標題: [薪酬待遇] 工作4年薪酬增幅... [打印本頁]

作者: alvinlaw    時間: 2019-9-2 05:36 PM     標題: 工作4年薪酬增幅...

想問問大家,在同一間公司工作4年,正常薪酬增幅會幾多%?求解答!謝謝!
作者: winnietung    時間: 2019-9-3 01:18 AM

睇你公司policy
沒有統一標準
有些公司全體定出加幾多
有些公司按員工表現加唔同既金額
有些公司只得部分表現好既員工劃一加,其他員工就無

多數公司都係一年最低500,最高唔會過1000,亦聽過有些只加300
要睇你咩行業咩公司同你自己既接受范圍,出面加人工按表現而唔係年資

舉例你做十年但做野好差成日做錯,同一個做左四年但係幫公司搵到錢keep到客,快靚正,公司一定後者優先
作者: 糖糖728    時間: 2019-9-3 08:06 AM

引用:
原帖由 alvinlaw 於 2019-9-2 05:36 PM 發表
想問問大家,在同一間公司工作4年,正常薪酬增幅會幾多%?求解答!謝謝!
堂哥早晨,
一般要睇涉及行業、職位,
仲有工作表現
作者: alvinlaw    時間: 2019-9-3 08:23 AM

糖妹早 @winnietung 好  其實我4年加底薪5次,已經係入職嘅雙倍,不過我想為前路打算吓,想轉環境但想知以加薪次數留還是去...
作者: winnietung    時間: 2019-9-3 08:35 AM

引用:
原帖由 alvinlaw 於 2019-9-3 08:23 AM 發表
糖妹早 @winnietung 好  其實我4年加底薪5次,已經係入職嘅雙倍,不過我想為前路打算吓,想轉環境但想知以加薪次數留還是去...
而家咁既局面
好多行業炒人
其他行業都人心惶惶唔會走保住份工
過左新年再睇環境啦
作者: alvinlaw    時間: 2019-9-3 09:29 AM

引用:
原帖由 winnietung 於 2019-9-3 08:35 發表
而家咁既局面 好多行業炒人 其他行業都人心惶惶唔會走保住份工 過左新年再睇環境啦
就係咁嘅環境知道今年未必有花紅...果度有差不多3-4個月薪酬,我交稅因為呢份花紅...不過您講得啱出邊環境,我都感受到生意靜咗
作者: veronicaso    時間: 2019-9-3 10:11 AM

4年增加左$9000幾,入職頭幾年每年$2000幾, 年資深d 就每年$3000幾

作者: winnietung    時間: 2019-9-3 10:42 AM

引用:
原帖由 alvinlaw 於 2019-9-3 09:29 AM 發表
就係咁嘅環境知道今年未必有花紅...果度有差不多3-4個月薪酬,我交稅因為呢份花紅...不過您講得啱出邊環境,我都感受到生意靜咗
講真
你而家揀走
好難搵工,而出面亦好多公司唔請人甚至炒人
更唔好諗新公司比花紅你
作者: winnietung    時間: 2019-9-3 10:42 AM

引用:
原帖由 veronicaso 於 2019-9-3 10:11 AM 發表
4年增加左$9000幾,入職頭幾年每年$2000幾, 年資深d 就每年$3000幾
你行業多姐
但出面其他行業唔會咁多
作者: waterchiman    時間: 2019-9-3 02:41 PM

多數講加多%, 一般無咩表現都係加得3%左右....好D都係5%....搵一皮得3百.....同一間公司我最多個次都係1千, 公司加得少就要轉工, 咁至少都有15%升幅
作者: alvinlaw    時間: 2019-9-5 01:13 PM

引用:
原帖由 waterchiman 於 2019-9-3 14:41 發表 多數講加多%, 一般無咩表現都係加得3%左右....好D都係5%....搵一皮得3百.....同一間公司我最多個次都係1千, 公司加得少就要轉工, 咁至少都有15%升幅
咁我唔止5%,只係為前途發展打算轉工咋,因為已經無咩發揮空間...
作者: tony2447    時間: 2019-9-5 04:47 PM

引用:
原帖由 alvinlaw 於 2019-9-5 01:13 PM 發表
咁我唔止5%,只係為前途發展打算轉工咋,因為已經無咩發揮空間...
搵到先好走
作者: alvinlaw    時間: 2019-9-5 05:43 PM

引用:
原帖由 tony2447 於 2019-9-5 16:47 發表   搵到先好走
當然,只係我唔想拖拖吓,團火都無埋
作者: tony2447    時間: 2019-9-6 03:53 AM

引用:
原帖由 alvinlaw 於 2019-9-5 05:43 PM 發表
當然,只係我唔想拖拖吓,團火都無埋
你係做咩工作,點解想轉工,我宜家都要搵番團火
作者: alvinlaw    時間: 2019-9-6 09:35 AM

引用:
原帖由 tony2447 於 2019-9-6 03:53 發表   你係做咩工作,點解想轉工,我宜家都要搵番團火
前線對客咩職位唔講啦!
作者: tony2447    時間: 2019-9-7 04:08 AM

引用:
原帖由 alvinlaw 於 2019-9-6 09:35 AM 發表
前線對客咩職位唔講啦!
份工唔好做咩
作者: alvinlaw    時間: 2019-9-9 09:01 AM

引用:
原帖由 tony2447 於 2019-9-7 04:08 發表   份工唔好做咩
主要覺得無前途,賺錢係老闆,搵錢係我地...佣金一日營業額都無!
作者: alvinlaw    時間: 2019-9-9 09:05 AM

引用:
原帖由 alvinlaw 於 2019-9-9 09:01 發表 主要覺得無前途,賺錢係老闆,搵錢係我地...佣金一日營業額都無!
同埋最主要係時間長,假期少我年紀開始大,爸爸開始老態,想多返啲生活...
作者: waterchiman    時間: 2019-9-11 02:40 PM

咁我早兩年都為前途~放棄左25%升幅既工,依家過左2年, 就黎追得返!! 加油~我當年都諗左好耐.

引用:
原帖由 alvinlaw 於 2019-9-5 01:13 PM 發表

作者: wong1025    時間: 2019-9-20 01:09 PM

引用:
原帖由 alvinlaw 於 2019-9-3 08:23 AM 發表 糖妹早 @winnietung 好  其實我4年加底薪5次,已經係入職嘅雙倍,不過我想為前路打算吓,想轉環境但想知以加薪次數留還是去...

公司工作四年,人工加佐個dup,仲要想轉工,勁呀!
作者: alvinlaw    時間: 2019-9-20 01:14 PM

引用:
原帖由 wong1025 於 2019-9-20 13:09 發表   

公司工作四年,人工加佐個dup,仲要想轉工,勁呀!
本身薪酬唔高嘛...
作者: westleung    時間: 2019-9-21 10:29 AM

你問既問題係基本人工升幅,其實來來去去都係4-5%
如果13k入職,4次加薪
有接近2000蚊既增長,如果你話人工已經係x2
咁你加得好勁,一係就入職比較低

另外某類工作彈得好快,例如大學會計畢業
初初可能得1萬人工,幾年之後可能變2萬幾3萬都得
因為好多高人工既工種,初入職係新人價,幾年就翻幾翻
但正常普通工作,年年5%算偷笑,仲有好多人唔係年年加人工的

仲有就係人工係有階級,唔可能一個普通職員無了期升值
所以市面上有好多工作係入門,自己拎夠經驗好走
有陣時人工係要睇自己能力,仲有個職位空間
唔通一個入門12k職位,佢係咁加到17 18k比你咩?
只會不停用市面最低價黎請人。。。所以大家搵工都真係要認真發展潛力
助理做得多,幾年之後就要轉主任,就算人工多1k你都要轉
因為你唔轉,就跳唔到去另一個階層,人工限死左

同埋今日有少少口痕,所謂政府份工好好
你上層人就好好,下層根本係呃自己
當你見到8000蚊既人工變成12k果陣,你話升值喔,有增長
其實真心識經濟既人都知,你果12k係8000蚊變出黎,你人工可用額無多到
只係加返通漲比你。。。。

當人地8000,你搵15k
當人地12k,你搵20k,咁先叫有分別,千奇唔好比個表呃左。。。以為自己真係人工高左
有好多老屎忽誤打唔撞明白呢個道理
話自己幾多年前入職,自己加人工升幅,同以家學生新入職個價高少少
姐係通漲價,而唔係人工好左,哈哈

作者: alvinlaw    時間: 2019-9-23 06:04 PM

引用:
原帖由 westleung 於 2019-9-21 10:29 發表 你問既問題係基本人工升幅,其實來來去去都係4-5% 如果13k入職,4次加薪 13520 14060 14623 15208 有接近2000蚊既增長,如果你話人工已經係x2 咁你加得好勁,一係就入職比較低
另外某類工作彈得好快,例如大學會計畢業 初初可 ...
多謝咁詳盡分享! 我唔怕講埋職級,依家係高級主任,對上仲有兩個級別,但舊嘅唔走都無位上...而我呢個職級薪金已經差不多最高point,加上工作內容睇唔到前路,所以先想走!
作者: westleung    時間: 2019-9-23 08:09 PM

引用:
原帖由 alvinlaw 於 2019-9-23 06:04 PM 發表
多謝咁詳盡分享! 我唔怕講埋職級,依家係高級主任,對上仲有兩個級別,但舊嘅唔走都無位上...而我呢個職級薪金已經差不多最高point,加上工作內容睇唔到前路,所以先想走! ...

係市面上,新仔3年之後要轉主任,又或者助理主任
不過有個類別我唔可以用主任形容佢職級,就係客服
因為大多數都係叩主任,反映唔到真正職級同人工
當然行內有人工同職位分別,但唔係市面果種,我估你明我講乜

就我眼中同自身,3年轉主任,做多1-2年又要跳senior
跟住開始係AM同M,好似我以家工作經驗,同一行都已經係8年
唔係M就要做AM,但係學歷低,來來去去都係搵senior officer黎做
最大問題係,人地常價出16-18k請senior officer,你想開20k
已經係經理價,但你又唔想轉經理職位果下矛盾

所以自己發展條路真係要計劃好,你唔係做sales賣衫
有10年資格做店長,唔需要考18般武藝,相反文職
你要做經理,哈哈。。。。。真係讀書讀書讀書。。。。

當你30幾歲,得張HD,有成10年經驗,但都仲係做主任級
人工跳唔到,一定要做經理先得,到時就比人挑剔個學歷
所以計劃下啦

作者: 你太靚仔我自卑    時間: 2019-9-24 11:53 AM

要搵番團火
作者: ionking    時間: 2019-10-7 01:45 PM

引用:
原帖由 winnietung 於 2019-9-3 01:18 AM 發表
睇你公司policy
沒有統一標準
有些公司全體定出加幾多
有些公司按員工表現加唔同既金額
有些公司只得部分表現好既員工劃一加,其他員工就無

多數公司都係一年最低500,最高唔會過1000,亦聽過有些只加300
要睇你咩行業咩 ...
我以前公司最多加$500蚊,多謝哂
作者: winnietung    時間: 2019-10-7 02:10 PM

引用:
原帖由 ionking 於 2019-10-7 01:45 PM 發表

我以前公司最多加$500蚊,多謝哂
有500比你咪算好
好過唔加比你