標題: [其他] 有關走數請教 [打印本頁]

作者: 宇宙外圍的牛     時間: 2022-9-26 01:55 AM

小弟走左幾間大財4年左右 想問一問轉新工供老強會唔會比人查到去我新公司追數, 另外想問原本走前差x銀包8000左右 今日睇條數去到4萬幾 咁其實有心還係味可以傾條數唔會咁大?
作者: harmonychow5     時間: 2022-9-26 11:16 AM

回覆 1#  宇宙外圍的牛 的帖子

走大財數, 揾到都唔會追上公司
作者: 宇宙外圍的牛     時間: 2022-9-26 11:31 AM

引用:
原帖由 harmonychow5 於 2022-9-26 11:16 AM 發表
回覆 1#  宇宙外圍的牛 的帖子

走大財數, 揾到都唔會追上公司
但會唔會又打電話呢 同埋供老強係會洩漏依家做緊咩公司?
作者: 宇宙外圍的牛     時間: 2022-9-26 05:44 PM

推,有冇師兄知 轉新公司供老強會唔會比人查到追新公司⋯
作者: yeung0891     時間: 2022-9-26 06:45 PM

TU財會查到的,因為轉公司之後會用你地址申請強積金。
作者: 宇宙外圍的牛     時間: 2022-9-26 07:54 PM

引用:
原帖由 yeung0891 於 2022-9-26 06:45 PM 發表
咁佢地會用更新左既公司名去追? 咁其實會唔會踩左線 都係驚佢地搵公司 屋企個d佢都上左門好多次 最近都有上
作者: yeung0891     時間: 2022-9-27 12:50 PM

引用:
原帖由 宇宙外圍的牛 於 2022-9-26 07:54 PM 發表

咁佢地會用更新左既公司名去追? 咁其實會唔會踩左線 都係驚佢地搵公司 屋企個d佢都上左門好多次 最近都有上
只會打上去你公司找你,上門的話就多數不會,至於上去住址就多數會,金額越大就越追的進取。
作者: catboyringo     時間: 2022-9-27 01:14 PM

引用:
原帖由 yeung0891 於 2022-9-27 12:50 PM 發表
只會打上去你公司找你,上門的話就多數不會,至於上去住址就多數會,金額越大就越追的進取。

睇吓你欠邊間同數目 Tu安x兄弟 會上公司找你 我試過 同你行落公司樓下 即埸打電話同佢地阿頭傾還錢 其他財 唔知
作者: SusanSo     時間: 2022-9-27 01:49 PM

其實你地班人, 教人走數有冇d過份呢?
你地走左d數, 變相令其他債仔高息, 會唔會覺得自己好自私?
唔好同我講咩香港人團結啦, 都唔配做香港人。
作者: kt147258     時間: 2022-9-27 03:08 PM

引用:
原帖由 SusanSo 於 2022-9-27 01:49 PM 發表
其實你地班人, 教人走數有冇d過份呢?
你地走左d數, 變相令其他債仔高息, 會唔會覺得自己好自私?
唔好同我講咩香港人團結啦, 都唔配做香港人。
想低息叫政府改法例、咩叫意外、又疫情、被車撞、斷手斷腳、同你講交左收數、收多你幾捨%費用、你走數定破產定叫你老豆老母養老錢幫你還?  唔講你都唔得、個個好似你一帆風順、好好彩架? 大把人汁緊垃圾、都唔知邊個自己自私。 開財務公司冇壞帳、個個都開啦、坐係到等錢收? 仲走去做搬貨?仲做服務行業受氣? 祝你一直好運啦、千萬唔好衰、唔係就話個天自私
作者: 車站珍貴的海鮮

作者: SusanSo     時間: 2022-9-27 03:25 PM

引用:
原帖由 kt147258 於 2022-9-27 03:08 PM 發表

想低息叫政府改法例、咩叫意外、又疫情、被車撞、斷手斷腳、同你講交左收數、收多你幾捨%費用、你走數定破產定叫你老豆老母養老錢幫你還?  唔講你都唔得、個個好似你一帆風順、好好彩架? 大把人汁緊垃圾、都唔知邊個自己自私。 開財務公司冇壞帳、個個都開啦、坐係到等錢收? 仲走去做搬貨?仲做服務行業受氣? 祝你一直好運啦、千萬唔好衰、唔係就話個天自私
我見你地d債仔多過你食飯啦,大把債仔以及大多數債仔係好好地咁供款,走數既真係少之有少。
同埋呢,6月份新法例已通過,睇多d野先講。
假如你講既意外,就唔係想點走數啦,依種事係突然間冇左還款能力,就算冇借錢既人都會有困難啦,你都九唔塔八既。
到你講汁垃圾,人地d呀婆呀伯手上有幾多資產你又知唔知?
跟住又講咩邊個自私,我真係唔識回應你。
仲有,我冇講過走數會令財仔汁,佢地只會轉嫁係其他債仔身上,加上我係指責緊d教人走數既人,冇話d債仔唔慘。

師兄,首先我冇講老豆老母,另外理解番過問題先串我,謝謝你
作者: SusanSo     時間: 2022-9-27 03:31 PM

引用:
原帖由 車站珍貴的海鮮 於 2022-9-27 03:20 PM 發表
唔好話教,亦冇得教,個個收數唔同,走到人地本事,想唔想還都係睇個人,走頭冇路冇辦法

反而我認同E位師兄, 亦都講左係"冇得教" "走到人地本事" 同埋當時人 "想唔想還", 如果真係走頭冇路, 香港係有法律保障市民的
作者: 頂你個肺收錢狗

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: SusanSo

作者: 半空貴重的象棋     時間: 2022-9-28 04:18 PM

引用:
原帖由 頂你個肺收錢狗 於 2022-9-28 03:33 PM 發表

你都on99,財仔本來就預左客人走數風險來計個息口,咩叫債仔自私?其他債仔走唔走財仔都係收你果個息口,個息口係以當事人既情況來定,你見債仔多過人食飯?你做物撚野工甘把閉見甘多債仔?仲要多過人食飯喔?你做放數架?
人地係咪放數關你叉事咩
財仔放條數之前當然有評估過風險
債仔借之前點解唔做自我評估還唔還到先去借?借果陣就實牙實齒一定還到 隔一排就攞疫症攞意外出黎講呀?
跟住就大條道理咁走數咁野蠻?
即係話個責任係債主度呀?
社會嘅錯定係爛賭嘅錯呀?
唔賭咪冇事囉,唔賭咪唔洗同財仔打交道囉下嘛?😂😂
正常人受疫症影響到自己嘅財政 頂多都係去銀行借失業貸款,咁咁攪咩會去到財仔借嘅?溝女?爛賭?定係大洗?
作者: 貴貴深情的富豪

作者: 半空貴重的象棋     時間: 2022-9-28 06:12 PM

引用:
原帖由 貴貴深情的富豪 於 2022-9-28 06:02 PM 發表
放數嘅下場
呢啲抵死丫
作者: 絕對成功     時間: 2022-9-30 08:31 PM

引用:
原帖由 yeung0891 於 2022-9-26 06:45 PM 發表
tu財唔會查到,冇咁新通講大
作者: 消.費券對現277c

作者: 前來失控的希望     時間: 2022-10-4 04:16 AM

引用:
原帖由 半空貴重的象棋 於 2022-9-28 04:18 PM 發表
人地係咪放數關你叉事咩 財仔放條數之前當然有評估過風險 債仔借之前點解唔做自我評估還唔還到先去借?借果陣就實牙實齒一定還到 隔一排就攞疫症攞意外出黎講呀? 跟住就大條道理咁走數咁野蠻? 即係話個責任係債主度呀? 社會嘅錯定係爛賭嘅錯呀? 唔賭咪冇事囉,唔賭咪唔洗同財仔打交道囉下嘛?😂😂 正常人受疫症影響到自己嘅財政 頂多都係去銀行借失業貸款,咁咁攪咩會去到財仔借嘅?溝女?爛賭?定係大洗?

無風險財仔都吾會收你今高息啦,壞脹當成功,話人走數搞到自己食貴息今搞笑,你TU令去借錢銀咪平息
作者: 消.費券對現278a

作者: 半空貴重的象棋     時間: 2022-10-5 03:57 PM

引用:
原帖由 前來失控的希望 於 2022-10-4 04:16 AM 發表

無風險財仔都吾會收你今高息啦,壞脹當成功,話人走數搞到自己食貴息今搞笑,你TU令去借錢銀咪平息
啱丫 你份TU見得人嘅洗乜去二線借😂
作者: SusanSo     時間: 2022-10-6 11:25 AM

引用:
原帖由 前來失控的希望 於 2022-10-4 04:16 AM 發表

照你咁講, 財仔收息只有壞帳的一個風險嗎?
依加個話題係, 唔好教人走數, 因為多左走數, 其他人D利息都會貴。
另外呢, 貸款市場唔係只係得一二線財務私人貸款, 仲有車會, 船會, 信用卡等等....

作者: 唔回頭     時間: 2022-10-6 12:33 PM

遲交8000去到40000咁緊係比我都唔交,但真係有心找咪去同人傾,傾唔啱都係唔會找嫁啦。不過我唔信D公司有錢會唔收
作者: 宇宙外圍的牛     時間: 2022-10-6 03:11 PM

引用:
原帖由 唔回頭 於 2022-10-6 12:33 PM 發表
遲交8000去到40000咁緊係比我都唔交,但真係有心找咪去同人傾,傾唔啱都係唔會找嫁啦。不過我唔信D公司有錢會唔收
因為都交左收數同埋走左三年左右 30%係基本既 但加埋息就覺得多
作者: 前來失控的希望     時間: 2022-10-6 06:58 PM

引用:
原帖由 SusanSo 於 2022-10-6 11:25 AM 發表   

照你咁講, 財仔收息只有壞帳的一個風險嗎? 依加個話題係, 唔好教人走數, 因為多左走數, 其他人D利息都會貴。 另外呢, 貸款市場唔係只係得一二線財務私人貸款, 仲有車會, 船會, 信用卡等等....

根本你正常TU好一定吾會借財仔,借得財仔根本就係已經開始爛,所以財仔是收今貴息,因為你TU吾令,財仔都要承受你走數破產既風險,所以收你今貴息平衡番個風險,所有野都係相對,所以我無話支吾支持人走數,而係走數者都有要比人追一世既後果,做租意無話包賺,你話佢係良心企業0息借比無你走佢我就覺得有問題,都係果句,你借財仔貴息只怪你自己玩爛左個TU,吾係走數既人害你
作者: 絕對成功     時間: 2022-10-6 07:16 PM

引用:
原帖由 宇宙外圍的牛 於 2022-9-26 01:55 AM 發表
小弟走左幾間大財4年左右 想問一問轉新工供老強會唔會比人查到去我新公司追數, 另外想問原本走前差x銀包8000左右 今日睇條數去到4萬幾 咁其實有心還係味可以傾條數唔會咁大?
除非你發左達,唔係你還黎冇乜用,就算你清左條數,果間財仔以後都唔會借錢比你,銀行果d貨款唔洗諗
作者: 宇宙外圍的牛     時間: 2022-10-6 07:54 PM

引用:
原帖由 絕對成功 於 2022-10-6 07:16 PM 發表

除非你發左達,唔係你還黎冇乜用,就算你清左條數,果間財仔以後都唔會借錢比你,銀行果d貨款唔洗諗
但唔係話五年後消紀錄? 咁都唔會再點借既講真
作者: 絕對成功     時間: 2022-10-9 06:26 PM

引用:
原帖由 宇宙外圍的牛 於 2022-10-6 07:54 PM 發表

但唔係話五年後消紀錄? 咁都唔會再點借既講真
解除破產之後,再過多5年就會冇晒紀錄,係可以再借返銀行數,但前後要9年,本人破過2次產,咩數都走過,衣家一樣借到錢買樓
作者: 消.費券對現281g