標題: [新聞轉貼] 曼聯透支了!蘇帥遭遇最大危機 逆襲真得靠奇蹟 [打印本頁]

作者: 阿拔     時間: 2019-2-25 02:29 AM

蘇帥遭遇新危機

連格反複受傷

盧卡古和山齊士狀態很差

蘇帥幾近無人可用

英超雙紅會,曼聯0-0戰平利物浦。與和波相比,更讓曼聯球迷憂心的是球隊又折損了三元大將。在賽季最需要搏命的衝刺階段,曼聯大面積遭遇傷病,這顯然是蘇斯克查是大危機。如果短期內球隊傷病問題無法解決的話,那麼曼聯要想在慘烈的爭四爭奪戰當中脫穎而出,蘇帥恐怕只能期待奇蹟了。

回顧曼聯與利物浦的比賽,整場比賽都顯得激烈有餘,精彩不足。最奇葩的事情就是曼聯堪稱詭異的連續遭遇球員受傷,上半場就被迫用完了三個換人名額。第21分鐘,靴里拉因為腿筋受傷無法堅持比賽,經過簡單的治療後,他直接退場走回了更衣室。曼聯被迫換上了平時基本沒出場機會的彭利拿。第25分鐘,馬達同樣受傷無法繼續堅持,曼聯換上了連格。

但連格實際上傷並沒有完全好,只是蘇帥苦於沒人可用不得不換上連格。果然英格蘭球星在踢了20分鐘之後就無法堅持比賽被山齊士換下。等於說在上半場,蘇斯克查就被迫用完了3個換人名額,到了下半場已經沒有任何的調整餘地了。

實際上,傷病的情況遠不止這三人球員。馬迪在賽前就受傷了,英國媒體透露他將缺席一個月的比賽。此外,馬迪爾在歐冠盃曼聯0-2負於大巴黎的比賽當中受傷,到目前還沒有痊癒,華倫西亞與盧祖是兩個舊患號。

曼聯真的可以說已經到了無人可用的絕境了。舉個例子來說,今場正選的防守中場麥湯文拿今季僅有4次正選的機會,是一名純後備。今場後備出場的彭利拿,之前只有3次正選。蘇帥也是無奈啊,費特適應不了英超的比賽,費蘭尼已經加盟山東魯能,在防守中場的位置上曼聯遭遇到了嚴重的用人荒。

雖然說在一場比賽當中出現如此多的傷病可以說是一種偶然。但偶然當中也有必然,在過去一段時間,曼聯基本上是連續一週雙賽,蘇帥輪換的幅度非常小,在中場的三人組馬迪、普巴與靴里拉幾乎踢滿了所有的比賽,連格與馬迪爾也很少被輪換。所以久而久之,傷病情況的出現是一種必然。

但蘇斯克查又何嚐不想輪換呢?只是苦於目前曼聯並不具備三線作戰的陣容厚度。誰都知道馬迪,靴里拉需要輪換,可換誰呢?看看曼聯的後備席,指望彭利拿,麥湯文拿和費特發揮馬迪和靴里拉的作用顯然是不現實的。蘇斯克查在中場幾乎沒有可靠的後備可用,在攻擊線山齊士與盧卡古的狀態也差得明顯,但如今蘇帥也只能趕鴨子上架了。目前爭四的局勢如此慘烈,曼聯本就沒有什麼犯錯的空間,這樣的關鍵時刻球隊遭遇大面積傷病,顯然不是蘇帥想要看到的。

現在曼聯的苦日子要來了。球隊傷兵滿營,接下來的比賽可能不得不用殘陣出擊了。蘇帥在接任曼聯時,球隊距離第4名的車路士有11分的差距,蘇斯克查通過一波連勝,已經幾乎抹平了積分差距。這已經算是一個不小的奇蹟,但曼聯要在爭四的爭奪戰當中最終脫穎而出的話,接下來的魔鬼賽程,蘇斯克查還需要創造一個更大的奇蹟。否則的話,之前的一切努力都將付諸東流。

https://soccer.sina.com.hk/news/1/20190225/9810419/4.html
作者: bigbearlo     時間: 2019-2-25 08:05 AM

放棄歐聯囉,試下用鍾仔,都無辦法
作者: MJF     時間: 2019-2-25 08:43 AM

引用:
原帖由 bigbearlo 於 2019-2-25 08:05 發表
放棄歐聯囉,試下用鍾仔,都無辦法

宗師? 佢轉身咁慢,不如用費特好過,話哂係中場出身。
作者: dark_joker     時間: 2019-2-25 08:44 AM

引用:
原帖由 MJF 於 2019-2-25 08:43 AM 發表

唔係宗師  係爆炸頭個果 鍾
作者: koma610     時間: 2019-2-25 09:47 AM

如果傷出球員要一段時間康復, 建議中場用普巴,費特策動組織 加雙防中宗師,麥湯掃蕩。
問題係前線得返渣古同374,
一個嚴重冇態,一個質素問題…
作者: bigbearlo     時間: 2019-2-25 09:58 AM

引用:
原帖由 MJF 於 2019-2-25 08:43 AM 發表

師兄你誤會了,係青年軍個鍾達希
作者: leosharon     時間: 2019-2-25 10:15 AM

有危亦有機,啲後備球員先至有機會表現實力
作者: jeffcheng23232     時間: 2019-2-25 10:26 AM

引用:
原帖由 koma610 於 2019-2-25 09:47 AM 發表
如果傷出球員要一段時間康復, 建議中場用普巴,費特策動組織 加雙防中宗師,麥湯掃蕩。
一個嚴重冇態,一個質素問題… ...
馬仔應該出得
作者: wallacepigpig     時間: 2019-2-25 10:30 AM

引用:
原帖由 koma610 於 2019-2-25 09:47 AM 發表 如果傷出球員要一段時間康復, 建議中場用普巴,費特策動組織 加雙防中宗師,麥湯掃蕩。
一個嚴重冇態,一個質素問題… ...

昨日鍾斯有咩事,後備都無?

如果對水晶宮,修咸頓呢D就不如用麥湯,P15,Fred 打防中,始終都要俾機會佢哋打多D。  

昨日麥湯同P15下半場打得幾穩陣,P15迫搶做得幾好。  麥湯反而唔多敢放直線,多數橫傳,可能係蘇B意思。
作者: jkcm     時間: 2019-2-25 10:47 AM

尋晚下半場 彭仔同麥湯都打得唔錯
彭仔始終係攻中出身
打前場自由人好過做拖後中場
前場既逼搶做得幾好
麥湯就需要多d時間
始終防中係需要經驗
作者: boa_jai     時間: 2019-2-25 11:43 AM

下場冇得揀既情況下可以試下中場麥湯,普巴,彭仔(或莊生), 前面馬仔左,374(或天使)右,LKK 打正前。
作者: kiss-ka     時間: 2019-2-25 11:54 AM

當初都係傷9晒d前鋒,v92先第一次比福仔落場,一打就打起左佢,有危自然有機
作者: Stevenho1989     時間: 2019-2-25 12:42 PM

其實山神同佢最配合到既係馬達同靴,波路風格都似,但同普巴好似格格不入
作者: mymail0808     時間: 2019-2-25 12:48 PM

回覆 12#  kiss-ka 的帖子

X2!!
作者: faifai1234     時間: 2019-2-25 12:52 PM

引用:
原帖由 Stevenho1989 於 2019-2-25 12:42 PM 發表
其實山神同佢最配合到既係馬達同靴,波路風格都似,但同普巴好似格格不入

唔係同普巴格格不入,係直情爭波踢,大家都唔交波比大家
作者: 曼聯朗尼仔     時間: 2019-2-25 02:03 PM

用高美斯當佢史達寧咁用
作者: ballzi456     時間: 2019-2-25 02:08 PM

引用:
原帖由 jkcm 於 2019-2-25 12:47 PM 發表
尋晚下半場 彭仔同麥湯都打得唔錯
彭仔始終係攻中出身
打前場自由人好過做拖後中場
前場既逼搶做得幾好
麥湯就需要多d時間
始終防中係需要經驗
師兄 你用咩標準去衡量 彭仔同麥湯打得唔錯?

佢兩個D turnover 多到嚇死人
作者: cctv9999     時間: 2019-2-25 03:33 PM

引用:
原帖由 ballzi456 於 2019-2-25 02:08 PM 發表

師兄 你用咩標準去衡量 彭仔同麥湯打得唔錯?

佢兩個D turnover 多到嚇死人

㸃都好過羊
作者: ketamine5514     時間: 2019-2-25 03:51 PM

我相信蘇B,佢本身就係一個奇跡之人。
作者: ballzi456     時間: 2019-2-25 03:59 PM

引用:
原帖由 cctv9999 於 2019-2-25 05:33 PM 發表

㸃都好過羊
尋晚wor.....
羊踢得好好多
作者: cctv9999     時間: 2019-2-25 04:13 PM

攻就可以,守就 .. ....
作者: kllukuw     時間: 2019-2-25 04:25 PM

引用:
原帖由 Stevenho1989 於 2019-2-25 12:42 PM 發表

贊同,上季有幾場佢地幾夾,當然吾系場場得,揾佢踢正前如何?
作者: chk3207     時間: 2019-2-25 04:31 PM

可能將彭利拿推前啲好過打防中
作者: ManUtdFans     時間: 2019-2-25 06:29 PM

麥湯呢場算係唔錯,大戰表現合格,好彩對阿記仲有排,到時應該好番晒。 將士用命,我感覺下3場會有驚喜!
作者: jeffcheng23232     時間: 2019-2-25 06:42 PM

引用:
原帖由 ballzi456 於 2019-2-25 03:59 PM 發表

尋晚wor.....
羊踢得好好多
羊好壞參半
殺好多波但也交失好多波
作者: sheringwai     時間: 2019-2-25 07:21 PM

引用:
原帖由 jeffcheng23232 於 2019-2-25 06:42 PM 發表

羊好壞參半
殺好多波但也交失好多波

一開波球致命傳送已經夠睇到心臟病發
作者: wccfredsze     時間: 2019-2-25 07:35 PM

我相信講p15和m39踢得好呢啲只係鼓勵的說話,當面同佢两個講就有用。大佬,而家講緊係踢曼聯呀,就算後備少上陣水準應該要高呱。我覺得係真的唔啱Level囉。當然,佢两個鬥志是有的,希望鬥志搭夠啦!
作者: 曼聯小豆     時間: 2019-2-25 07:38 PM

引用:
原帖由 ManUtdFans 於 2019-2-25 06:29 PM 發表
麥湯呢場算係唔錯,大戰表現合格,好彩對阿記仲有排,到時應該好番晒。 將士用命,我感覺下3場會有驚喜!

其實McTominay 已經真係唔錯 , 踢得都好好 , 應該麥湯米尼拍 Rodrigues會好順。
只要一個打防中或掃蕩型就會更加強好多。
作者: 格拉沙收皮     時間: 2019-2-25 10:12 PM

一早講過,呢個時候賣走爆炸真係好ON9
作者: raymond469     時間: 2019-2-25 10:25 PM

引用:
原帖由 kiss-ka 於 2019-2-25 11:54 AM 發表
當初都係傷9晒d前鋒,v92先第一次比福仔落場,一打就打起左佢,有危自然有機

有青訓怕咩
作者: raymond469     時間: 2019-2-25 10:25 PM

引用:
原帖由 faifai1234 於 2019-2-25 12:52 PM 發表

唔係同普巴格格不入,係直情爭波踢,大家都唔交波比大家

好明顯係普巴唔交波俾山
作者: cctv9999     時間: 2019-2-25 10:46 PM

引用:
原帖由 格拉沙收皮 於 2019-2-25 10:12 PM 發表
一早講過,呢個時候賣走爆炸真係好ON9

唔賣走都没用,仲傷繄
作者: 賤兔     時間: 2019-2-26 07:37 AM

引用:
原帖由 格拉沙收皮 於 2019-2-25 10:12 PM 發表 一早講過,呢個時候賣走爆炸真係好ON9

人地要走,你夾硬留佢都無用,佢踼得唔開心,到須要摶命時你又敢唔敢用佢?
作者: n!cky     時間: 2019-2-26 07:48 AM

而家馬達傷咗,下場我覺得可以用山神打佢個位,前要再放渣古同馬仔。 一來位置上可以唔使同普巴重疊,二來走動應該靈活咗
作者: bigbearlo     時間: 2019-2-26 08:19 AM

有無師兄有傷兵情況及幾時復出既消息?
作者: yeung1988     時間: 2019-2-26 10:40 AM

引用:

咁係因為前面兩個踢法都好大局觀, 唔會為左自己而放棄較佳機會
作者: tommy1029     時間: 2019-2-26 11:31 AM

鍾斯又做番文員?
作者: faifai1234     時間: 2019-2-26 01:03 PM

引用:
原帖由 n!cky 於 2019-2-26 07:48 AM 發表
而家馬達傷咗,下場我覺得可以用山神打佢個位,前要再放渣古同馬仔。 一來位置上可以唔使同普巴重疊,二來走動應該靈活咗

馬仔都未得
作者: hunter_bw32     時間: 2019-2-26 01:16 PM

引用:
原帖由 faifai1234 於 2019-2-26 13:03 發表

馬仔都未得
得都唔出住,連加特有版睇。
作者: 曼聯小豆     時間: 2019-2-26 06:11 PM

引用:
原帖由 hunter_bw32 於 2019-2-26 01:16 PM 發表

得都唔出住,連加特有版睇。

同意 , 應該要收起盧卡古係最好選擇 , 其實把握力極差,  將盧卡古出售就係好事。
Lingard   確實都有版有眼 , 新優秀架 。