標題: [吹水] 支持香港前線醫護人員罷工❤️ [打印本頁]

作者: 阿童木2    時間: 2020-2-6 11:18 AM     標題: 支持香港前線醫護人員罷工❤️

在病毒疫症之下

「保護好自己才能保護家人」!前線醫護人員亦一樣!他們亦是人、他們亦有家人。

不要在再用南丁格爾戰爭時代和現在「去中國肺炎」的病毒來作比較!

這是對現時香港不足夠裝備之下的醫護人員不公平的!

戰爭中傷、死者是不會跟醫護人員回家;而病毒可能會跟醫護人員回家!🙏🙏🙏

南丁格爾是赴戰場救死扶傷而不是面對病毒!

病毒現在已經確實人傳人;前線醫護人員並不是貪生怕死;在設備不充足之下,你們是否確保病毒不會導致前線醫護人員自己傳給他們的家人呢?

現在已經確定「去中國肺炎」的感染力高出於當年的沙士數倍.....

是否而醫管局沒有透明清楚列出公佈裝備數據不充足呢?

政府及醫管局是否什麼責任推向罷工的醫護人員呢?!你們是否完全沒有錯及責任呢?

特區政府及醫管局在這次罷工中
錯的責任才是最大。

圖片附件: 1580959133136.jpg (2020-2-6 11:18 AM, 301.31 KB) / 該附件被下載次數 20

作者: ksskkkr    時間: 2020-2-6 01:26 PM

那些支持香港班貪生怕死黑醫護借罷工來做逃兵更將責任反屈落政府頭上的公知文酸,其實只是在凸顯出佢地個腦可能連個atom2分1都冇

只要諗下便明白,染病的香港人若果因為醫護走佬病發冇醫睇,他們只會彷徨地周圍亂跑來求救,從而將病毒傳染更大範圍更多人,到時班疫前逃竄黑醫護及其家人亦絕對難逃一死

順帶一提,當年南丁格爾赴戰場救死扶傷也十分清楚,她們將要面對但凡戰爭傷者就必定陰魂不散的疫病感染,所以公知文酸企圖將她們的「救傷」跟「抗疫」分割來死兜黑醫護,到頭來只會攞架來丟
作者: ksskkkr    時間: 2020-2-6 02:59 PM     標題: 不顧疫情,醫護罷工!香港是怎樣落到這一步的?

有道是,日久見人心,路遙知馬力。

這次疫情就像一面照妖鏡,國難當頭,讓大家看清誰真的有責任、敢擔當,誰真的是冷血荒誕

台灣當局,在疫情發生後,不說盡同胞之情支援一下,反而,立即限制口罩對大陸的出口!

蔡蠅文當局這真是作死的節奏啊,毫無人性可言。

這是甚麼性質?絕對的漢奸行為!

這筆賬記下了。

別看現在跳得歡,統一之後拉清單,相關負責人絕對地要嚴懲!

我們看看香港澳門的表現。

疫情發生後,澳門立即組織向內地捐贈急缺的口罩。

都說澳門識大體顧大局有情有義,果不虛言。

好久沒說香港的事了,這次看到香港有些人的表現,更是刷新三觀

首先,疫情爆發後,港府想的不是利用自由港的身份從其他國家多進口口罩,反而直接向內地伸手要口罩

難道沒看到國內的口罩天天告急嗎?

好意思這個時候向國家張口嗎?

這種自私的行為,看了讓人心寒或許是以前把香港慣壞了,一有事就知道張口要,都忘了自己應該為國分憂了。

還有另一個新聞,看來更覺得不可思議。

《文匯報》1月30日報導,不滿特區政府的應對,香港東區醫院、博愛醫院及瑪嘉烈醫院共90名護士近日相繼集體“請病假”,令醫療系統雪上加霜,還有人以參加罷工威脅全面“封關”

其中,東區醫院手術室29日原本編排45名護士上班,最終26人缺席,佔值班總數57%近半手術室更是全天沒有護士。院方只好臨時急召休假護士“頂更”。

目前,香港特區共通報14例新冠病毒肺炎確診病例。為了應對疫情,按照慣例,香港醫管局設有抽簽制度,中簽者須加入俗稱“dirty team”的工作,照顧懷疑或確診患者。

許多香港醫護人員形容這是抽“生死簽”,談之變色。

在伊利沙伯醫院重症監護部,至少有4名護士1名文員在抽中簽後立即辭職拒絕加入dirty team。

病患面前,醫護人員這裡的請假辭職,實則是當逃兵啊!

看看國內醫護人員,疫情面前,都是申請書,立下重誓“不計報酬,無論生死!”黨員更是帶頭衝在第一線

而,香港的這些醫護人員,連最基本的職業素養沒有,只會當逃兵

這批軟骨頭,除了被人攛掇鬧事外,連起碼的擔當沒有了。

香港的未來,在這一代年輕人身上看不到未來!

日本有失去的20年,
香港也有失去的20年

香港,人心世道的敗壞,是從欺老凌弱開始的。

需要奶粉的都是甚麼人?

孕婦嬰兒。

當年一紙奶粉限購令打擊的不僅僅是嗷嗷待哺的嬰兒,還有香港這個以世界貿易自由港著稱的東方明珠。

奶粉限購令有著極壞的影響,表面上以安定民心為由,實則是反對派投降割裂香港與內地的感情,客觀上縱容了港鬧們囂張氣焰

港獨禍根,就是從這一刻埋下的。

經濟上,香港失去不僅僅是一罐奶粉,而是內地人對香港的熱愛。

限奶令看上去是平抑了香港和內地人對奶粉的需求,但是嬰兒就不喝奶粉了嗎?

香港不讓買,那就海外託人買,於是海淘,跨境購一夜興起。

貨物源源不斷從世界四面八方湧入國內。

港人不思進取,面對內地對奶粉的海量需求,不是想著如何提高奶粉供給,擴大貿易,卻鴕鳥政策,拒客戶於門外。

現在天貓、京東、網易為代表的跨境購業務如日中天,品類豐富,購物方便,手指點一點,坐等送上門,誰還會想著大老遠跑到香港買一罐奶粉啊?

香港,這個世界自由貿易港,因一罐奶粉迷失了自己。
作者: ksskkkr    時間: 2020-2-6 03:01 PM     標題: 不顧疫情,醫護罷工!香港是怎樣落到這一步的?

香港現在的年輕人,為何熱衷於上街鬧事

嗯,有錢賺嘛

想想看,一個大學生,你去餐廳打工,跑上跑下,迎來送往,賣笑鞠躬勞累一天才多少錢?

跑到街上喊一喊,就能輕鬆拿到2000-3000蚊,玩著就把錢賺了,誰還跑去苦逼的打工啊。

如果賺得多,就衝在前面,越是出風頭,就越能拿到高酬勞,誰不幹?

例如美國國家民主基金會(NED)精心培植港獨骨幹黃之鋒,就曾獲得超過200萬港元的活動經費。NED還承諾,如被警方檢控,將獲安排全額資助赴美英留學等等,為其安排好了“後路”。

港毒黃之鋒與何韻詩

有了NED大力撐腰黃之鋒“港獨”活動愈加猖獗肆無忌憚,也為後來的港獨港鬧豎起了一個標杆。

鬧得歡,賺大錢!

於是他們砸毀香港的立法會大樓,衝擊中聯辦,塗污神聖國徽、國旗,破壞別人父母墓地、惡意損毀骨灰,私藏一些恐怖份子常用的炸藥製作炸彈燃燒彈當街縱火燒毀地鐵、火燒路人,刺殺警員、咬斷警察手指……

香港,這個世界自由港,難道就剩下幹壞事自由了嗎?

眼看著這些港獨、港鬧廢柴為了一己私利破壞香港任性妄為

我們看著憤怒,但他們眼裡看到的都是

自由,多少罪惡假汝之名!

香港的明天在哪?

首先,問下大家,香港作為昔日的亞洲四小龍,成為舉世矚目的東方明珠,靠的是甚麼?

房地產?金融?服務貿易?旅遊業?……

NO!NO!

目前最流行,也最能煽動人心的說法是,香港回歸祖國後,經濟被內地吸走了。所以,香港這幾年一直發展不起來,反而被上海,甚至一河之隔的深圳所反超。

他們舉出最有力的證據就是香港的工廠都遷往了內地,造成大量人口失業。

這話是不是很耳熟?

嗯,沒錯,地球另一端的美國總統柒郎普同志就經常這麼對美國選民說。

這種說法,就是以點帶面以偏概全,這裡先不批駁,在我們深入探討香港的核心經濟結構之後,你會發現,這種觀點根本就不值得一駁

還有一種說法是,英國統治香港的時候管理的比較好,中國人根本沒有能力自己管好自己。甚至開始懷念、美化那些做“奴才”的日子。

這種跪舔殖民者甘願做奴隸的人,只能說他們跪久了根本不想站起來。

如果中國人不會管理好自己,為何中國現在是全球第二大經濟體,而昔日的大英帝國,在後面卻只有吃塵的份

有人不服氣,偏偏拿出一個圖表,指著說,

看看吧,1997年香港回歸之前,年均GDP增長率達到12.4%,回歸後年均GDP僅有3.1%。

香港回歸前GDP增長率非常高,回歸後GDP增長卻慢了。

這不就證明,還是英國殖民者統治香港好嗎?

好了,既然有數據,咱們就用事實說話。

我們先要明白一個問題,香港回歸前經濟發展那麼好英國殖民者的功勞嗎?是香港人自己的功勞嗎?

都不是!

事實上,這既不是英國人功勞,也不香港人的功勞,而是被他們看不起中國內地功勞!

這事,還要從1949年說起。

那年,中國人民解放軍戰力正盛,攻城略地,戰無不勝連號稱擁有幾百萬美國武裝的軍隊的蔣先生,最後都不得不躲到台灣島,偏安一隅。

新中國在宣告成立後的十幾天,廣州解放。

解放軍兵鋒直指香港,大軍集結在羅湖。

香港英國殖民者哀嘆末日的到來,已經捲好鋪蓋卷準備閃人了。

因為當時英國在香港的駐軍只有一萬多人,而對面林彪指揮的四野是解放軍中的精銳。

就英軍的這萬把人,別說大打了,只需要一個衝鋒,就能解放香港。

那麼,在1949年,新中國成立後,為甚麼沒有立即收復香港和澳門呢?

真是網上所說的實力不夠嗎?

顯然不成立啊。

整個偌大的中國都打下來了,還差這兩個彈丸小城?

要知道,就連當時的英國港督葛量洪都在心裡已經默認香港被解放了。因為他很清楚,不需要解放軍入城,只要斷水斷糧,香港幾個星期就會完蛋。

但是,讓英國人大感意外的是,解放軍沒有進攻。

而且,還傳出周總理特意指示要保障香港的飲水和食物供應的消息。

為甚麼要停止收復香港和澳門?

很多人百思不得其解。

後來有人證實,原來當時是廖承志和潘漢年兩人向中央建議,認為我們的軍隊不宜進駐香港。

他們不是站在軍事角度,而是站在統戰的立場來支撐他們的觀點。

因為,新中國成立後,美國為首的西方國家開展對華的經濟封鎖,一時間國內幾乎中斷了與國外的貿易聯繫。如果再收回香港,那麼唯一與國際的貿易渠道也將中斷,也就意味著國家初建,百業待興,急需的經濟建設物資和軍事物資以及唯一的外匯收入渠道也必然斷絕。

對於中國來說,香港就是一個“死港”,想甚麼時候收回就甚麼時候收回,暫時留著它作為中西方的“窗口”未必是一件壞事。

於是,高層採納了他們的意見,香港仍維持原狀。

英國人,有點懵了,還有甚麼事比失而復得更令人高興的呢?

本來已經準備灰溜溜的打包走人呢,突然,解放軍不但不準備打他們,而且還要把香港當成新中國對外的“窗口”,這可是大大的商機啊!

這等好事,有錢不賺,就是王八蛋!

於是,崇尚實用主義的大英帝國,在1950年,即新中國剛剛成立幾個月後,就早早的宣佈承認新中國
作者: ksskkkr    時間: 2020-2-6 03:03 PM     標題: 不顧疫情,醫護罷工!香港是怎樣落到這一步的?

好了,大家明白了吧?

香港經濟的真正騰飛,是在1949年新中國成立之後開始的。

為甚麼?

關鍵點就是美國為首的西方國家封鎖新中國時,我們把香港作為對外經濟交往的窗口。也就是說,香港成了中國和西方之間貿易的“中間人”

最常見的方式,就是轉口貿易

簡單的說就是:中國和西方國家把商品運到香港或賣給香港人,然後在香港進行交易轉運到內地,避開封鎖。

想想看,幾乎整個中國的貨物都要經由香港運往世界各地,而世界各地的物資又源源不斷的通過香港運往內地。

一個小小的香港能不繁榮,經濟能不騰飛?

數量巨大的轉口貿易香港一舉成為亞洲地區首屈一指的交通樞紐和貿易中心,隨之建立起來的還有金融中心——就像現在的新加坡一樣。

看到這裡,相信大家都明白了吧。

香港之所以發展快速,全都是運氣好,搭上了新中國這趟快車。

香港在回歸前繁榮的根本原因就是內地香港作為了對外的貿易中轉站,海量貿易前,哪怕只是收個服務費也是巨額的好嘛。

更何況,許多精明的香港人,紛紛做起了中間商,從中賺差價。即我們所說的“買辦”。

那麼,富起來的香港,為何在回歸之後就失去了發展動力呢?

根子上還是出現在他們沒有轉型經濟結構。

做中間商習慣了,既然躺著都能賺大錢,誰還要那麼辛苦站著?

可以說,聰明的香港人,終也聰明反被聰明誤。

在第三次香港工業革命浪潮中,香港人熱衷、迷戀房地產、金融唯獨不願意勞心費神的開工廠、搞工業、發展科技。當時中芯國際想落地在香港,都香港無情拒絕了。

放眼香港的經濟,除了房地產,和金融、旅遊這些服務業,還有甚麼?

沒有特色的農業和強有力的工業支撐,經濟空心化的後果,就是居民生活成本上漲、就業困難

當經濟核心支柱轉口貿易一旦流失後,對香港的發展將是致命的一擊,這是必然的。因為中國作為一個大國,在不斷自我進步下,不斷融入全球的經濟活動中,誰也別想永遠封鎖中國。

這就意味著香港不可能永遠是中國對外的唯一“窗口”。

隨著上海、廣州、深圳等港口的不斷發展,到1990年左右,失去中轉貿易支撐的香港漸顯頹勢

2018年世界十大港口,中國佔了7個,其中香港排名第七。

香港曾經有過一個好時代,香港錯過了一個最大的發展機會!

其實,香港人也不想想,香港沒有工業,也沒有農業,沒有科技,沒有港口便利優勢,它哪裡來的那麼多貨運量?

再試想一下,如果香港能夠抓住中國騰飛發展的東風,那麼現在或許就沒有深圳甚麼事了。

再看看現在深圳這個科技之城的經濟能量。

中美之間的貿易摩擦,被網友戲稱是深圳一個街道辦單挑美利堅:當前擺在中美面前的最大矛盾,就是美國白宮深圳市南山區粵海街道企業之間的糾紛。因為華為、中興、大疆就在那裡誕生的。
作者: ksskkkr    時間: 2020-2-6 03:04 PM     標題: 不顧疫情,醫護罷工!香港是怎樣落到這一步的?

香港回歸後,沒有從祖國獲得好處嗎?

其實不然。

領導們為了做好“一國兩制”的典範,開出了大量的優惠政策如果說沒有這些優惠政策,恐怕香港早就崩潰了。

1、經濟上的全力支持。
比如,98年的亞洲經濟危機中,資本大鱷索羅斯瘋狂席捲半個地球後,把目標鎖在了亞洲。在攻擊印尼、菲律賓、緬甸、馬來西亞、泰國時,屢戰屢勝,據說他淨賺一百多億美元。
隨後,索羅斯轉頭攻擊香港於是香港特區政府索羅斯為首的西方做空基金,爆發了一場空前慘烈香港金融保衛戰
香港能頂住嗎?
肯定不能,在西方做空基金的撕咬下,香港已經成為國際投機家提款機
最後中央決定以外匯儲備,不遺餘力支持香港
索羅斯在《華爾街日報》上公然叫囂:“港府必敗”!
總理說:“中央不惜一切代價維護香港的繁榮!
後面的事,大家都知道了,索羅斯最後含恨而去,誰都不知道他損失了多少錢,反正他的量子基金元氣大傷。
這一戰,保住了香港的財富,也保住了香港人的尊嚴!

2、中央不要香港的稅收。
要知道,我們各省市地方政府的稅收一半以上要交給中央統籌的,但是香港的稅收,中央政府不僅分文不取,每年還會另有支持

英國殖民統治時期香港會有這等好事?
港英還不是敲骨吸髓式香港人抽稅,然後上交英國女王

3,力保香港的金融中心地位。
沒有貨運量的支撐,香港憑甚麼成為世界的金融中心?
中央憑甚麼要把香港當作人民幣的離岸交易中心,讓你賺那麼一大筆的手續費
要知道,世界上有多少個國家在為這個搶破頭!
還有其他優惠政策,比如服務貿易擴大准入,部份高校免試招收香港學生、港資可設獨資醫院、新鮮農副產品有限供應給香港等等……

一個沒有農業、沒有工業支撐的地方,如果沒有內地支持,甚麼服務貿易,甚麼金融,甚麼房地產,統統都會土崩瓦解

可以說如果香港沒有回歸祖國,香港恐怕早已民不聊生了!
作者: ksskkkr    時間: 2020-2-6 03:05 PM     標題: 不顧疫情,醫護罷工!香港是怎樣落到這一步的?

香港明明一手好牌,為何越打越爛呢?

如果說要找原因的話,簡單的可以從以下幾方面分析。

第一,美英控制了香港的媒體宣傳。
在小小的香港,竟然活躍著2000多家報紙、雜誌社以及網絡傳媒機構,這其中,90%以上都是英美資本控制
很顯然,誰控制了媒體,誰就控制了輿論導向、價值導向,甚至政治導向。

第二、英國控制了香港的司法審判
這個最有代表的就是,英國牢牢控制著香港的終身大法官,也就控制著香港的司法審判權
看看香港法官,有一個奇特的現象,就是幾乎都是外國人

有這些外國法官大老爺把持著香港司法機構,會心向中國嗎?
看看,“港獨”份子被抓可以立即保釋,即使判刑也是以週算很快就能放出來;而香港警察呢?7名香港警察,在“佔中”過程中因為履行職責香港法院判處有期徒刑兩年。
這讓警察如何執法?
這是明目張膽雙標啊。

第三、英國控制教育
香港學校背後大都是由英國人控制的。所以,學校的教材也都是英國控制
欲滅其國,必先滅其史
英國教材裡就有或明或暗的對中國對香港的主權攻擊想想看,讀著這種教材長大的新一代香港年輕人,會對祖國有甚麼好印象?

第四,外國勢力的代理人
代理人才能更好地公開開展活動
美國香港代理人是誰?
看看誰在公開地港毒站台?誰在提供資金支持他們的哪裡來的?
搞清這幾個問題,就可以看出美國代理人是誰了。
媒體報導,7月8日,美國國務卿蓬佩奧當在華盛頓與“佔中黑手”香港壹傳媒創始人黎智英,討論有關香港事件的發展。
黎智英是哪根蔥,美國國務卿竟然和他討論香港的問題?
由此可見,黎智英美國代理人之一。
他還有一個遺臭萬年的稱呼:漢奸黎!

明白了吧,在香港媒體宣傳美英把控著司法審判權英國掌控著教育英國掌控著,你說這還是中國的香港嗎?

造成今日局面的關鍵因素,還是香港去殖民化的工作沒有落實到位。

最簡單的一點,哪一國的議員會別國的語言宣誓?

在美國能用法語宣誓嗎?在英國能用中文宣誓嗎?

為何在香港就可以英語

尤其可恨的是牠們竟然在宣誓的時候骯髒的語言侮辱祖國!

這樣的人配做議員?!

這樣的人,是誰選出來的?!
作者: ksskkkr    時間: 2020-2-6 03:06 PM     標題: 不顧疫情,醫護罷工!香港是怎樣落到這一步的?

香港失去了精神。

如果有人問甚麼是香港的精神?

馬上會有香港人回答,獅子山精神!

獅子山精神代表著草根階層不懈努力頑強奮鬥拼搏精神。

其代表人物,數不勝數,從“超人”李嘉誠,到娛樂圈裡的“勞模”劉德華,哪一個不是從社會底層通過自身奮鬥才取得今日之地位的?

為甚麼到了年輕的一代人,就沒有了拼搏的精神,等著別人來施捨呢?

現在的一些香港年輕人,認為畢業找不到工作,沒出路。

怨天怨地政府,內地。

唯獨沒有想過,你自己有甚麼本事?

中國有句俗語,命苦不能怨政府。

啥意思,自己明明是坨,偏偏還以為自己是黃金。

自己一副爛泥扶不上牆的死樣,還以為自己擁有李嘉誠的才華,自命不凡。

命是弱者的藉口運是強者的謙辭。”

不思進取,不腳踏實地,有沒有想過,在混吃等死的時候,有人在默默地努力;當在街頭被人當槍使,甘做衝鋒的棋子時,有人還在默默地努力

10年之後,都是同齡人,無論是香港還是內地,都會有優秀的年輕人呈現出自己驕人的成績,他們或在商業,或在學業,或在科研上。

但是這些優秀的人群身影中,絕不會有今天的港獨、港鬧們。

他們把應該努力學習、努力工作的大好時光,浪費每日2000蚊街頭暴力中。

很想問一聲,你們知道甚麼叫政治抱負嗎?你們知道甚麼是顏色革命嗎?你們知道你們今日的所作所為,會被釘在恥辱柱嗎?

鬼佬在現場指導港獨暴徒

洋人一聲喚,就立即往前衝你們是嗎?

難道英國奴才美國走狗,牠們就能給你們這些?

發夢啦!

可以想像,十年之後,這些整天在街頭被人當槍使的人,估計依然身無長技,依然憤世嫉俗,依然找不到好工作。

香港的年輕人是時候好好地反思一下,不要再做錯事、怪錯人,不要再恩將仇報了。否則,未來,你們的日子將會無比地凄慘!

更希望香港的年輕人,把精力放在發展自身上,這樣才有出路,才能真正改變命運。

香港那些“沉默的大多數”別以為港獨、港鬧與你們無關,看看,幾十個人就能讓香港地鐵癱瘓,這樣的自由,是你們想要的嗎?

據文匯報的報導,在疫情緊張的情況下,香港醫護人員不是想著如何團結一致、救治患者,而是要跑出去玩罷工

2月1日晚,泛暴派支持醫護工會“醫管局員工陣線”宣稱,由於特區政府未滿足其全面“封關”的訴求,已投票決定自下週一開始連續五天罷工

據說,已有超過6700名會員承諾罷工,已超過早前訂立的4000人門檻。當中護士佔7成,醫生佔8%。

有沒有發現,一些香港人在災難面前,一方面顯得極其懦弱,另一方面又對內地表現得極其野蠻

我們拿港台同胞,但他們卻視大陸敵人!

他們都忘了,沒有大亞灣的電力,沒有東江的淡水,沒有內地源源不斷的物資,他們能撐幾天?

“螞蟻緣槐誇大國,蚍蜉撼樹談何易!”

對於不知天高地厚不知好歹曱甴,沒必要浪費口舌,不是要封關嗎?

我們直接替他們封了吧!

灰塵不掃,自己不會跑掉。

是時候去打掃、清洗房間,掃除一下灰塵了。

港獨、做漢奸
只有死路一條!

https://mp.weixin.qq.com/s/bAoZPN4OR7tYkYFtE8baUg
作者: 阿童木2    時間: 2020-2-7 08:19 PM

因内容不實刪除内容,本人十分抱歉!

對不起各大隊友!

作者: 阿童木2    時間: 2020-2-7 08:20 PM

圖片附件: 1581078014034.jpg (2020-2-7 08:20 PM, 163.87 KB) / 該附件被下載次數 19

作者: D7llmch    時間: 2020-2-7 11:01 PM

支持❤️
作者: 時間表    時間: 2020-2-7 11:36 PM

政府
作者: DevilAndy    時間: 2020-2-8 01:17 AM

支持樓主全家生cancer , 所有黑護罷工。 到時先好講 支持罷工。

Don’t bring politics to the hospitals.
其他病人有事,你地死全家啦好冇?
學你地講,You first
作者: cesda    時間: 2020-2-8 01:28 AM

宜家班醫護人員為左保住份工唔罷工啦
樓主幾時去XXXX爆佢地?????

作者: ksskkkr    時間: 2020-2-8 12:34 PM     標題: 回 時間表

你知道若果政府如你所願般真的PK了,第一批病掛的將是撐黑醫護樓上兩隻嗎?
作者: MrCU204    時間: 2020-2-8 01:41 PM

貪生怕死唔應該譴責,操守還操守,保障唔夠點敢搏,除非預咗殉職又唔同,不過點都好,依家佢哋肯返埋位做嘢就OK啦。
作者: keung13b    時間: 2020-2-8 01:45 PM

作者: K1211    時間: 2020-2-8 01:57 PM

引用:
原帖由 MrCU204 於 2020-2-8 01:41 PM 發表
貪生怕死唔應該譴責,操守還操守,保障唔夠點敢搏,除非預咗殉職又唔同,不過點都好,依家佢哋肯返埋位做嘢就OK啦。

認同....高危的工作...例如建築...顧主都是提供頭範啦....工作唔係搵命博架.....醫護都是人...罷工是合情理的。
作者: ksskkkr    時間: 2020-2-8 02:42 PM     標題: 回樓上

咁按照你的邏輯亦可以話士兵都係人,所以當年大都係雜牌裝備落後國民黨軍,在日寇攻到時以敵前逃跑投降做漢奸等方式來罷工棄戰會認為是正確的
作者: wormstation    時間: 2020-2-8 02:59 PM

絕大多數人都是自私自利的高級動物,自己賺不到錢,生活非常艱難,不好好檢討自己的過失,不想方設法改進增值自己的技能,反而經常去怨天怨地怨政府怨社會。

作者: MrCU204    時間: 2020-2-8 07:23 PM

引用:
原帖由 ksskkkr 於 8/2/2020 14:42 發表 咁按照你的邏輯亦可以話士兵都係人,所以當年大都係雜牌而裝備落後的國民黨軍,在日寇攻到時以敵前逃跑或投降做漢奸等方式來罷工棄戰,你會認為是正確的 ...

和平時期同戰爭嗰陣完全唔同環境,啲人諗法有唔同好正常。
作者: MrCU204    時間: 2020-2-8 07:26 PM

引用:
原帖由 wormstation 於 8/2/2020 14:59 發表 絕大多數人都是自私自利的高級動物,自己賺不到錢,生活非常艱難,不好好檢討自己的過失,不想方設法改進增值自己的技能,反而經常去怨天怨地怨政府怨社會。 ...

有乜過失呀又,真係 有志(兼有腦)者事竟成 嘅話冇晒乞兒啦。
作者: MrCU204    時間: 2020-2-8 07:45 PM

自己冇視死如歸嘅精神同愾概,就冇資格攞 “食得鹹抵得渴” 呢句嘢嚟話人,  
醫護罷工我唔支持,我祇係話呢班友大概會係點諗,畢竟,緊要關頭仲要少咗人做嘢,市民一定唔老例嘅!
作者: patrickng6622    時間: 2020-2-8 09:35 PM

引用:
原帖由 K1211 於 2020-2-8 01:57 PM 發表

認同....高危的工作...例如建築...顧主都是提供頭範啦....工作唔係搵命博架.....醫護都是人...罷工是合情理的。
完全支持

消防有火救就罷工
看更要巡樓就罷工
Sales要開單就罷工
老細要出糧,當然都要罷工啦
作者: patrickng6622    時間: 2020-2-8 09:41 PM

引用:
原帖由 MrCU204 於 2020-2-8 01:41 PM 發表
保障唔夠真係好有問題。

得一成嘅醫護唔夠保護裝備?另外果九成嘅醫護就好夠裝備,唔使參與罷工?

依家個問題好似係某啲人將政見放於工作上表達喎。
作者: MrCU204    時間: 2020-2-8 10:46 PM

引用:
原帖由 patrickng6622 於 8/2/2020 21:41 發表
保障唔夠真係好有問題。
得一成嘅醫護唔夠保護裝備?另外果九成嘅醫護就好夠裝備,唔使參與罷工?
依家個問題好似係某啲人將政見放於工作上表達喎。 ...

政府唔掂,特首廢柴  吖馬~。
作者: patrickng6622    時間: 2020-2-8 11:05 PM

引用:
原帖由 MrCU204 於 2020-2-8 10:46 PM 發表

政府唔掂,特首廢柴  吖馬~。
咁咪反特首囉,關啲病人咩事?

做埋啲無謂野之後,特首有冇少咗一條毛?幾多個家庭嘅病人失卻左應有嘅治療?呢一班人好過我哋嘅特首幾多?

認清楚對象先開火啦!
作者: ksskkkr    時間: 2020-2-8 11:32 PM

引用:
原帖由 MrCU204 於 2020-2-8 07:23 PM 發表

和平時期同戰爭嗰陣完全唔同環境,啲人諗法有唔同好正常。
但現在我們是抵抗緊一場沒有硝煙的生化戰爭
作者: 阿童木2    時間: 2020-2-9 01:36 AM

每件事情必有"前因後果";如佛家所說的(因果)

孔子曰 :「物有本末,事有始終,知所先後,則近道矣。」

若我們只看結果而不看前因,可能未必清楚整件事情的發生。

如我昨天在網上看見隊友發的信息,我自己亦沒有去探究清楚事情的來龍去脈,只相信文字及圖片的結果,而之後我去轉發其他網站造成了誤導.......當然我清楚事情之後,有在網上澄清事情及道歉。
作者: 阿童木2    時間: 2020-2-9 01:38 AM

像有些人犧牲自己的前途、工作或聲譽等,誓要和當權者抗爭!

若果當我們只指責抗爭者的不對,而不去清楚了解當權者自己是否正確處理事情的時候,那麼我們便是這件事情的「不覺醒者」。
作者: K1211    時間: 2020-2-9 11:51 AM

引用:
原帖由 patrickng6622 於 2020-2-8 09:35 PM 發表

完全支持

消防有火救就罷工
看更要巡樓就罷工
Sales要開單就罷工
老細要出糧,當然都要罷工啦

你只不過是...斷章取義....

你為什麽不說..消防,看更冇裝備..就罷工.....人講裝備你就講職務

人講唔夠...你就講只係一成人...如果冇就唔只一成人啦...你不如諗下問題重點在那?不要為辯而論。
作者: ksskkkr    時間: 2020-2-9 12:23 PM     標題: 回樓上

按照你這邏輯,即係911時,紐約消防員有權罷工,直至到政府分配畀佢地的裝備中包括埋用來保命的降落傘才肯衝上世貿雙塔救人啦

現在為辯而論的,可是你自己就真啊
作者: patrickng6622    時間: 2020-2-9 12:55 PM

引用:
原帖由 K1211 於 2020-2-9 11:51 AM 發表

你只不過是...斷章取義....

你為什麽不說..消防,看更冇裝備..就罷工.....人講裝備你就講職務

人講唔夠...你就講只係一成人...如果冇就唔只一成人啦...你不如諗下問題重點在那?不要為辯而論。 ...
重點好似係夠唔夠裝備,係咪?

係討論呢個問題之前,你已經被人偷換左概念。醫護裝備是否足夠是由醫院管理局管理,發爛渣擺出咁多問題又要見林鄭做乜?

簡單啲講,三兩年前香港的治安很好,看更唔需要陀槍去巡樓也很安全。早幾個月,有看更因為巡樓而被賊人殺了。醫護呢?而家香港有冇醫護因為裝備不足而被感染?

講罷工,看更行先,醫護跟尾啦。

看清楚問題,邊個先係斷章取義嘅高手!
作者: patrickng6622    時間: 2020-2-9 01:02 PM

引用:
原帖由 阿童木2 於 2020-2-9 01:38 AM 發表
像有些人犧牲自己的前途、工作或聲譽等,誓要和當權者抗爭!

若果當我們只指責抗爭者的不對,而不去清楚了解當權者自己是否正確處理事情的時候,那麼我們便是這件事情的「不覺醒者」。 ...
講埋一堆無謂嘢。

呢一班黑心醫護,挾持市民接受治療嘅權益,作個人政治抗爭籌碼。

犧牲別人嘅權益,作個人情緒化嘅抗爭,呢啲叫自私自利。

唔好講到咁大人大義!
作者: K1211    時間: 2020-2-9 04:05 PM

引用:
原帖由 patrickng6622 於 2020-2-9 12:55 PM 發表

係討論呢個問題之前,你已經被人偷換左概念。醫護裝備是否足夠是由醫院管理局管理,發爛渣擺出咁多問題又要見林鄭做乜?

簡單啲講,三兩年前香港的治安很好,看更唔需要陀槍去巡樓也很安全。早幾 ...

你意思是否...因為現時冇醫護被感染,佢地就唔應該咁多聲氣?

咁是否好似03年咁死咗咁多醫護佢地先好出聲?

請問..先事不忘,後事之師...是什麽意思?
作者: K1211    時間: 2020-2-9 04:20 PM

引用:
原帖由 patrickng6622 於 2020-2-9 12:55 PM 發表

簡單啲講,三兩年前香港的治安很好,看更唔需要陀槍去巡樓也很安全。早幾 ...

再說...請你回顧我第一個發帖(那個是回應別人的,但好像不是你)......那帖..我是說『認同』....理由是不論何任人..包括醫護...都有權為了保障的自己的生命而發聲,或決定....有錯嗎?

我並不介意你認同與否...每個人思維不一 ...
作者: 時間表    時間: 2020-2-9 04:22 PM

從新聞報導。。。據悉,確診患者農曆年假期曾與20名親友包括2名內地人一起在觀塘打邊爐,事後多人出現上呼吸道感染症狀。。。
其他人都有發燒。。。
由此證明,社區爆發了。。。
作者: patrickng6622    時間: 2020-2-9 04:27 PM

引用:
原帖由 K1211 於 2020-2-9 04:05 PM 發表

你意思是否...因為現時冇醫護被感染,佢地就唔應該咁多聲氣?

咁是否好似03年咁死咗咁多醫護佢地先好出聲?

請問..先事不忘,後事之師...是什麽意思? ...
我想講嘅係自從03年之後,醫學界已經有適當嘅檢討同跟進措施,所有器材及設備也是世界級標準的。這一次黑護所講的需求,是訴求多於需求。

為着未發生的事情而走去罷工,棄病人於不顧。唔好再攞呢一批所謂嘅「人」同零三年嘅醫護界義士相提並論。

有意見是很好,直接向醫管局反映。我唔相信醫管局(唔係講緊香港政府)草芥人命,睇住前線生命受威脅我而不顧。

你本人都係清醒一啲啦。
作者: patrickng6622    時間: 2020-2-9 04:32 PM

引用:
原帖由 K1211 於 2020-2-9 04:20 PM 發表

再說...請你回顧我第一個發帖(那個是回應別人的,但好像不是你)......那帖..我是說『認同』....理由是不論何任人..包括醫護...都有權為了保障的自己的生命而發聲,或決定....有錯嗎?

我並不介意你認同與否...每個 ...
我好認同你所講嘅「發聲」,係咪應該搵返正確嘅對應窗口(醫管局),而唔係罔顧病人 及 共同作戰嘅同事 權益走去罷工?

如果你嘅認同係「發聲」,我好抱歉我誤會咗。如果你嘅認同係「罷工」,我就好唔同意你嘅諗法啦。
作者: pw001973三世    時間: 2020-2-9 04:39 PM

引用:
原帖由 ksskkkr 於 2020-2-9 12:23 PM 發表 按照你這邏輯,即係911時,紐約消防員是有權罷工,直至到政府分配畀佢地的裝備中包括埋用來保命的降落傘才肯衝上世貿雙塔救人啦
現在為辯而論的,可是你自己就真啊 ...

捨己為人專業精神未必個個人都做到,愛人如己,基督徒也不能全部做晒。  人大部份始終都係自私的
作者: K1211    時間: 2020-2-9 08:23 PM

引用:
原帖由 patrickng6622 於 2020-2-9 04:32 PM 發表

我好認同你所講嘅「發聲」,係咪應該搵返正確嘅對應窗口(醫管局),而唔係罔顧病人 及 共同作戰嘅同事 權益走去罷工?

如果你嘅認同係「發聲」,我好抱歉我誤會咗。如果你嘅認同係「罷工」,我就好唔同意你嘅諗法啦。 ...

『罷工』...我唔認同...但我支持......咁講得啦

我唔認同是因為我覺得對這個咁既政府冇作用。
作者: samchu1036    時間: 2020-2-9 08:28 PM

引用:
原帖由 K1211 於 2020-2-9 04:20 PM 發表

我並不介意你認同與否...每個 ...

醫護有權為了保障的自己的生命而發聲 咁因為佢地罷工令到病人失去及時救治或惡化又有邊個為病人發聲?

如果全香港醫護都走晒去罷工 邊個救人?
作者: pw001973三世    時間: 2020-2-9 08:40 PM

引用:
原帖由 samchu1036 於 2020-2-9 08:28 PM 發表

醫護有權為了保障的自己的生命而發聲 咁因為佢地罷工令到病人失去及時救治或惡化又有邊個為病人發聲?

可能個天係要懲罰世人所以先咁多災多難,耶穌佛祖唔知幾時先再來打救世人呢?
作者: patrickng6622    時間: 2020-2-9 08:41 PM

引用:
原帖由 K1211 於 2020-2-9 08:23 PM 發表

『罷工』...我唔認同...但我支持......咁講得啦

我唔認同是因為我覺得對這個咁既政府冇作用。
我唔認同。但我好支持及尊重你嘅想法
作者: hung112233    時間: 2020-2-9 09:04 PM

怕死怕感染唔可恥,可恥係用其他人生命去威脅他人.......人渣
作者: K1211    時間: 2020-2-10 02:08 PM

引用:
原帖由 samchu1036 於 2020-2-9 08:28 PM 發表

邊個為病人發聲? .... 不是有人為病人發了聲嗎?

如果全香港醫護都走晒去罷工 邊個救人? ... 這是假設性.....實際會發生嗎?
你發問時自己亦知道不可能有全香港醫護都走晒去罷工這個情況出現。

...對於罷工..我可以引述官方常用慣語:『事情可以理解,不理想,有改善空間』

是了..一般人因為會生病,會假生病時沒有醫護..會如何?這是既得利益者的立場想法。
假如...自己是前線醫護..想法..又如何呢?有部份..內心掙扎了多久才去投票?掙扎了多久才去罷工?
我雖然不是醫護...我只是明白什麽叫...易地而處...什麽叫...將心比己。
作者: sixshotz    時間: 2020-2-10 02:32 PM

現在醫護保護物資不足. 醫護奶晒野?誰救醫護.

一個口罩.. 一任好溥的防菌衣. 少口罩 少火酒手.

政府d CSI口罩在哪裡?

一邊放晒d毒入來, 一邊叫醫護死做.

自已高層做冷氣房經理.

何時班高層去做實事? 去戰場做最少三日

個個人有不同的限度.

不是你做. 你就推人死.

[你又不自願做隔離所義工]

鬧人 [破壞建設中的隔離所的人] 不如在你家鄰近起隔離所?(你話考慮隔離者的心聲)

鬧人10/10, 自已做就no way. 正一自私鬼。.

我只尊重他們的意見.

作者: samchu1036    時間: 2020-2-10 02:54 PM

引用:
原帖由 K1211 於 2020-2-10 02:08 PM 發表

邊個為病人發聲? .... 不是有人為病人發了聲嗎?

如果全香港醫護都走晒去罷工 邊個救人? ... 這是假設性.....實際會發生嗎?
你發問時自己亦知道不可能有全香港醫護都走晒去罷工這個情況出現。

...對於罷 ...

醫護罷工去要脅政府呢個行為你覺得OK接受到既話我都冇野講 冇職業操守 放棄病人去罷工既醫護人員
作者: sixshotz    時間: 2020-2-10 03:15 PM

你班自私鬼,  推人去做 就 10/10.

鬧人一流. 自已去做就縮沙.

你有冇去試做3日.  去戰地做不是同一個feel.

每人有個人厎線.  你可以去盡是你的事. 不是一定要拉一班人陪你.

作者: K1211    時間: 2020-2-10 03:52 PM

引用:
原帖由 samchu1036 於 2020-2-10 02:54 PM 發表

醫護罷工去要脅政府呢個行為你覺得OK接受到既話我都冇野講 冇職業操守 放棄病人去罷工既醫護人員

我都會病...我都是既得利益者...我理性上可以不接受...但我人性和感性上是理解和支持。
作者: viclo0301    時間: 2020-2-10 04:49 PM

其實醫護罷工除了裝備同設施訴求外, 只是想係源頭減少病患(確診或隱形)到港, 而且都講明唔會影響緊急服務 + 如果社區爆發會重回崗位, 而且你地有無諗過就係因為佢地罷工, 所以政府才肯逐漸封關+從內地到港人士要隔離14日? 林鄭梗係話唔關罷工事, 咁關事佢點解又忽然跪低?

你地諗下爆發到現在, 我地個政府做過啲咩? 佢根本就係想咩都唔做, 想我地香港死, 明知全世界搶口罩, 重要供應商投標, 價低者得, 而且係罷工前政府仲係話唔洗擔心, 正常社交不用帶口罩, 現在就係有人團拜打邊爐燒野食瀨咗嘢.

唔罷工, hea 做, 拍馬屁, 有幾難 (你睇我地成班高官就知), 人地賭上前途, 背負罵名去幫我地要求政府去做返正常嘢, 但你地班友就講到人人得宜誅之咁, 真係要幾荒謬就有幾荒謬.  就好似藍絲廢老, 人地免費派口罩, 排唔到仲要去圍人地, 又唔見你地圍政府, 無非都係欺善怕惡啫, 黑警調頭走/差館落閘都有人撐, 醫護罷工要俾你地小? 你地返大灣區啦.

我係度申明我既立場, 雖然醫護罷工最後都係失敗咗, 但我係支持醫護罷工, 你地要插就來啦.
作者: ksskkkr    時間: 2020-2-11 02:49 PM     標題: 回樓上

係咁就成全你吧

首先,那些到港的確診或隱形病患最大部份都是從內地返港的本土香港人,而黑醫護不惜綁架全港人民來要求的"封關"可並不會禁止那些病毒源頭入港
其次,你話政府現在"咩都唔做"係想我地香港死,那你是否忘記了泛暴派政棍一再癱瘓政府,才搞到班高官現在乜都唔敢做?你這無非是倒打一耙惡人先告狀
第三,明明是多為黃屍廢青黑醫護有份搞到政府做唔到正常嘢,你卻讚拿全港百姓做人質的佢地做"賭上前途"咁荒謬,簡直就跟支持劫機者無異
最後,論欺善怕惡,只敢圍政府、抹黑警察的黃屍廢青才是佼佼者,話晒都從未見佢地去圍供應商地產商呢班炒高物價罪魁禍首

如果你咁都唔識得知恥的話,咁你還是快點滾出香港這個跟大灣區一樣都是中國領土的城市吧
作者: 進擊的小子    時間: 2020-2-11 02:52 PM

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfQKvY1eqn6E5xcBKHXg3xABV9X8TL-JbX2sMhPm72xxMYMVw/viewform?usp=sf_link
作者: K1211    時間: 2020-2-11 03:14 PM

引用:
原帖由 viclo0301 於 2020-2-10 04:49 PM 發表
其實醫護罷工除了裝備同設施訴求外, 只是想係源頭減少病患(確診或隱形)到港, 而且都講明唔會影響緊急服務 + 如果社區爆發會重回崗位, 而且你地有無諗過就係因為佢地罷工, 所以政府才肯逐漸封關+從內地到港人士要隔離 ...

這裡是香港...任何人都有權發表自己的思維言論...別人憑什麽插你?

只有一些自以的為是,自我為中心,將自己思維強加諸他人,以為自己說的是道理,別人說的不同己見的都是歪理,這些另類人的言論,你看著笑笑便算吧
作者: ksskkkr    時間: 2020-2-11 03:28 PM

香港那些自以為是、自我為中心、以為自己說的是道理,別人說的不同己見的都是歪理、將他人的思維當笑話另類人,到佢自己被造謠誹謗時,先前佢講的甚麼話任何人都有權發表自己的思維言論云云,都將會拋到九霄雲外
作者: xxxibjoscwt    時間: 2020-2-11 03:35 PM

圖片附件: mobile_1.jpg (2020-2-11 03:35 PM, 235.82 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: viclo0301    時間: 2020-2-11 04:04 PM

回覆 52#  ksskkkr 的帖子

其實你究竟知唔知醫護訴求啲咩? 其中一項係"嚴肅跟進病人逃走事件,確保工作環境安全" , 你睇下現在政府點樣做隔離, 只係玩突擊檢查, 都已經有九個人偷走, 有兩個通緝緊, 到最後佢地真係確診者, 周圍走, 到引發起社區爆發時, 你知唔知有幾大影響.

而且你唔好誤導人啦, 現在所有防疫抗炎既政策都係政府直接頒佈, 完全唔經立法會, 你話俾我聽啲泛民政棍點阻政府施政? 你不如直接答我, 係哩個疫症爆發期間, 我地政府做咗啲咩? 連民建聯, 專家/教授都叫封關, 林鄭話要為果十幾萬往返內地既人唔肯封, 因為哩十幾萬人就要全港700幾萬人去搏; 內地停工停學, 要人一定帶口罩/手套才可以外出, 我地政府就叫人唔好帶口罩; 口口聲聲支援醫療前線, 但醫護就輕裝上陣, 黑警就全副武裝; 全球搶口罩, 我地政府就問揾到口罩啲商戶點揾到口罩, 然後政府再叫供應商投標, 叫人價低者得, 跟住設立一個基金唔知做乜.

坦白講, 我都係第一次聽示威者和政府同黑警抗爭係"欺善怕惡", 所以你覺得啲藍絲廢老排唔到口罩兇屈X士同食肆職員就"忠誠勇毅"? 再講和你"討論"真係九唔搭八, 人地講防疫抗炎, 你就講地產霸權.... 所以其他人無視你真係有原因的
作者: ksskkkr    時間: 2020-2-11 04:46 PM     標題: 回樓上

哈哈哈哈哈哈哈哈哈!!!!
你同埋班黑醫護有冇諗過,若果拿"有病人逃跑"作藉口做逃兵,咪即係話畀政府知:反正班醫護都罷工了,就算捉返個病人去醫院都冇人醫佢亦冇人管住唔畀佢再走佬,咁不如費事捉啦

也請你諗下,如果林鄭真的封關唔畀北上的香港人回港,到時泛暴派政棍還不鬼殺咁嘈噴林鄭"對港人拒之門外"、"冷血地將港人留於死地"云云?
而林鄭叫普通人唔好帶口罩,多少也是為了回應黑醫護有關"裝備不足"的問題,話晒你應該不會唔明白,如果普通人搶購晒口罩,到時醫護人員就會唔夠口罩用這一簡單道理吧
再說,香港的口罩自從製造商都離港以來都是從內地入口,而入口就係要經過供應商,又還是你有甚麼不經供應商就能夠嘔出幾百萬個口罩的戲法?
雖然林鄭確實是好多嘢做得唔好,但是正如你學你樓上的 xxxibjoscwt 一再極度偏激抹黑警察般,你對於林鄭的指罵都是欲加之罪居多

老實說,那些被你抹黑香港警察就確是十分"善",對付一些企圖殺警黃屍廢青從未出過人命,所以剛剛又有加拿大機構繼好多同類組織之後也稱讚香港警察專業、文明、可靠
試下班黃屍廢青美歐國家用埋佢地尐"抗爭手法"來示威?即時會變蜂窩
另外重有班黃屍廢青多次"私了"老弱婦孺,但一見有鬼佬行出來就即刻乖乖聽話呢?這還不是牠們欺善怕惡的證據?

至於我會講起地產霸權,也是因為口罩短缺係相當程度控制香港物資的佢地有份造成的,如果你要無視我這一指摘而繼續盲反政府警察,你只會永遠做幫賣了你的資本商家數錢道具炮灰

作者: viclo0301    時間: 2020-2-11 06:00 PM

回覆 58#  ksskkkr 的帖子
其實你係真唔明但扮唔明, 若果政府肯正面回應醫護既訴求, 咁醫護又點解要罷工? 醫護係罷工前要求同林鄭對話, 林鄭做咗啲咩? 就係拒絕對話. 現在香港封淨三個港口, 你知唔知機場點樣確認你是否需要隔離, 就是好簡單咁"問"你是否由大陸來港, 你只要答"不是"就可以通過了. 有無咁兒戲呀. 而且現在已經證明咗政府既隔離政策真係有問題, 你要扮睇唔到扮唔知, 我都無辦法. 講封關問題, 由頭到尾都係講封不是本地居民, 如果本地居民就隔離14日, 睇下會唔會病發確診呀, 再講, 現在都有港人係武漢啦, 咁又點呀, 政府無封關, 佢有無接返啲人返來?講口罩, 你不如睇下澳門點做, 人地一知件事會爆, 即刻去撲口罩啦, 我地政府做過啲咩? 叫人帶小啲口罩, 咁啲口罩咪俾民建聯同黑警寄俾大陸去奶共, 會留俾醫護前線咩? 而且你知唔知點解啲人要戴口罩, 係預防俾人感染, 你政府唔封關, 由得啲隱形患者通街走, 到社區爆發, 你留幾多口罩俾前線醫護都無用啦. 係購買口罩方面, 購買真係比以前困難好多, 但點解鄰近地方, 香港啲商戶都買到, 淨係政府自己買唔到? 澳門自己有生產口罩? 政府自己都認咗係用招標形式去購買, 你仲要幫佢撐?你講xxxibjoscwt的留言, 你有無睇新聞, 你知唔知青衣長康邨發生咩事, 陳肇始係記招都唔敢答呀. 黑警有無打死人我就唔知, 我淨係知自反送中之後, 香港多咗好多正常人覺得可疑但黑警覺得無可疑既"自殺案"唉...我真係無嘢好講, 地產霸權同政府根本就係一丘之貉, 再講政府要買口罩, 唔同落旺角藥房買? 政府唔識得直接同生產商/供應商傾? 唔通政府要買可樂, 佢要去百佳/惠康買, 唔直接同可口可樂買? 一定要俾中間人賺? 其實你知唔知香港政府有物料供應處? 不過政府做水魚向商家利益輸送買貴嘢就肯定有, 唔信你自己得閒睇下審計署啲報告啦
作者: lok.com    時間: 2020-2-11 08:31 PM

支持黑醫護永久罷工
作者: ksskkkr    時間: 2020-2-12 12:11 AM     標題: 回viclo0301

如果政府肯就恐怖份子的要求傾,咁恐怖份子又點解要發動恐襲
我們明白的是,你們這些死撐黑醫護恐怖份子邏輯

現在封關的政策係好多兒戲之處,但如我上面也提了,若果有香港本地人從大陸回港時被認真截住去隔離再查核是否有香港身份及有沒有到過大陸,到時咪又被泛暴派政棍拿來話"無差別質疑港人做帶毒者"之類來又鬧一餐,咁不如費事搞,就咁兒戲地封關算了
至於在武漢的香港人,如今內地政府要封城,香港這一個國內城市的政府又憑甚麼接他們回來?

話說你憑乜話被你抹黑警察和民建聯為了所謂"奶共"而將醫護人員的口罩送晒上去先?
不過班黑醫護罷工全是為了做逃兵,當咁多隱瞞帶毒本土港人嘅隱形患者搞到社區爆發時,就算畀成堆口罩出來班黑醫護也照樣會搵其他藉口去搞罷工醜劇
而你話商户可以買到口罩,咁那些商户難道又不是搵價錢便宜的供應商嗎?不過私人商户就不會拎出來搞招標罷
再說,香港政府要搵供應商做水魚,這是香港本土大市場小政府體系的本質使然,就算有物料供應處咁大陣象的採購如果不招標就會被地產霸權一丘之貉泛暴派政棍話"政府採購搞黑箱作業"
另外你扯人口少香港好多的澳門入來為乜?

你話反《逃犯條例》以來,被你抹黑的警察不覺得可疑但你們就覺得可疑的自殺案多了,這咪就是好似猛咁拿青衣長康邨件事來貼圖洗版大作文章xxxibjoscwt 般一心妖魔化警察的渴求之下叫做疑神疑鬼不正常思維嘅人的心態囉
作者: viclo0301    時間: 2020-2-12 11:08 AM

回覆 61#  ksskkkr 的帖子

其實你所有回覆都係你假設出來的, 根本就無事實根據

醫護罷工前要求和林鄭對話係事實, 林鄭無回應亦都係事實. 如果林鄭回應咗啲訴求, 而醫護繼續罷工, 我諗包括我在內無人會撐. 而且佢地訴求根本就唔係啲過份既事, 係合情合理的, 你諗下, 醫護要封關同做好隔離, 政府到最後咪逐步封關同做隔離(不過做到好兒戲同仆街啫), 咁要求裝備同設備都係人之常情. 香港醫療爆煲並唔係現在既事, 林鄭仲要一開始宣傳唔封關唔洗錢連健康申報都唔需要, 你覺得合理?

你口中既"泛民黑暴政棍最鐘意跟美帝準則", 美國撤僑, 美國公民都要隔離14日啦, 而且班政棍會唔會好似你咁蠢, 政府要隔離, 佢要唔隔離呀, 根本不論藍/黃都要求如果到港前14日內係內地或經內地到港做隔離. 再講現在政府做隔離啦, 咁班政棍有無嘈? 係有呀, 嘈政府做隔離做到咁鬼兒戲, 要病人自己自律囉, 連企係政府果邊啲醫生都忍唔住嘈啦. 你仲係度FF死撐?

不過我真係想先搞清楚我地係咪同一個時間同空間, 建制派捐15萬個口罩返大陸你真係唔知? 警察捐口罩, 我相信文匯係你心目中應該唔係黑媒呀 http://news.wenweipo.com/2020/02/09/IN2002090004.htm 全港都唔夠口罩, 有幾多普通市民通宵排口罩, 條友自己買到唔係自己用(你一定話我抺黑, 但你試下諗下個疫症都唔知幾時完, 如果一日一個, 一家4口, 你估要幾多口罩, 但佢啲口罩多到可以捐, 到底佢手上有幾多CSI口罩), 寧願捐去大陸都唔益香港人, 唔係奶共係咩?

係正常情況下, 買嘢就梗係越平越好啦, 但現在咩事勢呀, 你仲等執平貨? 現在係求過於供呀. 咁你慢慢等超市/藥房減價你先好去買日用必須品/口罩/精毒用品. 你話唔應該拉埋澳門來講, 這個又真, 大家都係特區, 人地防疫抗炎做得咁好, 我地個政府做得咁差, 真係你唔面紅, 我都尷尬....不過我發現你有一樣嘢好, 你堅係愚忠唔洗用腦諗嘢, 連政府自己都認衰你都繼續撐, 哩一方面我係欣賞你的不過係on9囉.

青衣長康邨件事係事實, 有相為証, 醫護既裝備真係無警察好是不爭既事實, 可來抺黑之說, 你要睇唔到扮唔知你就繼續啦, 我唔阻你了.

有關地產霸權同逃犯條例等, 我真係唔想同你講, 而且又離晒題, 如果下次有相關既先講啦, 我唔想俾機會你去混淆視聽.
作者: sixshotz    時間: 2020-2-12 01:53 PM

建制派捐15萬個口罩,  警察捐口罩.

但口罩不在醫院. 在網購!! 自已買返捐左的口罩.  無本生利!
作者: 西部回收的湯圓    時間: 2020-2-12 04:28 PM

引用:
原帖由 阿童木2 於 2020-2-6 11:18 AM 發表
在病毒疫症之下

「保護好自己才能保護家人」!前線醫護人員亦一樣!他們亦是人、他們亦有家人。

不要在再用南丁格爾戰爭時代和現在「去中國肺炎」的病毒來作比較!

這是對現時香港不足夠裝備之下的醫護人員不公平的!

戰 ...

冇啦,林奠已成功引入病毒攻陷社區人傳人,家下呢醫護人員再唔係冒險去照顧大陸人或大陸回港新港人,而係照顧埋港人啦,所以封唔封關作用都不大啦

林奠已成功解決罷工同封關問題,而家係人哋國家封你港澳人啦,與大陸看齊,林奠又一次實現中港一家親,感謝黨
作者: sixshotz    時間: 2020-2-12 06:51 PM

你話普通市民買晒口罩?

1.其他商人自已方法出去外國拿袋錢買口罩.  [搵到]

2. 政府用價低者得  等人投標!!!?[有冇出去搵]

釣魚? 等上釣?

政府叫其他人分享購買方法?  等於政府冇做工課.

是不是要幫買完? 再resell 卑政府.

等人做完就抄答案!!

班政府高官 是不是一班高薪低智慧垃圾? 做事超級old school.

作者: viclo0301    時間: 2020-2-12 09:52 PM

我明白每一個人都有唔同立場,支唔支持醫護罷工真係無所謂, 但我諗點都無理由要俾人插,而更過份仲要盲撐政府話無做錯,讚佢做得好。
作者: samchu1036    時間: 2020-2-13 12:11 AM

引用:
原帖由 viclo0301 於 2020-2-12 09:52 PM 發表
我明白每一個人都有唔同立場,支唔支持醫護罷工真係無所謂, 但我諗點都無理由要俾人插,而更過份仲要盲撐政府話無做錯,讚佢做得好。

無論政府對錯 醫護以生命受威脅罷工 病人因醫護罷工而生命受威脅 點解醫護唔俾人插得?
作者: ksskkkr    時間: 2020-2-13 01:03 AM     標題: 回viclo0301

林鄭做得唔夠好是一回事,但起碼她也不是倒行逆施,倒是黑醫護疫前罷工正是會倒行逆施令到事態更加惡化
打個比方,抗日戰爭時期國軍的雜牌部隊相比起蔣介石的幾個皇牌精英部隊可是裝備待遇差劣相信你也聽過,那麼在日寇殺來的時候,他們為了向蔣介石表達要求更好的武器裝備和伙食人工的訴求而發起敵前罷戰,你會覺得咁做有道理嗎?
順帶一提,xxxibjoscwt 之流反覆貼圖來炒作青衣長康邨件事來向醫護挑動仇警情緒,跟當年日寇憑炒作國軍皇牌部隊的裝備精良得多一事來策反雜牌國軍無異

話說你嗰頭話我的回覆是"假設出來的根本就無事實根據",轉頭你就憑根本就無事實根據的假設來回覆我
我講泛暴政棍就隔離來嘈一餐的那段是在談論緊封關措施而非畀人返入香港後會點做,也就是說在關口未查核要入境的香港人時便當他是虛報講假的帶毒者來扣留隔離直至到徹查清楚好照你所願實施嚴格管控的話也一樣會被班政棍欲加之罪,但你卻扯到去美國撤僑來混淆視聽

也請你諗諗,如果你屋企對面街間屋的後面條河缺堤,河水正浸緊上對面間屋,咁對面户主急求沙包去頂住河水時,手上有沙包的你會慷慨捐贈來讓對面户主防止河水再進一步浸上岸,還是收埋沙包直至洪水浸到你間屋?而若你捐贈沙包的話又算不算"奶對面户主"?

另外你到底用邊隻眼睇到我所謂盲撐香港政府先?我有話香港政府做嘢做得好好咩?
我只是想勸好多事上唔用腦諗嘢盲撐黑醫護的你知,政府做得唔好的背後還有好多如追求降成本執平貨的資本主義、多年來造成供不應求的地產霸權等因素的責任,不要以為乜都扣晒落政府頭上的話就天都光晒
作者: viclo0301    時間: 2020-2-13 09:43 AM

引用:
原帖由 samchu1036 於 2020-2-13 12:11 AM 發表

無論政府對錯 醫護以生命受威脅罷工 病人因醫護罷工而生命受威脅 點解醫護唔俾人插得?

咁請問邊個病人生命受威脅? 醫護罷工講明唔影響緊急服務+如社區爆發會即時返回崗位, 但政府既防疫政策就威脅香港所有市民和醫護生命, 防疫把關不足 (不封關+不需健康申報(要都係求求其其), 隔離政策荒謬(隔離靠自律和抽查), 不作為(全世界撲口罩和防疫用品, 公立和私家醫生都表明没有足夠的裝備, 你答我佢地做咗啲咩, 有! 叫人教佢點做囉)和發放錯誤訊息(叫人係正常社交唔洗帶口罩).

咁你話邊個威脅大?
作者: sixshotz    時間: 2020-2-13 10:31 AM

如果你屋企對面街間屋的後面條河缺堤,河水正浸緊上對面間屋,咁對面户主急求沙包去頂住河水時,手上有沙包的你會慷慨捐贈來讓對面户主防止河水再進一步浸上岸,還是收埋沙包直至洪水浸到你間屋?而若你捐贈沙包的話又算不算"奶對面户主"?

你問下面户主急求沙包有冇用晒自已的沙包先.   對面户主用急求沙包去頂住自已對門.   有話有baby, 老人家. 叫其地人捐贈沙包頂住河水. 世界上有好多人好自私.  又話"某人"成功勸社區捐贈沙包.

扮心急, 叫人幫手.  點知自己就做backsit driver[自己行去玩, 其他人OT] 帶功第一.

作者: viclo0301    時間: 2020-2-13 11:25 AM

回ksskkkr (明明有回覆同引用都唔用, 我又學下你先)

始終, 可能大家身處既時間/空間/地域不同, 不過我就用我身處既時間/空間/地域去回覆你....

你講倒行逆迤, 你不斷提及香港係中國其中一個城市, 我絕對認同呀, 那我問你中央對防疫抗炎既政策是什麽? 唔洗帶口罩? 內地有無封關? 中央都唔想肺炎漫延出去, 咁林鄭大開中門, 叫人唔洗帶口罩, 根本就係倒行逆施啦, 只不過醫護用罷工來"撥亂反正", 你都唔支持, 反了反了.

你唔好繼續玩偷換概念, 我都係果句你知唔知醫護訴求係咩先, 佢唔係單單講裝備, 佢地仲要係源頭減少病患進入, 咁如果你係士兵, 自己元帥坐擁資源, 但又不提供足夠裝備, 仲要大開中門叫敵人進入但又毫無對策, 你會點諗, 你唔會覺得個元帥係通蕃賣國? 而且講咗n咁多次, 醫護講明如社區爆發會重回崗位, 又怎會有逃兵之說? 即係任何人都唔可以思考, 唔可以有訴求, 現在行帝制? 你有無讀過<<曹劌論戰>>現在香港擺明就係肉食者鄙啦.

你唔好講仇唔仇警, 咁你點解釋警察衛生防疫裝備會比醫護好? 警察需要直接觸確診者或懷疑確診者而醫護不需要?

-quote-

話說你嗰頭話我的回覆是"假設出來的根本就無事實根據",轉頭你就憑根本就無事實根據的假設來回覆我  
我講泛暴政棍就隔離來嘈一餐的那段是在談論緊封關措施而非畀人返入香港後會點做,也就是說在關口未查核要入境的香港人時便當他是虛報講假的帶毒者來扣留隔離直至到徹查清楚好照你所願實施嚴格管控的話也一樣會被班政棍欲加之罪,但你卻扯到去美國撤僑來混淆視聽   

-unquote-

現在任何人(不論內地人/香港人/外國人)由大陸來/返港都要隔離. 所以小弟不才完全唔知你講乜, 而拉美帝來講, 不知你誤解我還是我誤解你, 我想講你口中泛暴既主子撤僑回美都要隔離, 所以班泛暴無可能嘈政府要隔離回港港人啫.

其實你又偷換概念了, 問題係現在唔止你對面屋有水浸既問題, 而係自己都有水浸問題. 即係對面屋個仔發燒, 你個仔都發燒, 明知自己唔夠藥但對面啲藥可能多到瀉 (日本捐物資捐到抗日神劇都要停), 你都叫自己個仔唔好食藥, 俾對面咁大愛? 我認我自私架, 你咁大愛點解你唔上武漢? 國家需要你.

唉....其實唔洗懷疑, 你真係唔知自己講乜, "多年來造成供不應求" 現在講防疫抗炎, 之前有咩防疫抗炎用品係供不應求(除咗沙士果陣時)? 係哩個時候仲要追求降低成本? 我現在身處2020年2月13日既香港, 你呢?
作者: samchu1036    時間: 2020-2-13 01:20 PM

引用:
原帖由 viclo0301 於 2020-2-13 09:43 AM 發表

咁請問邊個病人生命受威脅? 醫護罷工講明唔影響緊急服務+如社區爆發會即時返回崗位, 但政府既防疫政策就威脅香港所有市民和醫護生命, 防疫把關不足 (不封關+不需健康申報(要都係求求其其), 隔離政策荒謬(隔離靠自 ...

你覺得冇受威脅?排期做化療 因人手不足而押後 又要等幾個月 係呢幾個月惡化邊個負責?病人負責?政府負責?

政府既錯 要病人承受 幾千醫護罷工乜錯都冇? 咁呢個都幾荒謬

再講裝備 宜家全世界都缺 你覺得係香港缺?內地大部份都內供高危地區 香港產能又低 又可以係度怨?

最後呢班罷工醫護唔會得到我既尊重

作者: sixshotz    時間: 2020-2-13 02:25 PM

政府叫姓賴.藍絲又姓賴.

有D人鐘意高風險博成功.有D人只可接愛低風險.

你鐘意show hand, 自已做. 你愛心大, 你自己先做.

唔好迫人陪你!

作者: viclo0301    時間: 2020-2-13 02:37 PM

回覆 72#  samchu1036 的帖子

咁點解你又唔諗下政府在罷工點解唔回應? 醫護要求人工同林鄭睇齊? 要好似高官咁唔洗做, 以考察為名旅遊為實?

你講癌症病人做化療係受到影響, 但你有無諗過如果醫護唔罷工, 林鄭繼續咩都唔做, 唔封關, 到社區爆發時, 病人都唔夠胆去醫院做化療.

如果講裝備真係好無奈, 你諗下醫護罷工一開始已經講裝備, 其實佢地根本就知道香港存貨係有問題, 但政府還是愛理不理, 口講全力支援但繼續價低者得.

其實醫護以罷工作脅係下策, 你唔尊重或唔支持係無可厚非, 但始作蛹者唔係醫護係政府, 你認同嗎?
作者: sixshotz    時間: 2020-2-13 02:46 PM

好簡單, 叫samchu1036 入去做7日. 佢某大愛!
成日話膽心!  我都自私.

作者: Celicajojo232    時間: 2020-2-13 06:30 PM

good point
作者: ksskkkr    時間: 2020-2-14 02:00 PM     標題: 回viclo0301

話班黑醫護疫前罷工是"撥亂反正"的才是偷換概念

拿你那個"元帥坐擁資源但又不提供足夠裝備重要大開中門叫敵人進入但又毫無對策"一句來看抗戰時代,沒錯蔣介石是獨攬了資源而不發派給下面班佔國軍大部份的雜牌兵,更畀人睇到佢係如何從918拱手讓出東北予日寇到77之後面對日寇時的一路走佬,但肉食者鄙的他起碼也沒有學汪精衛咁通蕃賣國,所以連跟蔣介石有血海深仇的共產黨也願意跟他槍口對外共同抗日。
那麼若這個時候有班國軍雜牌兵學你口中班黑醫護咁"有自己思想"地"訴求"咁,又話要求更好武器裝備更高人工待遇,又要國民政府聲明禁止一切從東北向南下的人士來"從源頭減少日寇漢奸進入",不然就罷戰,你會點睇?
至於疫前罷工黑醫護話"如社區爆發會重回崗位",跟國軍雜牌兵日寇攻來時敵前罷戰,等到日寇攻陷了城鎮來殺人放火、姦淫虜掠時才"重回崗位"冇分別。

而我係講緊如果要如你所願封關得冇咁兒戲的話就得在過關之前便將香港居民隔離,你卻當咗係講過關之後才隔離
另外所謂的"警察衛生防疫裝備會比醫護好",咪又係單憑一兩幅相的看圖作文

話說現在香港已經間屋水浸緊、個仔發緊高燒咩?
跟內地的情況比起上來,香港只不過是水浸到前園、個仔有少少唔舒服的程度喳

還有,若果到了2020年2月13日,你仍未認識清楚在這種時候也要追求降低成本的資本橫行嘅香港這個大市場體制下便會搞到官員做咁多怪誕嘢的話,咁就不得不懷疑你多年來是將香港看成何等的時間/空間/地域
作者: samchu1036    時間: 2020-2-14 02:53 PM

引用:
原帖由 viclo0301 於 2020-2-13 02:37 PM 發表
回覆 72#  samchu1036 的帖子

咁點解你又唔諗下政府在罷工點解唔回應? 醫護要求人工同林鄭睇齊? 要好似高官咁唔洗做, 以考察為名旅遊為實?

你講癌症病人做化療係受到影響, 但你有無諗過如果醫護唔罷工, 林鄭繼續 ...

你以一個有機會發生既野黎駁宜家已經發生既野都幾得意 宜家局部封關你覺得係醫護罷工促成?想太多了  現任政府係廢同慢但唔係傻

裝備真係度度都缺 你叫政府賣身都冇用啦 成日攞出黎講有用咩?
作者: xxxibjoscwt    時間: 2020-2-14 02:55 PM

情人節最強閃光彈

圖片附件: mobile_1.jpg (2020-2-14 02:55 PM, 142.52 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: samchu1036    時間: 2020-2-14 03:04 PM

引用:
原帖由 sixshotz 於 2020-2-13 02:46 PM 發表
好簡單, 叫samchu1036 入去做7日. 佢某大愛!
成日話膽心!  我都自私.

原來你一直係用我講野 你唔引用我真係唔知你講緊野

冇人要求真係要大愛無私 但你睇班醫護講到好似隨時會死咁而罷工 情況到宜家有咁誇張?有醫護因肺炎而死?

隨隨便便放棄病人 遺背自己讀過既宣言 你覺得OK接受到我都冇野講

點解唔擔心 我屋企都有長期病患者要定期到醫院覆診

人係自私既 醫院都未爆發疫病就一堆自私既玩罷工

叫我代替入去做7日 反諗下點解你地唔代替醫護罷工

作者: viclo0301    時間: 2020-2-14 04:54 PM

回ksskkkr

我既時空既歷史係蔣介石唔肯放過共產黨, 係張學良綁架蔣介石要共同抗日(西安事變, 如果不是謝指正), 所以我同你真係好有可能相處唔同時空.

其實你由頭尾攞打仗同抗疫去比本身係有問題, 不過我係跟住你既邏輯去講. 而且講來講去, 醫護既訴求本身不是過態嘢, 係合情合理, 完全没有提及人工和過人福利, 係政府唔理醫護訴求啫. 講返你用我個比喻, 我反而覺得係, 敵軍未到前罷工訴求, 到兵臨城下亦會奮勇一戰. 而且你唔係醫護, 企係道德高地去指摘人就梗係勁架, 如果你有要求人咁既英勇而你又咁愛國, 點解唔上內地抗疫呀, 幾時出發? 好讓我去送你一程呀.

大哥點叫過關前隔離? 係大陸隔離? 咁佢隔離完經大陸返香港, 香港海關又要佢返大陸隔離, 無限loop? 而且現在事實上係過咗關係香港隔離(不過係兒戲到核爆, 有傳有隔離人仕離開隔離點, 自己去求醫, 但又要隱瞞), 所以又一次証明我地係唔同時空啦.

唉...古語有云"有圖有真相", 咁你堅持話人地看圖作文, 咁我點同你"討論"落去? 你永遠抱著我唔聽, 我唔理, 我一定啱, 難聽啲講咁你同自己打飛機有咩分別?

其實大家都係打比喻啫, 好多其他地方/國家捐物資係事實, 香港唔夠口罩, 普通市民瘋撲口罩亦都係事實(不過你都可以繼續話我地係看圖作文, 根本唔係事實), 不過亦都可能係時空既錯, 你身處既香港現在市民都安居樂業, 淨係中國水深火熱. (但你又會知我地哩邊有醫護罷工咁神奇)

聽你咁講淨係香港係行資本主義, 其他台灣/澳門/新加坡唔係共產就帝制, 唔係點解人地政府做到係我地政府做唔到? 仲要唔好講香港政府咁多儲備, 現在咁既環境都仲要玩價低者得, 唔通真係只用來做大白象工程來利益輸送?

作者: free7777    時間: 2020-2-14 04:56 PM

我見好多人都支持,雖然未必100%,但好大成數都支持
https://www.youtube.com/watch?v=33knenw82o8
作者: viclo0301    時間: 2020-2-14 05:19 PM

引用:
原帖由 samchu1036 於 2020-2-14 02:53 PM 發表

你以一個有機會發生既野黎駁宜家已經發生既野都幾得意 宜家局部封關你覺得係醫護罷工促成?想太多了  現任政府係廢同慢但唔係傻

裝備真係度度都缺 你叫政府賣身都冇用啦 成日攞出黎講有用咩? ...

係, 你絕對有權話我諗多咗, 甚至可以話其實一早政府想封關, 係最衰班醫護以罷工作脅, 所以林鄭才遲遲都唔封關和逐步封關(大家都知林鄭唔衰得+包"咬"頸). 但你話我 "以一個有機會發生既野黎駁宜家已經發生既野都幾得意" 你有無諗過其實醫護們一早已經預見到呢? 我可能講得比較極端, 但現在無醫護罷工啦, 不過因疫情問題, 醫院好多非緊急服務都受影響(sorry我真係唔知化療是否有影響), 如果當初政府肯回應醫護訴求, 再甚至好似澳門咁果斷, 你話會唔會更好?

裝備, 係現在度度都缺, 但現在中學自己揾到口罩派俾弱勢社群, 連杜文澤都揾到(唔好講什麼萬寧/屈臣士啲大集團), 但點解偏偏係政府揾唔到(你唔係話杜文澤有錢過政府呀, 定係又外國勢力呀), 係真係揾唔到定扮揾唔到? 大家心中有數啦.
作者: viclo0301    時間: 2020-2-14 07:07 PM

引用:
原帖由 samchu1036 於 2020-2-14 03:04 PM 發表

原來你一直係用我講野 你唔引用我真係唔知你講緊野
冇人要求真係要大愛無私 但你睇班醫護講到好似隨時會死咁而罷工 情況到宜家有咁誇張?有醫護因肺炎而死?
隨隨便便放棄病人 遺背自己讀過既宣言 你覺得OK接受到 ...

根據你咁講,醫護一日無人死都唔可以罷工? 我地唔係醫護,我唔知實際情況有幾惡劣。裝備唔再講,但今日先有報導屯門醫院設施有幾惡劣,要隔離既病人(不論內地人和香港人)質素有幾仆街你應該知道,而且無疫症既情況下,公營醫療爆煲係大家都知道,所以根本就係醫護有先見知明。

你有家人受到影響我都覺得很難過(我屋企人都有長期病患,但佢地都體諒同支持),如果受影響既係我或我家人,我都會唔高興,但醫護罷工既初衷都係保護自己,保護病人和香港市民,希望你能諒解。
作者: samchu1036    時間: 2020-2-14 08:06 PM

引用:
原帖由 viclo0301 於 2020-2-14 05:19 PM 發表

係, 你絕對有權話我諗多咗, 甚至可以話其實一早政府想封關, 係最衰班醫護以罷工作脅, 所以林鄭才遲遲都唔封關和逐步封關(大家都知林鄭唔衰得+包"咬"頸). 但你話我 "以一個有機會發生既野黎駁宜家已經發生既野都幾 ...

我係支持封關 但唔支持醫護罷工

如果醫護一早有預見 咁有冇預見佢地罷工會令到病人死亡 前幾日先見到新聞話9X歲阿伯係病床摔到頭搶救不治 家屬懷疑病房因罷工事件令到人手不足 看護不及 會查明情況之後告罷工醫護

如果醫護有預見 點解唔聰明D聯署簽名 再叫支持醫護既人罷工幫醫護向政府要求封關而醫護繼續緊守崗位
作者: samchu1036    時間: 2020-2-14 08:17 PM

引用:
原帖由 viclo0301 於 2020-2-14 07:07 PM 發表

根據你咁講,醫護一日無人死都唔可以罷工? 我地唔係醫護,我唔知實際情況有幾惡劣。裝備唔再講,但今日先有報導屯門醫院設施有幾惡劣,要隔離既病人(不論內地人和香港人)質素有幾仆街你應該知道,而且無疫症既情況下,公營醫 ...

本身罷工就係極端行為  你自己都識講公營醫療爆煲 再有幾千人罷工一星期?

但醫護罷工既初衷都係保護自己,保護病人和香港市民,希望你能諒解

醫護罷工保護自己我信 都罷工將病人當作談判籌碼 仲點保護病人和香港市民  真係以為自己救港英雄?嘥氣
作者: patrickng6622    時間: 2020-2-14 09:23 PM

引用:
原帖由 viclo0301 於 2020-2-14 07:07 PM 發表

根據你咁講,醫護一日無人死都唔可以罷工? 我地唔係醫護,我唔知實際情況有幾惡劣。裝備唔再講,但今日先有報導屯門醫院設施有幾惡劣,要隔離既病人(不論內地人和香港人)質素有幾仆街你應該知道,而且無疫症既情況下,公營醫 ...
你呢一番說話,同光復香港有咩分別?

先破壞已後冇建設,久而久之,咪又係一班為破壞而破壞嘅垃圾。政府係扒街,佢哋咪杏家剷囉。唔好講到咁大人大義先得㗎。
作者: 哈哈的快樂    時間: 2020-2-14 09:27 PM

封關先可暫緩疫情
作者: viclo0301    時間: 2020-2-14 09:33 PM

引用:
原帖由 samchu1036 於 2020-2-14 08:06 PM 發表

我係支持封關 但唔支持醫護罷工
如果醫護一早有預見 咁有冇預見佢地罷工會令到病人死亡 前幾日先見到新聞話9X歲阿伯係病床摔到頭搶救不治 家屬懷疑病房因罷工事件令到人手不足 看護不及 會查明情況之後告罷工醫護 ...

我唔知你講係幾多日前,可能不幸既事正正係罷工日子發生,但係咪無罷工就無意外?再講我個人覺得無可能醫護無同醫管局反映就罷工,而且佢由組織工會到真係罷工搞咗幾多日?醫管局同政府有咩回應?回應佢地既訴求真係咁難?甚至連傾都唔傾?
作者: viclo0301    時間: 2020-2-14 10:05 PM

引用:
原帖由 samchu1036 於 2020-2-14 08:17 PM 發表

本身罷工就係極端行為  你自己都識講公營醫療爆煲 再有幾千人罷工一星期?
但醫護罷工既初衷都係保護自己,保護病人和香港市民,希望你能諒解
醫護罷工保護自己我信 都罷工將病人當作談判籌碼 仲點保護病人和香港市民 ...

如果係真香港人,我諗大家都知道講極端真係無人夠政府極端。可惜係罷工迫唔到政府就範,佢地最後都係失敗告終。始終佢地保護既方式係從大處著想,佢如果真係能從源頭減少病人和嚴肅跟進懷疑/已確診者,無論對自己,對病人和普通市民都係一種保障,加上如果政府係回應訴求,根本就保罷工哩一回事。
作者: viclo0301    時間: 2020-2-14 10:20 PM

引用:
原帖由 patrickng6622 於 2020-2-14 09:23 PM 發表
你呢一番說話,同光復香港有咩分別?
先破壞已後冇建設,久而久之,咪又係一班為破壞而破壞嘅垃圾。政府係扒街,佢哋咪杏家剷囉。唔好講到咁大人大義先得㗎。 ...

咁你有咩高見呀,咁醫護有咩方法同渠道去表達訴求? 政府同醫管局擺明唔理,罷工又唔可以,唔通真係要有醫護死才去理?

我係之前啲post講過唔想係哩個post 講唔關醫護和防疫既嘢,但抱歉我想講,我係和理非,我唔認同暴力,但係係我地政府話俾我地聽,你無論有幾多人都好,我點都唔會理的。
作者: samchu1036    時間: 2020-2-14 10:30 PM

引用:
原帖由 viclo0301 於 2020-2-14 09:33 PM 發表

我唔知你講係幾多日前,可能不幸既事正正係罷工日子發生,但係咪無罷工就無意外?再講我個人覺得無可能醫護無同醫管局反映就罷工,而且佢由組織工會到真係罷工搞咗幾多日?醫管局同政府有咩回應?回應佢地既訴求真係咁難?甚 ...

無罷工唔一定無意外 但係罷工就一定增加意外發生機率 明?

都叫你唔好一直拉埋政府黎講 我支持封關 唔支持醫護罷工
作者: patrickng6622    時間: 2020-2-14 10:31 PM

引用:
原帖由 viclo0301 於 2020-2-14 10:20 PM 發表

咁你有咩高見呀,咁醫護有咩方法同渠道去表達訴求? 政府同醫管局擺明唔理,罷工又唔可以,唔通真係要有醫護死才去理?

我係之前啲post講過唔想係哩個post 講唔關醫護和防疫既嘢,但抱歉我想講,我係和理非,我唔認同暴 ...
有高見就坐咗中聯辦啦。

大家都係普通市民,政府係癈,市民係咪應該要賤?

首先,普通市民好好地諗下,而家嘅抗爭方式有冇收到預期嘅效果,一話係反效果居多?如果要繼續抗爭,請收起無謂嘅暴力同無謂嘅衝突。平心靜氣,一百萬二百萬三百萬和平遊行,記住係和平,收返起不合理嘅要求,咁先有市民遊行嘅威力。

一班山賊日日喺度話個軍閥八街,有時做埋啲嘢仲衰過個軍閥,有冇人可憐?
作者: viclo0301    時間: 2020-2-14 11:32 PM

引用:
原帖由 samchu1036 於 2020-2-14 10:30 PM 發表

無罷工唔一定無意外 但係罷工就一定增加意外發生機率 明?

都叫你唔好一直拉埋政府黎講 我支持封關 唔支持醫護罷工

係, 你啱我錯, 我都認我有小小強詞奪理, 但若果係罷工後發生咁又點睇? 不過點都好, 我都唔應該咁講既, sorry... 但你話唔好拉政府黎講好難架喎, 醫護罷工就係要政府回應訴求咁點樣唔拉埋黎講? 唔通政府做好本份醫護貪玩去罷工? 要認清因果!!!

再講, 香港每日都有新增確診, 你覺得醫護罷工責任大還是政府責任大? 如果政府一開始就回應醫護既訴求(唔計罷工個part, 我想醫護既訴求, 都係港人訴求啫), 我深信香港現在狀況會好好多...(你地肯定會有人插我又係度FF)

作者: viclo0301    時間: 2020-2-14 11:50 PM

引用:
原帖由 patrickng6622 於 2020-2-14 10:31 PM 發表

有高見就坐咗中聯辦啦。

大家都係普通市民,政府係癈,市民係咪應該要賤?

首先,普通市民好好地諗下,而家嘅抗爭方式有冇收到預期嘅效果,一話係反效果居多?如果要繼續抗爭,請收起無謂嘅暴力同無謂嘅衝突。平心靜氣,一百萬二百 ...

所以我一早表明唔想將罷工同逃犯條例拉埋來講, 因為我都覺得逃犯/送中有小小變質或變得極端, 可能我係黃, 係送中問題上我覺得政府要付上最大責任, 因為佢地真係縱容警察做咗好多唔應該既嘢, 可能因為我係和理非, 所以有啲過激既行為我係唔會認同.... 好似越講越遠了, 講返罷工, 好多嘢唔試過係唔知結果, 而且醫護去到尾都無過激既行為, 都肯返回工作崗位, 而且仲好有可能會俾秋後算帳.....不過現在可能因為政府既不作為, 可能會蘊釀緊第二輪罷工啫.

唔知算唔算題外話, 正如坊間有一個論點, 選擇題要全錯只不過比全對易小小, 我個人覺得政府係防疫抗炎方面一係唔做, 肯做就做得唔好, 真係唔識其實可以抄澳門做法, 所以政府真係廢還是專登, 我諗大家心裡有數...

作者: ksskkkr    時間: 2020-2-15 12:40 AM     標題: 回viclo0301

好你啦,又用埋尐唔同時空的思維來偷換概念
蔣介石是要張學良逼才肯跟共產黨聯手抗日,乜會否定得到他在抗戰期間也沒有學汪精衛般通蕃賣國,所以連被他殺了咁多人的共產黨也願意跟他合作等史實咩?

不談你不認為這次抗疫好似打仗(話晒越來越多跡象顯出這是美帝對華發動的生化戰爭)一問題了,反正你連甚麼士兵即使敵前罷戰也會在等到兵臨城下時肯決一死戰云云這種令南京大屠殺的冤魂死唔眼閉的謬論也相信
你話醫護有訴求所以連疫前罷工也好合理、將責任反屈落政府所謂的唔理訴求的頭上等等,亦已經有其他網友駁倒了你這種恐怖份子邏輯
這裡就談談,既然你用"你唔係醫護企係道德高地去指摘人就梗係勁架"來企圖大異己,咁同樣我們亦可以用"你唔係長期被泛暴派政棍、黃黑毒媒、資本財團大亨全面圍堵而搞到管治權喪失所以唔敢果斷做嘢的政府官員,企係道德高地去指摘人就梗係勁架"來話返質疑點解香港政府做唔到台灣/澳門/新加坡這些冇咁資本暴政的地方能做到嘅事的你

我話在過關前隔離,即是將香港人當做內地同胞一樣來隔離,等到查核他真的是香港居民及他在大陸到過的地方才放他過關去在香港自己隔離等等,而若非好似你咁係要用唔同時空的思維的話就應該已經很容易理解到我的意思
而憑長康邨一幅相來作出所謂的"警察裝備好過醫護"的說法,要知道也有聲音如此反駁:以偏概全詆譭港警,有力生事何不抗疫?
作者: samchu1036    時間: 2020-2-15 12:49 AM

引用:
原帖由 viclo0301 於 2020-2-14 11:32 PM 發表

係, 你啱我錯, 我都認我有小小強詞奪理, 但若果係罷工後發生咁又點睇? 不過點都好, 我都唔應該咁講既, sorry... 但你話唔好拉政府黎講好難架喎, 醫護罷工就係要政府回應訴求咁點樣唔拉埋黎講? 唔通政府做好本份醫 ...

所以我都話政府又廢做野又慢 林鄭好似唔睇新聞咁 次次等到情況不穩先後知後覺

但我話唔好拉埋政府黎講唔係講因果 而係好多人一直將政府既錯當成醫護罷工正義化 政府唔做野所以醫護罷工係正確?即係非對即錯?

點解醫護唔可以聯簽再叫其他支持佢地既人罷工而係自己罷工 醫護明知自己對市民對病人都係好重要都選擇用罷工以病人當作談判籌碼黎要脅政府 所以我會話係極端行為
作者: ausping    時間: 2020-2-15 08:09 AM

醫護的天職係?
作者: viclo0301    時間: 2020-2-15 10:31 AM

引用:
原帖由 ausping 於 2020-2-15 08:09 AM 發表
醫護的天職係?

元始人, 謝謝你呀😆

一定要照顧病人, 甚至付出自己生命? 在没有犠牲前, 點都唔好出聲, 甚至有犠牲都唔可退縮?

咁政府的天職係?
作者: viclo0301    時間: 2020-2-15 11:24 AM

引用:
原帖由 samchu1036 於 2020-2-15 12:49 AM 發表

所以我都話政府又廢做野又慢 林鄭好似唔睇新聞咁 次次等到情況不穩先後知後覺

但我話唔好拉埋政府黎講唔係講因果 而係好多人一直將政府既錯當成醫護罷工正義化 政府唔做野所以醫護罷工係正確?即係非對即錯?

點 ...

咁你答我, 如果政府做嘢到位或回應訴求, 咁醫護會唔會罷工先. 所以唔係正唔正義化罷工行為, 係佢地真係想用罷工迫政府做正確合適既防疫工作(無論為自己, 為病人和普通香港市民.  再講, 正正因為政府唔回應, 現在疫情已經逐步走向醫護預視最壞情況, 政府遲遲唔肯封關和兒戲到爆既健康申報(連大陸都串我地政府on9), 導致可能有大量患者係市區活動(開始有找不到源頭既患者), 不知所謂既隔離政策 (今天cctvb新聞報導說有隔離者私自離開自我隔離點去醫院專科求醫, 但隱瞞自己既狀況), 唔好講因為疫症所受影響既服務, 當其他/一般病人可以到醫院接受治療, 但如果他們一不小心受到啲咁既死仆街感染, 再回家感染家人或其他人, 咁疫症就係散播開去, 到最後就會社區爆發(你咪話我危言聳聽, 我都唔想發生).... 可能係其他地方唔應該非對即錯, 但企係防疫抗炎, 講緊有關影響全港700萬人生活/生命, 係應該宜嚴不宜鬆, 真係可講非對即錯(而且政府唔係做得唔好, 係真係做錯咗).

我諗你真係高估咗香港人道德同低估咗我們的奴性了, 連自已要爭取既訴求都唔肯去罷工, 你叫我地要醫護唔罷工然後去叫其他人去罷工? 你唔係諗多咗就係飲大咗啦, 加上真係有人為醫護去罷工, 醫護唔罷, 我可以好肯定咁講一定有人話醫護可恥, 連自己都唔夠胆罷工郤煽動其他人罷工, 以病人生命去威脅其他人來滿足自己既訴求, 諸如此類啦, 你又信唔信?

你係上一個post 都話支持封關, 又建議人地去罷工醫護唔好去. 你可以屌我鍵盤戰士(咁事實上我都係), 我係撐醫護罷工但我就唔敢去罷工啦, 你呢?