係慘都唔關你事
我就係唔明HK人連自己的事都未管好
重無啦啦扯埋澳門落水

話你知~肥仔安係乜野人~有幾大能耐
我地自己心裡有數
總之我經濟年年發展~得閒又派下錢~你羨慕唔黎ga啦

唔好坐井觀天。

澳門人最羨慕香港人有公屋,
間中派幾千有乜用。

作者: 流奶強    時間: 2009-12-22 10:46 AM

引用:
原帖由 DLamFree 於 2009-12-21 09:18 PM 發表
其實語言只要能表達心中意念就足矣!
君子尊注大事、不拘小節。

效忠日本漢奸、操流利日語。
效忠英國漢奸、操流利英語。
仁者乎?

胡總唔知明唔明佢講乜?

出賣國家同操流行外語好似無乜關系。
作者: 流奶強    時間: 2009-12-22 10:49 AM

引用:
原帖由 天下父母心 於 2009-12-22 12:31 AM 發表
心地唔好

佢今次唔係意外出醜!
係自取其辱。
作者: 悟空即空悟    時間: 2009-12-22 11:26 AM     標題: 回覆 9# DLamFree 的帖子

說的是!我系香港見過如你所述,操流利英語,乃至日語,而鄙視普通話既所謂高等華人,骨子里猥瑣,卑鄙,下流,一肚子的齷齪野,論到正經本事,就一無是處,鼠目寸光,心胸狹隘,正一包裝精美之大篝垃圾,彈下,彈下,可悲既系,此等貨色如今都高居香江廟臺之上,也文也武。
作者: hatejap    時間: 2009-12-22 11:47 AM

作者: 流奶強    時間: 2009-12-22 11:52 AM

引用:
原帖由 hatejap 於 2009-12-22 11:47 AM 發表
見到崔某九唔搭八普普通通話真係丟臉,而壹淫窟當然「異」不容辭,開壇作法斬雞頭來超道佢。

講真,若咱們史蟲有機看肥彭定骯用廣東話宣誓的時候,壹淫窟當然會用舌頭尖續忽續忽來舔乾淨肥彭定骯哥的酥皮蛋撻嘴臉 ...

你都重好掛住肥彭,
你重想睇肥彭宣誓?
作者: warboy234    時間: 2009-12-22 11:59 AM

引用:
原帖由 seatigerz 於 2009-12-21 11:26 PM 發表

你就真係過澳門人兩戙
澳門人都唔知幾憎搞屎棍既偽民

可能恨你哋d偽人仲多
作者: waya2    時間: 2009-12-22 12:17 PM     標題: 回覆 16# 流奶強 的帖子

點解香港人要有公屋ar
就係因為你地D樓貴到人買唔起之嘛

澳門D樓價咪多得你地班香港人囉
如果可以少兩個香港地產商
澳門人個個都開香賓慶祝!!!!

話我坐井觀天~~你思考下自己點解咁需要公屋先啦!
作者: 流奶強    時間: 2009-12-22 12:31 PM

引用:
原帖由 waya2 於 2009-12-22 12:17 PM 發表
點解香港人要有公屋ar

從來窮人就買唔到屋,
以前都係住山邊、天台木屋,
你住過未?
直至石硤尾大火,
先至有公屋,
係政府的一大德政。

澳門的貧富懸殊關香港乜事,
無資格做賭場個D都係收入低微,
高樓價又拉起左租金,
又無公屋可以申請,
你派幾千元又有乜用?

在香港住公屋又唔同,
私樓起到幾多錢都唔關佢地事,
只係影響中產階級。

你了解多D先講啦。
作者: superboy987    時間: 2009-12-22 02:12 PM

作者: 流奶強    時間: 2009-12-22 02:21 PM

引用:
原帖由 superboy987 於 2009-12-22 02:12 PM 發表

無地產同賭場「搞活」澳門經濟
你叫吹細安點樣過水濕腳黎搵錢派比你?
你剛剛咪先講完邊個打莊關你鬼事咩!
有錢你就收啦窮人!

澳門最離譜就係官地唔公開拍賣,
由官員批地比D富商,
香港地產商好少參予,
亦無乜機會參予,
香港人在澳門買樓亦唔多,
我都唔知佢有乜根據話香港人炒起澳門樓!
作者: hatejap    時間: 2009-12-22 02:57 PM

作者: Nuno    時間: 2009-12-22 07:01 PM

你班香港狗咁高貴就唔使個個泥想拎澳門政府個幾千蚊啦
睇新聞哥時真係覺得你地班香港人同狗無fun別,衰過隻狗
掂ger就唔洗咁多撈唔掂過泥澳門賭場搵食
你睇你地香港似物先啦
唔好睇到你地香港咁高啦香港狗

作者: seatigerz    時間: 2009-12-22 07:45 PM

作者: HongKongHK    時間: 2009-12-22 11:45 PM

作者: 項目不改    時間: 2009-12-22 11:57 PM

引用:
原帖由 流奶強 於 2009-12-21 02:27 PM 發表
崔世安就職宣誓個D普通話真係失禮死人!
唔知佢練左幾耐,
第日點同內地溝通?
照睇佢D能力真係有限公司。

「個D普通話」,「練左幾耐」,「照睇佢D能力真係有限公司」,................真係失禮死人!
作者: waya2    時間: 2009-12-23 12:45 AM     標題: 回覆 24# 流奶強 的帖子

厲害!!我全家族就冇半個人做賭場
我住咁多年哥D咩黎ga~
作者: lugerp08    時間: 2009-12-23 01:08 AM

吹屎眼真係抬棺材甩褲
作者: 流奶強    時間: 2009-12-23 10:19 AM

引用:
原帖由 waya2 於 2009-12-23 12:45 AM 發表
厲害!!我全家族就冇半個人做賭場
我住咁多年哥D咩黎ga~

你唔好偷換概念啦,
我當然唔係講所有人,
如果你係澳門人,
無理由唔知澳門地產炒風同香港無乜關系,
亦唔會唔知澳門低下層的住房難。
作者: didada    時間: 2009-12-23 10:38 AM

隨口嗡 當秘笈
係呀, 澳門慘過香港架
香港人萬歲!!!
作者: superboy987    時間: 2009-12-23 11:17 AM

作者: 流奶強    時間: 2009-12-23 01:11 PM

引用:
原帖由 didada 於 2009-12-23 10:38 AM 發表
  隨口嗡 當秘笈
係呀, 澳門慘過香港架
香港人萬歲!!!

事實係澳門低下層係無公屋申請,
你呢D就真係隨口嗡,一D論據都無。

眾所周知,澳門地少人多,雖然經濟出現大發展,但是隨著人口數量的增長,澳門市民的“ 住房難”問題越來越突出,而且居住環境也有轉差的趨勢,身為第三屆行政立法議員的吳在權對此格外關注。

吳在權認為,安居才能樂業,他建議特區政府今後能夠完善城市規劃和人口政策,配合和平衡房地產業的發展,希望特區能夠在聽取社會各界意見的基礎上透過科學分析和評估,有效利用澳門有限的土地資源,從環保、綠化等角度進一步改善市民居住環境。更希望照顧到那些中產階層中高於現時申請社會房屋條件,卻又無力購買物業的人士。
作者: seatigerz    時間: 2009-12-23 04:54 PM

作者: 流奶強    時間: 2009-12-23 05:02 PM

引用:
原帖由 seatigerz 於 2009-12-23 04:54 PM 發表
澳門65萬人口,土地面積重大過灣仔,社會發展失衡,賭業興旺,低下層就算有公屋都唔知有無錢租....

咁佢地依家唔駛比租?
作者: -小雷-    時間: 2009-12-23 07:39 PM

作者: volvob12    時間: 2009-12-23 09:18 PM

引用:
原帖由 waya2 於 2009-12-22 12:17 PM 發表
點解香港人要有公屋ar

根本抄樓果班人係大陸! 也是共賊來港澳搶錢! 神又係中共, 搞鬼又係中共. 你看看大陸的樓市就知道
作者: hatejap    時間: 2009-12-23 09:41 PM

作者: 晚雨輕煙    時間: 2009-12-23 10:07 PM

引用:
原帖由 流奶強 於 2009-12-23 01:11 PM 發表 事實係澳門低下層係無公屋申請, 你呢D就真係隨口嗡,一D論據都無。 眾所周知,澳門地少人多,雖然經濟出現大發展,但是隨著人口數量的增長,澳門市民的“ 住房難”問題越來越突出,而且居住環境也有轉差的趨 ...
澳門就當然是沒有公屋申請啦!
阿天才! 美國也沒公屋、台灣也沒公屋、星州也沒有公屋啦!
真天才! 事實是~~~澳門房屋政策中,有只供符合入息限額及資產限額家庭租住的~~~社會房屋 和只供符合入息及資產限額的家庭購買的~~~經濟房屋。 現在還新設了~~自置居所利息補貼和自置居所貸款擔保計畫。 真天才!

澳門房屋局www.ihm.gov.mo/chi/index.php
自己睇!

作者: seatigerz    時間: 2009-12-24 01:24 AM

作者: seatigerz    時間: 2009-12-24 01:26 AM

作者: 香港依馬打    時間: 2009-12-24 01:27 AM

灣仔 咁大塊地,地下又無石油又無金,除左賭博同娛樂,仲可以攪咩?比你淨係可以係灣仔搵食,睇怕都好難生存,能做到灣流都有個機場,仲想點?全世界有65萬人口既國家,有無澳門咁出名?
作者: Watabe1978    時間: 2009-12-24 02:54 AM

夠呢邊d人醜, 有人為左上位搞個五鷄蠢遲, 呢邊d人仲要笑住黎比錢佢地補選上位, 真係笑死隔離.
呢招抹黑友黨,掠奪票源, 自己請客, 迫人埋單真係又毒又賤.
佢地個阿土真係好想上位架
作者: 晚雨輕煙    時間: 2009-12-24 03:13 AM

根據年初澳門的統計數字顯示~~~澳門人口大約是55萬人。
當中有一二萬人是因為澳門派錢才過去認親認戚,本人還是在香港居住。
另外有好幾萬人根本長期不在澳門居住。
因此澳門常住人口應該是四十多萬。
加上約八萬外勞,居住人口大約是五十多萬。
因此六十五萬的數字應該有誤。
作者: 流奶強    時間: 2009-12-24 10:23 AM

引用:
原帖由 晚雨輕煙 於 2009-12-23 10:07 PM 發表
澳門就當然是沒有公屋申請啦!
阿天才! 美國也沒公屋、台灣也沒公屋、星州也沒有公屋啦!
真天才! 事實是~~~澳門房屋政策中,有只供符合入息限額及資產限額家庭租住的~~~社會房屋 和只供符合入息及資產限額的家庭購買 ...

人地係比較緊香港同澳門,
不如你講埋非洲啦!
亞風濕膏藥!

係澳門申請社會房,差不多等如中六合彩:

立法議員陳明金質詢當局公共房屋政策失信於民,現在重開社會房屋申請,以統一計分排序,但計分標準仍未公佈,做法令公衆疑慮。他質詢當局整體公屋政策如何?
    陳明金提出書面質詢,政府年前承諾今年前落實七千個公屋單位,但至今對外公佈的只有二千六百多個,二○一二年能落實興建一萬九千個公屋單位的承諾似難實現,即使在石排灣建六千八百公屋的規劃僅屬初步構思,規劃隨時會變。雖然社屋申請重開,又有石排灣大型公屋規劃,令長期輪候公屋的居民再次看到希望。但公屋單位僧多粥少,公屋修例改革蝸行牛步,不透明的公屋審批政策和輪候制度仍有待完善,政府始終不願面對問題的根源,希望總難以實現。
    為此,他質詢當局有無制定明確的計分指引,增加社屋審批的透明度?當局如何有效監察申請家團其他地區的資產?石排灣的規劃中有否將各種社會服務設施、生活設施、交通配套設施的規劃考慮在內?
作者: 晚雨輕煙    時間: 2009-12-24 11:59 AM

引用:
原帖由 流奶強 於 2009-12-24 10:23 AM 發表 人地係比較緊香港同澳門, 不如你講埋非洲啦! 亞風濕膏藥! 係澳門申請社會房,差不多等如中六合彩: 立法議員陳明金質詢當局公共房屋政策失信於民,現在重開社會房屋申請,以統一計分排序,但計分標 ...
咁現在咪答你~~~~澳門人是沒有公屋申請羅!
阿天才!
之不過他們可以申請社會房屋和購買經濟房屋者。
真天才!

作者: 流奶強    時間: 2009-12-24 02:16 PM

引用:
原帖由 晚雨輕煙 於 2009-12-24 11:59 AM 發表
咁現在咪答你~~~~澳門人是沒有公屋申請羅!
阿天才!
之不過他們可以申請社會房屋和購買經濟房屋者。
真天才!

有錯就要認!

我話澳門無公屋申請係半年前的資料,
由9月底開始有得申請社房,
但係幾時、幾多人可以上到樓重未知,
比起香港上網就查到自已的申請就差好遠。

晚雨比我鬧完果然有D進步,
孺子可教。
作者: Watabe1978    時間: 2009-12-24 03:43 PM

澳門真係好, 起碼唔會有d為左上位就不擇手段既黨棍係度
作者: 晚雨輕煙    時間: 2009-12-24 03:54 PM

引用:
原帖由 流奶強 於 2009-12-24 02:16 PM 發表 有錯就要認! 我話澳門無公屋申請係半年前的資料, 由9月底開始有得申請社房, 但係幾時、幾多人可以上到樓重未知, 比起香港上網就查到自已的申請就差好遠。 晚雨比我鬧完果然有D進步, 孺子可教。
澳門的房屋福利~~~社會房屋及經濟房屋不是始於半年前的!
阿天才!
早於多年前已經有啦!
真的不怕人笑,半年前都講得出!

作者: Watabe1978    時間: 2009-12-24 05:38 PM

依家澳門人均收入高過香港, 除左係佢地本身努力之外,仲要多謝香港個班政棍, 教棍同黨棍
作者: 流奶強    時間: 2009-12-24 05:55 PM

引用:
原帖由 晚雨輕煙 於 2009-12-24 03:54 PM 發表
澳門的房屋福利~~~社會房屋及經濟房屋不是始於半年前的!
阿天才!
早於多年前已經有啦!
真的不怕人笑,半年前都講得出!

社屋對上一次公開申請已經係2005年3月
之後已經不接受申請,
以前申請個D到今年8月先至得二千幾個上左樓,
由2005年3月後至2009年9月都無得申請,
今次申請亦只得三個月,
之後合資格個D又唔知幾時再有機會申請
作者: 晚雨輕煙    時間: 2009-12-24 07:04 PM

引用:
原帖由 流奶強 於 2009-12-24 05:55 PM 發表 社屋對上一次公開申請已經係2005年3月 之後已經不接受申請, 以前申請個D到今年8月先至得二千幾個上左樓, 由2005年3月後至2009年9月都無得申請, 今次申請亦只得三個月, 之後合資格個D又唔知幾時再有機會 ...
阿天才!
澳門人口只得香港十四份之一。
開放一次申請,再隔三年再開放一次,公務員都請少一點。
事實是1980年起,澳門政府已經為低下層定期提供經濟房屋給他們選購!
而社會房屋就更加早已經有!
人家澳門只得十多萬個家庭,而經濟房屋至今已經總計提供了28000個單位。
真天才!

作者: 項目不改    時間: 2009-12-24 07:36 PM     標題: 回覆 56# 晚雨輕煙 的帖子

阿天才 係 55# 認咗

真天才乜都講得出! 孺子可教!
作者: Watabe1978    時間: 2009-12-24 10:47 PM

反對政棍綑綁補選
作者: hk_patriot    時間: 2009-12-24 11:22 PM     標題: 回覆 1# 流奶強 的帖子

作者: 流奶強    時間: 2009-12-25 09:36 AM

引用:
原帖由 晚雨輕煙 於 2009-12-24 07:04 PM 發表
阿天才!
澳門人口只得香港十四份之一。
開放一次申請,再隔三年再開放一次,公務員都請少一點。
事實是1980年起,澳門政府已經為低下層定期提供經濟房屋給他們選購!
而社會房屋就更加早已經有!
人家澳門只得十多萬個家 ...

咁我話半年前無得申請公屋係無錯,
因為根本唔知幾時會有得申請,
亦唔係你所講的隔三年一次。
以下係澳門房局局興建公屋的數字
http://www.ihm.gov.mo/chi/database/history_sh.php
1928-1949    711間
1960-1968    334間
1970-1984    804間
1985-1992    1492間
2005-2007    210間

合共             2840間

竟然在1992-2007的15年內只得210個單位落成。
作者: 晚雨輕煙    時間: 2009-12-25 11:24 AM

引用:
原帖由 流奶強 於 2009-12-25 09:36 AM 發表 咁我話半年前無得申請公屋係無錯, 因為根本唔知幾時會有得申請, 亦唔係你所講的隔三年一次。 以下係澳門房局局興建公屋的數字: http://www.ihm.gov.mo/chi/database/history_sh.php 1928-1949 711間 ...
咪井底啦! 1928-1949年香港連公屋也未有!
咪咁天才啦! 澳門人長久以來都是喜歡自置物業~~~因此他們喜歡買經濟房屋。 只是近年隨著經濟增長,樓價急升,政府才會大量增建社會房屋給有需要的人。 咪再拿香港情況作井底之見!
真天才!

作者: Watabe1978    時間: 2009-12-26 02:33 AM

我好多frd都過左去澳門做野, 佢地話個邊沒咁多政棍搞事喎, 生活自然好, 人工又高
作者: best7    時間: 2009-12-26 10:04 AM

其實以加香港澳門都系中央欽命。只系過程中香港多左個梁家傑。就好似一場波,100%輸既,人地入左14個俾你入一個甘。
起碼澳門人上街示威澳門政府都惊,都識科水。
作者: 比卡超(進化中)    時間: 2009-12-26 04:22 PM

作者: 流奶強    時間: 2009-12-27 11:39 AM

引用:
原帖由 晚雨輕煙 於 2009-12-25 11:24 AM 發表
咪井底啦! 1928-1949年香港連公屋也未有!
咪咁天才啦! 澳門人長久以來都是喜歡自置物業~~~因此他們喜歡買經濟房屋。 只是近年隨著經濟增長,樓價急升,政府才會大量增建社會房屋給有需要的人。 咪再拿香港情況作井底 ...

我一路都係講緊近十多年,
以前澳門人工平,但物價樓價低,
所以低下層的生活唔係咁大問題
自回歸後開放賭權,
樓價物價飛賬,
事實就係租金貴,
工資低(除了賭場),
又無公屋申請(9月前),
事實香港的公屋政策是比澳門優勝。
作者: 流奶強    時間: 2009-12-27 11:51 AM

輪候公屋推倒重來建議引恐慌 政府應承諾何時上樓挽回誠信

鑑於在過去一段時間內由於特區政府的房屋政策嚴重失誤,導致樓價急升,令澳門各階層市民飽受住屋問題困擾。特區政府在成立後的數年內,沒有開展任何新的公屋計劃,社會房屋和經濟房屋完全停建,導致貧困家庭和低收入家庭完全失卻「保護網」,已被確認資格而等候的社會房屋及經濟房屋申請者亦已分別累積至 6620 戶及12935 戶。因社屋、經屋停建多年,這些居民被逼承受近年房地價?升引致屋租大幅上揚的折騰。而多年停建社會房屋和經濟房屋,加上經濟發展因素和不當的置業居留政策,更令樓價飛升至與一般市民收入完全脫節,受薪一族憑正常收入根本無力自置居所。縱使一些家庭已於早年自置居所,但當子女逐漸成長,等候居所的年青夫婦或等候成家的年青人亦只能望樓興歎。這些苦果都是特區政府的公屋政策嚴重失誤所致。

可是,房屋局聲稱經一年時間收集意見,正式推出修訂公共房屋相關法例諮詢文本中,竟提出將過去輪候多時的已屬確定名單內之申請者推倒重來,令原已獲接納申請輪候社會房屋或經濟房屋者的原有輪候資格不再有效的諮詢建議,令人震驚。  

必須承認,房屋需要是有時效性的,每個家庭都會隨年月流逝而產生變化,若有部份個案因為在長期等候過程中而發生變化甚至已不符合獲取公共房屋資格的,透過原有標準審查予以剔除是合理的,但決不能因為存在資格或條件的變化而將所有已被確認且苦候多年的申請一概推倒重來。這是絕對不能接受的。

新澳門學社認為,特區政府現時的公共房屋發展策略,不應好高鶩遠推出“設計上較有體面”的公共房屋,而是要腳踏實地,雪中送炭,首先緊急回應社會房屋、經濟房屋的需要。按政府不同時期所公佈及承諾五年內建成之公屋數量,包括八千至九千個社屋單位,三千八百多個經屋單位及一萬個新型公屋單位,最少亦應有二萬二千個公屋單位。在這批將建公共房屋中,經屋單位僅三千八百個,遠未足以回應已被確認資格符合既有規定的輪候戶和近年眾多一直等待登記申請而符合新訂條件者。因此,政府除了應盡力落實有關計劃外,也應挖掘潛力增建經屋單位以回應實際需要。在落實增建各類型公屋單位的基礎上,特區政府更應對輪候多年的社屋、經屋的申請者作出上樓及購樓時間的承諾,令飽受住房困擾及貴租、逼遷之苦的居民能有清晰的願景,重建對政府的信心。

作者: MMOLO    時間: 2009-12-27 05:53 PM

我唔係一個香港澳門,佢哋醜唔醜,我真係唔知。

但崔世安o既普通話真係可以拍得住古天樂同曹人超