標題: [吹水閒聊] 搵工考慮問題 [打印本頁]

作者: tony2447    時間: 2019-11-8 04:16 AM     標題: 搵工考慮問題

如果搵工係應該搵份可以晉升的工作好,定搵份人工高無得晉升福利多的工作好。其實係唔係睇番自己想點樣先。
作者: GSWFan18    時間: 2019-11-8 07:08 AM

唔使揀喇﹐搵份人工高嘅工先﹐咁你嘅起點就高啲﹐儲咗錢之後再搵份match你人工嘅又有晉升機會福利幾好嘅新工咪得囉。
作者: winnietung    時間: 2019-11-8 08:06 AM

錢最緊要
唔好信職位呢種太名義既野
亦要停下來想一想自己有無能力去晉升
有無能力表現自己,能唔能夠令人信服
否則好易比人拉返落黎,到時只會有污點
起先建立經驗人脈先

作者: tony2447    時間: 2019-11-8 04:46 PM

引用:
原帖由 winnietung 於 2019-11-8 08:06 AM 發表
錢最緊要
唔好信職位呢種太名義既野
亦要停下來想一想自己有無能力去晉升
有無能力表現自己,能唔能夠令人信服
否則好易比人拉返落黎,到時只會有污點
起先建立經驗人脈先 ...
這樣講都岩
作者: westleung    時間: 2019-11-9 12:31 AM

引用:
原帖由 tony2447 於 2019-11-8 04:16 AM 發表
如果搵工係應該搵份可以晉升的工作好,定搵份人工高無得晉升福利多的工作好。其實係唔係睇番自己想點樣先。

呢個問題真係2x 3x歲最鐘意問,最鐘意諗
我當初入過地盤,有個高級科文睇場
佢大約40歲左右,都算年輕
有次傾呢樣野,佢話

"仲好似你咁既年紀果陣,就係到諗錢,定係要職位前途,又怕入錯行哂青春
當我入左行,做下又做下,我就開始發覺,成條路係哂到,人工係哂到
就係靠自己點樣拎得到,你想要2萬人工,定係5萬,定係8萬人工加10個月花紅
係睇你自己,你就算做順豐,你要發圍,你一樣可以狂讀書博上去
如果乜都唔做,企係到望前途,又話呢行果行點點點
就咁講一個鑊剷,係18k一個廚房佬定係20萬一個酒店總廚顧問,睇你想點姐
根本就無前唔前途,係你肯唔肯博落去,行行都根本無分別,反而時間同恆心先係發圍既成本"

做會計,讀讀讀讀
做物管,讀讀讀讀
做物流,讀讀讀讀
做廚師,練練讀讀
做admin。。。。。。搵一個可發展既工作範圍先再上,否則哂時間。。。。

作者: tony2447    時間: 2019-11-9 04:36 PM

多謝各位意見
作者: westleung    時間: 2019-11-10 12:29 AM

引用:
原帖由 tony2447 於 2019-11-9 04:36 PM 發表
多謝各位意見

男人最怕入錯行,因為付出20-30年得個吉
出黎做野,見過風浪,就會知道剛性需求係咩野
廚師,食物,司機,火風水電。。。。
死先既都係文職工作

人們往往會將前途放係眼前,但做就無乜
實際派既人,係將可得到結果放係目標上,為目標努力
所以前途只係一個口談,真正想拎上手先真係擁有前途
當然啦,無前途既工作,點努力都無用,但我相信你都唔會做無前途既工作。。。
作者: tony2447    時間: 2019-11-10 04:30 AM

引用:
原帖由 westleung 於 2019-11-10 12:29 AM 發表

男人最怕入錯行,因為付出20-30年得個吉
出黎做野,見過風浪,就會知道剛性需求係咩野
廚師,食物,司機,火風水電。。。。
死先既都係文職工作

人們往往會將前途放係眼前,但做就無乜
實際派既人,係將可得到結果放係目標上,為目標努 ...
正係相信自己可以做到想做的野
作者: westleung    時間: 2019-11-10 11:25 AM

引用:
原帖由 tony2447 於 2019-11-10 04:30 AM 發表
正係相信自己可以做到想做的野

咁既然無特定目標,就做自己要既野啦
出面好多金融,好多會計才俊
為理想去做鐘意既野

有陣時做人,好多幻想,好多假設
又話大個之後想點,跟住幾多歲想點
其實到最後係咪一樣?有時環境既野唔由自己決定
順其自然,做到幾多得幾多,咩野前途各樣,都係心理作用大過現實
如果要前途,已經係對準目標瘋狂跑過去,唔會係到諗下呢樣果樣
大多數有呢個心態既人,都係比較平和,希望自己做既工會有前途
但其實前途靠自己爭取,唔係入左行就得,不過最重要係錢途
呢句真
作者: tony2447    時間: 2019-11-11 03:36 AM

引用:
原帖由 westleung 於 2019-11-10 11:25 AM 發表

咁既然無特定目標,就做自己要既野啦
出面好多金融,好多會計才俊
為理想去做鐘意既野

有陣時做人,好多幻想,好多假設
又話大個之後想點,跟住幾多歲想點
其實到最後係咪一樣?有時環境既野唔由自己決定
順其自然,做到幾多得 ...
學你講個句香港就無所謂的前途。睇自己好唔好彩搵到適合自己的工作,高人工和好福利,我自己就未遇到,宜家番梗份散工乜福利都無,但有唔想考慮機場果邊,雖然機場點福利係可以接受,不過時間太長唔考慮果邊。
作者: westleung    時間: 2019-11-11 10:18 AM

引用:
原帖由 tony2447 於 2019-11-11 03:36 AM 發表
學你講個句香港就無所謂的前途。睇自己好唔好彩搵到適合自己的工作,高人工和好福利,我自己就未遇到,宜家番梗份散工乜福利都無,但有唔想考慮機場果邊,雖然機場點福利係可以接受,不過時間太長唔考慮果邊。 ...

黎個男人真情流露啦,老老實實,我唔係踩人
但事實上一有選擇,邊個喜歡做廚,做水電,做地盤,做機場,司機,做物流搬貨?
個個自細就學埋上一代講,讀書識字,點知識人好過識字
你話丫,洗左10幾20萬,換個學位,換張高級文憑副學士返黎
最後用途呢?1990-2000年無問題,但打後時間一路減低作用
倒返轉頭,水電師傅人工高到乜咁,我10年前識得個電佬30幾歲
人地700-800蚊日,以家可能唔止!成日話要前途,前途係點根本就知
學位必需,之後努力狂進修,樣樣技能都識,最低限度炒人唔會諗你先
但有幾多人會發哂癲咁向前途跑?10個得1-2個會咁
其他人只會考慮前途發展性,但其實自己有冇前途係心知,入左行唔代表有前途
因為自己根本無目標跑去前途到呢

2019年啦,想移民,想搵到食,
1. 鑊剷
2. 技工
3. 機場
4. 物流
5. 保安(有人就有保安,但遲早用機械人)
6.   肉食/水果
7.   司機(智能遲早取代,但有生之年應該未得,始終人腦比較好,17k-20k的士無人做呀車主成日話)
所以前途什麼?自己係知道的,我當初仲諗住投身機場,因為有機場經驗一定係有用
點知申請左4-5次搵officers職位係辦工大樓,唔知係咪因為我住得遠,覺得唔就腳,連面試都無
錢才是自保,但搵錢果陣時都要考慮比替代呢種風險,有時發傻諗下,10年前跟電佬學師
大家咁好傾,以家我個命運又會係點?哈哈有仔有女上左車?
定係有仔有女終於輪到公屋?話時話,水電呢行既男人真係好早搵到食就租樓
跟住就識女友結婚生仔,做文職果批慢人9拍。。。
作者: tony2447    時間: 2019-11-11 04:50 PM

引用:
原帖由 westleung 於 2019-11-11 10:18 AM 發表

黎個男人真情流露啦,老老實實,我唔係踩人
但事實上一有選擇,邊個喜歡做廚,做水電,做地盤,做機場,司機,做物流搬貨?
個個自細就學埋上一代講,讀書識字,點知識人好過識字
你話丫,洗左10幾20萬,換個學位,換張高級文憑副學士返黎
最 ...
你住邊遠到面唔到試
作者: westleung    時間: 2019-11-11 07:32 PM

引用:
原帖由 tony2447 於 2019-11-11 04:50 PM 發表
你住邊遠到面唔到試

一個天一個地,你話點返呢?
所以我果陣膽粗粗連續send幾間辦公大樓既工
無一個有回音,唔係咁多人肯做機場架咋你知唔知
果陣時唔同以家呀,果陣時搵工仲係好早,點似以家丫11月啦已經
作者: tony2447    時間: 2019-11-12 04:37 PM

引用:
原帖由 westleung 於 2019-11-11 07:32 PM 發表

一個天一個地,你話點返呢?
所以我果陣膽粗粗連續send幾間辦公大樓既工
無一個有回音,唔係咁多人肯做機場架咋你知唔知機會
果陣時唔同以家呀,果陣時搵工仲係好早,點似以家丫11月啦已經 ...
機場我去過,但因為人事問題和做得唔開心就辭左
作者: westleung    時間: 2019-11-13 12:19 AM

引用:
原帖由 tony2447 於 2019-11-12 04:37 PM 發表
機場我去過,但因為人事問題和做得唔開心就辭左

機場確實係好睇關係。。。。。
老實我自己朋友圈子入面,好多都係大家介紹大家
全新人真係。。。死得
作者: tony2447    時間: 2019-11-13 04:00 AM

引用:
原帖由 westleung 於 2019-11-13 12:19 AM 發表

全新人真係。。。死得
你就好 果陣時我無朋友介紹,就聽人講機場福利唔錯,點知就中伏,我都想有朋友介紹。
作者: tony2447    時間: 2019-11-13 04:02 AM

引用:
原帖由 westleung 於 2019-11-13 12:19 AM 發表

全新人真係。。。死得
點死法,想搵好人工和好福利都難
作者: westleung    時間: 2019-11-17 10:27 AM

引用:
原帖由 tony2447 於 2019-11-13 04:02 AM 發表
點死法,想搵好人工和好福利都難

機場點會福利好呀,入得機場,同入地盤一樣
係諗住搵靠山,而機場係國家地方
永遠長做,本住呢個心態囉
我見好多機場人工都好低啦,根本唔入得眼
但長遠發展一定係有,但呢個問題咩姐係好似我講既說話
你要升,你要嬴,你自己有冇投放本錢,有冇心先
無的話,學咩人講呢樣野啦?

好多男人有陣時成日提前途,只係空口
因為前途有冇睇自己,廚師可以做大廚做總廚
做設計都可以出色,係超級市場都可以爬到上去營運總經理
根本成日提呢樣野既人,只係想比份安心自己入左個安全島
企係島上,唔行前,唔後退,真係好安全囉,唔係點會叫安全島?
但安全島比你企下咋,如果唔向前行,哂氣啦

香港有幾多男人,成日提前途,又話要選擇入邊行,點知出黎結果
打工囉,放工囉,儲錢,買下野,去旅行,哂氣啦。。。。
條條大路通羅馬,係指有心上位,邊行都得,無心的話,返屋企休息下啦。。
作者: tony2447    時間: 2019-11-17 04:34 PM

引用:
原帖由 westleung 於 2019-11-17 10:27 AM 發表

機場點會福利好呀,入得機場,同入地盤一樣
係諗住搵靠山,而機場係國家地方
永遠長做,本住呢個心態囉
我見好多機場人工都好低啦,根本唔入得眼
但長遠發展一定係有,但呢個問題咩姐係好似我講既說話
你要升,你要嬴,你自己有冇 ...
你都講得岩,睇下仲搵唔搵到人工高福利好些少的工
作者: westleung    時間: 2019-11-17 07:53 PM

引用:
原帖由 tony2447 於 2019-11-17 04:34 PM 發表

你心入面既福利係乜
醫療?牙醫?大假?定係員工福利?買野平?
唔同公司都有唔同架喎。。。

我曾經in過一間公司
大假16日
每日有公司飯盒拎(佢同酒樓訂)
每年1萬蚊醫療,你鐘意專科定什麼都好,1萬蚊
生日假1日,生日利士250

中秋月餅券
端午節又有券
聖誕有250蚊節日錢

作者: tony2447    時間: 2019-11-19 04:26 AM

引用:
原帖由 westleung 於 2019-11-17 07:53 PM 發表

你心入面既福利係乜
醫療?牙醫?大假?定係員工福利?買野平?
唔同公司都有唔同架喎。。。

我曾經in過一間公司
大假16日
每日有公司飯盒拎(佢同酒樓訂)
每年1萬蚊醫療,你鐘意專科定什麼都好,1萬蚊
生日假1日,生日利士250:071 ...
有糧、大假和勞工假,工作時間固定
作者: waterchiman    時間: 2019-11-19 10:04 AM

人工高福利好, 又要工作環境適合。呢D都係您對份工要求。但您係咪有條件去揀工呢?

我之前份工人工高福利好, 不過最後我揀左有晉升機會既工黎做. 真係好似師兄咁講有幾多人鍾意做廚同裝修。

依家一把年紀,路係自己揀就行埋佢,中途試過轉行做工程,好多野都唔識,呢個年紀人地又唔當您新手。搞唔掂D師傅。

引用:
原帖由 tony2447 於 2019-11-17 04:34 PM 發表

作者: tony2447    時間: 2019-11-20 04:15 AM

引用:
原帖由 waterchiman 於 2019-11-19 10:04 AM 發表
人工高福利好, 又要工作環境適合。呢D都係您對份工要求。但您係咪有條件去揀工呢?

我之前份工人工高福利好, 不過最後我揀左有晉升機會既工黎做. 真係好似師兄咁講有幾多人鍾意做廚同裝修。

依家一把年紀,路係自己揀 ...
前兩日遇到這點條件的工作,約左後日去面試,不過就唔知做唔做得來,自己本身就條件唔算好高,轉高次數唔多。都要慢慢磨練先得
作者: westleung    時間: 2019-11-22 12:39 AM

其實職位類別,藍定白領,都係自己鐘意,有人日日煮野不知幾開心
有人想係寫字樓,咪要讀書,自己付出姐
只係個人選擇,有人係寫字樓好悶,周圍跑先鐘意
有人就係唔鐘意周圍辛苦,想係寫字樓,各有所需

但去到2019年,搵到食,發到圍既,變左係工科
你過去太多人讀學術既野,寫字樓爆哂
有咁多間律師樓?會計師樓?公司都要有發展,先需要人手,根本香港新公司就無乜
小型公司開出黎,滿足得幾多人?

反之譚仔都都15K,有幾多呀姐爭住做?
根本社會上既行業,同埋需要高學歷既職位,係好低好低
作者: waterchiman    時間: 2019-11-25 10:31 AM

我地呢一代, 阿爸媽都係勞動, 成日都話要搵寫字樓工,當然同輩都係一樣會有呢個想法。

做OFFICE 咁就成為左目標, 亦都選擇左自己唔太鍾意既工(IT狗)。

引用:
原帖由 westleung 於 2019-11-22 12:39 AM 發表
其實職位類別,藍定白領,都係自己鐘意,有人日日煮野不知幾開心
有人想係寫字樓,咪要讀書,自己付出姐
只係個人選擇,有人係寫字樓好悶,周圍跑先鐘意
有人就係唔鐘意周圍辛苦,想係寫字樓,各有所需

但去到2019年,搵到食,發到圍既,變 ...

作者: westleung    時間: 2019-11-25 10:41 AM

引用:
原帖由 waterchiman 於 2019-11-25 10:31 AM 發表
我地呢一代, 阿爸媽都係勞動, 成日都話要搵寫字樓工,當然同輩都係一樣會有呢個想法。

做OFFICE 咁就成為左目標, 亦都選擇左自己唔太鍾意既工(IT狗)。

...

老實,2000年IT爆破,係因為果陣時科技根本係無
你話IT,心諗咪又係電腦,果陣時無智能手機,3G滿足唔到高清片
所以網絡應用,同埋IT既發揮係零,以家唔同啦大佬
各行各業真係依賴網絡,加上各大智能手機需求大左,你電腦應用都一路上啦
之前我係趣談討論會分享過,如果係NOIKA年代推出高清片得唔得?
個MON咁細。。。。。無4G點睇。。。

到三星出第一部NOTE果陣,非常少人接受,因為咁大部,個個用慣細
但當網絡視頻興起,煲劇,仲有打機玩野各樣,乜都有哂果陣
唔到你咁細個MON!都唔到你無4G PLAN!
以家先係電腦既世界,風水輪流轉

IT狗?我覺得係文職上既工科黎,唔係講玩
未來只會需求更大

作者: waterchiman    時間: 2019-11-25 11:33 AM

咁睇您咩職位la, it 都有好多範, 您寫program , apps 可能會好d.
但個d咩都無, 返而電腦野都會少人識, 如果您做左幾廿年support 既,依家人人都砌機, 好多野識google 就識解決。
電話可能一般用家仲熟過您。 依家做IT 少左好多尊重, 成日比人覺可有可無既, 同埋同電有關同搵您。

IT狗都係自啁下

引用:
原帖由 westleung 於 2019-11-25 10:41 AM 發表

老實,2000年IT爆破,係因為果陣時科技根本係無
你話IT,心諗咪又係電腦,果陣時無智能手機,3G滿足唔到高清片
所以網絡應用,同埋IT既發揮係零,以家唔同啦大佬
各行各業真係依賴網絡,加上各大智能手機需求大左,你電腦應用都一 ...

作者: westleung    時間: 2019-11-25 07:43 PM

引用:
原帖由 waterchiman 於 2019-11-25 11:33 AM 發表
咁睇您咩職位la, it 都有好多範, 您寫program , apps 可能會好d.
但個d咩都無, 返而電腦野都會少人識, 如果您做左幾廿年support 既,依家人人都砌機, 好多野識google 就識解決。
電話可能一般用家仲熟過您。 依家做I ...

如果自己手技術唔夠勁,要檢討架喎
同埋電腦應用係指開發,同埋雲
自己只係做support,又真係企邊緣位咁
作者: waterchiman    時間: 2019-11-27 10:33 AM

自己無料,當然無得賴la, 但IT 唔係萬能。所以話範數唔同。

我識知可能同您唔同,電腦應用基本係WINDOW, OFFICE,開發就寫Program同試program. 玩cloud, 基本都係分3個範數.

做support ,35後轉工一定好難搵工。 但好多人都係到左30幾先會發現呢個問題。

而我當然係過左呢堆野先講得出。希望未發現既朋友,早D知道。

引用:
原帖由 westleung 於 2019-11-25 07:43 PM 發表

如果自己手技術唔夠勁,要檢討架喎
同埋電腦應用係指開發,同埋雲
自己只係做support,又真係企邊緣位咁

作者: westleung    時間: 2019-11-28 09:02 PM

引用:
原帖由 waterchiman 於 2019-11-27 10:33 AM 發表
自己無料,當然無得賴la, 但IT 唔係萬能。所以話範數唔同。

我識知可能同您唔同,電腦應用基本係WINDOW, OFFICE,開發就寫Program同試program. 玩cloud, 基本都係分3個範數.

做support ,35後轉工一定好難搵工。 但好多 ...

每份工,都有新手上路,做試鍊升級,慢慢會行去極限
所以先成日提大家,自己年紀,職位,學歷,經驗,係唔同時候係要有唔同調配
老實,係咁老套,20幾預你新手,3-4年後預你主任
再過3-4年預你上AM M,跟住就有SM或者AD
咁樣已經好叻,但大多數普通人係經理果到已經停,邊咁易做到總監
有陣時自己再上唔到去,但年紀已經32-35,就要比力水
因為再唔上的話,人地當你無料,二來自己個階級已經盡頭
你做左10年都仲係主任,有人開始質疑你能力
而自己經驗咁多,同個做左5-6年既咁上下,人工又有距離。。。。一轉工知味道。。。
一言難盡,去到3字頭既人應該好明白個處境

作者: waterchiman    時間: 2019-11-29 04:15 PM

先唔講有無能力先, 管理層邊有位, 仲要好多坐死唔走。越上高,條路就越窄,自知係無時間,除左不停轉工搏機會,都真係等運到。IT都未算最慘, 做物流OFFICE個班先慘, 職位高,但人工偏低。

上唔到未必係無能力,係無機會。咁個D人應該點,我都好想知。

引用:
原帖由 westleung 於 2019-11-28 09:02 PM 發表

每份工,都有新手上路,做試鍊升級,慢慢會行去極限
所以先成日提大家,自己年紀,職位,學歷,經驗,係唔同時候係要有唔同調配
老實,係咁老套,20幾預你新手,3-4年後預你主任
再過3-4年預你上AM M,跟住就有SM或者AD
咁樣已經好叻,但大 ...

作者: tony2447    時間: 2019-11-30 04:12 AM

引用:
原帖由 waterchiman 於 2019-11-29 04:15 PM 發表
先唔講有無能力先, 管理層邊有位, 仲要好多坐死唔走。越上高,條路就越窄,自知係無時間,除左不停轉工搏機會,都真係等運到。IT都未算最慘, 做物流OFFICE個班先慘, 職位高,但人工偏低。

上唔到未必係無能力,係無機會。咁個D人 ...
應該話係香港太難搵機會
作者: westleung    時間: 2019-11-30 11:04 AM

引用:
原帖由 waterchiman 於 2019-11-29 04:15 PM 發表

上唔到未必係無能力,係無機會。咁個D人 ...

每個男人都會經歷呢個階段,龍定蟲就係最後30-50之間
3字頭仲有機會發力去到40頭收成坐正,過左的話人地唔會再睇自己
一來人工高,學歷一般,經驗咁上下,比唔得多錢你,除非自己好出眾
之後班人就會拎個平少少既大學生或者一般學歷做比較
所以點解要游上去另一層,就係年資年紀係時候跳去另一個圈

其實返工睇人緣,我朋友中5會考中英數合格3分,做船務都32-34k
你話係咪超值?佢都係35 36歲左右,真係還神啦
如果唔早早跳上去,我面試果陣見過唔少經理,16k個主任
佢個款都係頂多20k頭,年紀已經接近50,咁呢20k真係廢既。。。

真係打工既人,回望香港,唔離地,佢地應該知香港既公司一路減少
完全無增加多,一來炒租,邊有新職位,二黎香港無發展,獨孤幾味
呢到有人係其他post講,無左低學歷既人,邊滿足到個勞動力
心諗成個香港靠低學歷工種撐住咩神經,你上面唔開高級職位,點滿足呀?
以家攪到好似大陸咁,強迫人50幾歲就退休?

有遠見都知道係香港無運行啦,個個男人話想排位,大佬呀。。。。
幾多人排緊呀?
作者: tony2447    時間: 2019-12-1 04:04 AM

唔知仲有無人仲搵梗工,我自己上個月中仲搵梗
作者: waterchiman    時間: 2019-12-2 09:14 AM

香港真係一個好神奇既地方....
如果50歲真係退到休都叫好...依家仆街政府話60係中年...加上依家呢個環境, 一般人真係唔知靠咩去退休。

引用:
原帖由 westleung 於 2019-11-30 11:04 AM 發表

每個男人都會經歷呢個階段,龍定蟲就係最後30-50之間
3字頭仲有機會發力去到40頭收成坐正,過左的話人地唔會再睇自己
一來人工高,學歷一般,經驗咁上下,比唔得多錢你,除非自己好出眾
之後班人就會拎個平少少既大學生或者一 ...

作者: westleung    時間: 2019-12-2 09:58 AM

引用:
原帖由 tony2447 於 2019-12-1 04:04 AM 發表
唔知仲有無人仲搵梗工,我自己上個月中仲搵梗

一身衰氣,華人果然有華人習俗,唔可以唔信邪
作者: westleung    時間: 2019-12-2 10:09 AM

引用:
原帖由 waterchiman 於 2019-12-2 09:14 AM 發表
香港真係一個好神奇既地方....
如果50歲真係退到休都叫好...依家仆街政府話60係中年...加上依家呢個環境, 一般人真係唔知靠咩去退休。

人少少,我係到爆下啦。
其實香港呢個大富翁版圖,去到2019年係完全無格磚可以買
所有格仔已經由顏色地皮變成lv5 旅館,遊樂場,飯店
每個人行一圈既收入,自然係要根據返成塊板圖
有腦既人應該知道你係香港輸左,但係東南亞國家係嬴哂
因為呢塊板圖行一圈,同東南亞國家,香港一個圈既收入係高好多
只係相應要罰返咁多錢,退出香港係必然

再者根據大富翁玩法,你係會侵略其他地方,呢個人之常情
呢種就係經濟,你無得選擇,如果你選擇係香港退休
有層公屋就得,無的話必死,以前果代已經買好哂股票,營運落去
但以家呢?邊隻股票咁好?隻隻股票都已經身形好大先上市
邊得黎有錢分比你?企鵝當初由零起步,都係10蚊8蚊,或者更低

爸爸一上市就180蚊左右,佢係用以家身形上市
你記住係以家身形喎,當中有冇做大做靚條數上市,你點知呀?
實質係110蚊,做到佢180蚊,跟住瘋炒上204蚊,已經賺大錢啦
就算佢跌到落去140蚊,同佢原來身形仲有一段距離,根本係無得玩
所有靚股票一定係初創上市,如果不嬲都係咁大隻,你估大陸咁好死分錢比你咩?
10幾年前,我朋友有買企鵝,佢好似20-30蚊就賣出,但以家呢?400蚊呀最勁
係10-20倍。。。買4-5萬都真係夠上車買樓。。。。

唔好再用窮人果種思維諗住儲錢,有公屋都好難頂,每年2-3%通帳係例牌
你份錢一定會變細的,只可以用有錢人觀念,儲埋筆錢買資產
跟住退出香港先係上策,由股票營運落去
有人會話,呢種資本主義係人渣,要推返佢
心諗香港唔係農產工業國家,無選擇權的
作者: waterchiman    時間: 2019-12-2 11:22 AM

機會呢。。。係自己爭取既, 都可以自己製造。睇您付出左D咩囉。

如果只係覺得D工唔岩要求, 岩要求個D公司環境又話唔好. 真係唯有自己做老闆。

引用:
原帖由 tony2447 於 2019-11-30 04:12 AM 發表
應該話係香港太難搵機會

作者: waterchiman    時間: 2019-12-2 11:25 AM

ha, 除左搵工, 都可以搵下神仙, 上下香, 擲下寶碟

引用:
原帖由 westleung 於 2019-12-2 09:58 AM 發表

作者: tony2447    時間: 2019-12-3 04:14 AM

引用:
原帖由 westleung 於 2019-12-2 09:58 AM 發表

睇來大家都差唔多
作者: waterchiman    時間: 2019-12-3 09:02 AM

只可以用有錢人觀念,儲埋筆錢買資產 <  首先要成為有錢人...除左樓仲有咩資產可以買?

引用:
原帖由 westleung 於 2019-12-2 10:09 AM 發表

人少少,我係到爆下啦。
其實香港呢個大富翁版圖,去到2019年係完全無格磚可以買
所有格仔已經由顏色地皮變成lv5 旅館,遊樂場,飯店
每個人行一圈既收入,自然係要根據返成塊板圖
有腦既人應該知道你係香港輸左,但係東南亞 ...

作者: waterchiman    時間: 2019-12-3 09:05 AM

睇黎個個都係一樣LA~~

引用:
原帖由 tony2447 於 2019-12-3 04:14 AM 發表
睇來大家都差唔多

作者: westleung    時間: 2019-12-3 09:54 AM

引用:
原帖由 waterchiman 於 2019-12-2 11:25 AM 發表
ha, 除左搵工, 都可以搵下神仙, 上下香, 擲下寶碟

當自己行為一樣,性格一樣,處事方法已優化
明明順利,一路上,之後發覺樣樣野180度唔同哂
就知咩事
作者: westleung    時間: 2019-12-3 09:54 AM

引用:
原帖由 tony2447 於 2019-12-3 04:14 AM 發表
睇來大家都差唔多

2019年,有大批人衰哂啦
術數循環,時空交錯,樣樣野一路變緊
作者: westleung    時間: 2019-12-3 09:59 AM

引用:
原帖由 waterchiman 於 2019-12-3 09:02 AM 發表
只可以用有錢人觀念,儲埋筆錢買資產 <  首先要成為有錢人...除左樓仲有咩資產可以買?

因為有錢人所以有錢人?。。。。。。。
有錢人係唔會放過搵錢任何機會
咩都儲返黎架啦

之前有個男仔朋友,佢話結婚後點都要有層樓
佢話"香港玩法根本就係咁,樓賣左就買唔返,但如果移民就一定有用"
但其實買樓呢樣野,唔係必中,過往香港人都中過招
有人上車,有人落車,落左上唔返,上左就上多幾層
你話係咪運數?買樓必嬴唔係金句黎
係有人捱到咪咁講,當你工又無,人工又減,老婆又大左肚
又要供樓,唔賣的話租樓,點頂?所以買樓必賺唔係必然
過到關既人先會咁樣講,大把人過唔到
作者: 哈囉橙色    時間: 2019-12-3 10:30 AM

睇下你追求你咩
如果人工差唔多
當然唔好俾咁大壓力自己