標題: 《葉問4》本地票房慘淡暴跌三千萬 [打印本頁]

作者: 銀包得十蚊    時間: 2020-1-14 10:27 AM     標題: 《葉問4》本地票房慘淡暴跌三千萬

香港人抗爭戰線延至影視娛樂,在高調呼籲杯葛下,藍絲電影人黃百鳴監製的《葉問4》,上映三個星期,本地票房僅2,684萬,遠遜於第二集和第三集。門徒事工呼籲乘勝追擊,繼續杯葛黃百鳴監製並主演的賀歲片《家有囍事2020》:「要佢一千萬票房都無!」

「黃色經濟圈」全城響應,全力抵制親共的藍店,連電影娛樂也不例外。《葉問4》上月20日在香港上映,在網民圍插和杯葛下,本地票房慘淡,截至今天,累收只有2,684萬,與前三集差天共地。《葉問》電影系列在港甚受歡迎,第一集香港票房錄得超過2,500萬,是2009年香港電影金像獎「最佳電影」。《葉問2》於2010年賀歲檔期上映,票房超過4,300萬,而《葉問3》票房更超過6,000萬,登上香港最高電影票房收入列表華語電影第4位。然而,在港人齊心杯葛下,《葉問4》票房滑落,跌幅超過3,000萬,遠遜於第二及第三集,使被稱為「藍到滲紅發紫」的黃百鳴得到應有教訓。

門徒事工呼籲港人,繼續杯葛黃百鳴監製兼主演的賀歲片《家有囍事2020》:「《葉問4》還有中國及亞洲市場撐著,但賀歲片主要倚靠本地市場,只要香港唔收得,一千萬票房都無,黃百鳴呢舖一定輸!」

圖片附件: HK-g4xvIqiJmOYg4h9E1olOo2QK96fiZQvglU0L4JVM.jpg (2020-1-14 10:27 AM, 189.13 KB) / 該附件被下載次數 13

作者: 消失的噴七    時間: 2020-1-14 10:49 AM

上集打拳王,如打落去谁勝?
作者: Anes    時間: 2020-1-14 10:59 AM

香港暴民越高調杯葛,班大陸人就越支持,香港少一兩千萬,大陸可能反而多一兩億,到時真係唔知多謝邊個

況且,以今時今日港產片計,有幾佰萬人杯葛都仲收二千幾萬,啲黃屍仲好意思拎黎講
作者: skyliner34    時間: 2020-1-14 11:14 AM

葉問4票房過左10億啦
作者: 土地老公    時間: 2020-1-14 11:33 AM

引用:
原帖由 skyliner34 於 2020-1-14 11:14 發表
葉問4票房過左10億啦

相對頭三集,一集票房低過一集
作者: ANTI__SOCIAL    時間: 2020-1-14 11:33 AM

引用:
原帖由 消失的噴七 於 2020-1-14 10:49 發表
上集打拳王,如打落去谁勝?

拳王真係打,一拳閪落去葉問死咗啦
作者: Anes    時間: 2020-1-14 12:03 PM

引用:
原帖由 土地老公 於 2020-1-14 11:33 AM 發表

相對頭三集,一集票房低過一集
一集低過一集因為黃屍杯葛?咁點解第二集少過第一集,第三集少過第二集?又關杯葛事

當所謂港產片主要觀眾都開始唔係香港人,黃色杯葛?不如你去海邊吐啖口水落海睇吓水位升高左幾多先講啦
作者: 享受性的人    時間: 2020-1-14 06:59 PM

引用:
原帖由 Anes 於 2020-1-14 12:03 PM 發表
一集低過一集因為黃屍杯葛?咁點解第二集少過第一集,第三集少過第二集?又關杯葛事
當所謂港產片主要觀眾都開始唔係香港人,黃色杯葛?不如你去海邊吐啖口水落海睇吓水位升高左幾多先講啦 ...

近年香港電影報數都會報下國內票房...樓主呢個做法...大家都明佢乜動機...咪又得佢j吓...

其實大家都知...有冇黃狗香港票房都慘淡...合拍片都仲會用下香港工作人員...仲有人肯開片佢地仲有工開...無既咪轉工囉...呢個環境失業大軍總有同路人...我就見意呢班大軍可日日去黃店齋坐...
作者: 肖元堃    時間: 2020-1-14 07:21 PM

呢班黃絲抵制有乜用啊,爛番茄91,世界各國好評,票房破咗10億
作者: Anes    時間: 2020-1-14 08:11 PM

引用:
原帖由 肖元堃 於 2020-1-14 07:21 PM 發表
呢班黃絲抵制有乜用啊,爛番茄91,世界各國好評,票房破咗10億
咁高票房可能全靠黃屍抵制
作者: pw001973三世    時間: 2020-1-14 09:02 PM

儍仔又小家,有好戲就睇啦,人哋北美觀眾都唔介意中國人打美國人囉⋯⋯
作者: pw001973三世    時間: 2020-1-14 09:07 PM

引用:
原帖由 ANTI__SOCIAL 於 2020-1-14 11:33 AM 發表   

李小龍翻生同泰臣打都不知道鹿死誰手,泰臣雖是重量級但有輕量級速度,李小龍除了拳腳快外,寸勁也不野小...
作者: chachat    時間: 2020-1-14 09:24 PM

幾時出到第11集呀
作者: pw001973三世    時間: 2020-1-14 10:53 PM

引用:
原帖由 ANTI__SOCIAL 於 2020-1-14 11:33 AM 發表   

現實中重量級就唔應該同輕量級比較打的,如果第二集洪金寶大哥夠氣打的話分分鐘打勝枼問啦,也可以同拳王一拼。
作者: qewqew    時間: 2020-1-14 11:20 PM

引用:
原帖由 pw001973三世 於 2020-1-14 10:53 PM 發表

現實中重量級就唔應該同輕量級比較打的,如果第二集洪金寶大哥夠氣打的話分分鐘打勝枼問啦,也可以同拳王一拼。

以前有人睇完葉問1 同我講話 李小龍 好似冇咁勁 真係O左
做戲就 打黎打去姐 真實1分鍾分勝負都多 打中幾下 甚至一下都死得

比賽重量級 根本冇得打 如果有留意 葉問一般會留手
但對拳王 軍佬 都開始要 踢J 插眼 打喉
唔打弱點 輕對重 點打 你打十下 可能都冇比人打一下咁傷

而李 根本就係傳奇 輕量級身體 重量級強度既拳腳 腳踢幾百KG力度 重量唔洗死?
呢個強度 有一半係靠速度 邊個快唔使講啦
拳王打既係 拳擊比賽 李打既係格鬥 直接令人致殘/致死 係會打人弱點
冇規則下 我覺得 李嬴面大 雙方都食唔到幾多下架啦

作者: pw001973三世    時間: 2020-1-14 11:36 PM

引用:
原帖由 qewqew 於 2020-1-14 11:20 PM 發表

以前有人睇完葉問1 同我講話 李小龍 好似冇咁勁 真係O左 做戲就 打黎打去姐 真實1分鍾分勝負都多 打中幾下 甚至一下都死得
比賽重量級 根本冇得打 如果有留意 葉問一般會留手 但對拳王 軍佬 都開始要 踢J 插眼  ...

泰臣好似接受過訪問話如果沒有規則他打不過李小龍?是謙虛還是事實?
作者: qewqew    時間: 2020-1-15 01:10 AM

引用:
原帖由 pw001973三世 於 2020-1-14 11:36 PM 發表

泰臣好似接受過訪問話如果沒有規則他打不過李小龍?是謙虛還是事實?

好似冇講過 搵唔到來源 都係D中國新閒
但事實泰臣都服佢 邊個嬴好難講 強強對決 又已無證明 講邊一面嬴緊都係唔公平

https://www.youtube.com/watch?v=o-UFao9LYjw
咁多人服佢 我真係唔明 反而今日有咁多人唔服
作者: gouki3    時間: 2020-1-15 01:43 AM

引用:
原帖由 qewqew 於 2020-1-14 11:20 PM 發表

以前有人睇完葉問1 同我講話 李小龍 好似冇咁勁 真係O左
做戲就 打黎打去姐 真實1分鍾分勝負都多 打中幾下 甚至一下都死得

比賽重量級 根本冇得打 如果有留意 葉問一般會留手
但對拳王 軍佬 都開始要 踢J 插眼  ...

我都睇過好多詠春、太極、八極拳等中國功夫同西洋拳、泰拳等比賽,有打MMA,有打拳賽,但大多都係中國功夫唔夠打,D乜野詠春起手式、摩打手、以柔制剛、四兩撥千金、壇腿等招式通通都睇唔到,打打下好似打爛仔交、打西洋拳咁,係現實中中國功夫真係唔掂定而家D師傅唔掂以前D人好打D呢?
作者: gouki3    時間: 2020-1-15 01:51 AM

引用:
原帖由 享受性的人 於 2020-1-14 06:59 PM 發表

近年香港電影報數都會報下國內票房...樓主呢個做法...大家都明佢乜動機...咪又得佢j吓...

其實大家都知...有冇黃狗香港票房都慘淡...合拍片都仲會用下香港工作人員...仲有人肯開片佢地仲有工開...無既咪轉工囉 ...

好心你咪鬼踢爆人,由得佢地互相打下飛機多一陣比我地笑下啦,係人都知黃屍第一最鐘意係比假野老作當傻仔呃,第二係互打飛機自我良好,第三係幸災樂禍憎人富貴厭人窮架啦。

作者: 計數佬    時間: 2020-1-15 12:46 PM

哦,講打交,打拳同打交唔同,無規則爛仔交,好多地方既武術運用得好已經可以好犀利,最強我始終推選係泰拳,如果由個精壯黑鬼演釋的話,泰拳有好多訓練方式係辛苦到突破人類界限,其他武術表演果啲一係著重靈巧,一係著重力量,西洋拳擊相對中國散打巴西柔術呢啲就限制太多,真正打鬥係的確唔夠中國功夫手腳並用嚟,而且,困籠果種困獸鬥,下下置人於死地果啲招式呢? 軍訓有啲係殺人招式,根本一早已經無心同你慢慢玩。
作者: 計數佬    時間: 2020-1-15 01:40 PM

我認為世上真正犀利既武術,係唔存在,以前有啲暗殺組織捉戰亂走失既孤兒返去,幾十個幾歲大困埋一齊,隔一段時間就要佢地兩個兩個對打,唔理你用乜野方法,總之你殺咗對方先可以繼續生存,日子一日一日咁過,到佢地十幾歲果陣,生存到既個個都殺咗起碼十個八個人,呢種細路長大後,你仲同佢講武術?佢隨時閃身去你後面就扭斷你條頸,擊殺,同點到即此係完全兩回事,生存方式係決定有種人每日都要咁做,呢種長大既人就算面對泰臣,相信有唔少可以即場將佢擊殺。
作者: 計數佬    時間: 2020-1-15 02:00 PM

我個創作故事中,「傻強」,就近乎係呢種人,15歲強悍得可以隨時打死人,身世坎坷身裁矮細,但好紮實,我當年能夠同佢對打幾分鐘我都覺得係神蹟,佢當時無抱住殺我之心,而且我完全無贏面,純佢個人表演,呢個人係存在。現實世界你話你幾好打都無用,因為如果晌一個無規條既世界入面其實有好多人隨時可以徒手殺一百幾廿人面不改容,武術?仲同你計每個回合?咩打邊度計分?早早就係禁住你手腳就攻你人體要害。

真正打交絕對唔可以輕敵,表面好似比你弱小既人敢挑戰你,更要小心,佢能夠面對你而唔驚一定有啲野,但宜家呢代蠢蛋就個個純睇外表,睇人操到成身肌肉就以為呢啲人會好好打,荒謬之極。
作者: 計數佬    時間: 2020-1-15 02:26 PM

真正好打既人唔會嘥氣同你嘈,集力中會用晌搵邊你破綻,一搵到就郁手,務求一係將你打低,一係乾脆殺咗你,仲報警?唔係話想解散警隊咩?好多人就等緊呢日,宜家打傷你搶你野既人仲驚你會報警,如果你講明你唔會報警,咁仲驚你乜?如果香港有一個無警察既空檔期,又正如宜家警察查案乜都話無可疑時,成日口中話反警察既人,我想問吓,到時你地有冇能力自保?就靠周圍同你同聲同氣果啲?你望真啲啦,呢啲人有邊個有能力保護到佢地自己?一味得把聲,一味鳩叫,與一班咁啲人為伍你都仲覺得好安全?我無言,你都係等死罷啦。
作者: 上環白領推銷員    時間: 2020-1-15 02:53 PM

引用:
原帖由 計數佬 於 2020-1-15 12:46 PM 發表
哦,講打交,打拳同打交唔同,無規則爛仔交,好多地方既武術運用得好已經可以好犀利,最強我始終推選係泰拳,如果由個精壯黑鬼演釋的話,泰拳有好多訓練方式係辛苦到突破人類界限,其他武術表演果啲一係著重靈巧,一係著重力量,西洋拳擊 ...

識D野喎 講得輕量重量個D都未感受過國術既真正威力 內勁呢樣野可以令一個160既矮仔3招內打到個2米巨人殘廢
唔信可以去荔枝角a出口搵香港陳式太極總會主席陳國華師傅過過招
作者: 上環白領推銷員    時間: 2020-1-15 02:57 PM

中國拳難學易精天花板高 當大家都練左十幾年就係你show qualy既時候 下下關節技斷對方手腳
作者: 享受性的人    時間: 2020-1-15 03:13 PM

引用:
原帖由 gouki3 於 2020-1-15 01:51 AM 發表   

好心你咪鬼踢爆人,由得佢地互相打下飛機多一陣比我地笑下啦,係人都知黃屍第一最鐘意係比假野老作當傻仔呃,第二係互打飛機自我良好,第三係幸災樂禍憎人富貴厭人窮架啦。

...
甘願自己打爛自己飯碗既pk...我理得佢...係苦咗d仲要養家供樓既人...
作者: 上環白領推銷員    時間: 2020-1-15 03:20 PM

引用:
原帖由 計數佬 於 2020-1-15 01:40 PM 發表
我認為世上真正犀利既武術,係唔存在,以前有啲暗殺組織捉戰亂走失既孤兒返去,幾十個幾歲大困埋一齊,隔一段時間就要佢地兩個兩個對打,唔理你用乜野方法,總之你殺咗對方先可以繼續生存,日子一日一日咁過,到佢地十幾歲果陣,生存到 ...

若然我話每種武術都做到呢種效果你又信唔信 強弱在人不在拳 你見大媽朝朝都係公園跳太極舞架 但李小龍都可以用一樣既轉身搬欄錘防下路+斷手 一樣既招黎架喎 其實都係睇你點運用 下下都起式同結尾梗係比人打死啦 所以國術呢家野唔學10幾20年唔好攞出黎獻醜 更重要既係 套路只係基本 實戰架步幾乎所有拳都要另外重頭學起
作者: 計數佬    時間: 2020-1-15 03:56 PM

引用:
原帖由 上環白領推銷員 於 2020-1-15 14:53 發表
識D野喎 講得輕量重量個D都未感受過國術既真正威力 內勁呢樣野可以令一個160既矮仔3招內打到個2米巨人殘廢

唔信可以去荔枝角a出口搵香港陳式太極總會主席陳國華師傅過過招 ...
內勁呢家野真係唔係人人都領略到,而且領略到既可能大家唔一樣,玄妙既地方就晌呢度。我無真係學過,但當年個「傻強」就有樣好得意既野,搬重野明明係我比佢好力,但運用靈巧力度佢比我優勝,中國有啲國術運功方面係鬼佬研究十世都研究唔到出嚟既力學,激鬼死,我都唔識點講。
作者: 上環白領推銷員    時間: 2020-1-15 04:04 PM

引用:
原帖由 計數佬 於 2020-1-15 03:56 PM 發表
內勁呢家野真係唔係人人都領略到,而且領略到既可能大家唔一樣,玄妙既地方就晌呢度。我無真係學過,但當年個「傻強」就有樣好得意既野,搬重野明明係我比佢好力,但運用靈巧力度佢比我優勝,中國有啲國術運功方面係鬼佬研究十 ...

人人都可以領悟到 萬變不離其中
一切都離不開一個 圓 字
人生亦如是
作者: 計數佬    時間: 2020-1-15 04:06 PM

引用:
原帖由 上環白領推銷員 於 2020-1-15 16:04 發表
人生亦如是
其實唔係架,剩係巧力,俗稱陰力,呢樣真係諗死人,唔一定個個都會明。同一個工序你教十個人做,或者得兩個人做完會令你滿意。
作者: 計數佬    時間: 2020-1-15 04:11 PM

引用:
原帖由 上環白領推銷員 於 2020-1-15 16:04 發表
人生亦如是
應該點講呢?果陣果個傻強係有學過功夫,係洪拳定蔡李佛或者咩唔記得,基本功真係紥馬,出拳係沙沙聲添,衫袖啲聲,但係同佢一齊學既其他友仔硬係學唔到佢咁,同埋體型都好有關係,佢手短筋粗,短打可以話無敵,佢成個人埋到你身推你幾下真係會內傷到吐血,就好似打落舊野,表面係無傷痕,但入面已經比佢打碎晒。
作者: 上環白領推銷員    時間: 2020-1-15 04:13 PM

引用:
原帖由 計數佬 於 2020-1-15 04:11 PM 發表
應該點講呢?果陣果個傻強係有學過功夫,係洪拳定蔡李佛或者咩唔記得,基本功真係紥馬,出拳係沙沙聲添,衫袖啲聲,但係同佢一齊學既其他友仔硬係學唔到佢咁,同埋體型都好有關係,佢手短筋粗,短打可以話無敵,佢成個人埋到你身推你幾 ...

外家拳黎喎 何來內勁
作者: 鬼谷先生    時間: 2020-1-15 04:17 PM

引用:
原帖由 上環白領推銷員 於 2020-1-15 04:13 PM 發表

外家拳黎喎 何來內勁

後生時亂打一通就當自己武林高手
作者: 上環白領推銷員    時間: 2020-1-15 04:18 PM

引用:
原帖由 鬼谷先生 於 2020-1-15 04:17 PM 發表

血氣方剛 你同我都試過
作者: 計數佬    時間: 2020-1-15 04:20 PM

引用:
原帖由 上環白領推銷員 於 2020-1-15 16:13 發表
外家拳黎喎 何來內勁
巧妙之處就晌呢度,我地後來一齊幫人搬屋或者搬咩重野果陣,傻強係明明唔夠我地比較高大既人好力,但你同佢打過交就知,佢打你一拳係真係唔知點解後遺症會好大,幾乎成隻手臂會比佢打到即時軟晒。
作者: pw001973三世    時間: 2020-1-15 04:20 PM

引用:
原帖由 計數佬 於 2020-1-15 01:40 PM 發表 我認為世上真正犀利既武術,係唔存在,以前有啲暗殺組織捉戰亂走失既孤兒返去,幾十個幾歲大困埋一齊,隔一段時間就要佢地兩個兩個對打,唔理你用乜野方法,總之你殺咗對方先可以繼續生存,日子一日一日咁過,到佢地十幾歲果陣,生存到 ...

赤裸特工,美女殺手?
作者: 計數佬    時間: 2020-1-15 04:21 PM

引用:
原帖由 上環白領推銷員 於 2020-1-15 16:18 發表
血氣方剛 你同我都試過
我睇鬼谷何止試過,血氣方剛,我睇佢到宜家都係啦,咁多年都溝唔到女。
作者: 計數佬    時間: 2020-1-15 04:22 PM

引用:
原帖由 pw001973三世 於 2020-1-15 16:20 發表
赤裸特工,美女殺手?
ER ....... 係好似有啲電影拍過呢啲情節。
作者: pw001973三世    時間: 2020-1-15 04:22 PM

引用:
原帖由 鬼谷先生 於 2020-1-15 04:17 PM 發表

盲拳打死老師傅⋯⋯
作者: 鬼谷先生    時間: 2020-1-15 04:26 PM

引用:
原帖由 pw001973三世 於 2020-1-15 04:22 PM 發表

盲拳打死老師傅⋯⋯

拳怕少壯,適少少運動科學都知壯年巔峰條件係利害啲。
作者: 上環白領推銷員    時間: 2020-1-15 04:27 PM

引用:
原帖由 計數佬 於 2020-1-15 04:20 PM 發表
巧妙之處就晌呢度,我地後來一齊幫人搬屋或者搬咩重野果陣,傻強係明明唔夠我地比較高大既人好力,但你同佢打過交就知,佢打你一拳係真係唔知點解後遺症會好大,幾乎成隻手臂會比佢打到即時軟晒。 ...

內外兼容 八極詠春呢D囉 外家野唔係我個飯答你唔到 但係我就咁睇詠春既內勁係好有限 似係你上面講咁樣既小發勁
作者: 計數佬    時間: 2020-1-15 04:32 PM

引用:
原帖由 上環白領推銷員 於 2020-1-15 16:27 發表
內外兼容 八極詠春呢D囉 外家野唔係我個飯答你唔到 但係我就咁睇詠春既內勁係好有限 似係你上面講咁樣既小發勁
詠春... 唔記得果陣佢講過乜,我同佢地熟咗之後就再無同傻強交過手,試過果次我領略咗好多野,我細個之所以打得贏個肥仔,只係因為個肥仔係恃住佢體型同一味大大力,短距離埋身佢就難發力,而且佢怕痛,一般怕痛既人打交係好蝕底,因為一痛你會縮,一縮人地一攻隨時攞你命。
作者: 計數佬    時間: 2020-1-15 04:38 PM

引用:
原帖由 鬼谷先生 於 2020-1-15 16:26 發表
拳怕少壯,適少少運動科學都知壯年巔峰條件係利害啲。
數係咁計,不過都要睇人,一個個啦,正如你鬼谷比我後生幾年又點?你會同我有得打嗎?
作者: 鬼谷先生    時間: 2020-1-15 04:42 PM

嘥氣啦,唔講遠嘅講近嘅,都有個出名好揪,因為姓郭又好打被人稱郭靖。

咪就係被對家開車撞低再被幾個圍斬斬死架囉。

再好打都有辦法做低你架啦,電影神化角色就梗架啦。

其實論戰績梁小龍就真係好打,武打明星之中被人街頭襲擊次數最多,而且係打贏。
作者: 鬼谷先生    時間: 2020-1-15 04:43 PM

引用:
原帖由 計數佬 於 2020-1-15 04:38 PM 發表
數係咁計,不過都要睇人,一個個啦,正如你鬼谷比我後生幾年又點?你會同我有得打嗎?

我怕唔覺意打死你
作者: 計數佬    時間: 2020-1-15 04:46 PM

引用:
原帖由 鬼谷先生 於 2020-1-15 16:42 發表
嘥氣啦,唔講遠嘅講近嘅,都有個出名好揪,因為姓郭又好打被人稱郭靖。

咪就係被對家開車撞低再被幾個圍斬斬死架囉。

再好打都有辦法做低你架啦,電影神化角色就梗架啦。

其實論戰績梁小龍就真係好打,武打明星之中被人街頭 ...
呢個我信,細個睇亞視梁小龍做果套霍元甲入面陳真角色已經覺得佢拳腳功夫好犀利,亦正正係佢呢種五短身形先發揮得咁好,同當年傻強一樣,佢啲力用晌搬野唔得,但打人就真係一流。
作者: 計數佬    時間: 2020-1-15 04:49 PM

引用:
原帖由 鬼谷先生 於 2020-1-15 16:43 發表 我怕唔覺意打死你
是旦啦,我就想睇吓你有幾唔覺意。
作者: 靜靜    時間: 2020-1-15 06:41 PM

引用:
原帖由 pw001973三世 於 2020-1-14 09:02 PM 發表
儍仔又小家,有好戲就睇啦,人哋北美觀眾都唔介意中國人打美國人囉⋯⋯

從來都係支那ON99 所以先有咁多飛機片 講真拍戲要幾天馬行空都得 現實就唔係咁 人地外國人好睇得開 支那人現實係弱者就要靠飛機片圍爐自HIGH
作者: pw001973三世    時間: 2020-1-15 06:45 PM

引用:
原帖由 靜靜 於 2020-1-15 06:41 PM 發表

從來都係支那ON99 所以先有咁多飛機片 講真拍戲要幾天馬行空都得 現實就唔係咁 人地外國人好睇得開 支那人現實係弱者就要靠飛機片圍爐自HIGH

咩叫飛機片?抗日戰爭片打日軍飛機?
作者: 靜靜    時間: 2020-1-15 07:11 PM

引用:
原帖由 pw001973三世 於 2020-1-15 06:45 PM 發表

咩叫飛機片?抗日戰爭片打日軍飛機?

你諗下為乜打飛機咪知囉
作者: 滴滴豬豬    時間: 2020-1-15 07:17 PM

都有好多因素既.
作者: 真。狂野的弟弟    時間: 2020-1-15 07:21 PM

成日話抵制這個,抵制那個,不可一世,自大狂
作者: akanesk    時間: 2020-1-15 07:28 PM

大環境下套套戲票房都慘淡,但葉問4果3日假期成績唔差喎

https://****2013-06-11et.com/article/2528799/聖誕香港電影票房差 按年跌逾兩成

聖誕剛過,香港票房有限公司綜合2019年聖誕檔期(24至26日)的電影票房,發現本港電影消費市道較去年有雙位數的跌幅。據悉,本年聖誕檔期全港中西票房總收入為29,425,931港元,而去年則錄得40,945,494港元,即下跌28.13%。

今次聖誕檔期的電影中,收入最佳的是《星球大戰:天行者崛起》,錄得票房6,723,782港元;第二位是香港電影《葉問4:完結篇》錄得6,622,481港元;第三位則是《逃出魔幻紀:霸氣升呢》錄得5,247,710港元。
作者: 滴滴豬豬    時間: 2020-1-15 07:31 PM

引用:
原帖由 akanesk 於 2020-1-15 07:28 PM 發表
大環境下套套戲票房都慘淡,但葉問4果3日假期成績唔差喎

https://****2013-06-11et.com/article/2528799/%E8%81%96%E8%AA%95%E9%A6%99%E6%B8%AF%E9%9B%BB%E5%BD%B1%E7%A5%A8%E6%88%BF%E5%B7%AE%E3%80%80%E6%8C%89%E5%B9%B ...

我同D朋友都無出去睇戲, 寧願留係屋企上網睇戲, 有D朋友最多都係帶小朋友去睇ELSA 2.
作者: 計數佬    時間: 2020-1-15 08:01 PM

葉問電影入面唔係打日本仔就係打鬼佬,日本同美國都無人講過咩咩侮辱佢地說話,一樣睇到哈哈笑。將做戲既野當真,係只有完全成隻玻璃構造既弱雞先咁在意。
作者: 計數佬    時間: 2020-1-15 08:08 PM

...驚打爛。

圖片附件: glass3.jpg (2020-1-15 08:08 PM, 52.98 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: pw001973三世    時間: 2020-1-15 08:18 PM

[quote]原帖由 計數佬 於 2020-1-15 08:01 PM 發表 葉問電影入面唔係打日本仔就係打鬼佬,日本同美國都無人講過咩咩侮辱佢地說話,一樣睇到哈哈笑。將做戲既野當真,係只有完全成隻玻璃構造既弱雞先咁在意。 ... [/quote

支前有傳枼問4的大佬boss是泰國的Tony Jaa, 但唔知係咪傾唔掂數,變成打美國軍佬⋯⋯
作者: 計數佬    時間: 2020-1-15 08:22 PM

引用:
原帖由 pw001973三世 於 2020-1-15 20:18 發表

.

唔知,呢啲戲我唔多睇,偶然電視有播先睇吓,一來做戲既野唔當得真,二來,來來去去橋段一樣,梗係中國人受欺侮跟住又咩咩取得最後勝利,我頂,現實有咁理想就好囉,因為幾乎無一套港產片最後係講打輸既,咁脫離現實,有咩好睇?
作者: marcoman321    時間: 2020-1-16 03:38 AM

葉問一 0.21億美元
葉問二 0.49億美元
葉問三 1.57億美元
葉問四 1.68億美元
你話黃生乜心情吖

作者: 熱狗OO    時間: 2020-1-16 10:36 AM

除了政見外, 年前徐錦東事件已令人對支國功夫絕望
作者: ksskkkr    時間: 2020-1-16 11:40 PM     標題: 回樓上

跟某隻"日雜"一樣靜靜雞用日寇辱華字眼的你,來看清楚 徐曉東 是靠造假抹黑中國功夫的事實吧:「打假人」原是「造假人」?徐曉冬遭爆履歷造假
作者: westleung    時間: 2020-1-17 09:48 AM

引用:
原帖由 Anes 於 2020-1-14 10:59 AM 發表
香港暴民越高調杯葛,班大陸人就越支持,香港少一兩千萬,大陸可能反而多一兩億,到時真係唔知多謝邊個

況且,以今時今日港產片計,有幾佰萬人杯葛都仲收二千幾萬,啲黃屍仲好意思拎黎講 ...

習大早幾年已推行娛樂圈打擊洗錢,什麼陰陽合共,票房洗錢大法已經唔可行了
作者: 計數佬    時間: 2020-1-17 02:23 PM

搞電影,一早就係將唔見得光既錢變成見得光既最佳方法,明明套戲無人睇都話賺咗幾千萬,然後明正言順用呢幾仟萬,表面仲交吓稅,幾好?晌香港開酒樓都係,啲錢轉晒之後就交下一手繼續。
作者: 計數佬    時間: 2020-1-17 02:32 PM

大陸票房呢家野,早早就係咁啦,幾個有份投資既根本唔理你地用咩方法,總之,佢入咗五千萬比你,你變得返四千萬可以任佢使既,咁就得。所以啲咩明星一套戲幾多百萬千萬甚至過億,真係收到咩?但稅,咪就要你啲明星去交囉,無收過咁多都要交?咁梗係想盡辦法走稅,唔係要交既稅分分鐘比實際收到既錢仲多時,咪白做?呢個笑話成廿年咁滯,上過去既,好多捱幾年都落返嚟香港或者走去第二啲市場,去大陸拍戲擺明搵笨啦。
作者: nundaiyaw    時間: 2020-1-17 02:43 PM

is this suppose be the last episode ?
作者: 計數佬    時間: 2020-1-17 02:47 PM

做到個假像係入五千萬,你仲可以搬兩億出嚟話係套戲賺既,點吖,有晒稅單有晒單據,啲明星片酬道具錢用咗成億,票房收咗十億,七除八扣我地幾個有份夾錢既老細各自分返兩億,唔過份吖,有交稅架,呢啲咪証明囉。實際套戲係的確有賺錢,無賺咁多之嘛。而收片酬既,唔通爆響口話自己實收四百萬,但對外要講係收咗三千萬,你睇啲首影禮個個明星笑容笑得幾牽強就知,受人錢財就要替人消災。
作者: 西部野生的核心    時間: 2020-1-17 02:50 PM