標題: [普通交友] 寂寞人 [打印本頁]

作者: OneOne    時間: 2020-1-11 06:08 AM     標題: 寂寞人

每日番工放工,冇乜朋友傾到計,如果你都有這種情形,何防在這裏一起傾傾?
作者: BenY8916    時間: 2020-1-11 09:48 PM

樓主你好!我都係
作者: 半夜灰師兄    時間: 2020-1-11 10:10 PM

樓主你好
作者: KaKaMiMiYu    時間: 2020-1-11 10:18 PM

引用:
原帖由 OneOne 於 2020-1-11 06:08 AM 發表
每日番工放工,冇乜朋友傾到計,如果你都有這種情形,何防在這裏一起傾傾?

我都係每日營營役役
但同你有d唔同
我係每日番學放學😩
作者: ccshs38    時間: 2020-1-11 10:25 PM

我都係
作者: kwokche123    時間: 2020-1-12 02:27 AM

引用:
原帖由 KaKaMiMiYu 於 2020-1-11 10:18 PM 發表

我都係每日營營役役
但同你有d唔同
我係每日番學放學😩

中學?
作者: sorry0799    時間: 2020-1-12 02:40 AM

無乜親人,無乜情人,無乜朋友人到。。。。。
作者: OneOne    時間: 2020-1-12 05:18 AM

心靈創傷的人就最痛苦,同人傾訴得多,人地都覺得你煩, 到最后,你變得孤獨。
作者: 後天消失的肚臍    時間: 2020-1-12 06:15 AM

我都係 大家放假會有咩做??
作者: trueluv    時間: 2020-1-12 10:29 AM

引用:
原帖由 後天消失的肚臍 於 2020-1-12 06:15 AM 發表
我都係 大家放假會有咩做??

宅下,或者一個人去hea
作者: arsaken    時間: 2020-1-12 02:26 PM

或者食花生
作者: 後天消失的肚臍    時間: 2020-1-13 11:31 PM

我會去海灘睇書,聽海浪聲
作者: walrus1010    時間: 2020-1-14 04:11 AM

每日返工放工之後太攰就去訓最覺,起身又黎過,其實係大多數人所謂嘅正常生活態度黎,都要視乎你嘅工作環境啦。我返shift嘅(一星期輪晒早,中,夜更),我放假朋友就要返工,漸漸就會疏離,到最後除左同事之外都好難搵到人去傾下計,而且人大左好多時都情願收埋都唔會咁易將心事同人講。
作者: ielcm    時間: 2020-1-17 07:31 PM

引用:
原帖由 OneOne 於 2020-1-12 05:18 AM 發表
心靈創傷的人就最痛苦,同人傾訴得多,人地都覺得你煩, 到最后,你變得孤獨。

我都係甘
作者: OneOne    時間: 2020-1-18 07:37 AM

我婚姻失敗,工作未能發展得理想,在公司冇朋友,食晏自己食 (食自己)。點樣可以活得開心D呢?點解個天要咁來玩我?一下子攞走曬我D野!
作者: 將來誰知道    時間: 2020-1-18 10:23 AM

引用:
原帖由 OneOne 於 2020-1-18 07:37 AM 發表
我婚姻失敗,工作未能發展得理想,在公司冇朋友,食晏自己食 (食自己)。點樣可以活得開心D呢?點解個天要咁來玩我?一下子攞走曬我D野!
同偕白首都唔一定美滿,活在當下最開心,講失意,大把人塾底啦,真正屬於你的,無人可拿走,旣然昔日已過去,為何仍回首呢!?
作者: 真草薙京    時間: 2020-1-18 11:03 AM

引用:
原帖由 OneOne 於 2020-1-18 07:37 AM 發表

我沒有婚姻失敗,但其他都跟你差不多,
在渺茫的希望裡,也許我還能堅持下去,
但在看不到邊的未來裡,我真的累了。。
作者: OneOne    時間: 2020-1-18 04:02 PM

這方面的道理我都明白,但那種痛苦,空虛,迷失,真的系無型殺手。
作者: OneOne    時間: 2020-1-18 04:08 PM

我以前有自信,健談,而家莫講話健談,連講多句都怕講錯。
作者: 小石頭四號    時間: 2020-1-18 04:13 PM

回覆 4#  KaKaMiMiYu 的帖子
翻學放學咁開心都要炸型?
作者: 將來誰知道    時間: 2020-1-18 04:20 PM

引用:
原帖由 OneOne 於 2020-1-18 04:02 PM 發表
這方面的道理我都明白,但那種痛苦,空虛,迷失,真的系無型殺手。
不倒翁的偉大在於打不到,找回從前的你重新上路吧!可以一時迷失,但不可放棄呀!
作者: walrus1010    時間: 2020-1-18 04:21 PM

引用:
原帖由 OneOne 於 2020-1-18 04:02 PM 發表 這方面的道理我都明白,但那種痛苦,空虛,迷失,真的系無型殺手。

會唔會係你諗到太負面呢,感情嘅野每個人都唔同感受,所以唔講啦,咁工作上發展唔理想,我相信好多人都一樣。公司冇朋友,食飯要食自己,借問聲你做邊行呢,我就覺得其實食飯都係10至20分鐘就食完,食自己都冇咩所謂嘅,仲可以唔駛聽果啲八婆話題咪仲輕鬆,好多野睇返正面啲,做返好自己就得架啦。個人開朗啲,自然就容易識到朋友
作者: OneOne    時間: 2020-1-18 05:41 PM

引用:
原帖由 walrus1010 於 2020-1-18 04:21 PM 發表

會唔會係你諗到太負面呢,感情嘅野每個人都唔同感受,所以唔講啦,咁工作上發展唔理想,我相信好多人都一樣。公司冇朋友,食飯要食自己,借問聲你做邊行呢,我就覺得其實食飯都係10至20分鐘就食完,食自己都冇咩所謂嘅,仲可以唔駛聽 ...

我用食飯的例子來反影我孤獨,我做會計工作,以前我有一班同事兼朋友,工作都OK開心,當時還有一個溫馨家庭,真的人生到此 夫復何求。但一切從年半前改變,同事 逐個離開,後來婚變老婆都走埋,而家我貼曬地,自問冇害過人,我做錯乜野要 承受呢種 懲罰。呢幾個月雪梨山火好勁,好多人的屋都被燒倒,老實講,我冇乜感覺,因為我的家一早已被個賤人同隻狗公破毀。天災冇人想亦都避唔到,但人為的痛苦就可悲。
作者: 大皇子    時間: 2020-1-18 06:35 PM

我無朋友
作者: powerfulhenry    時間: 2020-1-18 06:35 PM

引用:
原帖由 OneOne 於 2020-1-18 17:41 發表

我用食飯的例子來反影我孤獨,我做會計工作,以前我有一班同事兼朋友,工作都OK開心,當時還有一個溫馨家庭,真的人生到此 夫復何求。但一切從年半前改變,同事 逐個離開,後來婚變老婆都走埋,而家我貼曬地,自問冇害過人,我做錯乜 ...

人生五十年,與天地長久相較,如夢又似幻。

忘記背後,努力面前

大丈夫唔應該成日諗自己失敗有幾慘
而係以失敗為鑑,令自己活得開心精彩
諗下自己有乜做得唔好,去做番好啲,
唔好再活在過去,做啲自己想做既野
想去旅行咪去旅行,溝女既溝女,踢波既踢波,做番個自由既自己,先可以揾番屬於自己既歡樂。

作者: walrus1010    時間: 2020-1-18 06:58 PM

引用:
原帖由 OneOne 於 2020-1-18 05:41 PM 發表

我用食飯的例子來反影我孤獨,我做會計工作,以前我有一班同事兼朋友,工作都OK開心,當時還有一個溫馨家庭,真的人生到此 夫復何求。但一切從年半前改變,同事 逐個離開,後來婚變老婆都走埋,而家我貼曬地,自問冇害過人,我做錯乜 ...

半年開始,即係婚變之後就變得冇晒朋友?會唔會係因為你經常都苦瓜乾咁嘅樣呢,又或者做左啲咩事令到同事怕左你呢?諗一諗自己職場上對同事有冇做過啲咩特別事先,如果諗清楚冇嘅話,咪面皮厚啲當面問清楚,另外感情上只可以話可惜,不過都半年啦,係時候自己振作,企返起身,每個人所需要嘅時間同方法都唔同,作為一個男人更加唔可以咁易就企唔返起身,去接受去面對然後過得更好,我知講就好易做起上黎就好難,所有野都係要靠自己,事在人為架咋
作者: OneOne    時間: 2020-1-18 08:51 PM

謝謝大家的正面囘應,我會繼續努力上路。留得青山在那怕柴燒。
作者: 將來誰知道    時間: 2020-1-18 09:12 PM

引用:
原帖由 OneOne 於 2020-1-18 08:51 PM 發表
謝謝大家的正面囘應,我會繼續努力上路。留得青山在那怕柴燒。
加油!新南威爾斯與你同在!
作者: arsjoe    時間: 2020-1-19 04:40 AM

人生有得意亦都有失意,如果全部都係好,試問又必會有滿足感,老婆要走佬,尼個真係無計,佢要走既,有萬千種理由,工作上唔順利,試下停一停諗諗,會唔會換個角度去諗件事,會有唔同分析呢?😀成世人流流長,唔開心咁過不如換個角度咁用開心既方式生活,可能會有意想不到既效果呢!加油呀!
作者: OneOne    時間: 2020-1-19 06:53 AM

就係為左下半世活得好D,要企番起身,我已經好積極咁生活,見番D 舊朋友,去玩gym, 都希望識番D新朋友。
作者: 雨雲下蔭溝    時間: 2020-1-19 11:00 AM