標題: [球隊/球員討論] 波費 vs 普巴 [打印本頁]

作者: amlkey827    時間: 2020-6-20 11:01 AM     標題: 波費 vs 普巴

估唔到呢度完咗場幾個鐘都真係冇人開post講普巴!小弟本身好期待。

anyway真係笑死我 呢度同Facebook啲人之前普巴傷咗就話咩冇心踢 扮傷等轉會。一直消費到佢琴日出場之前。

講咗啦。當大部份嘅隊友都不在狀態 波費咪同之前嘅普巴一樣 一隻手拍唔響 做到咩? 咪自己遠射 同 傳失波。死係話有波費就唔需要透過傳媒惡意中傷FF出嚟十惡不赦-普巴

智柒障(事實上),一早講咗普巴+波費 真係1+1大於2 就好似迪布尼+施華 雙核

btw uwants呢度近年大部分人都係一言堂 得番一種聲音 針對普巴 真係得啖笑 前場冇人走位 就話普巴hold波死扭 交出無數海量致命助攻 冇隊友食到 就當睇唔到 普巴冇L用。So 再同一啲唔理智、無限限上綱上線嘅人討論都係曬9氣 所以我走先掰掰
作者: n!cky    時間: 2020-6-20 11:11 AM

普巴+般奴係進攻上係ok, 但同樣中場掃蕩力低咗亦係事實。點樣能夠取得攻守平衡,係呢對組合要面對既問題
作者: amlkey827    時間: 2020-6-20 11:19 AM

引用:
原帖由 n!cky 於 2020-6-20 11:11 AM 發表
普巴+般奴係進攻上係ok, 但同樣中場掃蕩力低咗亦係事實。點樣能夠取得攻守平衡,係呢對組合要面對既問題

所以曼聯係需要一個防中主責做防務 eg.干提、尼迪迪 而呢樣嘢麥湯、費特暫時都未做到
作者: 求其就好    時間: 2020-6-20 11:21 AM

要平衡中場既攻守能力 所以So c米加強後腰既能力囉 連狄好明顯未能夠比到球隊足夠既信心
作者: n!cky    時間: 2020-6-20 11:31 AM

引用:
原帖由 amlkey827 於 2020-6-20 11:19 AM 發表

所以曼聯係需要一個防中主責做防務 eg.干提、尼迪迪 而呢樣嘢麥湯、費特暫時都未做到

所以蘇b要出晒兩個,咁就要放棄普巴般奴是但一個。。
作者: 發明奴    時間: 2020-6-20 11:32 AM

引用:
原帖由 amlkey827 於 2020-6-20 11:01 AM 發表
估唔到呢度完咗場幾個鐘都真係冇人開post講普巴!小弟本身好期待。

anyway真係笑死我 呢度同Facebook啲人之前普巴傷咗就話咩冇心踢 扮傷等轉會。一直消費到佢琴日出場之前。

講咗啦。當大部份嘅隊友都不在狀態  ...

bye bye
作者: 玄奘三藏    時間: 2020-6-20 12:11 PM

連soc 都針對普巴
普巴話晒都世界盃冠軍隊重心+球隊第一身價球員
仲要抖左差唔多半年 依家狀態大勇
soc夠膽死60分鐘先放佢出黎
一早俾佢正選應該0:3 1:3走唔甩
作者: Y0da    時間: 2020-6-20 01:50 PM

引用:
原帖由 amlkey827 於 2020-6-20 11:01 AM 發表

正一on9仔,走喇拜拜
作者: Y0da    時間: 2020-6-20 01:51 PM

引用:
原帖由 玄奘三藏 於 2020-6-20 12:11 PM 發表
連soc 都針對普巴
一早俾佢正選應該0:3 1:3走唔甩 ...
你係利迷或是曼迷,洗唔洗申報?
作者: amlkey827    時間: 2020-6-20 02:14 PM

引用:
原帖由 玄奘三藏 於 2020-6-20 12:11 PM 發表
連soc 都針對普巴
一早俾佢正選應該0:3 1:3走唔甩 ...

先列後備都正常 始終抖咗咁耐 同埋波費已經同隊友run到好熟(冇普巴嘅情況下)但真係下半場開波即刻換出嚟 反cup機會大好多
作者: rey    時間: 2020-6-20 02:57 PM

引用:

雖然你好想用尋晚場波為普巴平反 但你心急左喇
相反 尋晚場波般奴做既正正係呢度好多曼迷想普巴學既野
隊友無態或者唔勤力走動 唔代表你要自己夾硬HOLD死個波
尋晚般奴好多下都控得好有靈氣 有人迫之下一控就控去個空位
然後傳出killer pass
例如有一球禁區邊有人迫埋黎 佢一下控去身後再傳比馬仔半單刀

普巴明明都有質素 一樣做倒呢啲野
但佢就會控去人堆 左CUP右CUP都未傳倒出黎
無人會否認普波身位腳法都好好 但踢波唔係咁就夠
你可以1個扭2個 但你下下帶個波去3-4個既人堆度
我1扭1都未必過倒 但我控個波去空位果下已經擺脫防守再快速傳出

你話邊個作用大啲?
作者: amlkey827    時間: 2020-6-20 03:19 PM

引用:
原帖由 rey 於 2020-6-20 02:57 PM 發表

雖然你好想用尋晚場波為普巴平反 但你心急左喇
相反 尋晚場波般奴做既正正係呢度好多曼迷想普巴學既野
隊友無態或者唔勤力走動 唔代表你要自己夾硬HOLD死個波
尋晚般奴好多下都控得好有靈氣 有人迫之下一控就控去 ...

只可以話體格&踢球風格唔同 普巴有身體質素可以抗衡對方3-4個 如果佢引到多位球員圍堵而又傳得番個波出嚟 就可以為隊友制製更多空間  

相反 波費好就係可以身體力行無球走動更多 迎波做串連 引領整個攻勢

當然啦 相信普巴見到有個咁識走位嘅波費(非連膠9游)都會好快甩到波 將個球權交俾波費 由佢發板
作者: rey    時間: 2020-6-20 03:37 PM

引用:
原帖由 amlkey827 於 2020-6-20 03:19 PM 發表

只可以話體格&踢球風格唔同 普巴有身體質素可以抗衡對方3-4個 如果佢引到多位球員圍堵而又傳得番個波出嚟 就可以為隊友制製更多空間  

相反 波費好就係可以身體力行無球走動更多 迎波做串連 引領整個攻勢

當然 ...
以前未買般奴 球迷當然希望1億身價既普巴做倒發板既工作 最後失望而回 而家買左般奴 希望佢做好第二組織核心啦
普巴真係好全面 咩能力都有 但佢球商跟唔倒 踢波如果可以化繁為簡係最好 如果係前場 搏下都無妨 但普巴成日係後場下下引3個人夾你 有20%比你甩倒 但80%係比人迫甩反擊 倒不如控去空位
正如阿朗頭幾年 係有能力間中一扭三 但都唔夠後尾化繁為簡 走個空位入波有效率
作者: 玄奘三藏    時間: 2020-6-20 03:58 PM

引用:
原帖由 Y0da 於 2020-6-20 01:51 PM 發表

你係利迷或是曼迷,洗唔洗申報?
一睇就知我係利迷啦
利記都係跟我當年建議先有今日

圖片附件: mobile_1.jpg (2020-6-20 03:58 PM, 139.61 KB) / 該附件被下載次數 31

作者: amlkey827    時間: 2020-6-20 04:02 PM

引用:
原帖由 rey 於 2020-6-20 03:37 PM 發表

以前未買般奴 球迷當然希望1億身價既普巴做倒發板既工作 最後失望而回 而家買左般奴 希望佢做好第二組織核心啦
普巴真係好全面 咩能力都有 但佢球商跟唔倒 踢波如果可以化繁為簡係最好 如果係前場 搏下都無妨 但普 ...

完全認同 後場玩波 仲要玩失波真係邊個都唔想見到 希望新核加盟 日後如果再同場 見到係 般奴短波串連 普巴快搵隊友/般奴&長波突襲
作者: 1132333    時間: 2020-6-20 05:27 PM

一早開左帖
樓主第一日上水uwant?
你撐普=死罪
磚家撐普=比機會改過
作者: 1132333    時間: 2020-6-20 05:29 PM

重溫下磚家名句大全

1,有般奴唔需要普巴
2,普巴同般奴一定夾唔到,有價好賣
3,普巴條反骨出設實同般奴搶做大佬/爭12碼射
4,普巴冇踢10個月,費特冇踢3個月,一定係費特狀態好d
5,般奴一般就激活左球隊,普巴永遠唔會做到
6,經理人講等如本人講
7,普巴一出場又係道玩波,好似踢街場咁hea踢(踢知冇幾雲後博到12碼+靚長傳)

踢完岩岩場波
D先知磚家又玩失憶180轉呔
睇到笑死
等我幫各位重溫下磚家點失憶法
(般普配長短打好好睇)而我不知道什麼叫長短打
(原來般奴普巴可以共存)咦?乜唔係話一定夾唔到又爭射12碼咩
(普巴認真踢波的確值得留)然而普巴場場都係咁認真,係磚家玩針對
(般奴帶起成隊波,普巴得咩)事實上尋晚未有普巴成隊唔知踢乜
(普巴冇踢10個月,費特冇踢3個月加上停賽前表現超好,一定出費特)現實係費特完全唔知踢乜
(費特要夾馬迪先踢得好,冇左馬迪唔掂)既然費特要綁定馬迪,以磚家標準呢d係咪叫用馬迪解放佢?
喂喂,乜磚家唔係話成日要買人解放普巴,咁大犧牲有價好賣普巴啦,而磚家又玩失憶,磚家標準應該要賣埋費特
作者: amlkey827    時間: 2020-6-20 08:57 PM

引用:
原帖由 1132333 於 2020-6-20 05:29 PM 發表
重溫下磚家名句大全

1,有般奴唔需要普巴
2,普巴同般奴一定夾唔到,有價好賣
3,普巴條反骨出設實同般奴搶做大佬/爭12碼射
4,普巴冇踢10個月,費特冇踢3個月,一定係費特狀態好d
5,般奴一般就激活左球隊,普巴永遠唔會做到
6 ...

就係咁啦!喺好耐好耐以前 我都講過 覺得依家呢隊波 唯一一個球員真正係絕大部分球迷唔會喜歡 嗰個係連加特 性格高傲(0.012)、自大(0g0a因家庭問題)缺乏專注(搞自家品牌、別人操練佢跳舞、ig、YouTube)球風(不停走動only)、短途衝刺(比球證慢)、仲有唔撞得、唔扭得、唔頂得、唔斬得,etc(歡迎大家補充

重點係已經27歲 但依然係曼聯攞緊10萬週薪,試問身為青訓大師兄叫木仔 麥湯 福仔 點會服
作者: Y0da    時間: 2020-6-21 10:21 AM

引用:
原帖由 玄奘三藏 於 2020-6-20 03:58 PM 發表

一睇就知我係利迷啦
利記都係跟我當年建議先有今日
你話好笑唔好笑?[attach]12213505[/attach]
原來你先係磚家
作者: Totti888    時間: 2020-6-21 12:15 PM

班專家經常質疑普巴嘅比賽態度同狀態,睇完場比賽好明顯條福頭先係最應該放入後備嗰個,條友毫無表現,死衝爛衝,故態復萌,夢遊球場;
後防亦根本從無改善過,極不穩;
占士明顯唔夠班;
戰術上更加俾摩佬食住,場波唔輸真係要多謝普巴!

曼聯問題好明顯係班豬隊友,加埋個冇料到嘅領隊,請不應將責任全推給普巴。
作者: 1132333    時間: 2020-6-21 12:40 PM

磚家已經潛哂水了 磚家最叻就係唔岩聽call馬圍插你
當事實反映一切後就隱式扮睇唔到潛水,即時180度轉呔
作者: glorykwan    時間: 2020-6-21 03:43 PM

無個掃蕩型或者卡仔呢啲補位摭線嘅逗住,雙核好難擺。
強如英格蘭雙特,感覺上兩個都攻得守得,但一齊放中間就無晒重心
作者: 小姓蕭    時間: 2020-6-22 01:09 AM

作者: oi10oi    時間: 2020-6-22 09:14 PM

引用:
原帖由 Totti888 於 2020-6-21 12:15 PM 發表 班專家經常質疑普巴嘅比賽態度同狀態,睇完場比賽好明顯條福頭先係最應該放入後備嗰個,條友毫無表現,死衝爛衝,故態復萌,夢遊球場; 後防亦根本從無改善過,極不穩; 占士明顯唔夠班; 戰術上更加俾摩佬食住,場波唔輸真係要多謝普巴!  ...

普巴天才一定有,以佢傳俾福個球黎講。 回返去mu後場,解圍防反。由般奴作進攻 起點
般奴其實車前倒後,等左個位幾次,普巴慢左5,6拍先跑。 普巴一起步,般奴一個挑波,就破包夾,大把空位任推。普巴唔控窩利傳球係騙埋隊友。 如果接應係伊巴就窩利射門就得,唔會俾人屌。
邊線個球過人 係無得彈。 但禁區邊無無謂謂輸罰球,講波佬都話可能輸返。
再加上d後場扭波 散步 拖慢節奏等問題。只可以係天使魔鬼結合體。 唔係球風唔夾,性格一唔夾好難踢。般奴 認真  普巴有點玩世不恭。
但普巴係中路 般奴可以踢得更自由,更多去邊線 唔需要困係中路做anchor man.
最大問題 mctom 馬迪 同 fred點擺
作者: n!cky    時間: 2020-6-23 09:37 AM

引用:
原帖由 oi10oi 於 2020-6-22 09:14 PM 發表

普巴天才一定有,以佢傳俾福個球黎講。 回返去mu後場,解圍防反。由般奴作進攻 起點
般奴其實車前倒後,等左個位幾次,普巴慢左5,6拍先跑。 普巴一起步,般奴一個挑波,就破包夾,大把空位任推。普巴唔控窩利傳球係騙埋隊友。 如 ...

如果無睇錯,般奴個球其實係省到人,唔係有心挑起個波。

其實般奴臨尾都打到無乜氣浪費咗幾球。。如果體能好d既話,最後有機會入多粒
作者: marcoman321    時間: 2020-6-24 07:56 PM

普巴如果肯改吓佢啲死人格
我諗好多人都會畀機會佢

作者: amlkey827    時間: 2020-6-25 02:05 AM

事實係 反普準備又輸一場
作者: rey    時間: 2020-6-25 02:07 AM

引用:
原帖由 1132333 於 2020-6-21 12:40 PM 發表
磚家已經潛哂水了 磚家最叻就係唔岩聽call馬圍插你
當事實反映一切後就隱式扮睇唔到潛水,即時180度轉呔
雖然你話左走又反口 不過咁同你討論下啦
唔知作為普巴迷既你 對佢有咩要求啦
如果你覺得佢只係其中一塊拼圖 咁普巴表現都OK既

你成日想借般奴同普巴夾倒 黎反擊呢度既曼迷
其實呢度為普巴護航既球迷 好多都講過普巴身邊隊友廢 拖累左佢
但有一點想呢類球迷反思下 同一班隊友
點解般奴黎到帶倒好成績 點解般奴表現咁好?
你話因為普巴同佢互惠互利?明明普巴未復出般奴已經帶黎質既提升
般奴仲要少好多時間同隊友夾 普巴已經夾左3年

般奴唔會好似普巴咁 隊友表現差就成個怨婦咁
某程度你呢位會員都同普巴一樣 成個怨婦咁追住人
所以難成大事

其實般奴黎到 唔係幫左你證明普巴既能幹
反而係有對比有傷害 更加證明普巴心智唔夠成熟 只係適合做副手
但注意 普巴身價值成億
作者: amlkey827    時間: 2020-6-25 08:43 AM

引用:
原帖由 rey 於 2020-6-25 02:07 AM 發表
雖然你話左走又反口 不過咁同你討論下啦
唔知作為普巴迷既你 對佢有咩要求啦
如果你覺得佢只係其中一塊拼圖 咁普巴表現都OK既

你成日想借般奴同普巴夾倒 黎反擊呢度既曼迷
其實呢度為普巴護航既球迷 好多都講過普 ...

1593045835180.jpg 1593045835278.jpg

隊內最佳 幾乎一個人做晒 btw究竟點先值一億

圖片附件: 1593045835180.jpg (2020-6-25 08:43 AM, 147.73 KB) / 該附件被下載次數 10

圖片附件: 1593045835278.jpg (2020-6-25 08:43 AM, 351.9 KB) / 該附件被下載次數 10

作者: amlkey827    時間: 2020-6-25 08:52 AM

平心而論 普巴未傷之前 除咗迪基亞 有邊個係狀態&表現好 上場熱刺上半場 又有邊個係狀態&表現好 般奴除咗夾硬向前交失仲可以點
作者: n!cky    時間: 2020-6-25 10:53 AM

引用:
原帖由 amlkey827 於 2020-6-25 08:52 AM 發表
平心而論 普巴未傷之前 除咗迪基亞 有邊個係狀態&表現好 上場熱刺上半場 又有邊個係狀態&表現好 般奴除咗夾硬向前交失仲可以點

要講平心而論, 普巴季初肥咗成個碼, 頭幾場跟唔到隊波個節奏, 仲有場波射失12碼攪到無咗兩分.

佢傷之前最好狀態既應該係麥湯同雲比.....未到普巴.......
作者: rey    時間: 2020-6-25 04:20 PM

引用:
原帖由 amlkey827 於 2020-6-25 08:43 AM 發表

[attach]12215367[/attach] [attach]12215368[/attach]

隊內最佳 幾乎一個人做晒 btw究竟點先值一億

首先睇波唔係淨係睇數據
其次 你post數據post得咁取巧既?仲好意思話自己平心而論?
普巴16-17球季黎到(當時1億買番黎)
你淨係揀18-19 普巴數據最靚黎post?
16-17 5入球4助攻
17-18 6入球10助攻
18-19 13入球9助攻
19-20 0入球2助攻 (上陣9次)
綜合黎睇 以上數據值成億嗎?
而你取巧咁post既18-19賽季 係咪做到隊內最佳就代表值1億?
當季般尼芧夫既Callum Wilson 入14球9助攻 係咪又值成億?

睇波有番咁上下耐既球迷 普遍都會知道數據唔代表一切
無人會否認普巴既能力 但佢既心態唔成熟
令佢未能做好領袖角色帶領球隊 係事實  
球隊成績反映左
相反 般奴帶隊 成隊真係提升晒 大家有眼睇
而好多普巴迷 都同普巴有一樣既問題
就係 覺得自己已經比身邊既人做得好 所以一聽倒別人既批評
就會覺得受不公平對待 怨聲載道 成個怨婦咁
作者: amlkey827    時間: 2020-6-25 04:32 PM

引用:
原帖由 rey 於 2020-6-25 04:20 PM 發表

首先睇波唔係淨係睇數據
其次 你post數據post得咁取巧既?仲好意思話自己平心而論?
普巴16-17球季黎到(當時1億買番黎)
你淨係揀18-19 普巴數據最靚黎post?
16-17 5入球4助攻
17-18 6入球10助攻
18-19 13入球9助攻 ...

啱啦 將所有光環俾晒般奴 冇錯呀 數據真係唔係代表一切 而我都見到至從普巴加盟至到佢今季傷停 佢出過好多好多次關鍵傳球/助攻 係得伊巴叫把握到大部分 難道佢可以控制當時費特唔好咁騰雞 華舒福/馬斯亞射好啲? 剩係講呢三位隊友都係喺般奴自己/soc克查、卡仔 tune好

作者: amlkey827    時間: 2020-6-25 04:49 PM

我剩係想問 普巴hold住唔放 等隊友走位 結果扭失 同 般奴勇猛走去前場一攞波然後見到冇咩位都要隔硬俾 結果俾左對面 有咩分別 同埋另一條問題 可唔可以承認1+1大於2, 破密集雙核比單核容易 (熱刺嗰場 般奴一樣俾人mark死 )
作者: n!cky    時間: 2020-6-25 04:52 PM

引用:
原帖由 amlkey827 於 2020-6-25 04:32 PM 發表

啱啦 將所有光環俾晒般奴 唔晒口水啦 同藍黃政見一樣 永遠唔會達成共識 你想點諗就點諗 唔阻你反普forever

無人要反普巴,但有時要公道d。。
普巴加盟咁耐以嚟有高有低,質疑既聲音亦從來無斷過,唔單止球迷,連球評家都有。
能夠對得住佢身價既波,一季得個幾場。

一個咁全能既球員,廿七歲都唔能夠有穩定既表現,係佢唔能夠再上一層既原因。
作者: n!cky    時間: 2020-6-25 04:59 PM

引用:
原帖由 amlkey827 於 2020-6-25 04:49 PM 發表
我剩係想問 普巴hold住唔放 等隊友走位 結果扭失 同 般奴勇猛走去前場一攞波然後見到冇咩位都要隔硬俾 結果俾左對面 有咩分別 同埋另一條問題 可唔可以承認1+1大於2, 破密集雙核比單核容易 (熱刺嗰場 般奴一樣俾人mar ...

如果以結果論就當然無分別啦,但位置上有大囉。。般奴交失波,個波係人哋三閘線,人哋攞咗波前面仲有大半隊曼聯球員。
普巴護失波多數係中場,而普巴後面就只係得對中堅,最多加埋個防中,咁你話有無分別啦。。
作者: amlkey827    時間: 2020-6-25 05:01 PM

引用:
原帖由 n!cky 於 2020-6-25 04:52 PM 發表

無人要反普巴,但有時要公道d。。
普巴加盟咁耐以嚟有高有低,質疑既聲音亦從來無斷過,唔單止球迷,連球評家都有。
能夠對得住佢身價既波,一季得個幾場。

一個咁全能既球員,廿七歲都唔能夠有穩定既表現,係佢唔能夠再上一 ...

咁我都認同。但幾多錢買佢番黎都唔輪到佢自己控制,呢個或多或少都俾咗佢一個壓力。然而,身邊啲隊友前中後都有甩溜(包括普巴自己) 所以好難話好準繩送個波俾隊友 隊友就一定可以還番個光環。另外亦都的而且確有一季有好多遠射 但中柱 呢個都普巴要改善嘅地方
作者: amlkey827    時間: 2020-6-25 05:12 PM

引用:
原帖由 n!cky 於 2020-6-25 04:59 PM 發表

如果以結果論就當然無分別啦,但位置上有大囉。。般奴交失波,個波係人哋三閘線,人哋攞咗波前面仲有大半隊曼聯球員。
普巴護失波多數係中場,而普巴後面就只係得對中堅,最多加埋個防中,咁你話有無分別啦。。 ...

我都承認 理論上般奴嗰套向前交失 點都好過普巴中場hold住被人拍甩打反擊, 但都見到今季開始都有改善( 一見隊友即刻交)

btw 我其實只係想表達普巴都係曼聯隊中員 冇一個球員想打得唔好 俾全世界質疑 依家既然般奴黎到 幫到其他隊友 又可以分擔佢中場進攻/防守 作為球迷向前看 無需要印象流/無限ff上綱上線(eg.踢得好 博表現走 /踢得差 hea 踢等賣 冇職業道德)
作者: rey    時間: 2020-6-25 05:24 PM

引用:
原帖由 amlkey827 於 2020-6-25 04:32 PM 發表

啱啦 將所有光環俾晒般奴 冇錯呀 數據真係唔係代表一切 而我都見到至從普巴加盟至到佢今季傷停 佢出過好多好多次關鍵傳球/助攻 係得伊巴叫把握到大部分 難道佢可以控制當時費特唔好咁騰雞 華舒福/馬斯亞射好啲? 剩 ...

估唔到ching你咁都可以扯到去黃藍政見問題 討論下足球姐
我指出普巴既問題所在 唔一定代表我想普巴唔好既
咁當然啦 選擇解決問題 定選擇解決提出問題既人
各人都可以有唔同既選擇
作者: rey    時間: 2020-6-25 05:32 PM

引用:
原帖由 n!cky 於 2020-6-25 04:59 PM 發表

普巴護失波多數係中場,而普巴後面就只係得對中堅,最多加埋個防中,咁你話有無分別啦。。 ...

ching正解
我補充一點添
普巴護住個波比人圍唔傳 然後指責隊友唔走位令佢無得傳
前面隊友好易會諗 你比人圍都唔傳出黎 我走黎做乜

但般奴做法係 你走唔走我都傳
傳完個隊友好易發現 如果岩岩我走 就單刀喇 頂早知我走啦
再過多幾秒 隊友發現般奴傳完已經自己再走緊位接應
示範埋點樣走靚位比你睇添

你要普巴早啲傳 佢有無能力咁做呢?
絕對有 但點選擇就睇佢自己
作者: n!cky    時間: 2020-6-25 05:33 PM

引用:
原帖由 amlkey827 於 2020-6-25 05:01 PM 發表

咁我都認同。但幾多錢買佢番黎都唔輪到佢自己控制,呢個或多或少都俾咗佢一個壓力。然而,身邊啲隊友前中後都有甩溜(包括普巴自己) 所以好難話好準繩送個波俾隊友 隊友就一定可以還番個光環。另外亦都的而且確有一季有 ...

其實般奴加盟之後,球隊表現既反差令以往對普巴既質疑更加肯定。

季初咁齊人腳之下,除咗第一場大勝車仔之外,連續幾場失分。相反般奴季中加盟,係福仔同麥湯缺陣之下都無輸波。當中仲要包括車仔同曼城,好難唔令人將佢哋比較
作者: n!cky    時間: 2020-6-25 05:46 PM

引用:
原帖由 rey 於 2020-6-25 05:32 PM 發表

ching正解
我補充一點添

傳完個隊友好易發現 如果岩岩我走 就單刀喇 頂早知 ...

絕對同意,不論係走唔啱位定傳得差都好,你比咗個波出嚟,呢球尺寸唔啱咪下球再調整囉,但起碼大概知點知丫嘛。。

普巴就係下下都十足靚位先比,咁你唔交又點知差幾遠呢?所以打咁耐成隊波都無乜進步。

再者,今場都見過馬仔跑咗,但普巴唔交。。其實好簡易啫,馬仔起步個陣你唔交,咁咪收步囉,點知一收你就傳,咁個鏡頭一pan個去咪見到馬仔唔跑,咁咪覺得佢hea囉
作者: rey    時間: 2020-6-25 05:47 PM

引用:
原帖由 amlkey827 於 2020-6-25 05:12 PM 發表

我都承認 理論上般奴嗰套向前交失 點都好過普巴中場hold住被人拍甩打反擊, 但都見到今季開始都有改善( 一見隊友即刻交)

btw 我其實只係想表達普巴都係曼聯隊中員 冇一個球員想打得唔好 俾全世界質疑 依家既然般奴 ...

希望你睇清楚 果啲怨婦post邊個開先 果位1字頭會員比左幾多負能量出黎
個邊個上綱上線呢?係邊個出手造成先呢?
諗足球同諗其他問題都係一樣
只列對自己有利既數據 對件事無幫忙
人地指出般奴心態好 唔一定就係想搶光環既 更加唔會建立"般奴勢力"黎打擊普巴
咁普世都覺得般奴果套好過普巴 係事實 你日日自吹自擂都無用
即使令普巴既批評者收聲 都唔會提升會普巴既表現
作者: rey    時間: 2020-6-25 05:51 PM

引用:
原帖由 n!cky 於 2020-6-25 05:46 PM 發表

絕對同意,不論係走唔啱位定傳得差都好,你比咗個波出嚟,呢球尺寸唔啱咪下球再調整囉,但起碼大概知點知丫嘛。。

普巴就係下下都十足靚位先比,咁你唔交又點知差幾遠呢?所以打咁耐成隊波都無乜進步。

再者,今場都見過馬仔 ...

無錯 踢過波都知
隊友傳個尺寸差 佢講聲SORRY通常就無事
但佢HOLD住唔傳 通常就會一堆粗口

馬仔當然都唔夠積極 所以佢比人插都正常
但佢收步 普巴先黎交 呢樣又真係見過
作者: n!cky    時間: 2020-6-25 06:30 PM

引用:
原帖由 rey 於 2020-6-25 05:51 PM 發表

無錯 踢過波都知
隊友傳個尺寸差 佢講聲SORRY通常就無事
但佢HOLD住唔傳 通常就會一堆粗口

馬仔當然都唔夠積極 所以佢比人插都正常
但佢收步 普巴先黎交 呢樣又真係見過 ...

放咗個波出嚟比唔到,起碼可以話到比隊友知我係想同你做配合。 但左扣右扣都唔交仲要扣失埋就肯定比人吊到開花。。

有時係球場上可唔可以帶起隊波,做唔做到大佬,就係睇呢少少既動作
作者: 1132333    時間: 2020-6-25 10:19 PM

普巴永遠是錯的 中場扭失波=玩波hold住粒波
又唔諗下前場果班咩人
英冠占,散步馬,彭15

般奴昨晚我已經話左
傳波失功率低得7成左右
傳10球傳失4-5球

跟手有人話唔係睇數據
係睇威脅傳球,唔係橫傳刷數據

可惜既係普巴威脅傳球,成功率,過人次數各方面輾壓般奴

可惜普巴威脅傳球
作者: 1132333    時間: 2020-6-25 10:24 PM

引用:
原帖由 rey 於 2020-6-25 05:47 PM 發表   
希望你睇清楚 果啲怨婦post邊個開先 果位1字頭會員比左幾多負能量出黎 個邊個上綱上線呢?係邊個出手造成先呢? 諗足球同諗其他問題都係一樣 只列對自己有利既數據 對件事無幫忙 人地指出般奴心態好 唔一定就係想搶 ...

呢位師兄真係好犀利
顛倒哂來龍去脈
明明現實係磚家日日消費普巴在先
我先開post幫普巴平反

比你講到我挑你機咁

比個like你啦
又想老屈
作者: rey    時間: 2020-6-26 12:16 AM

引用:
原帖由 1132333 於 2020-6-25 10:24 PM 發表

呢位師兄真係好犀利
顛倒哂來龍去脈

比你講到我挑你機咁

比個like你啦
又想老屈 ...

哇原來批評普巴=消費普巴
唔可以話普巴既不是既 只可以讚唔可以踩既
你都係極權主義架喎
人地批評普巴 又唔係針對你
你就周圍怨婦咁 話人地磚家
好似得你可以點評咁
其他人比意見 就針對啲比意見既人 咁似某個政權既
作者: rey    時間: 2020-6-26 12:19 AM

引用:
原帖由 1132333 於 2020-6-25 10:24 PM 發表

呢位師兄真係好犀利
顛倒哂來龍去脈

比你講到我挑你機咁

比個like你啦
又想老屈 ...

btw你話走又唔走 唔找數 無口齒 彈出彈入
好意思話人顛倒因果?
你有無廉恥架?
作者: seasonkd    時間: 2020-6-26 12:36 AM

睇住pepe 7500萬身價,普巴終於值回票價!
作者: n!cky    時間: 2020-6-26 05:53 PM

引用:
原帖由 1132333 於 2020-6-25 10:19 PM 發表
普巴永遠是錯的 中場扭失波=玩波hold住粒波
又唔諗下前場果班咩人
英冠占,散步馬,彭15

般奴昨晚我已經話左
傳波失功率低得7成左右
傳10球傳失4-5球

跟手有人話唔係睇數據
係睇威脅傳球,唔係橫傳刷數據

...

又想賴前面d人唔夠班。。般奴咪又係帶住同一班人踢到十場不敗。。
作者: 1132333    時間: 2020-6-26 10:34 PM

對熱刺同錫菲聯 又唔見般奴出黎carry隊波?

無可否認般奴係有料
但唔好用踩低其他人去抬高般奴啦
般奴唔係神阿大佬,日日係道神化般奴

一隊波一個人勁冇用架,之前講到有般奴唔需要普巴可以賣得

休息左3個月人地睇通左你咪即刻跌哂watt囉
作者: 1132333    時間: 2020-6-26 10:37 PM

引用:
原帖由 n!cky 於 2020-6-26 05:53 PM 發表

又想賴前面d人唔夠班。。般奴咪又係帶住同一班人踢到十場不敗。。
又一唔識波系列,原來睇左10場可以作準
上面有人貼其中一年勁道隊起普巴數據
磚家話一季唔可以作準
咁磚家點解轉過頭又拎10場黎作準?
作者: rey    時間: 2020-6-27 12:42 AM

引用:
原帖由 1132333 於 2020-6-26 10:37 PM 發表
又一唔識波系列,原來睇左10場可以作準
上面有人貼其中一年勁道隊起普巴數據
磚家話一季唔可以作準
咁磚家點解轉過頭又拎10場黎作準?
我無話過一季唔可以作準 我係話佢取巧咁攞數據最靚果季 你想人撐都唔好曲解我意思
作者: rey    時間: 2020-6-27 12:43 AM

引用:
原帖由 1132333 於 2020-6-26 10:34 PM 發表

無可否認般奴係有料

休息左3個月 ...
好似係你日日都怨婦mode多啲
作者: n!cky    時間: 2020-6-27 06:30 AM

引用:
原帖由 1132333 於 2020-6-26 10:34 PM 發表

無可否認般奴係有料

休息左3個月 ...

你覺得講事實就係踩低其他人就無計。

普巴既技術係無容置疑,但咁多年嚟都有咁多noise,就証明佢唔係無問題。。

認清問題先可以進步,好似某磚家咁,明明季初普巴未修身無態都可以講成係隊波跟唔到佢,呢d就肯定係盲撐。。

仲有話馬仔做唔到達洛治咁冷靜就肯定係盲反。。。
作者: n!cky    時間: 2020-6-27 06:50 AM

尚記得摩佬第二年,普巴傷停個陣,曼聯20場贏咗15場。大家都諗住隊波成咗形,好期待普巴復出會更上一層樓。結果佢一出嚟就聯賽三連和加聯賽盃出局。

仲有歐聯諗住第一回合有普巴都輸,第二回合無眼睇,結果反勝

今季季初,大炒完車仔四球,諗住有一個好開始,點知連失幾場分,仲要主場輸埋比水晶宮。

好明顯係曼聯既表現會影響普巴,而唔係普巴既表現去影響曼聯。

你啱,一隊波唔可以得一個勁人,所以我都希望般奴同普巴有火花。。但好明顯普巴未能夠一個帶得起曼聯。。

作者: 魔b爸b    時間: 2020-6-27 07:25 AM

根本兩個都勁,不過普巴一路都俾人感覺唔夠成熟,唔知係受佢家人定經理人影響,定係佢自身問題,總覺得佢比賽時未完全發揮自身實力
不過當佢認真踢起上黎真係屈機,但多唔多衣d情況出現,以佢質素黎講,事實又係唔多

不過今次復賽後我對佢觀感真係好左,傷停衣大半年之後,感覺佢成熟左好多,衣兩場不論場內定係坐係後備席俾鏡頭影到既面貌都好正好有火,希望唔係錯覺
作者: faifai1234    時間: 2020-6-27 09:24 AM

引用:
原帖由 rey 於 2020-6-25 05:32 PM 發表

ching正解
我補充一點添

傳完個隊友好易發現 如果岩岩我走 就單刀喇 頂早知 ...

冇錯,明知你唔傳我走黎仲乜,般奴係唔係都傳咁前面班友就會肯走,因為肯走就1有機會
作者: faifai1234    時間: 2020-6-27 09:30 AM

呢度冇人質疑普巴既能力,插佢既主要係佢心態問題同佢經理人搞風搞雨,如果佢可以成熟d去處理,質疑既聲音自然會減少
作者: rey    時間: 2020-6-27 11:30 AM

引用:
原帖由 faifai1234 於 2020-6-27 09:30 AM 發表
呢度冇人質疑普巴既能力,插佢既主要係佢心態問題同佢經理人搞風搞雨,如果佢可以成熟d去處理,質疑既聲音自然會減少
簡單講 就係恨鐵不成鋼呀
但好多人 都唔受得批評 你一批評佢就話你搞破壞 別有用心 你叫佢睇下學下隔離般奴啦 佢就會想攻擊埋般奴
作者: faifai1234    時間: 2020-6-27 11:36 AM

引用:
原帖由 rey 於 2020-6-27 11:30 AM 發表

簡單講 就係恨鐵不成鋼呀
但好多人 都唔受得批評 你一批評佢就話你搞破壞 別有用心 你叫佢睇下學下隔離般奴啦 佢就會想攻擊埋般奴

一向風氣就係唔插得,插就係盲反,佢自己插占馬,大家唔支持佢就係盲撐,呢d磚家同佢講都嘥氣
作者: rey    時間: 2020-6-27 11:42 AM

引用:
原帖由 faifai1234 於 2020-6-27 11:36 AM 發表

一向風氣就係唔插得,插就係盲反,佢自己插占馬,大家唔支持佢就係盲撐,呢d磚家同佢講都嘥氣
其實佢自己問心都唔會覺得般奴踢得差 但為左撐普巴唯有夾硬話般奴差
作者: faifai1234    時間: 2020-6-27 11:44 AM

引用:
原帖由 rey 於 2020-6-27 11:42 AM 發表

其實佢自己問心都唔會覺得般奴踢得差 但為左撐普巴唯有夾硬話般奴差

話人盲反其實就唔想認自己盲撐
作者: ManUTDwow    時間: 2020-6-27 02:47 PM

引用:
原帖由 魔b爸b 於 2020-6-27 07:25 AM 發表
根本兩個都勁,不過普巴一路都俾人感覺唔夠成熟,唔知係受佢家人定經理人影響,定係佢自身問題,總覺得佢比賽時未完全發揮自身實力
不過當佢認真踢起上黎真係屈機,但多唔多衣d情況出現,以佢質素黎講,事實又係唔多

不過今次復賽 ...
感覺Pogba 個人定左
作者: n!cky    時間: 2020-6-27 04:42 PM

普巴能唔能夠帶起隊波,就要睇下佢可唔可以係逆境波個陣沉得住氣。。。過往係隊波最需要攻既時候,佢偏偏最上腳,結果扣失咗,無咗一個進攻機會。

對熱刺個場個12碼都有少少,搏到12碼就英雄,搏唔到仲要失波比人打反擊既就分分鐘做罪人。。始終球證比12碼都好主觀。。

如果嚟緊係重要時間都識得傳波既,對佢對曼聯都係好事。。
作者: 曼聯小豆    時間: 2020-6-27 10:46 PM

引用:
原帖由 n!cky 於 2020-6-27 04:42 PM 發表
普巴能唔能夠帶起隊波,就要睇下佢可唔可以係逆境波個陣沉得住氣。。。過往係隊波最需要攻既時候,佢偏偏最上腳,結果扣失咗,無咗一個進攻機會。

對熱刺個場個12碼都有少少,搏到12碼就英雄,搏唔到仲要失波比人打反擊既就分分 ...

應該打反擊都可以做下反擊都得,十二碼就英雄,博唔到仲要失波就人就會被打反擊
Pogba夾 Fernandes 果然有火花,Fernades 好像史高斯個班噃。
兩個夾埋就無問題。
作者: amlkey827    時間: 2020-6-28 01:44 AM

講句公道說話 心態上般奴種投入 熱血 永不言敗 係就算獨力難支都唔會改變 堅持無球走動跟隊友配合 引領攻勢

而普巴正正就會靠般奴呢種催化劑 先會主動同隊友配合 覺得多一個靠山 否則就只會盡量將所有進攻職務攬晒上身 自己hold 自己扭 自己一野直線 自己遠射
作者: n!cky    時間: 2020-6-28 07:25 AM

多口問句,尋晚場波打到114分鐘,全力追返自己底線做攔截搶波既,點解係打足咁耐既般奴,而唔係後備入嚟有氣有力既普巴?
作者: amlkey827    時間: 2020-6-28 08:30 AM

引用:
原帖由 n!cky 於 2020-6-28 07:25 AM 發表
多口問句,尋晚場波打到114分鐘,全力追返自己底線做攔截搶波既,點解係打足咁耐既般奴,而唔係後備入嚟有氣有力既普巴?

琴晚重點係對榜尾 但般奴都冇得抖下仲要跑到抽筋 (結果兩個都冇得抖)而且隊波未換人嗰時個踢法仿佛好似番番去般奴未加盟 啲波去得慢 斷得勁 出晒事

btw出皮里拉都叫有啲野睇下 連膠
作者: n!cky    時間: 2020-6-28 08:56 AM

引用:
原帖由 amlkey827 於 2020-6-28 08:30 AM 發表

琴晚重點係對榜尾 但般奴都冇得抖下仲要跑到抽筋 (結果兩個都冇得抖)而且隊波未換人嗰時個踢法仿佛好似番番去般奴未加盟 啲波去得慢 斷得勁 出晒事

btw出皮里拉都叫有啲野睇下 連膠 ...

L14係咁失波,蘇b如果想攞冠軍既,真係唔應該再出佢
作者: amlkey827    時間: 2020-6-28 09:38 AM

引用:
原帖由 n!cky 於 2020-6-28 08:56 AM 發表

L14係咁失波,蘇b如果想攞冠軍既,真係唔應該再出佢

非常認同! 本身都冇咩技術可言 仲要迷失唔識踢 27歲人 真係搵鬼嚟啟發佢 cleverly起碼穩陣唔失控球都走咗咁耐 都唔明L14點解仲可以沿用至今  

Even 連般奴都帶佢唔起 好想知其實球會係咪已經準備賣同埋真心唯一一次想拉奧拿快啲出手
作者: n!cky    時間: 2020-6-28 10:35 AM

引用:
原帖由 amlkey827 於 2020-6-28 09:38 AM 發表

非常認同! 本身都冇咩技術可言 仲要迷失唔識踢 27歲人 真係搵鬼嚟啟發佢 cleverly起碼穩陣唔失控球都走咗咁耐 都唔明L14點解仲可以沿用至今  

Even 連般奴都帶佢唔起 好想知其實球會係咪已經準備賣同埋真心唯一 ...

27歲都無咩突出,想做突破一腳起兩腳止,做傳送又無,協防又無,連跑動都無埋。。基本上只要向前,就可以等失控球。。
作者: huskycss    時間: 2020-6-28 10:37 AM

見到般奴其實唔夠力但都照撐著 ......
作者: amlkey827    時間: 2020-6-30 09:21 AM

引用:
原帖由 n!cky 於 2020-6-27 04:42 PM 發表

對熱刺個場個12碼都有少少,搏到12碼就英雄,搏唔到仲要失波比人打反擊既就分分 ...

見小豆兄和應你都想提示番唔好雙重標準 球賽不嬲都係一來一回 你攻我守 我攻你守 先前你都提過 般奴向前傳係人地三閘線 而普巴開始盤扭亦都接近禁區(若非都唔會有十二碼)

搏唔到 之後 失控球 再之後 被打反擊 最後 輸埋 呢個蝴蝶效應推論 某程度上都係對普巴一個莫須有嘅指控

當然如果Ching對盤扭有異見 必須以傳球製造 我都唔會有意見嘅

作者: n!cky    時間: 2020-6-30 11:21 AM

引用:
原帖由 amlkey827 於 2020-6-30 09:21 AM 發表

見小豆兄和應你都想提示番唔好雙重標準 球賽不嬲都係一來一回 你攻我守 我攻你守 先前你都提過 般奴向前傳係人地三閘線 而普巴開始盤扭亦都接近禁區(若非都唔會有十二碼)

搏唔到 之後 失控球 再之後 被打反擊 ...

amlkey 兄,普巴呢球係禁區邊緣盤扭都ok, 反正後面仲有正班隊友,但佢好多時候係响中場做盤扭,甚至左扣右扣而失波

另一個重點係失波之後點,就以呢場Fa CUP為例。。打到加時金絲雀係左路推進個球,其實般奴同普巴都係中場比人過咗,但一個選擇繼續追,一個選擇收步。。。呢個就係分野
作者: rey    時間: 2020-7-11 02:03 PM

引用:
原帖由 amlkey827 於 2020-6-25 05:12 PM 發表

btw 我其實只係想表達普巴都係曼聯隊中員 冇一個球員想打得唔好 俾全世界質疑 依家既然般奴 ...
對維拉呢場 普巴有球係中後場扭失 維拉3打2 比查斯古特射埋 呢啲真係好無謂 你扭倒 又無入波機會出現 你扭失 人地就有攻門機會
整體黎講 呢2場普巴踢得唔錯 但如果球智高啲 處理個波再恰當啲 咪有機會施丹級囉
又要攞般奴出黎比較 禁區入面 般奴扭好合理 咁危急64波佢會諗到施丹轉身 過唔倒都搏你踢佢 就算失敗左比你搶倒 都好抵搏 普巴識唔識做施丹轉身?當然識!踢得英超我諗大把人做倒啦 但會唔會係呢球做?我睇佢係中後場做既機會仲大啲
呢個就係正確既時間位置做適當既選擇 我都好想普巴成材 但首先要佢肯專注 呢排係有專注左 希望再繼續
作者: rey    時間: 2020-7-14 12:43 PM

尋晚輸第一球 普巴應該親身答左你
希望普巴從中吸取倒教訓 不過應該無可能 因為幾分鐘後佢就係角球隊友衝晒上去之後係中圈扭失比人再反擊
你可能會諗 點解自己咁黑仔 撐完普巴玩波就即刻出事 我可以話你知 唔係普巴同你唔好彩 係上得山多終遇虎 普巴後場玩波幾乎場場有 玩失左導致失波係遲早既事
都係果句 普巴能力係有 所以好多小朋友對佢著迷 覺得扭得傳得射得好型 但踢職業 個腦好緊要 而作為球迷 用腦分析就更緊要
作者: lam1984    時間: 2020-7-14 01:37 PM

引用:
原帖由 rey 於 2020-7-14 12:43 PM 發表
尋晚輸第一球 普巴應該親身答左你
希望普巴從中吸取倒教訓 不過應該無可能 因為幾分鐘後佢就係角球隊友衝晒上去之後係中圈扭失比人再反擊
你可能會諗 點解自己咁黑仔 撐完普巴玩波就即刻出事 我可以話你知 唔係普巴 ...

呢啲又係另類邪po。

咁多人批評pogba個啲意見, 基本上係過去咁多年睇波得出泥嘅結論, 只係復賽第六場波姐, 又犯同樣嘅錯, 如果核突啲講就係 x改不了吃x  
作者: rey    時間: 2020-7-14 02:29 PM

引用:
原帖由 lam1984 於 2020-7-14 01:37 PM 發表

呢啲又係另類邪po。

咁多人批評pogba個啲意見, 基本上係過去咁多年睇波得出泥嘅結論, 只係復賽第六場波姐, 又犯同樣嘅錯, 如果核突啲講就係 x改不了吃x   ...
上場對維拉玩失波又導致失球已經好彩左 其實呢啲後場背身玩波真係好危險 馬迪都有失過 不過馬迪好多時做個扮斬推一下個波即傳 都叫想拉闊傳球既選擇 普巴真係會想過埋對手 風險就更高
作者: rey    時間: 2020-7-15 03:52 PM

引用:
原帖由 amlkey827 於 2020-6-28 01:44 AM 發表
講句公道說話 心態上般奴種投入 熱血 永不言敗 係就算獨力難支都唔會改變 堅持無球走動跟隊友配合 引領攻勢

而普巴正正就會靠般奴呢種催化劑 先會主動同隊友配合 覺得多一個靠山 否則就只會盡量將所有進攻職務攬晒 ...
https://youtu.be/pZU9klgabq0
係度share下何wayne講曼聯 佢同我一樣 係未出事之前已經預見倒普巴個問題 而且佢仲剪過啲片段 今次佢可以話係分析同推算得好準
當然啦呢個時候對你不利我都唔預amlkey兄會上水理性討論 不過相信share既link你會睇倒 從而幫倒你下次分析既時候更全面
踢波用腦真係好緊要 呢個時候又要再佩服一下費sir 當年18歲普巴想出場 費sir話佢未準備好 當時一睇普巴身形技術全部都達一隊水準 我見倒細孖客串都唔比普巴踢中場都吊左費sir一餐 (果時後生睇野真係片面 覺得身體同技術就係一切) 費sir仲要出名敢比機會年輕人 點解唔用普巴呢?
呢3年 普巴比左答案我地 26歲既佢都未知幾時要做乜 18歲果陣佢點可能ready呢?

作者: amlkey827    時間: 2020-7-15 09:39 PM

引用:
原帖由 rey 於 2020-7-15 03:52 PM 發表

https://youtu.be/pZU9klgabq0
係度share下何輝講曼聯 佢同我一樣 係未出事之前已經預見倒普巴個問題 而且佢仲剪過啲片段 今次佢可以話係分析同推算得好準
當然啦呢個時候對你不利我都唔預amlkey兄會上水理性討論  ...

放心。非潛水 只係一向少上uwants 多謝rey兄回覆。
喺前幾頁回覆我都講過 絕對唔鼓勵普巴後場玩波。排除呢樣突然發神經上身 佢的而且確係樣樣頂級 尤其控制節奏 呢樣費特/麥湯都冇 雖然普巴都已經27 但如果心態再好啲 中場嚟講都係有排用

當然啦如果青訓有後起之秀、市場上有更好選擇 我都認同普巴二次離隊 唔係無可能
作者: rey    時間: 2020-7-15 09:53 PM

引用:
原帖由 amlkey827 於 2020-7-15 09:39 PM 發表

放心。非潛水 只係一向少上uwants 多謝rey兄回覆。
喺前幾頁回覆我都講過 絕對唔鼓勵普巴後場玩波。排除呢樣突然發神經上身 佢的而且確係樣樣頂級 尤其控制節奏 呢樣費特/麥湯都冇 雖然普巴都已經27 但如果心態再 ...
amlkey兄果然係理性既曼迷 小弟佩服 我都未必有你既氣量
普巴既能力真係勝過大部分球員 如果球商夠高 佢真係好頂級 相比賣佢 我更希望有個人壓得住佢 令佢成長 唉但佢都27 有時都好絕望
作者: n!cky    時間: 2020-7-16 12:17 PM

引用:
原帖由 rey 於 2020-7-15 09:53 PM 發表

amlkey兄果然係理性既曼迷 小弟佩服 我都未必有你既氣量
普巴既能力真係勝過大部分球員 如果球商夠高 佢真係好頂級 相比賣佢 我更希望有個人壓得住佢 令佢成長 唉但佢都27 有時都好絕望 ...

一個普巴,一個福仔。。。兩個既硬件同技術都係頂級。。偏偏就係球商唔夠。而家隊波就係少咗個堅尼或者伊巴呢d夠惡既老大哥,無人喝住班細既
作者: qq1122    時間: 2020-7-17 10:02 PM

普巴有時既決定係有啲死咕咕…重需要有人繼續提點佢(當然假設佢肯聽),等佢再進一步…對水晶宮明顯係有教育過而有改善,會響中後場打番多啲one touch,唔好次次上腳比人夾好似上場咁。中後場引領都會睇通左…確認冇人先推波上去!其實佢係改變緊既!!
作者: rey    時間: 2020-7-18 12:23 PM

引用:
原帖由 qq1122 於 2020-7-17 10:02 PM 發表
普巴有時既決定係有啲死咕咕…重需要有人繼續提點佢(當然假設佢肯聽),等佢再進一步…對水晶宮明顯係有教育過而有改善,會響中後場打番多啲one touch,唔好次次上腳比人夾好似上場咁。中後場引領都會睇通左…確認冇人先推波 ...
呢啲可以話係大局觀 個人認為大局觀係中場中最重要既能力 偏偏普巴咩能力都有 就係無呢項
瞇番普巴踢得最好就係係祖記果陣 點解呢?就係有派路逗住佢 派路最勁話係長短傳同大局觀 有人幫普巴做左呢樣野 普巴專心傳射扭就得