查看完整版本: DIY風扇全教學

lth4433 2008-3-21 03:33 PM

DIY風扇全教學

天氣不穩定  怕天氣隨時轉熱:044:
又不想買魚街那些大陸扇...
所以上月已經做好了diy fan
有朋友問起怎樣做
立即為大家分享一下吧:041:

首先需要的是變壓火牛啦~
在家中的電腦垃圾埋中找到了一個遺忘了幾百年的東東
原來是多年前買來做外置硬碟的 USB TO IDE 線~
而家中的火牛就剛剛合做我的變壓牛了:041:

[[i] 本帖最後由 lth4433 於 2008-3-21 04:18 PM 編輯 [/i]]

lth4433 2008-3-21 03:37 PM

另一個當然就是我們的風扇啦~
今次選用了蝸牛扇
因為蝸牛扇比DC扇風力更集中一點~
這是在新高登的散貨場買的
應該是$30左右吧  忘了:041:

另外用了一些硬電線在風扇上左穿右插
原因看圖明白吧:041:

lth4433 2008-3-21 03:40 PM

還有一步就是在風扇底貼上防震貼
用作分散風扇及魚缸的震動
及做出一個三角形抬高風扇
令風扇可以45度吹向水面

lth4433 2008-3-21 03:47 PM

風扇外形已經做好了
之後是電力問題了
火風出線及風扇也是用4P電插
應該是一插就可以推動風扇了

但插後居然完全沒反應:030:
研究了兩分鐘後發現原來火牛的負極SOCKET不見了
那是因為電腦的HDD和DC FAN取電不同的原因吧:028:

那只好把風扇的地線及POWER-線對調吧:041:
((下圖紅箭咀的線))

lth4433 2008-3-21 03:54 PM

改了線後風扇已經可以運行了
但我把這火牛推動兩把風扇一起行
所以在「風扇一」的分差電線再接上「風扇二」
大家記得第二把風扇不需要再換線了
原因是風扇一的電線分插是從電線插一分出來的
那就是把電流交換一次就可以再直接分享了

不知道大家明不明白
總知第二把不要再改就可以了:041:

lth4433 2008-3-21 03:57 PM

最後給大家看看制成品吧:041:
效果不錯~ 嘈音也很小:041:

嘿~ 你乖乖幫我降溫吧:096: :036:

lth4433 2008-3-21 04:02 PM

最後把我早前DIY的魚缸罩蓋上去~
把風扇收藏起來~ 又可以減慢水份蒸發~
大功告成:097: :loveliness:

joeleung32 2008-3-24 10:20 PM

咁抽風位點算?後面通果可?頂唔通,好難散熱 =.=
俾我會開窗吹天然風,見您後面係窗

﹏星哥﹏ 2008-3-28 12:55 AM

佢淨係_前左右_有姐...後面空的:025: :025:

prince_cock_kb 2008-3-31 02:32 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

catsl 2008-4-9 01:19 PM

師兄....我想知個蝸牛扇用4針定係點???

個蓋咁正...咩做??

lth4433 2008-4-12 01:29 AM

[quote]原帖由 [i]catsl[/i] 於 2008-4-9 01:19 PM 發表
師兄....我想知個蝸牛扇用4針定係點???

個蓋咁正...咩做?? [/quote]
無錯是用4pics的
個蓋呢... 我也忘了是什麼材料:041:

K_jing 2008-6-3 12:56 AM

...我想問下...因為我係剛剛玩..

係咪用咪整浪ga??

lth4433 2008-6-3 11:06 PM

[quote]原帖由 [i]K_jing[/i] 於 2008-6-3 12:56 AM 發表
...我想問下...因為我係剛剛玩..

係咪用咪整浪ga?? [/quote]
主要用途只是為了降溫:041:

adrian1000k 2008-6-5 02:15 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

lth4433 2008-6-5 01:59 PM

[quote]原帖由 [i]adrian1000k[/i] 於 2008-6-5 02:15 AM 發表
這樣的DIY不錯~但師兄這風扇比較細~散熱大不大作用呀~~
你的魚缸同草都好(令):023: 呀 [/quote]
蝸牛扇其實很好力
我68L水平均可下降3度:041:

印加鸚鵡 2008-6-5 04:21 PM

舊衣架?

找個MM給你魚缸試水:071:

印加鸚鵡 2008-6-5 04:42 PM

提醒一下,缸裏面有兩個熱的地方。
燈管產生熱量,風扇吹燈。
水溫和室溫接近,溫度高時吹水面。
你現在的密封效果,不利散熱!

有時閒再DIY一個自動斷電系統,溫度到達試定位置時自動觸發散熱系統:)
PS去年的半導體水冷機是不是你DIY的???

lth4433 2008-6-5 10:28 PM

[quote]原帖由 [i]印加鸚鵡[/i] 於 2008-6-5 04:42 PM 發表
提醒一下,缸裏面有兩個熱的地方。
燈管產生熱量,風扇吹燈。
水溫和室溫接近,溫度高時吹水面。
你現在的密封效果,不利散熱!
[color=blue]呵~ 因這個問題我把燈也換了[/color]
[color=blue]由T5HO換成T8  完全沒有熱量:041: [/color]
[color=blue]燈罩也沒再用了~ 因為T8的灼比較柔和:loveliness:[/color]

有時閒再DIY一個自動斷電系統,溫度到達試定位置時自動觸發散熱系統:) ... [/quote]
[color=blue]不是我的喔~[/color]

印加鸚鵡 2008-6-5 10:34 PM

哦哦。。。去年的事。。。
有D失憶。。。
不過他都住你傢附近的。。。
去年用飯盒diy水冷機的:loveliness:

lth4433 2008-6-8 11:47 PM

[quote]原帖由 [i]印加鸚鵡[/i] 於 2008-6-5 10:34 PM 發表
哦哦。。。去年的事。。。
有D失憶。。。
不過他都住你傢附近的。。。
去年用飯盒diy水冷機的:loveliness: [/quote]
用致冷片?

印加鸚鵡 2008-6-13 02:01 AM

[quote]原帖由 [i]lth4433[/i] 於 2008-6-8 11:47 PM 發表

用致冷片? [/quote]
去年一個牛人做的,找條連接給你看看
[url=http://bbs.yafish.com/dispbbs.asp?boardid=24&replyid=181566&id=40917&skin=0&page=1&star=1]http://bbs.yafish.com/dispbbs.asp?boardid=24&replyid=181566&id=40917&skin=0&page=1&star=1[/url]

lth4433 2008-6-19 11:16 PM

[quote]原帖由 [i]印加鸚鵡[/i] 於 2008-6-13 02:01 AM 發表

去年一個牛人做的,找條連接給你看看
[url=http://bbs.yafish.com/dispbbs.asp?boardid=24&replyid=181566&id=40917&skin=0&page=1&star=1]http://bbs.yafish.com/dispbbs.as ... p;page=1&star=1[/url] [/quote]
好大舊:028:

siukeung2 2008-7-27 12:36 AM

夏天室溫成32-33 度, 缸又在窗邊, 睇黎死症。:026: :026: :026:

lth4433 2008-8-6 02:25 AM

[quote]原帖由 [i]siukeung2[/i] 於 2008-7-27 12:36 AM 發表
夏天室溫成32-33 度, 缸又在窗邊, 睇黎死症。:026: :026: :026: [/quote]
無錯
天氣熱加上最近工作太忙
草缸已經走哂樣
也正考慮退出水草界了:028:

am1698 2008-8-7 08:58 AM

[quote]原帖由 [i]lth4433[/i] 於 2008-8-6 02:25 發表

無錯
天氣熱 ---- [color=Blue]如果冇位放水冷, 只好等到秋天...消極的做法.[/color]
加上最近工作太忙 ---- [color=Blue]這才是問題, 希望你忙完再戰草缸. 用具不用出售, 好快用得返.[/color]:071:
草缸已經走哂樣
也正考慮退出水草界了:028: [/quote]

小孤兒 2009-2-26 05:36 PM

成個設計同過程都好勁!!
學到野, 但係天資不足, 未知整唔整到添haha

小孤兒 2009-2-26 05:45 PM

但係愈睇反而愈覺得你自制既頂蓋偉大, 好靚, d 邊位都好正喎
點整架??

minichun 2009-3-15 01:03 AM

我之前都整了一個,而且是串連3個一齊,在7月至8月時~~可以減底2-3度,可能係我3個痴埋一齊~震得太勁,開O左幾日就開始有操音,而且我仲有將"散熱鐵"放了一隻角在水面上,又可減底吹起水O既機會~~用了兩星期之後,我還是乖乖在魚街買一個新的4頭風扇...因為夾得比較好~~

harry269 2009-3-30 07:26 PM

多謝分享
頁: [1] 2
查看完整版本: DIY風扇全教學