標題: 衰啲講句,我自己作為老一輩,我點都撐班後生 [打印本頁]

作者: 黑人炸雞    時間: 2020-6-19 03:24 PM     標題: 衰啲講句,我自己作為老一輩,我點都撐班後生

自己都做過生後,打拼期係 AROUND 20-40 歲,過咗呢個年紀就準備退休,我就係呢類

錢我就唔多,幾百萬都有係度,有樓有物業叫做過得去咁

可能大家覺得我上咗岸講乜都係風涼話,但係我了解到個社會一直變緊,冇可能要成個社會為咗一班準備退休冇生產力嘅人停低。

所以我話我都撐班反生,就算廿年之後,我 60  幾歲嗰時,班後生玩抖音,要擁抱大灣區,我都唔會反對

因為一個社會,真正有價值有創造力嘅就係 20 - 40 歲呢班人

眼見唔少企業都係比班老嘢阻住晒,最後要收皮,YAHOO 就係咁。

當個社會變,班老嘢又想企係第一線,就惟有跟住變,或者變得更快。

唔少老嘢成日話當年,當年點點點點乜乜乜,其實當年有幾勁有乜用?要講就講今日。
作者: 不明人    時間: 2020-6-19 03:27 PM

有時我都會諗我老咗會點,會唔會好似班老屎忽咁不停吠
作者: 唔好笑弱智仔    時間: 2020-6-19 03:31 PM

識變就唔係廢老,廢老就係唔識變
作者: patrickng6622    時間: 2020-6-19 07:05 PM

嘩,比條四張幾嗌我廢老,U仔都一國兩制。
作者: 稱霸武林    時間: 2020-6-19 08:09 PM

引用:
原帖由 黑人炸雞 於 2020-6-19 03:24 PM 發表
自己都做過生後,打拼期係 AROUND 20-40 歲,過咗呢個年紀就準備退休,我就係呢類

可能大家覺得我上咗岸講乜都係風涼話,但係我了解到個社會一直變緊,冇可能要成個社會為咗 ...

慳番啖氣拉你,撐就唔好得把口,寫D野出黎厄like?
係撐班後生就叫佢地唔好掟汽油彈,留番比你幫佢地掟麻
[當年點點點點乜乜乜,其實當年有幾勁有乜用?要講就講今日]你識講你覺得打拼期係 AROUND 20-40 歲,兩者目的都係想講乜都係要打拼之後累積,讀多左幾年書轉幾個字眼就代表你同其他廢佬唔同?
眼見唔少企業都係比班老嘢阻住晒,最後要收皮,間野屬於老嘢的,收皮又係收老嘢皮,都唔關後生事嫁?老嘢唔收皮後生點發圍先?老嘢有冇必要無條件比左後生先?
資產地位都係老嘢自己打拼黎,唔係天跌落黎,講到尾你都係其中1個而已,如果你覺得自己有所唔同而又真心撐後生捐晒出黎羅,我好似見到有人講唔係好多身家姐,個小小你唔係唔捨得下話
作者: 計數佬    時間: 2020-6-19 08:24 PM

引用:
原帖由 patrickng6622 於 2020-6-19 19:05 發表 嘩,比條四張幾嗌我廢老,U仔都一國兩制。
哈,一百步笑五十步,今次真心笑咗,Patrick 你咁後生就比個四張幾,年紀同我接近嘅人笑係廢老,呢個世界居然可以扭曲成咁。

既然支持後生果班話攬炒,捐晒自己副身家比班後生用作搞暴動嘅經費吖嘛,住緊個單位比埋佢地做製汽油彈工場,咁先叫有誠意。

得把口叫後生嘅去衝,自己就安安樂樂响屋企睇戲食花生?20-40嘅去衝,日日唔做野只係叫口號出去阻街搞罷工,到十幾廿年後佢地又點可能有你宜家嘅資產?靠搶呀?
作者: pw001973三世    時間: 2020-6-19 08:28 PM

死雞撐飯蓋⋯⋯
作者: 稱霸武林    時間: 2020-6-19 08:57 PM

引用:
原帖由 計數佬 於 2020-6-19 08:24 PM 發表
哈,一百步笑五十步,今次真心笑咗,Patrick 你咁後生就比個四張幾,年紀同我接近嘅人笑係廢老,呢個世界居然可以扭曲成咁。

既然支持後生果班話攬炒,捐晒自己副身家比班後生用作搞暴動嘅經費吖嘛,住緊個單位比埋佢地做製汽油 ...

如果佢單純講佢認同黃色的理念,完全認同曱甴的做法,唔會怪曱甴所作所為

我作為對家,反而睇得起隻[黑人炸雞]

講到自己幾撐幾撐,又只推D細路去死,又走出黎晒身家,又換個講法自己同其他老野唔同,其實味又係講佢自己乜乜乜點點點

講到最尾原來最賤都係佢

又要秋後生水,又扮唔係廢老

我衣家反而覺得4K似個人多過[黑人炸雞]似個人,起碼4K立場堅定唔扮野
作者: 計數佬    時間: 2020-6-19 09:10 PM

引用:
原帖由 稱霸武林 於 2020-6-19 20:57 發表

如果佢單純講佢認同黃色的理念,完全認同曱甴的做法,唔會怪曱甴所作所為
講到自己幾撐幾撐,又只推D細路去死,又走出黎晒身家,又換個講法自己同其他老野唔同,其實味又係講佢自己 ...
4K係煩,成日貼埋D 過期姨媽巾嘅野,又冤又臭,又當共慘黨神聖不可侵犯咁,乜都一定啱呢下先谷撚氣。

樓主黑人炸雞呢下又估佢唔到,唔係估唔到佢咁講,而係估唔到佢會唔知佢咁講會有咩後果,自暴其短,智商呢下要重新評估。

企埋位置就會有咩立場,一架九成幾滿嘅巴士,上到車嘅人一定嫌再逼上車嘅人麻撚煩,未上車嘅,就恨不得全車人即刻落晒車,唔肯落? 索性整停架巴士,大家齊齊攬炒冇得搭囉。

夠哂佢地認為嘅公平啦。
作者: 稱霸武林    時間: 2020-6-19 09:19 PM

引用:
原帖由 計數佬 於 2020-6-19 09:10 PM 發表
4K係煩,成日貼埋D 過期姨媽巾嘅野,又冤又臭,又當共慘黨神聖不可侵犯咁,乜都一定啱呢下先谷撚氣。

樓主黑人炸雞呢下又估佢唔到,唔係估唔到佢咁講,而係估唔到佢會唔知佢咁講會有咩後果,自暴其短,智商呢下要重新評估。

...

你都未講黑人個種

座左係巴士都,仲要書包放多個位

之後大大聲屌巴士內的其他人死落車

另一邊又大大聲同未上巴士的人講,上黎拉上黎拉,我幫你地屌緊其他人死落車
作者: 計數佬    時間: 2020-6-20 02:47 AM

引用:
原帖由 稱霸武林 於 2020-6-19 21:19 發表
你都未講黑人個種
座左係巴士都,仲要書包放多個位
之後大大聲屌巴士內的其他人死落車
另一邊又大大聲同未上巴士的人講,上黎拉上黎拉,我幫你地屌緊其他人死落車 ...

哈哈,你呢個比喻我同你都明,

唔知仲有幾多人睇得明呢?
作者: gouki3    時間: 2020-6-20 04:02 AM

引用:
原帖由 黑人炸雞 於 2020-6-19 03:24 PM 發表

可能大家覺得我上咗岸講乜都係風涼話,但係我了解到個社會一直變緊,冇可能要成個社會為咗 ...

仆街啦,社會雖然變緊但香港之前仲係機會處處,大把30左右既人都仲捱到出頭,而家比你話撐果邊就搞到攬炒一池死水,好多呢啲30-40仲肯努力既人原本掂都變唔掂。

你就去撐埋D廢物蠢人,你自己睇下你撐緊果班人而家變成點,除左蠢之外仲事非不分黑白癲倒,自己又唔努力乜都搵藉口去賴,最重要係連人性道德良知都無埋,郁D就粗口爛舌小老母喊打喊殺,三五成群就橫行霸道無法無天,就算比你爭取到D乜野又點,成班你講既後生仔都變哂做喪盡天良既畜生。

你係真係為佢好既就應該勸佢地唔好再犯傻,你自己話撤回之後拉左幾千人係為左乜? 又爭取到D乜? 成件事邊個最得益? 你覺得真係會有政府特赦殺人放火既罪犯咩? 無意義既野仲賴死做黎做乜? 你咁做只會害死更多年輕人。

作者: bnmb    時間: 2020-6-20 06:55 AM

香港局勢一句總結
老人親中,後生反中,
個嘜春選舉會抵制優待老人事件體現成個公務員體係有幾多隱形反中,
黃絲團體又發動幾多人扮老人?
講嘜類似樓主呢d理論基本如出一轍
類似 嘜嘜老人不應倚老賣老。。。後生好有出色,應該支持佢地等假到貼地既言論
好q冇人性,咁熱天,叫d老人家排隊中暑去死
黃絲連中國傳統禮孝都唔care,簡直人渣
作者: 稱霸武林    時間: 2020-6-20 06:21 PM

引用:
原帖由 計數佬 於 2020-6-20 02:47 AM 發表

哈哈,你呢個比喻我同你都明,

唔知仲有幾多人睇得明呢?

最慘巴士站仲有個賣汽水的,一路煽動未上車的人同賤人炸雞衣類,令佢地一齊9叫,以為大聲就有道理,令佢地以為站左係道德高地,講到尾都係巴士停得越耐就賣到越多汽水,得益的就只有衣個汽水佬
作者: 計數佬    時間: 2020-6-21 01:51 AM

引用:
原帖由 稱霸武林 於 2020-6-20 18:21 發表

最慘巴士站仲有個賣汽水的,一路煽動未上車的人同賤人炸雞衣類,令佢地一齊9叫,以為大聲就有道理,令佢地以為站左係道德高地,講到尾都係巴士停得越耐就賣到越多汽水,得益的就只有衣個汽水佬 ...
哈,如果將你呢個推論故仔放在小六考試題目入面,有巴士上的人,等待上巴士的人,和巴士站内的賣汽水老闆,發生一些事故後,究竟誰是誰非呢?

巴士上讓座我見過,但就從未見過有車上嘅人見個站好多人等上車,而自動自己走落車,讓個位比未上車嘅人,再企返响站排隊等下班車咁偉大。

作者: 稱霸武林    時間: 2020-6-21 01:22 PM

引用:
原帖由 計數佬 於 2020-6-21 01:51 AM 發表
哈,如果將你呢個推論故仔放在小六考試題目入面,有巴士上的人,等待上巴士的人,和巴士站内的賣汽水老闆,發生一些事故後,究竟誰是誰非呢?

巴士上讓座我見過,但就從未見過有車上嘅人見個站好多人等上車,而自動自己走落車,讓個位 ...

我跟你的故事內容加添故事人物炸a.a

追巴士我夠見過,但夠從未見過訓係巴士前面唔比巴士開車,亦未見過有人狼到要放火連人帶巴士燒清光
作者: 計數佬    時間: 2020-6-22 01:43 AM

引用:
原帖由 稱霸武林 於 2020-6-21 13:22 發表
我跟你的故事內容加添故事人物炸a.a
追巴士我夠見過,但夠從未見過訓係巴士前面唔比巴士開車,亦未見過有人狼到要放火連人帶巴士燒清光

我地個故事中仲有一個相當重要既人物,巴士司機,就好似現實中既法官同教師一樣,本來係要維持乘客秩序同執行既定行車路線,責任重大,可惜,當連呢D角式既人都痴咗線的話,點算?

車上既巴士司機因佢自己個人喜好,隨意叫已經上咗車但未到想去果個站既乘客落車,讓位比未上車既人啦,因為未上車既人係佢遠房親戚,識得既,又教唆爭先恐後既乘客推其他人落車,跟住仲隨意揸架巴士偏離原本路線,只係因為佢鍾意咁行,吹咩?

咁點? 係咪已經應驗咗上帝果句,上帝要其滅亡,係咪一定必先令其瘋狂? 宜家夠癲未?
作者: tim-ty    時間: 2020-6-22 04:31 AM

其實好簡單, 咁多人搭車, 麻煩設下「煩忙時段」, 加密班次, 咪解決到囉?
作者: 黑人炸雞    時間: 2020-6-22 10:05 AM

引用:
原帖由 稱霸武林 於 2020-6-19 20:09 發表

[當年點點點點乜乜乜,其實當年有幾勁有乜用?要講就講今日]你識講你覺得打拼期係 AROUND 20-40 歲,兩者目的都係想 ...

廢老唔變就係廢老

好似電腦手機,如果老嗰班一直話唔用唔用「我哋手寫好地地點解要用電腦打字」咁呢個社會會變成點?

家下呢個社會變得好快,假設你有十樣技能,有四樣已經過時,淨低嗰六樣做得幾好都冇用,因為要好一定有人更好,要新一定有人更新。

去到四十幾歲都要諗下幾時退下火線,唔係想捱到幾時?捱到 65 歲?

首先有冇呢個能力去到 65 歲仲可以跟住個時代走先?一定有,好似李嘉誠咁,60 幾歲人仲學緊用 AI 派錢,呢啲就係不斷變不紒更新自己。

不過好多廢老,唔想個社會變,因為變就等於要重新學新嘢,懶開嘅人唔會,唔識嘅人唔會,咁有乜用?

當去到 60 歲唔想變,又要個社會迎合呢班人,咁可以點?
作者: 黑人炸雞    時間: 2020-6-22 10:07 AM

引用:
原帖由 計數佬 於 2020-6-19 20:24 發表

既然支持後生果班話攬炒,捐晒自己副身家比班後生用作搞暴動嘅經費吖嘛,住緊個單位比埋佢地做製汽油 ...

比人話你廢老真係冇錯

假設呢個社會個個後生都要擁抱大灣區,我唔鐘意,我都唔會反對佢哋咁做

因為如果後生要擁抱大灣區,即係個社會走向係咁,我一係順住走,一係走人,唔通要倒行逆思?

冇能力變,當然係想個社會乜都唔變啦。
作者: 黑人炸雞    時間: 2020-6-22 10:12 AM

引用:
原帖由 稱霸武林 於 2020-6-19 20:57 發表

講到自己幾撐幾撐,又只推D細路去死,又走出黎晒身家,又換個講法自己同其他老野唔同,其實味又係講佢自己 ...

所有討論有你出現一定會變得低質,因為會偏離重心

老實講句,係呀,亂咗成年,你有乜影響?

唔好好大義凜然咁講何社會點點點,啲人點點點

講返對你本人有乜影響?
作者: 唔郁會身恆    時間: 2020-6-22 10:13 AM

引用:
原帖由 計數佬 於 2020-6-22 01:43 發表

我地個故事中仲有一個相當重要既人物,巴士司機,就好似現實中既法官同教師一樣,本來係要維持乘客秩序同執行既定行車路線,責任重大,可惜,當連呢D角式既人都痴咗線的話,點算?

車上既巴士司機因佢自己個人喜好,隨意叫已經上咗車 ...

路線係巴士佬定……?笑咗。
作者: NWTY    時間: 2020-6-22 10:15 AM

引用:
原帖由 黑人炸雞 於 2020-6-22 10:05 發表

廢老唔變就係廢老

好似電腦手機,如果老嗰班一直話唔用唔用「我哋手寫好地地點解要用電腦打字」咁呢個社會會變成點?

家下呢個社會變得好快,假設你有十樣技能,有四樣已經過時,淨低嗰六樣做得幾好都冇用,因為要好一定有 ...
\

「假設你有十樣技能,有四樣已經過時,淨低嗰六樣做得幾好都冇用」
呢個我認同,公司有條友做咗十年,都係做同一樣嘢,但係時代變咗之後,其實佢個位真係冇乜用,個市場唔同咗,做法又唔同,佢一直都唔肯變,結果忍唔住要炒。
不過咁,佢又唔老,佢 2X 歲做到差唔多 3X 歲,我諗呢個唔關個年齡事,係心態問題。
作者: 黑人炸雞    時間: 2020-6-22 10:17 AM

引用:
原帖由 計數佬 於 2020-6-19 21:10 發表

...

我比另一個例子你呀

去餐廳食飯,出面排咗二百幾人,入面有五十個位,但係五十個位都有人食完飯唔走,你點做?
作者: 朴彩蕾    時間: 2020-6-22 10:20 AM

引用:
原帖由 tim-ty 於 2020-6-22 04:31 發表
其實好簡單, 咁多人搭車, 麻煩設下「煩忙時段」, 加密班次, 咪解決到囉?

然後巴士司機表示︰「車就咁多,即係要我揸多兩轉,人工又唔加,點解我要揸?要迫嗰個又唔係我」
作者: filacandy    時間: 2020-6-22 11:25 AM

引用:
原帖由 稱霸武林 於 2020-6-19 08:09 PM 發表

[當年點點點點乜乜乜,其實當年有幾勁有乜用?要講就講今日]你識講你覺得打拼期係 AROUND 20-40 歲,兩者目的都係想 ...

因為就係你地呢種人不明白爭取,不肯行前一步的重要性。
作者: 黑人炸雞    時間: 2020-6-22 11:30 AM

引用:
原帖由 filacandy 於 2020-6-22 11:25 發表

老實講,推足廿年邊個唔想休息?

只不過有啲人廿年入面都係呃飯食,自然冇呢個儲備去退休,惟有自己繼續上前線,結果咪呃自己四十歲先發圍冇問題

當個社會係過去十幾廿年變咗唔少,自己又停滯不前,前臨淘汰,咪唔想個世界變。

你期望呢種人會點?
作者: 黑人炸雞    時間: 2020-6-22 11:32 AM

呢度又一個唔識變嘅例子︰

33 度排半日拎張 FORM,上網一分鐘內搞掂

點解唔上網呀?唔識囉。

點解唔識呀?唔學囉。

點解唔學呀?好哋哋點解要學?

唔識變,咪等死

圖片附件: 105318953_1190536574626245_7770468060852790562_n.jpg (2020-6-22 11:32 AM, 71.9 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: filacandy    時間: 2020-6-22 11:40 AM

引用:
原帖由 黑人炸雞 於 2020-6-22 11:30 AM 發表

老實講,推足廿年邊個唔想休息?

只不過有啲人廿年入面都係呃飯食,自然冇呢個儲備去退休,惟有自己繼續上前線,結果咪呃自己四十歲先發圍冇問題

當個社會係過去十幾廿年變咗唔少,自己又停滯不前,前臨淘汰,咪唔想個世界變。 ...

有D人係比人推左廿年,又停滯不前,只係成為社會的消耗品。
作者: 黑人炸雞    時間: 2020-6-22 11:48 AM

引用:
原帖由 filacandy 於 2020-6-22 11:40 發表

有D人係比人推左廿年,又停滯不前,只係成為社會的消耗品。

老實講句,成日話社會亂乜乜乜,咁到底佢哋想點?

太平盛世打份牛工,比足十年佢又唔見有幾出色

佢哋到底想個社會為佢哋停到幾時?停到佢哋成功為止?
作者: 唔好笑弱智仔    時間: 2020-6-22 11:57 AM

引用:
原帖由 黑人炸雞 於 2020-6-22 11:48 發表

佢哋到底想個社會為佢哋停到幾時?停到佢哋成功為止? ...

佢哋口中嘅安樂茶飯,就係可以日日都唔變,日日做同一樣嘢過世
作者: filacandy    時間: 2020-6-22 11:57 AM

引用:
原帖由 黑人炸雞 於 2020-6-22 11:48 AM 發表

佢哋到底想個社會為佢哋停到幾時?停到佢哋成功為止? ...

順景波個個都識打,逆景波就要智慧,列陣,戰術,數據.... ....香港官員有邊個有?
作者: 黑人炸雞    時間: 2020-6-22 12:07 PM

引用:
原帖由 filacandy 於 2020-6-22 11:57 發表

順景波個個都識打,逆景波就要智慧,列陣,戰術,數據.... ....香港官員有邊個有?

順景波都唔係個個識,有幾多個墊底有幾多個上位,點都講智慧。我四十歲先得幾百個叫做退休都可以過生活,有唔少後生 30 歲前已經有。
作者: 唔好笑弱智仔    時間: 2020-6-22 12:50 PM

引用:
原帖由 黑人炸雞 於 2020-6-22 12:07 發表

順景波都唔係個個識,有幾多個墊底有幾多個上位,點都講智慧。我四十歲先得幾百個叫做退休都可以過生活,有唔少後生 30 歲前已經有。

啱啱先係 FACEBOOK 見到個 FRD 琴晚開咗兩支 ACE KING……啲錢都唔知邊度嚟
作者: 黑人炸雞    時間: 2020-6-22 12:53 PM

引用:
原帖由 唔好笑弱智仔 於 2020-6-22 12:50 發表

啱啱先係 FACEBOOK 見到個 FRD 琴晚開咗兩支 ACE KING……啲錢都唔知邊度嚟

其實唔算太貴,AROUND 3000 一支,係 CLUB 開最多咪 5000-7000
作者: filacandy    時間: 2020-6-22 01:40 PM

引用:
原帖由 黑人炸雞 於 2020-6-22 12:07 PM 發表

都係果句,教育,出身,家底... ...(但始終各人有各人的煩惱)

圖片附件: 劉鳴煒.jpg (2020-6-22 01:40 PM, 34.07 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: filacandy    時間: 2020-6-22 01:43 PM

引用:
原帖由 唔好笑弱智仔 於 2020-6-22 11:57 AM 發表

佢哋口中嘅安樂茶飯,就係可以日日都唔變,日日做同一樣嘢過世

佢哋口中嘅安樂茶飯,可以食大半世,但臨老唔過得世~~~😏

圖片附件: 飼料.jpg (2020-6-22 01:43 PM, 66 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 計數佬    時間: 2020-6-22 02:48 PM

引用:
原帖由 黑人炸雞 於 2020-6-22 10:07 發表   

比人話你廢老真係冇錯
假設呢個社會個個後生都要擁抱大灣區,我唔鐘意,我都唔會反對佢哋咁做
因為如果後生要擁抱大灣區,即係個社會走向係咁,我一係順住走,一係走人,唔通要倒行逆思?
冇能力變,當然係想個社會乜都唔變啦 ...
不知所謂,真係唔知噏乜,收線啦。
作者: 計數佬    時間: 2020-6-22 02:53 PM

引用:
原帖由 filacandy 於 2020-6-22 13:43 發表

佢哋口中嘅安樂茶飯,可以食大半世,但臨老唔過得世~~~😏
開帖呢個人,就正正做緊想揸住佢話佢有呢幾百萬响40幾歲呢個年紀退休等死,我睇你地自己傾好先再公開發表偉論好D。
作者: samchu1036    時間: 2020-6-22 03:33 PM

引用:
原帖由 計數佬 於 2020-6-22 02:48 PM 發表

一早就唔知噏乜,成篇文只睇得出適者生存論同佢有樓等退休lol 至於話撐班後生聽下就好😀

仲話要講就講今日,佢就算講都只係係網上講緊今日,等老年時都只能講我當年今日係U仔撐班後生同我已經有幾百個上左岸等退休做廢老再加宣揚社會適者生存論。威水👍
作者: 黑人炸雞    時間: 2020-6-22 03:33 PM

引用:
原帖由 計數佬 於 2020-6-22 14:53 發表
開帖呢個人,就正正做緊想揸住佢話佢有呢幾百萬响40幾歲呢個年紀退休等死,我睇你地自己傾好先再公開發表偉論好D。

準備退休就係等死,唔怪之我你有八位數都捱唔到幾個月,原來係拎去醫病 LOL
作者: 黑人炸雞    時間: 2020-6-22 03:35 PM

引用:
原帖由 samchu1036 於 2020-6-22 15:33 發表

一早就唔知噏乜,成篇文只睇得出適者生存論同佢有樓等退休lol 至於話撐班後生聽下就好😀

仲話要講就講今日,佢就算講都只係係網上講緊今日,等老年時都只能講我當年今日係U仔撐班後生同我已經有幾百個上左岸等退休做 ...

根本一直都係適者生存,只不過係有班廢老成世人都冇成就,想個社會等埋佢哋先變茸

唔講今日講乜?想當年想當年?想當年係夠勁,今時今日就唔會揸兜啦,即係今日冇嘢好講,先想下當年自己有幾勁。

最緊要係今日,唔係琴日前日。
作者: 唔郁會身恆    時間: 2020-6-22 03:36 PM

引用:
原帖由 計數佬 於 2020-6-22 14:48 發表

好似你呢啲咪樓主口中冇能力變通嘅人囉,十幾年前賣舖賺到幾十萬講到今時今日,仲停留係過去 LOL
作者: Merrygrace    時間: 2020-6-22 03:40 PM

引用:
原帖由 黑人炸雞 於 2020-6-22 15:35 發表

根本一直都係適者生存,只不過係有班廢老成世人都冇成就,想個社會等埋佢哋先變茸

唔講今日講乜?想當年想當年?想當年係夠勁,今時今日就唔會揸兜啦,即係今日冇嘢好講,先想下當年自己有幾勁。

最緊要係今日,唔係琴日前日。 ...

好多街邊阿伯都好鐘意講自己當年有幾勁,因為冇得考究,吹完水滿足下自己就算。
作者: 不明人    時間: 2020-6-22 03:41 PM

引用:
原帖由 samchu1036 於 2020-6-22 15:33 發表

仲話要講就講今日,佢就算講都只係係網上講緊今日,等老年時都只能講我當年今日係U仔撐班後生同我已經有幾百個上左岸等退休做 ...

唔通好似你咁?

你想個社會停幾耐等你呢個廢老跟得上時代?
作者: 唔好笑弱智仔    時間: 2020-6-22 03:42 PM

引用:
原帖由 黑人炸雞 於 2020-6-22 10:12 發表

講返對你本人有乜影響? ...

其實九成都冇影響,只不過人講佢講。

武漢肺炎影響力大過反送中啦下話?
作者: 計數佬    時間: 2020-6-22 03:44 PM

引用:

香港呢場暴亂就正正有樓主呢種不知所謂嘅真正廢老,噏埋D 廢野推班腦生蟲嘅白痴去死。

去啦,我支持你地,去死啦,我有錢有樓,坐响屋企食花生睇住你地去唔知為咩而搏命。

無兒無女嘅垃圾,連想法都係垃圾。
作者: 黑人炸雞    時間: 2020-6-22 03:46 PM

引用:
原帖由 計數佬 於 2020-6-22 15:44 發表
香港呢場暴亂就正正有樓主呢種不知所謂嘅真正廢老,噏埋D 廢野推班腦生蟲嘅白痴去死。

去啦,我支持你地,去死啦,我有錢有樓,坐响屋企食花生睇住你地去唔知為咩而搏命。

無兒無女嘅垃圾,連想法都係垃圾。 ...

唔反對唔代表支持,你眼中得「YES / NO」咁單細胞好難令你明白,你都係等淘汰啦 LOL
作者: 計數佬    時間: 2020-6-22 03:48 PM

引用:
原帖由 黑人炸雞 於 2020-6-22 15:46 發表   

唔反對唔代表支持,你眼中得「YES / NO」咁單細胞好難令你明白,你都係等淘汰啦 LOL
我等睇其他人對「廢老」呢兩個字,

有咩新評價。
作者: 芒果野人    時間: 2020-6-22 03:52 PM

引用:
原帖由 黑人炸雞 於 2020-6-22 15:46 發表

可能已經淘汰咗
真係有八位數
會唔會開口埋口返工放工
作者: 黑人炸雞    時間: 2020-6-22 03:54 PM

引用:
原帖由 芒果野人 於 2020-6-22 15:52 發表

可能已經淘汰咗
真係有八位數
會唔會開口埋口返工放工

熱愛返工,份工有成就感囉

我都好鐘意早少少返公司,夠靜睇下報紙
作者: 稱霸武林    時間: 2020-6-22 04:02 PM

引用:
原帖由 黑人炸雞 於 2020-6-22 10:12 AM 發表

講返對你本人有乜影響? ...

大義凜然係你炸,我係自私嫁,你係撐就唔好得把口,捐出黎比佢地羅,佢地要的都係你的地位你的層樓同你的錢姐,你扮到幾高質都好我都係睇你唔起嫁拉

唔好講我個人拉,我做生意影響都係個人的錢幾咁閒

就講大圍利益,就咁講個交通燈一樣,都大把音箱同撳制個位被破壞未整好,有D交通燈就算整好,燈前都要加左鐵絲,亦有D燈的方向又未必岩位,衣2樣都會影響到司機睇燈號,有交通意外你D賤人反正都係諗又唔係自己冇所謂拉岩唔岩?
作者: 稱霸武林    時間: 2020-6-22 04:03 PM

引用:
原帖由 NWTY 於 2020-6-22 10:15 AM 發表

「假設你有十樣技能,有四樣已經過時,淨低嗰六樣做得幾好都冇用」
呢個我認同,公司有條友做咗十年,都係做同一樣嘢,但係時代變咗之後,其實佢個位真係冇乜用,個市場唔同咗,做法又唔同,佢一直都唔肯變,結果忍唔住要炒。
不過咁, ...

如果你公司條友同樣只講撐班後生/同得把口講變,同樣霸住個位,你覺唔覺得佢應該炒?

我睇公司講的都係利益姐,你幫公司搵5萬人工3萬你估公司會唔會炒你,相反人工5萬幫公司搵得3萬你又睇下會點,無可否認有公司只想搵人做機械式工作,你都唔會同間公司做人世掛,洗乜同佢磨?公司唔變人變都得掛?你諗到方法自己做甚至可以取代埋衣間公司,唔會係另一種更好上流的方法嗎?
作者: 稱霸武林    時間: 2020-6-22 04:03 PM

引用:
原帖由 filacandy 於 2020-6-22 11:25 AM 發表

我現在還要爭取D乜,你要上流你自己爭取,我又唔會左你正當爭取

所有人擁有的都係努力爭取番黎,就係因為賤人炸雞得把口講撐班後生就同其他廢佬唔同?
作者: 稱霸武林    時間: 2020-6-22 04:08 PM

引用:
原帖由 Merrygrace 於 2020-6-22 03:40 PM 發表

好多街邊阿伯都好鐘意講自己當年有幾勁,因為冇得考究,吹完水滿足下自己就算。

下,男人係咁嫁拉,賤人炸雞講點都撐班後生都係吹完水滿足下自己的角度姐,真係會出力幫咩,幾球野夠D乜?講撐講退休?都唔夠人買幾隻公仔拉
作者: 黑人炸雞    時間: 2020-6-22 04:15 PM

引用:
原帖由 稱霸武林 於 2020-6-22 16:02 發表

大義凜然係你炸,我係自私嫁,你係撐就唔好得把口,捐出黎比佢地羅,佢地要的都係你的地位你的層樓同你的錢姐,你扮到幾高質都好我都係睇你唔起嫁拉

唔好講我個人拉,我做生意影響都係個人的錢幾咁閒

就講大圍利益,就 ...

冇影響又要講幾慘幾慘,真係沒有誰比誰高尚 LOL
作者: NWTY    時間: 2020-6-22 04:16 PM

引用:
原帖由 稱霸武林 於 2020-6-22 16:03 發表

如果你公司條友同樣只講撐班後生/同得把口講變,同樣霸住個位,你覺唔覺得佢應該炒?

我睇公司講的都係利益姐,你幫公司搵5萬人工3萬你估公司會唔會炒你,相反人工5萬幫公司搵得3萬你又睇下會點,無可否認有公司只想搵 ...

你中文合唔合格?LOL

樓主講兩種人,唔識變通就叫生人霸死地,你又幻想人哋同你一樣等死咁 LOL
作者: Merrygrace    時間: 2020-6-22 04:17 PM

引用:
原帖由 稱霸武林 於 2020-6-22 16:08 發表

下,男人係咁嫁拉,賤人炸雞講點都撐班後生都係吹完水滿足下自己的角度姐,真係會出力幫咩,幾球野夠D乜?講撐講退休?都唔夠人買幾隻公仔拉

唔好幻想人哋同你一樣得把口
藍店夠冇人食啦,又唔見你去支持下
作者: 黑人炸雞    時間: 2020-6-22 04:19 PM

引用:
原帖由 Merrygrace 於 2020-6-22 16:17 發表

引用:
原帖由 NWTY 於 2020-6-22 16:16 發表 你中文合唔合格?LOL樓主講兩種人,唔識變通就叫生人霸死地,你又幻想人哋同你一樣等死咁 LOL

一個人點睇人,就知佢係乜人,習慣了
作者: 計數佬    時間: 2020-6-22 04:19 PM

引用:
原帖由 稱霸武林 於 2020-6-22 16:03 發表

我睇公司講的都係利益姐,你幫公司搵5萬人工3萬你估公司會唔會炒你,相反人工5萬幫公司搵得3萬你又睇下會點,無可否認有公司只想搵 ...
等等,等其他人自己諗,有時有D 明明啱嘅說話由佢地唔鍾意嘅人把口講出嚟,一定唔啱佢地聽,總係乜都反一餐,所以唔好先講。

今次有兩個廢老同場,係咪會一視同仁?
作者: 稱霸武林    時間: 2020-6-22 04:28 PM

引用:
原帖由 黑人炸雞 於 2020-6-22 04:15 PM 發表

冇影響又要講幾慘幾慘,真係沒有誰比誰高尚 LOL

[影響都係個人的錢幾咁閒]都叫冇影響 LOL

大家反正都係廢佬
作者: 黑人炸雞    時間: 2020-6-22 04:29 PM

引用:
原帖由 稱霸武林 於 2020-6-22 16:28 發表

[影響都係個人的錢幾咁閒]都叫冇影響 LOL

大家反正都係廢佬

又講幾閒扮唔 CARE,又要特登提 LOL

你廢咋,唔好拉埋我落水
作者: 計數佬    時間: 2020-6-22 04:30 PM

一個有自住物業手持七位數字資金,後生五六年左右嘅廢老話一句支持你地。

另一個同樣有自住物業八位數現金,年長五六年嘅廢老話做人應該腳踏實地,做好自己,唔支持以暴力抗爭就十惡不赦,大錯特錯?

受影响?我仲有間舖時有三日完全唔開得舖,白蝕食材同人工,三日每日約萬五蚊的生意額,令我想到結業賣舖賣工場,賤賣製作食材工具,只求保本套現,呢場風暴,我又有冇損失呢?
作者: 稱霸武林    時間: 2020-6-22 04:30 PM

引用:
原帖由 NWTY 於 2020-6-22 04:16 PM 發表

你中文合唔合格?LOL

樓主講兩種人,唔識變通就叫生人霸死地,你又幻想人哋同你一樣等死咁 LOL

會考拎U姐都係a.a

樓主講有樓有幾球可以等退休,仲唔係你講的生人霸死地?
作者: 稱霸武林    時間: 2020-6-22 04:31 PM

引用:
原帖由 Merrygrace 於 2020-6-22 04:17 PM 發表

你岩你岩,佢把口吹出黎香D a.a,我把口臭

藍店?我食野唔分黃藍,方便就是了,變到食野都分黃藍我就唔會了
作者: NWTY    時間: 2020-6-22 04:33 PM

引用:
原帖由 稱霸武林 於 2020-6-22 16:30 發表

會考拎U姐都係a.a

樓主講有樓有幾球可以等退休,仲唔係你講的生人霸死地?

中文都考U……好難做到,唔怪之得你咁有自信

等退休係唔係代表乜都唔做?

我都等退休啦,咪日日返公司睇下有乜玩
作者: 稱霸武林    時間: 2020-6-22 04:33 PM

引用:
原帖由 黑人炸雞 於 2020-6-22 04:29 PM 發表

又講幾閒扮唔 CARE,又要特登提 LOL

你廢咋,唔好拉埋我落水

我真係幾廢的,但起碼好你小小a.a
作者: Merrygrace    時間: 2020-6-22 04:33 PM

引用:
原帖由 稱霸武林 於 2020-6-22 16:31 發表

你岩你岩,佢把口吹出黎香D a.a,我把口臭

藍店?我食野唔分黃藍,方便就是了,變到食野都分黃藍我就唔會了

唔分呀,藍店一日得 $600 都唔關我事
靠你真係死得
作者: 稱霸武林    時間: 2020-6-22 04:34 PM

引用:
原帖由 NWTY 於 2020-6-22 04:33 PM 發表

中文都考U……好難做到,唔怪之得你咁有自信

等退休係唔係代表乜都唔做?

我都等退休啦,咪日日返公司睇下有乜玩

原來你都想講你生人霸死地?
作者: NWTY    時間: 2020-6-22 04:35 PM

引用:
原帖由 稱霸武林 於 2020-6-22 16:34 發表

原來你都想講你生人霸死地?

中文拎U 真係好難溝通,前面講得冇錯,有你係度成個討論質素都會拉底
作者: 稱霸武林    時間: 2020-6-22 04:38 PM

引用:
原帖由 Merrygrace 於 2020-6-22 04:33 PM 發表

唔分呀,藍店一日得 $600 都唔關我事
靠你真係死得

下,我的角度下做唔到就汁左佢,係你地先鐘意講邊間老店點點點

你地講咁耐講個[變]字,佢做唔到仲要去幫咁咪叫[唔變]羅
作者: Merrygrace    時間: 2020-6-22 04:39 PM

引用:
原帖由 稱霸武林 於 2020-6-22 16:38 發表

下,我的角度下做唔到就汁左佢,係你地先鐘意講邊間老店點點點

你地講咁耐講個[變]字,佢做唔到仲要去幫咁咪叫[唔變]羅

家下個社會就係轉向咗做顏色經濟圈,然後你話你唔理 LOL
作者: 稱霸武林    時間: 2020-6-22 04:40 PM

引用:
原帖由 NWTY 於 2020-6-22 04:35 PM 發表

中文拎U 真係好難溝通,前面講得冇錯,有你係度成個討論質素都會拉底

我當你贊緊我嫁拉a.a
作者: 稱霸武林    時間: 2020-6-22 04:42 PM

引用:
原帖由 Merrygrace 於 2020-6-22 04:39 PM 發表

家下個社會就係轉向咗做顏色經濟圈,然後你話你唔理 LOL

黃色就有姐

藍色都有咩?

就算有搵唔到食的生意就係冇存在的價值,留D機會比後生麻
作者: viclo0301    時間: 2020-6-22 04:43 PM

我想講樓主話撐後生啫, 無話過撐暴力喎. 雖然我真心相信係有年青人會給人煽動做咗啲犯法既行為, 但上了年紀就唔會比人洗腦嗎? 我想大都認同有好事都係有啲人自編自導吧...唔好計暴力果批, 但點解你地成日都話啲年青人係俾人煽動? 真係個個支持反送中都係無腦? 淨係你地看透世情? 你地咁多智者, 又唔見你地可以改變到我地? 我作為一個廢中, 回歸當初, 普遍香港人都覺得董伯伯已經衰到無朋友, 但回望返, 4任特首, 真係没有最差只有更差. 學鬼谷開post, 你地講唔講得出689同777有咩德政? 如果你地覺得佢地做得唔好但又點解唔支持改變? 唔通又要學啲智者明知係有問題, 我們都淨係講包容講妥協? 其實香港人真係好易統治, 你睇貪曾就知, 你玩無為, 唔好多手, 香港人就會自己會run, 但唔知點解689同777就係無事揾事來搞(可能維穩費吧)所以才搞到今日既局面. 我重申如果無612, 其實送中條例應該通過咗, 如果無712鄉黑警勾結, 根本就唔會激起民憤, 所以真心唔明點解有人自會怪年青人同示威者...
作者: 稱霸武林    時間: 2020-6-22 04:46 PM

引用:
原帖由 計數佬 於 2020-6-22 04:30 PM 發表
一個有自住物業手持七位數字資金,後生五六年左右嘅廢老話一句支持你地。

另一個同樣有自住物業八位數現金,年長五六年嘅廢老話做人應該腳踏實地,做好自己,唔支持以暴力抗爭就十惡不赦,大錯特錯?

受影响?我仲有間舖時 ...

錢都事小,我做蔬菜批發,試過車都去唔到要倒晒D野,幾節墮
作者: 黑人炸雞    時間: 2020-6-22 04:50 PM

引用:
原帖由 viclo0301 於 2020-6-22 16:43 發表
我想講樓主話撐後生啫, 無話過撐暴力喎. 雖然我真心相信係有年青人會給人煽動做咗啲犯法既行為, 但上了年紀就唔會比人洗腦嗎? 我想大都認同有好事都係有啲人自編自導吧...唔好計暴力果批, 但點解你地成日都話啲年青 ...

我幫你隔行等大家易睇啲

我想講樓主話撐後生啫,無話過撐暴力喎。

雖然我真心相信係有年青人會給人煽動做咗啲犯法既行為,但上了年紀就唔會比人洗腦嗎?我想大都認同有好事都係有啲人自編自導吧……唔好計暴力果批,但點解你地成日都話啲年青人係俾人煽動?
真係個個支持反送中都係無腦?
淨係你地看透世情?
你地咁多智者,又唔見你地可以改變到我地?
我作為一個廢中,回歸當初,普遍香港人都覺得董伯伯已經衰到無朋友,但回望返,4任特首,真係没有最差只有更差。
學鬼谷開post,你地講唔講得出689同777有咩德政? 如果你地覺得佢地做得唔好但又點解唔支持改變?
唔通又要學啲智者明知係有問題,我們都淨係講包容講妥協?其實香港人真係好易統治,你睇貪曾就知,你玩無為,唔好多手,香港人就會自己會run,但唔知點解689同777就係無事揾事來搞(可能維穩費吧)所以才搞到今日既局面。
我重申如果無612,其實送中條例應該通過咗,如果無712鄉黑警勾結,根本就唔會激起民憤,所以真心唔明點解有人自會怪年青人同示威者……

其實我幾認同 721 係問題所在,美國示威我未必 100% 支持,因為主要問題都解決咗,警隊重組/解散,犯法警員提告,其實成件事美國政府已經正面回應晒市民要求。

問題係香港政府,或者話係 777 ,根本冇回應市民要求,一意'孤行。

其實絕大部份人廢老都唔知送中有乜後果,以為真係安定繁榮,其實同國安法一樣,當外資唔信香港獨立地位,香港就會從根本廢咗,一來外資唔會進入中國,中國啲錢走都唔易。外資會入中國做生意,有一部份原因係因為有香港呢條退路。

錢由「中國-外國」其實唔易,但係由「中國-香港」再由「香港-外國」會易好多,所以大陸班有錢佬其實好憎林鄭。次次同佢哋食飯吹水佢哋係度屑林鄭,我都係笑笑口唔回應 LOL
作者: 計數佬    時間: 2020-6-22 04:53 PM

引用:
原帖由 稱霸武林 於 2020-6-22 16:46 發表

錢都事小,我做蔬菜批發,試過車都去唔到要倒晒D野,幾節墮
其實我地無情情都自爆咗好多,難免已經令一班剩係打工,顧住玩,個個月清嘅細路心入面唔舒服,適可宜止喇。

搞成咁都仲可以話冇損失嘅一份子,根本一早就冇野可以損失,萬惡之中,發窮惡嘅人先係唔恐怖。
作者: Merrygrace    時間: 2020-6-22 04:54 PM

引用:
原帖由 黑人炸雞 於 2020-6-22 16:50 發表

我幫你隔行等大家易睇啲

雖然我真心相信係有年青人會給人煽動做咗啲犯法既行為,但上了年紀就唔會比人洗腦嗎?我想大都認同有好事都係有啲人自編自導吧……唔好計暴力果批,但 ...

資金流向呢點我認同,如果有留意九十年代到千禧年代,其實好多錢都係用「做生意」呢個名目嚟香港轉外國,之後中共就會「打擊貪污」做藉口打擊呢類轉帳生意。

之後高官就派人去留學,中共就指定讀完幾耐就一定要返中國做嘢 LOL

要由中國直接流去外國真係好難,如果條數做大咗,好似馬雲咁,咪成間公司拎走國有 LOL
作者: 熱咖啡走啡    時間: 2020-6-22 04:54 PM

引用:
原帖由 計數佬 於 2020-6-22 16:53 發表
其實我地無情情都自爆咗好多,難免已經令一班剩係打工,顧住玩,個個月清嘅細路心入面唔舒服,適可宜止喇。

搞成咁都仲可以話冇損失嘅一份子,根本一早就冇野可以損失,萬惡之中,發窮惡嘅人先係唔恐怖。 ...

果然要呃人先要呃自己LOL
作者: 黑人炸雞    時間: 2020-6-22 04:55 PM

引用:
原帖由 Merrygrace 於 2020-6-22 16:54 發表

資金流向呢點我認同,如果有留意九十年代到千禧年代,其實好多錢都係用「做生意」呢個名目嚟香港轉外國,之後中共就會「打擊貪污」做藉口打擊呢類轉帳生意。

之後高官就派人去留學,中共就指定讀完幾耐就一定要返中國做 ...

仲有保險,大陸學生嚟香港讀完書去做保險,再叫自己親戚簽幾十萬走資都唔係問題
作者: 稱霸武林    時間: 2020-6-22 05:03 PM

引用:
原帖由 計數佬 於 2020-6-22 04:53 PM 發表

搞成咁都仲可以話冇損失嘅一份子,根本一早就冇野可以損失,萬惡之中,發窮惡嘅人先係唔恐怖。 ...

我冇乜爆到嫁,你爆得多D a.a
作者: 稱霸武林    時間: 2020-6-22 05:05 PM

引用:
原帖由 黑人炸雞 於 2020-6-22 04:50 PM 發表

我幫你隔行等大家易睇啲

雖然我真心相信係有年青人會給人煽動做咗啲犯法既行為,但上了年紀就唔會比人洗腦嗎?我想大都認同有好事都係有啲人自編自導吧……唔好計暴力果批,但 ...

英國佬話事都唔係好得去邊,我就印象中有個叫曾德成的官,讀書個陣派中共傳單,之後仙女散花咁掟出條街,判左2年,如果現在同樣理由成立香港唔知要衰幾多人的
作者: 計數佬    時間: 2020-6-22 05:07 PM

引用:
原帖由 稱霸武林 於 2020-6-22 17:03 發表

我冇乜爆到嫁,你爆得多D a.a
我爆得最甘就係我雖然過往媾女無數,但就「恨女成狂」,一切緣於個女…… 。

以後我會小心。
作者: 稱霸武林    時間: 2020-6-22 05:12 PM

引用:
原帖由 計數佬 於 2020-6-22 05:07 PM 發表
我爆得最甘就係我雖然過往媾女無數,但就「恨女成狂」,一切緣於個女…… 。

以後我會小心。

好似冇乜見你講媾女,唱歌就聽過幾次

叫你個仔生個女比你養羅a.a
作者: 計數佬    時間: 2020-6-22 05:25 PM

引用:
原帖由 稱霸武林 於 2020-6-22 17:12 發表

好似冇乜見你講媾女,唱歌就聽過幾次
叫你個仔生個女比你養羅a.a
媾女都有,只係集中响鬼谷D帖講,大多數修正佢個見解,順便串吓佢「食女無數」咁囉。

唱歌,打油詩,作故仔,吹口哨,呢D 係個人雅興,由搞間舖開始都進入咗半退休狀態,得閒係賞花賞草。

個仔?佢檔野都要停工,咁後生仔有個自己想法,佢揀女仔要求比我奄尖好多,等佢有拖拍先算啦,同埋,如果到佢有小朋友,我想凑都輪唔到我。

歸根究底,世界大事幾時輪到我地討論,傾多D 呢D 閒話家常咪好囉。
作者: 黑人炸雞    時間: 2020-6-22 05:29 PM

引用:
原帖由 稱霸武林 於 2020-6-22 17:05 發表

英國佬話事都唔係好得去邊,我就印象中有個叫曾德成的官,讀書個陣派中共傳單,之後仙女散花咁掟出條街,判左2年,如果現在同樣理由成立香港唔知要衰幾多人的 ...

你淨係睇一件事咁一定陷家衰

英國佬搞咗樣嘢叫公屋,又冇放大陸人嚟香港,咁香港班人,即係家下班廢老,人人有樓住,有個錢食飯,工作目的唔係為基本生活,而係為更好嘅生活,當然冇問題。

特區接手,公屋又唔起,基建又搞唔好,又要放大陸人嚟香港,水貨又影響北區,日日 150 個,成個社會環境都唔同,要講就睇晒所有嘢,唔係淨係睇一兩件事。

你講起我又應下你,諗過點先係生人霸死地

我發現,好多 40 幾歲做到中高層,都覺得下面班友做唔到嘢,實力唔夠乜乜乜,覺得自己可以一個人頂天下,但係又比唔到成績出嚟,有乜事就話班細做得唔好,有功就自己領,總之乜都係自己叻晒人哋錯晒。

如果你想唔廢,不彷睇下班後生點處理同一件事。

即係我都覺得我自己日日都要睇報紙都有少少脫節,網上新聞真係又快又新又清楚,不過點都唔夠班後生上網吸收得快。

不過冇計,隻眼唔可以長時間對住電腦睇細字,都係要買報紙。

唔好覺得人哋取代唔到自己,識得欣賞下面班人嘅能力,先會識學習同變通。
作者: Merrygrace    時間: 2020-6-22 05:33 PM

引用:
原帖由 黑人炸雞 於 2020-6-22 17:29 發表

英國佬搞咗樣嘢叫公屋,又冇放大陸人嚟香港,咁香港班人,即係家下班廢老,人人有樓住,有個錢食飯,工作目的唔係為基本生活,而係為更好嘅生活,當然冇問題。

特區接手,公屋又唔起,基建又搞唔好,又要 ...

我都會睇報紙 LOL

不過有啲香港買唔到我都係要訂網上報
作者: NWTY    時間: 2020-6-22 05:36 PM

引用:

識欣賞人呢樣嘢要學架,覺得自己好勁成日講嘅人係唔會識欣賞人。
作者: 計數佬    時間: 2020-6-22 05:36 PM

引用:

英國佬搞咗樣嘢叫公屋,又冇放大陸人嚟香港 ...

你越講就越唔知你講乜?不如你講吓宜家你咁自豪嘅身家係點得返嚟,等班細路學吓野仲實際啦,一味講歷史,成浸廢老除。:032
作者: 黑人炸雞    時間: 2020-6-22 05:41 PM

引用:
原帖由 計數佬 於 2020-6-22 17:36 發表

你越講就越唔知你講乜?不如你講吓宜家你咁自豪嘅身家係點得返嚟,等班細路學吓野仲實際啦,一味講歷史,成浸廢老除。:032

點夠你八位數推唔到幾個月 LOL

呢啲機會嚟,撞正七十年代尾八十年代頭香港經濟起飛,跟咗個好老闆肯教肯學,涉及到當時啲外匯貿易,去到九十年代中都仲做緊,同時又睇下有啲乜值得投資,呢樣我唔係好熟,都係跟老闆玩,當年佢教玩電訊同科網,又好在當年急住買樓離場又唔洗跳數。

再跟佢買 700 揸到今時今日,得閒賣少少買下玩具,仲有 08 年低價入匯控玩下

我就好明白我呢種叫死好命,有時有機,所有嘢都係啱啱好。
作者: 科學怪人_97    時間: 2020-6-22 05:41 PM

引用:
原帖由 計數佬 於 2020-6-22 17:36 發表

叫你諗嘢咪即係虐待你
作者: 黑人炸雞    時間: 2020-6-22 05:45 PM

有乜問題留低係下面,放工唔應機
作者: Merrygrace    時間: 2020-6-22 05:47 PM

引用:
原帖由 黑人炸雞 於 2020-6-22 17:45 發表
有乜問題留低係下面,放工唔應機

你係唔係喺灣仔返工

你同我識嗰個老潮童好似
作者: 計數佬    時間: 2020-6-22 05:48 PM

引用:
原帖由 黑人炸雞 於 2020-6-22 17:41 發表   

點夠你八位數推唔到幾個月 LOL
呢啲機會嚟,撞正七十年代尾八十年代頭香港經濟起飛,跟咗個好老闆肯教肯學, ...

哈哈,跟咗個好老闆…

好喇,今時今日到你有能力,咁你又做乜唔做個好老闆,扶返後輩?咪話我吖,我以前一直有咁做,因材施教,教佢地管理好我間舖之餘,仲因應佢地能力興趣,鼓勵佢地其他發展,店長一職,我係兩年換一次人。

再講,英國佬統治時期,你又唔鼓勵D人推翻英國政權?搞罷工示威?同香港獨立?宜家就得把口。
作者: 計數佬    時間: 2020-6-22 05:50 PM

哈哈,原來寸廢老,係真係咁好玩。
作者: 黑人炸雞    時間: 2020-6-22 05:54 PM

引用:
原帖由 計數佬 於 2020-6-22 17:48 發表

哈哈,跟咗個好老闆…

好喇,今時今日到你有能力,咁你又做乜唔做個好老闆,扶返後輩?咪話我吖,我以前一直有咁做,因材施教,教佢地管理好我間舖之餘,仲因應佢地能力興趣,鼓勵佢地其他發展,店長一職,我係兩年換一次人。

再 ...

兩年換一次人,咁換走去咗邊?一兩間舖有乜發展空間?

真係要教就係教佢哋點係外面生存,通常我教嘅人我都叫佢哋出去發展,一來佢哋未必啱留係度,二來做下唔同公司吸收唔同經驗同做法先可以更加了解成個市場點運作。

更加重要係,到底佢哋新派做法點可以更加有效率。

做老闆一直都唔啱我,冇呢個精力同人勾心鬥角又要權鬥乜乜乜,做到高層有錢洗有車玩,返到公司教下新人,推佢哋出去,呃返個老師名唔好乜。

有時見到自己學生係出面風生水起都幾開心

點解唔反英國佬?當時人人安居樂業,有屋住,人人努力工作係為咗過「更好嘅生活」唔係「基本生存需要」咁有乜理由反?
作者: 稱霸武林    時間: 2020-6-22 05:54 PM

引用:
原帖由 黑人炸雞 於 2020-6-22 05:29 PM 發表

英國佬冇放大陸人嚟香港?你地個公民黨想放埋賓妹做香港人tim拉

另外,其實你唔覺衣打工的人先係老細咩?a.a

好多時凑仔咁,乜都求番佢地轉頭,仲講中高層點點點?咁邊搵到人做,唔好睇咁多電視拉

不如講下你打工定做小生意先?
作者: 稱霸武林    時間: 2020-6-22 05:56 PM

引用:
原帖由 計數佬 於 2020-6-22 05:25 PM 發表
媾女都有,只係集中响鬼谷D帖講,大多數修正佢個見解,順便串吓佢「食女無數」咁囉。

唱歌,打油詩,作故仔,吹口哨,呢D 係個人雅興,由搞間舖開始都進入咗半退休狀態,得閒係賞花賞草。

個仔?佢檔野都要停工,咁後生仔有個自己想 ...

後生唔似我地咁得閒麻a.a
作者: 黑人炸雞    時間: 2020-6-22 05:57 PM

引用:
原帖由 稱霸武林 於 2020-6-22 17:54 發表

英國佬冇放大陸人嚟香港?你地個公民黨想放埋賓妹做香港人tim拉

另外,其實你唔覺衣打工的人先係老細咩?a.a

好多時凑仔咁,乜都求番佢地轉頭,仲講中高層點點點?咁邊搵到人做,唔好睇咁多電視拉

不如講下你打工定做 ...

你呢啲就叫狗眼看人底啦

一間公司請唔請到好員工,一來睇發展空間,二來睇出價夠唔夠高

仲有唔好用管人心態去睇自己人,你出價底請唔到叻人,唔好以為全世界都係咁