查看完整版本: 帶你靈探Hello Kitty 凶宅

BENLOVEJOEY 2009-9-10 02:03 PM

帶你靈探Hello Kitty 凶宅

[size=2]尖 沙 咀 Hello Kitty 藏 屍 案   大 廈 鬧 鬼
[img]http://easyfinder.atnext.com/images/next-photos/EasyFinder/760/640pixfolder/W760-187N/wal060809c_21.jpg[/img]

農 曆 七 月 十 四 日 盂 蘭 節 , 相 傳 鬼 門 關 大 開 ! 有 讀 者 報 料 , 稱 尖 沙 咀 一 幢 大 廈 , 不 斷 傳 出 怪 事 , 有 住 客 及 店 鋪 員 工 更 因 此 疑 神 疑 鬼 。該 幢 大 廈 三 樓 一 單 位 , 正 是 7 年 前 轟 動 全 港 的 「 Hello Kitty 藏 人 頭 骨 案 」 的 事 發 現 場 , 當 年 一 名 舞 女 被 殘 酷 虐 殺 後 烹 屍 , 頭 骨 被 收 藏 於 Hello Kitty 公 仔 內 , 相 當 恐 怖 ! 事 後 , 有 街 坊 曾 因 懷 疑 撞 鬼 而 搬 走 。時 至 今 日 , 該 大 廈 除 了 兩 間 地 鋪 和 一 間 髮 型 屋 外 , 只 剩 一 名 住 戶 , 她 在 屋 內 放 了 符 咒 神 佛 , 用 來 壓 驚 。

[img]http://easyfinder.atnext.com/images/next-photos/EasyFinder/760/640pixfolder/W760-187N/KIF_8423.jpg[/img]

大 廈 外 牆 已 翻 新 , 但 只 有 一 戶 住 客 。今 年 是 閏 七 月 , 有 兩 個 鬼 節 令 人 覺 得 鬼 怪 特 別 猛 。99 年 3 月 的 「 Hello Kitty 藏 屍 案 」 案 發 現 場 ,是 位 於 加 連 威 老 道 31 號 三 樓 ,事 發 後 便 一 直 丟 空 ,大 廈 一 梯 兩 伙 樓 高 四 層 。今 年 年 初 ,一 樓 和 二 樓 被 一 間 大 型 連 鎖 的 髮 型 屋 「 Wave 」 全 部 租 起 開 業 。但 近 日 網 上 卻 盛 傳 該 salon 有 怪 事 發 生 , 更 有 讀 者 以 電 郵 向 《 便 利 》 報 料 ︰ 「 salon 員 工 在 早 上 多 次 發 現 Hello Kitty 公 仔 ,但 不 知 是 誰 的 ;夜 間 關 門 後 ,應 該 空 無 一 人 的 salon ,職 員 於 翌 日 翻 看 閉 路 電 視 看 見 人 影 ! 」
工 人 中 途 離 去
現 場 所 見 ,salon 樓 上 還 有 兩 層 四 個 單 位 ,記 者 上 週 二 晚 上 十 一 時 走 進 兇 案 唐 樓 ,入 口 和 一 、二 樓 樓 梯 都 裝 修 得 既 光 猛 又 新 潮 , 但 一 走 上 三 樓 ,立 即 變 得 殘 舊 和 昏 暗 ,尤 其 是 案 發 單 位 ,生  的 鐵 閘 被 鐵 鏈 鎖 上 ,但 破 爛 的 木 門 一 推 便 開 。單 位 約 800 多 呎 ,內  似 乎 曾 經 裝 修 ,因 為 窗 戶 已 換 上 鋁 窗 ,牆 身 和 地 面 有 掃 灰 的 痕 跡 ,但 裝 修 明 顯 未 完 成 。據 在 對 面 樓 開 紋 身 店 的 Tony 說 :「 我 上 年 年 尾 都 見 有 裝 修 師 傅  入 面 裝 修 ,但 係 整  一 半 就 走 晒 ,個 單 位 就 空 置 到  家 。 」
[img]http://easyfinder.atnext.com/images/next-photos/EasyFinder/760/640pixfolder/W760-187N/wal060809c_11.jpg[/img]
裝 修 爛 尾 ︰「 Hello Kitty 藏 人 頭 骨 案 」 的 案 發 單 位 ,雖 然 業 主 曾 在 上 年 年 尾 裝 修 上 址 , 但 未 完 工 就 停 止 工 程 , 空 置 至 今 , 令 人 費 解 。
[img]http://easyfinder.atnext.com/images/next-photos/EasyFinder/760/640pixfolder/W760-187N/wal060809c_03.jpg[/img]
兇 案 單 位 鎖 上 大 閘 , 顯 得 格 外 神 秘 。  
[img]http://easyfinder.atnext.com/images/next-photos/EasyFinder/760/640pixfolder/W760-187N/wal060809c_10.jpg[/img]
裝 修 工 人 只 裝 妥 鋁 窗 和 修 補 部 分 牆 身 便 停 了 工 , 現 場 遺 留 不 少 裝 修 工 具 和 沙 袋 。  
住 戶 請 佛 安 心
現 時 整 幢 大 廈 只 有 一 戶 住 在 四 樓 的 住 客 ,她 是 年 約 30 多 歲 、任 職 sales 的 Wendy 。 她 在 兇 案 後 四 個 月 便 搬 進 來 ,她 初 時 不 知 曾 發 生 兇 案 ,只 喜 歡 單 位 闊 落 , 租 金 便 宜 ,但 她 不 肯 透 露 多 少 :「 初 時 我 同 女 性 朋 友 一 齊 住 , 佢 同 我 講 夜 晚 經 常 有 女 人 喊 , 但 當 時 下 面 冇 人 住 ,佢  幾 年 前 移 民 走  。我 就 聽 唔 到 女 人 喊 ,不 過 就 試 過 被 鬼 砸 。」 為 求 安 心 ,Wendy 在泰國請了佛像到屋中鎮邪,記者亦發現她大 門外有一道泰國靈符。Wendy的鄰居卻受不住怪事搬走,住她對面的黃先生,案發後曾協助警方認人,破案後妻兒卻曾遇怪事,Wendy說:「佢老婆話試過幾次係樓梯見到女人鬼影,嚇 到叫老公快搬。」當年在樓下賣雞蛋仔的老闆亦證實:「住 四樓黃生有個10歲仔,佢個仔話經常樓梯見到女鬼,黃生咪幾年前搬走 ,個單位就一直空置。雖然其他單位都有人租住過,但都好快搬走,原因我就唔知。」
[img]http://easyfinder.atnext.com/images/next-photos/EasyFinder/760/640pixfolder/W760-187N/wal060809b_04.jpg[/img]
[img]http://easyfinder.atnext.com/images/next-photos/EasyFinder/760/640pixfolder/W760-187N/wal060809b_03.jpg[/img]

泰國佛

[img]http://easyfinder.atnext.com/images/next-photos/EasyFinder/760/640pixfolder/W760-187N/KIF_8418.jpg[/img]

[img]http://easyfinder.atnext.com/images/next-photos/EasyFinder/760/640pixfolder/W760-187N/wal060809b_06.jpg[/img]

在兇案單位對面大廈地鋪賣雞蛋仔六、七年的老闆認為,兇手已被捕及判刑,死者應已安息。  

十一時唔做客
Salon 的負責人Tarry ,則在記者面前力撐無鬧鬼:「都有同事話我知,網度有人話我間salon鬧鬼,但根本係亂作。我既閉路電視冇錄影功能,收工後點會錄到有人影?我而家有40個職 員,佢都做得好開心,冇遇到怪事。」他透露該鋪月租十餘萬,貪附近多年青人,故選址於此。但老細唔驚員工驚,記者在上週二以客人身份到salon 理 髮,一名27歲髮型師Sam閒談時透露:「我係度做兩個月,我知『Hello Kitty 藏屍案』,開張時公司請道士做過法事。雖然我冇遇到怪事,但近排鬼節,我會11點前離開salon,就算有客人都唔做。」他又否認店內曾出 現不明來歷的Hello Kitty公仔。該唐樓共十個單位,除地下和四樓單位外,其餘均在05年和06年被「豐美發展有限公司」以共3千6百多萬元收購。當中的兇案單位以210萬元成交,看來準備作全盤收購,拆卸重建這幢兇案大廈。記者曾聯絡過「豐美」,但截稿前未回覆。[/size]

pong62195095 2009-9-11 09:14 AM

樓主很有心機...
希望 日後可以再搵更加多 資料:loveliness:

smallfish4 2009-9-11 10:14 AM

very good job!!

極霸 2009-9-11 10:45 AM

多謝樓主分享,樓主好有心機。:loveliness:
但全個樓得一間戶住,治安很難保障,係我都會搬走了。:030:
願死者早日安息免得不停重複被殺經過。南無阿彌陀佛!

island 2009-9-11 11:27 AM

樓主係記者?:092:
好似睇緊雜誌咁:036:
好好既帖子:036:

isa_audury 2009-9-11 01:09 PM

多謝樓主分享....
個貼整得好好呀....
希望以後仲有更多新奇事發掘比我地睇....

森林小妖 2009-9-11 05:39 PM

有留意字眼就知唔係樓主自己影架LA

除非樓主就係果個<便利>記者LOR

pong62195095 2009-9-11 07:50 PM

不理樓主是不是記者~~~

但我最希望 鬼故區 有更加多 這一些 主題出現~~
具有一些 資料性~~~:loveliness:

mkoo_888 2009-9-12 02:35 PM

樓主
你真係好心 ar :loveliness:
希望日後再見你出 post
Support you  :098:

resident1997 2009-9-13 12:18 AM

Hello Kitty 藏 人 頭 骨 案 :044: :044:

jimwong747 2009-9-13 09:34 PM

thz:071: :098:

oxygen16hk 2009-9-14 12:52 AM

應該鬧鬼都唔奇呀?,個單位附逅咁旺,尖沙咀,點會無人租呀?重丟空咁耐,蝕唔少錢,並唔系業主唔想租,實情系鬧鬼無人願意租

king301 2009-9-15 08:34 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

mffkalok 2009-9-17 12:49 AM

原來就係果個位...唔講個雞蛋仔檔都唔知個大廈係果度~
不過老實講, 果個位日光日白就真係好旺的, 夜晚就....

purple_diamond 2009-9-18 03:33 PM

樓主真係did a  good job r!!!!
好好既POST r~
希望鬼故區再有多D呢類既post la!
support support!

nmhvk 2009-9-19 06:37 PM

樓主轉貼:030:

[[i] 本帖最後由 pong62195095 於 2009-9-21 08:07 PM 編輯 [/i]]

pong62195095 2009-9-21 08:07 PM

轉貼/原創
也希望有更加多這一些的資料提供

乂華少乂 2009-9-22 08:08 PM

thx!!多謝分享!!!!

resident1997 2009-9-24 02:01 PM

幾時架??

mushasi 2009-9-24 07:54 PM

[quote]原帖由 [i]purple_diamond[/i] 於 2009-9-18 03:33 PM 發表 [url=http://www.uwants.com/redirect.php?goto=findpost&pid=125934771&ptid=8714069][img]http://www.uwants.com/images/common/back.gif[/img][/url]
樓主真係did a  good job r!!!!
好好既POST r~
希望鬼故區再有多D呢類既post la!
support support! [/quote]南無阿彌多婆夜。 哆他伽多夜。 哆地夜他。 阿彌利都婆毗。阿彌利哆。 悉耽婆毗。 阿彌唎哆。 毗迦蘭
帝。 阿彌唎哆。 毗迦蘭多。 伽彌膩。 伽伽那。 枳多迦利。 娑婆訶。
5希望鬼故區再有多D呢類既post , because i don't want anyone die like that:029:

urse 2009-9-24 08:07 PM

樓主係記者?
好似睇緊雜誌咁
好好既帖子
X2

RPG_7 2009-9-27 06:07 PM

果位丫Wendy真係好勇! 得番佢一戶人都仲夠膽住 :030:

nora131 2009-9-30 02:28 PM

資料詳盡,文筆比很多在網頁寫鬼故事的好得多,謝謝分享。:092:

DeadDolls 2009-10-5 12:08 AM

資料好詳盡!!
謝謝分享~
不過~好心寒呀

AuAmy 2009-10-6 11:53 AM

多謝樓主分享~~^^
好詳細ar~~:041:

[[i] 本帖最後由 AuAmy 於 2009-10-6 12:25 PM 編輯 [/i]]

wingwing_yeung 2009-10-9 12:08 AM

係我就唔敢住啦...咁勇成幢樓一個單位有人住,,行條樓梯都會嚇餐飽啦:funk: :funk: :funk: :073: 好得人驚啊!!!

FK8561 2009-10-14 02:28 AM

多謝樓主分享

resident1997 2009-10-15 08:22 PM

Jeff.45 2009-10-26 06:00 PM

thank you

ben1593578 2009-10-31 07:33 PM

Hello Kitty 藏 人 頭 骨 案:034: 個名超型
頁: [1] 2
查看完整版本: 帶你靈探Hello Kitty 凶宅