查看完整版本: 雙龍Actyon Sports

ATA6038 2008-7-13 01:20 AM

雙龍Actyon Sports

[size=6]有冇大哥買左雙龍Actyon Sports ,有冇什麼野要成日整,零件難找嗎:032:[/size]

topyellow 2008-7-17 08:37 PM

[size=4]本人已揸咗差不多一年,沒有什麼問題,最大問題喺成曰有人問問題, 1. 呢架係咩牌子? 2.好型啊!咩車呢㗎? 3.喺边度買㗎? 4. 喺唔係水貨車呢㗎?..........等等. 其實,呢架雙龍慳油好力又形仔.又有配件裝,價$又合理.如果呢㗎車嘅logo改成Toyoxa, Nissxn or Honxa嘅話. 我肯定買斷市兼買成30萬以上.呢D咪叫做"品牌岐視". 唔信既嘅話可以去代理試車. [/size]

[[i] 本帖最後由 topyellow 於 2008-8-22 11:31 AM 編輯 [/i]]

blueoval 2008-7-18 10:32 AM

呢架型呀:098: 不過好大部,睇位有無難度?

ATA6038 2008-7-20 02:36 PM

你的意見我好認同

[size=5]我作日都去睇過架車用料都好ok加包圍都係23萬真不錯,但鍻油,波相油迫力 在街邊的汽車用品難找嗎:023: [/size]

topyellow 2008-7-20 11:13 PM

[size=4]老實講,君不見坊間一般零件舖有韓國車配件買.但toyota hilux or Ford and Isuzu又不見得有很多鋪頭有得賣(零件).我相信原因只有一個字"少".試想想,假設你也成為一份子,佢又成為一份子,亞邊個又成為一份子..........集腋成裘,再用經濟學嘅供求定律,有一班穩定需求者,就好自然有供應者.到時候,你嘅問題便不成問題. (這個是需要時日的)!!!!![/size]
[size=4]現在,雙龍代理也做得不錯,零件也算充足,但唯一問題是零件稍嫌貴D.但我又未聽過有人話皇x,大x嘅原廠維修平.總之,試完車後,冷靜地念念.到底你想要什麼?架車又比到你什麼?你負擔又有什麼?你考慮的又有什麼?.........再作一個平衡,我相信這個決定也不會差得去邊..[/size]
[size=4][/size]

ATA6038 2008-7-21 01:52 AM

多謝你的意見

[size=6]我會好好地想想,我買左之後見再請教大哥你呀:023: [/size]

~蕃茄仔~ 2008-7-21 09:47 AM

[quote]原帖由 [i]topyellow[/i] 於 2008-7-20 11:13 PM 發表
老實講,君不見坊間一般零件舖有韓國車配件買.但toyota hilux or Ford and Isuzu又不見得有很多鋪頭有得賣(零件).我相信原因只有一個字"少".試想想,假設你也成為一份子,佢又成為一份子,亞邊個又成為一 ... [/quote]

[color=darkred]我 pm 左您[/color] :041:

bigasssuck 2008-8-20 02:20 AM

係,車係幾型,但2000cc,推接近2吨身,下下要谷turbo,會晤會好快冧?
𠵱家有代理,但代理會晤會啩住賣林宝,一句晤玩揾parts 物pk?

鬆弛熊 2008-12-25 12:52 AM

我想問下個外加尾蓋有無流水??
+/-波有無試過有問題.??
thx

topyellow 2008-12-26 09:22 PM

回覆 9# 鬆弛熊 的帖子

由於本人長期泊有蓋停車位,所以未能準確測尾蓋是否入水.  但一般洗車(用水喉冲),大雨下行車都未見有水浸尾斗.

6速方面本人末能提供有關資料,因本人之actyon是07年4速.見諒!

kt11060 2008-12-28 05:02 PM

[size=5]噚晚喺屯門公路,行𡁵90km 突然間架車冇晒動力,engin燈著咗,咁唯有泊埋路肩等拖啦!但十零分鐘後噠車後又冇事,聽日返廠check 吓睇乜事!
㗎車9月先落地,又啱啱返廠做完第2次檢查冇耐,都唔知乜事!![/size]:046:

dtk 2008-12-29 02:51 PM

C hing, 返廠check完之後可否post出黎分享o下! 係呢,你部野行了幾多km呀?

kt11060 2009-1-2 10:23 PM

回覆 12# dtk 的帖子

[font=新細明體][size=4]29號早上8 點半揸架車去到土瓜灣廠度,諗住 Check 吓啦!點知等到成8點9 都重末有人返同接車﹝双龍話佢地開 9 點喎)。因為自己趕返工開會最後都冇等走咗,因為嗰朝 Engin 燈無著而且行車正常,諗住過咗假期先啦!一來假期有車用,二來費事攞 Spare車。
但今日收工日家途中又出現同一情況,已經約咗聽日返廠檢查,到時再向各位報告啦。

我架車己經行咗接近13000仟km 架啦,平均每日跑2佰幾 km:030: :098:[/size][/font]

dtk 2009-1-6 12:02 PM

我都試過當時車頭好震,再看engin燈著了, 我熄鍉再開便無事了, 我部車行了大約11000km,
如c hing去開廠,可否幫忙問o下這情況.

kt11060 2009-1-6 09:19 PM

回覆 14# dtk 的帖子

[size=4]星期一番咗土瓜灣廠度,師傅用電腦 Check 咗話個 Turbo Sensor 壞咗要換,前後用咗30分鐘攪掂!

不過我都有D担心,好似樓上位 C Hing 話齋:2000cc,推接近2吨身,下下要谷 turbo,會晤會好快冧? [/size]
[size=4]因為自己日日都要揸架車周圍跑,唔知副鍻頂唔得頂順,我諗 Benz 鍻冇咁嗟掛!

車就都幾好揸同慳油,但內籠就差 D,後坐條安全帶扣成日都會Hi 到車籠两邊,行車時好鬼死嘈![/size]

dtk 2009-1-6 09:56 PM

而家d偈好實淨,無咁易會冧,由其是柴油偈. 我只擔心電氣或其他電子問題.
通常所有雙龍一出車都會攞去內籠大裝修, mud c hing無鈴去攪攪咩?
"後坐條安全帶扣成日都會Hi 到車籠两邊"
你可以在c柱扣的位置貼兩片軟膠,咁便無聲了.

kt11060 2009-1-6 10:19 PM

回覆 16# dtk 的帖子

[font=新細明體][size=4]C hing 你去邊到攪講嚟聽吓,同埋攪過D乜大家分亨吓呀!最好整 D 相睇睇![/size][/font]
[font=新細明體][size=4][/size][/font]
[font=新細明體][size=4]Thanks[/size][/font]
[font=新細明體][size=4]
至於兩邊的安全扣,貼膠我都知而塊膠重喺車度末貼啫。[/size][/font]
[font=新細明體][size=4]一個字.........  [/size][size=6]"懶"[/size][/font]

dtk 2009-1-19 03:26 PM

我親自去過幾間睇手工同價錢,終於搵到間o係長沙灣的.
咁你部車有無其他d攪作呀? 可以出黎硏究o下.

ccktv 2009-1-28 04:08 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

dtk 2009-2-4 02:48 PM

買得這部車都唔介意佢二手價插水, 但話時話唔多見有人放這部車.都想知插了幾多?

kt11060 2009-2-13 09:21 PM

[size=4]新年前幫公司同雙龍訂咗部油渣Van "Stavic" 車價 $188,000. (舊價 23萬幾),下星期可以交車,而 Actyon Sports 而家都係減到$188,000 ,今年都會考慮將公司舊車陸續替換,因為車價平同埋以呢個價錢、質素比日本車為好,唔知大家同唔同意![/size]

[attach]4616109[/attach]

kblue 2009-3-24 11:41 PM

[quote]原帖由 [i]dtk[/i] 於 2009-2-4 14:48 發表 [url=http://www.uwants.com/redirect.php?goto=findpost&pid=108903508&ptid=6594520][img]http://www.uwants.com/images/common/back.gif[/img][/url]
買得這部車都唔介意佢二手價插水, 但話時話唔多見有人放這部車.都想知插了幾多? [/quote]

買呢部車....用家多:098:

andy33 2009-3-25 10:00 AM

[quote]原帖由 [i]kt11060[/i] 於 2009-2-13 09:21 PM 發表 [url=http://www.uwants.com/redirect.php?goto=findpost&pid=109530131&ptid=6594520][img]http://www.uwants.com/images/common/back.gif[/img][/url]
新年前幫公司同雙龍訂咗部油渣Van "Stavic" 車價 $188,000. (舊價 23萬幾),下星期可以交車,而 Actyon Sports 而家都係減到$188,000 ,今年都會考慮將公司舊車陸續替換,因為車價平同埋以呢個價錢、質素比日 ... [/quote]
這個價錢都幾吸引啊 ! :098:

ct9david 2018-12-23 10:47 AM

雙龍Actyon Sports:
偈油隔燈著咗!怎做?
頁: [1]
查看完整版本: 雙龍Actyon Sports