標題: [吹水閒聊] 歐聯決賽有無信心? [打印本頁]

作者: catcat163    時間: 2019-5-15 07:58 AM     標題: 歐聯決賽有無信心?

歐聯決賽有無信心?

坦白講我都係覺得一般般,以下係我嘅分析:

利物浦嘅利好因素:
1 聯賽9連勝,狀態越來越穩定
2 歐聯絕地反擊,顯示團隊實力、狀態及精神一流
3 沙拿、羅拔臣復出,解決前線、後衛危機
4 籠門已經由上季嘅卡里奧斯換成應屆金手套
5 有上次嘅歐聯爭冠經驗,今次應該淡定d

熱刺嘅利好因素:
1 高普二奶命,臨場佈陣調動能力不及普捷天奴
2 近年歐聯淘汰巴塞嘅球隊全數未能奪冠
3 熱刺Beginner's luck
4 熱刺晉級多次神奇反勝對手,可見得到幸運眷顧
5 哈利簡尼即將復出
6 孫興慜狀態大勇,入球不斷

綜合分析,熱刺嘅利好因素仲比利物浦多一個,今場有不少危機!
作者: foreveroi    時間: 2019-5-15 08:22 AM

熱刺本身都系二奶命,所以互相抵消⋯反而最大危機系紅軍唔慣養尊處優,剛剛跟熱刺相反,要佢地三個星期後先有波踢極之危險,今季歐聯要推遲到六月頭先踢,系改制定系有咩原因?希望佢地可以盡早入局,否則將會極之難應付熱刺。

作者: supar08    時間: 2019-5-15 08:57 AM

利物浦有集訓。熱刺有無呢?

壓力利物浦大少少?因為聯賽一分飲恨。希望佢地可以轉化成動力
作者: cklam1719    時間: 2019-5-15 10:33 AM

信心一定有;對手係熱刺點都好過對曼城,希望高普切勿輕敵,打返次回合對巴塞嘅決心
作者: vinlok    時間: 2019-5-15 12:10 PM

行到入決賽先話無信心?
到時打番自己風格就OK
作者: WCErnest    時間: 2019-5-15 01:09 PM

戰戰兢兢,誠惶誠恐。
作者: chaucp28    時間: 2019-5-15 09:10 PM

利物浦係歐聯常客,也是上屆亞軍。而剛剛有獲得聯賽亞軍,比熱刺多二十幾分。 所以把熱刺定位為挑戰者應該毫無疑問的 。而挑戰者的挑戰成功率 ,通常都不會過三成 。而挑戰成功必不可少的因素就係在意志力和斗志方面碾壓對手 ,恰巧這正是你物浦的隊魂。

再具體分析,利物浦的球員質素整體上比熱刺高。狀態方面利物浦比較穩定 ,熱刺就忽高忽低,難以捉摸 。

有人說,今屆歐聯熱刺作客的成績較佳 ,主場的優勢主要是在軟件 而不在硬件。 而且利物浦曾在客場贏拜仁三比一 所以這不成理由。

又有人說 ,普捷天奴的临場調動和佈陣 比高普出色,這點我承認。這也是我担心的地方 。
作者: 午夜叉燒    時間: 2019-5-15 10:51 PM

一起支持,一定有回報
作者: catcat163    時間: 2019-5-16 12:07 AM

回覆 7#  chaucp28 的帖子

這隊利物浦上年才是第一次打歐聯,所以也稱不上歐聯常客
我覺得他們只要是處於優勢地位,就會騰雞,繼而輸波
看來還是不習慣在上風位
其實這不只是球隊的特色也是高普的特色啊
作者: catcat163    時間: 2019-5-16 12:12 AM

引用:
原帖由 午夜叉燒 於 2019-5-15 10:51 PM 發表
一起支持,一定有回報

一起支持,但不一定有回報
利物浦連續兩年入歐聯決賽令人想起2000及2001年華倫西亞也兩入歐聯決賽,卻都敗陣而回
作者: chaucp28    時間: 2019-5-16 01:29 AM

覆樓主
在這裹’常客一詞是概念上及相較而言。利物浦在歐聯歷史上多次奪冠。上年又進入決賽。相反熱刺還只是個新丁。故此用常客一詞還是合適的。

你所擔憂的問題係一個邁向真正強隊必經階段。只要你仔細觀察,就會發現現今隊員的精神面貌,心理質素比季中又邁進不少。所以我不大擔心這問題。反而我擔心係高普有沒有跟上他所創立的利物浦的步伐。
作者: 三一一三    時間: 2019-5-16 02:00 AM

有信心唔一定贏
冇信心都唔一定輸
作者: catcat163    時間: 2019-5-16 02:30 AM

引用:
原帖由 三一一三 於 2019-5-16 02:00 AM 發表
有信心唔一定贏
冇信心都唔一定輸

黃興桂上身wor
作者: presleyting    時間: 2019-5-16 05:57 AM

好似近年攪店拜仁既球隊大部份都拿到冠軍,無記錯得馬體會決賽係輸比皇馬。

入到決賽就一定有信心,何況今季實力上利物浦係較強一方,加上利物浦班球員上年入過決賽,呢點好重要,如果高普正正常常,利物浦贏既機會係較大的,當然我自己比較想對阿積士
作者: Perry747    時間: 2019-5-16 12:46 PM

聯賽 2:1 雙剎熱刺, 我唔覺得熱刺可反先我地, 賽果可能都係2:1贏熱刺
作者: meurette    時間: 2019-5-16 02:23 PM

引用:
原帖由 presleyting 於 2019-5-16 05:57 AM 發表
好似近年攪店拜仁既球隊大部份都拿到冠軍,無記錯得馬體會決賽係輸比皇馬。

入到決賽就一定有信心,何況今季實力上利物浦係較強一方,加上利物浦班球員上年入過決賽,呢點好重要,如果高普正正常常,利物浦贏既機會係較大的,當 ...

我覺得溫布箂會上演分豬肉一幕, 屈褔特一球殺敗曼城, 如是者一人一隻獎盃到手, 利物浦會喺萬達球場打到加時贏熱刺, 維持財政上公平競技, 而後年歐洲足協會攪完巴黎再攪曼城. 期間哥迪奧拿幫曼城攞夠晒獎盃就學似希汀克咁, 鐘意就出嚟教兩年搵吓錢, 唔鐘意嘅就周邊列國做顧問.

以上係我估嘅啫, 我同背後大老闆沒交情手上亦沒有持份.
作者: catcat163    時間: 2019-5-16 02:35 PM

引用:
原帖由 meurette 於 2019-5-16 02:23 PM 發表

我覺得溫布箂會上演分豬肉一幕, 屈褔特一球殺敗曼城, 如是者一人一隻獎盃到手, 利物浦會喺萬達球場打到加時贏熱刺, 維持財政上公平競技, 而後年歐洲足協會攪完巴黎再攪曼城. 期間哥迪奧拿幫曼城攞夠晒獎盃就學似 ...

以佢嘅集郵心態,下一站會唔會去祖雲達斯贏多三年意甲,然後去巴黎聖日耳門贏三年法甲
作者: wyli4    時間: 2019-5-16 10:16 PM

教練球員正常發揮應該問題不大
作者: 沙比14號    時間: 2019-5-18 12:18 PM

只要高普唔玩自爆,應該無咩問題
作者: catcat163    時間: 2019-5-23 07:11 PM

仲有一個禮拜,但利物浦又去西班牙集訓
印象中每次去完西班牙集訓都有一兩場失準……
作者: supar08    時間: 2019-5-23 07:32 PM

引用:
原帖由 catcat163 於 2019-5-23 07:11 PM 發表
唔通班人渡假心態集訓🤔
精神鬆咗?唔夠集中?
作者: cklam1719    時間: 2019-5-24 01:08 PM

引用:
原帖由 catcat163 於 2019-5-23 07:11 PM 發表
季中兩次出外集訓返來都失準,好多師兄包括我都質疑,但現在回看到季尾越打越有(其他鏝阿熱都一定程度跌Watt)其實那兩次幫助很大