查看完整版本: 水妖原理圖解

270137 2008-3-16 06:19 PM

水妖原理圖解

最近好多魚友問水妖係咩!
小弟揾咗幅圖俾大家睇~
希望幫到大家

水妖:
氣勳式過瀘,
利用氣流帶勳水流經過瀘材(多為瀘綿,亦有啲係卵石,生物環等)
以達到過瀘效果,
同時係打氣過程中,亦有空氣幫補嘅作用,
主要用作養菌,因只靠氣流推動,
過瀘效能唔算好强,
最常用於孔雀缸,因為一個氣泵可推動多個水妖,
另外亦唔會有一般過瀘水流太強,及吸走幼魚嘅問題
故亦有魚友用於蝦缸作輔助

歡迎各魚友喺依度post你地嘅水妖相俾大家參考,
並講吓用家嘅意見

如有錯漏,請提點更正

相關連結
[url]http://www.uwants.com/viewthread.php?tid=6217324[/url]

[[i] 本帖最後由 270137 於 2008-9-15 09:35 PM 編輯 [/i]]

270137 2008-3-16 06:27 PM

幅圖出得有啲慢,可能要等多幾秒:122:

joeleung32 2008-3-16 06:40 PM

[size=3]氣[color=Red]勳[/color]式過[color=Red]瀘[/color],
利用氣流帶[color=Red]勳[/color]水流經過瀘材(多為[color=Red]瀘綿[/color],亦有啲係卵石,生物環等)
以達到過[color=Red]瀘[/color]效果,
過[color=Red]瀘[/color]效能唔算好强,
最常用於孔雀缸,因為一個氣泵可推動多個水妖,
另外亦唔會有一般過[color=Red]瀘[/color]水流太強,及吸走幼魚嘅問題
故亦有魚友用於蝦缸作輔助

[/size][size=3]「動」[/size][size=3]「濾」「棉」

唔錯 =] 唔該晒~~~:036::036::036:
+分 置頂啦![/size]

chriskof 2008-3-17 12:58 AM

水妖要加埋氣泵先可以運作?
女妖內不是空心嗎?還是要自己加瀘材?

270137 2008-3-17 01:08 AM

[quote]原帖由 [i]chriskof[/i] 於 2008-3-17 12:58 AM 發表
水妖要加埋氣泵先可以運作?
女妖內不是空心嗎?還是要自己加瀘材? [/quote]
有啲得一塊瀘綿,有啲好似個盒咁,可以放瀘材:loveliness:

joeleung32 2008-3-17 01:22 AM

回覆 #4 chriskof 的帖子

係!無氣泵就做唔到引流

270137 2008-3-17 01:52 AM

[quote]原帖由 [i]joeleung32[/i] 於 2008-3-16 06:40 PM 發表
氣勳式過瀘,
利用氣流帶勳水流經過瀘材(多為瀘綿,亦有啲係卵石,生物環等)
以達到過瀘效果,
過瀘效能唔算好强,
最 ... [/quote]
:122: 俾你捉到咁多錯字添~~

「深水」梵 2008-3-17 01:55 AM

小弟想知...水妖養菌量高乎!??!
24"缸隻女妖,因為有對.....:027: ,另一隻20''小老妖唔post了
[img]http://space.uwants.com/attachments/2008/03/07/2664950_200803072130481.jpg[/img]
其實小弟都係羊群心理...人用我用~:071: :071:
另外,提提大家,水妖棉唔駛換,但用得太耐換水時最好用魚缸水洗一洗....
唔好用水喉水,唔係會殺左d菌....:loveliness:
有錯勿插

270137 2008-3-17 02:04 AM

[quote]原帖由 [i]「深水」梵[/i] 於 2008-3-17 01:55 AM 發表
24"缸隻女妖,因為有對.....:027: ,另一隻20''小老妖唔post了
[img]http://space.uwants.com/attachments/2008/03/07/2664950_200803072130481.jpg[/img]
其實小弟都係羊群心理...人 ... [/quote]

養菌量嘅嘢,對我嚟講真係一個迷:028:
只可以講佢有一定嘅效果,因為用咗一段日子之後,
拎舊綿出嚟洗,就會發現入面都幾多嘢:030:

「深水」梵 2008-3-17 02:13 AM

回覆 #9 270137 的帖子

yea,.....換親水用魚缸水洗完都黑晒,攪到冇水洗濾筒~:032:
是否唔駛換呢?不定期清洗就ok ma???
花藍棉係唔係都係咁??

270137 2008-3-17 02:18 AM

[quote]原帖由 [i]「深水」梵[/i] 於 2008-3-17 02:13 AM 發表
yea,.....換親水用魚缸水洗完都黑晒,攪到冇水洗濾筒~:032:
是否唔駛換呢?不定期清洗就ok ma???
花藍棉係唔係都係咁?? [/quote]

其實我多數洗都唔洗!
更莫講話換:122:
花藍綿就唔知喇!未用過.......
不過我諗要花藍綿要洗嘅!
吸力大啲,垃圾會多啲嘛~

「深水」梵 2008-3-17 02:23 AM

最怕係花藍塞左...好易影響個濾水器...

正題,水妖雖然話有菌分解姐,
我個人覺得唔換,0係換水時都要用魚缸水去洗一洗
小弟愚見:水妖濾左既雜質殘留太多係個缸度都係覺得唔太好:096:

270137 2008-3-17 02:26 AM

[quote]原帖由 [i]「深水」梵[/i] 於 2008-3-17 02:23 AM 發表
最怕係花藍塞左...好易影響個濾水器...

正題,水妖雖然話有菌分解姐,
我個人覺得唔換,0係換水時都要用魚缸水去洗一洗
小弟愚見:水妖濾左既雜質殘留太多係個缸度都係覺得唔太好:096: [/quote]
又有道理喎~
不過無事無幹我都係只會照常換水:025:

「深水」梵 2008-3-17 02:30 AM

回覆 #13 270137 的帖子

都係講緊換水時先順手洗洗姐:loveliness:
張相隻女妖到而家都用左成個月...佢對@@已經啡晒...
吸左好多dirty野下

最緊要係d菌冇事,魚蝦冇病冇痛,令令仔仔:071:

270137 2008-3-17 02:35 AM

[quote]原帖由 [i]「深水」梵[/i] 於 2008-3-17 02:30 AM 發表
都係講緊換水時先順手洗洗姐:loveliness:
張相隻女妖到而家都用左成個月...佢對@@已經啡晒...
吸左好多dirty野下

最緊要係d菌冇事,魚蝦冇病冇痛,令令仔仔:071: [/quote]

唔係呀~
我攪親個過瀘系统都有魚出事(好彩只係一兩條),
所以都唔係咁敢搞..........

dennislaw000 2008-3-17 08:40 AM

[quote]原帖由 [i]「深水」梵[/i] 於 2008-3-17 01:55 AM 發表
其實小弟都係羊群心理...人 ... [/quote]

水妖係咪缸中上個2夠野 定係係缸底 遮住左?  仲有 水妖唔入濾材 其實有咩用:028:

「深水」梵 2008-3-17 10:30 AM

回覆 #16 dennislaw000 的帖子

水妖係缸左面,黑色果舊野,有2生物棉果舊黑色野
其實棉都可以用黎養菌既:027:

另外又有放係缸底既水妖...
不過我冇用,果隻可放多D濾才

唔放濾才...MEI當氣泵舊氣石用囉....XD

prince_cock_kb 2008-3-19 04:51 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

Rubys2046 2008-3-20 09:59 PM

資料已移到個人網站:loveliness:

[[i] 本帖最後由 Rubys2046 於 2010-1-27 12:25 PM 編輯 [/i]]

270137 2008-3-21 12:24 AM

[quote]原帖由 [i]Rubys2046[/i] 於 2008-3-20 09:59 PM 發表
我又貼下我嗰幾隻水妖, 因為太多人問, 費事成日post, 一次貼哂La
至於價錢方面, 唔好笑我買貴, 我成日做水魚, 歡近格價, 益下大家.:122:
不過仲有好多其他款, 希望大家都貼下La.:023: [/quote]

嘩!!!!!!
妳用過好多水妖喎!

euka 2008-3-21 05:10 PM

回覆 #19 Rubys2046 的帖子

which one is better?

BOBBBY5555255 2008-3-21 05:16 PM

:loveliness: 直上既氣同L型出既氣有咩分別?

我只係知直上既難帶動水流, L型既就可以

Rubys2046 2008-3-21 09:38 PM

[quote]原帖由 [i]euka[/i] 於 2008-3-21 05:10 PM 發表
which one is better? [/quote]

图一for中小型缸, 又平又靚.
图四for小型缸, 鱼bb用, or成魚2条都得.:034:

[[i] 本帖最後由 Rubys2046 於 2008-3-24 10:23 AM 編輯 [/i]]

Rubys2046 2008-3-21 09:43 PM

[quote]原帖由 [i]BOBBBY5555255[/i] 於 2008-3-21 05:16 PM 發表
:loveliness: 直上既氣同L型出既氣有咩分別?

我只係知直上既難帶動水流, L型既就可以 [/quote]

我覺得功能差不多, 不過L型d水流真係好d.
直上型d水声好嘈, 我頂唔順所以而家唔用.:034:

Rubys2046 2008-3-21 09:45 PM

[quote]原帖由 [i]270137[/i] 於 2008-3-21 12:24 AM 發表

嘩!!!!!!
妳用過好多水妖喎! [/quote]

從失敗中嘗試, 浪費了很多錢.:032:

laub425 2008-3-23 01:06 PM

This post is extremly useful , at least for me. Thanks so much:036:

270137 2008-3-23 01:24 PM

[quote]原帖由 [i]laub425[/i] 於 2008-3-23 01:06 PM 發表
This post is extremly useful , at least for me. Thanks so much:036: [/quote]

要多謝深水同Ruby啲相就真

dannylo94893213 2008-3-23 05:57 PM

我剛剛買左個:071: 而今試緊,睇下d水質會否改得更加好啦:097:

出走 2008-3-27 03:18 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

Rubys2046 2008-3-27 07:16 PM

[quote]原帖由 [i]出走[/i] 於 2008-3-27 03:18 PM 發表

mini果個係水妖祖宗~日本水作牌產品,

舊棉就係靈魂所在,好野黎ga. [/quote]

真係? 我知係日本野, 價錢就勁貴, mini板$35, 中型就要$65.
都好搶錢. 但我覺得舊棉咁细,出d水泡又好大粒, 都唔知掂唔掂.:122:
但我個bb缸得8", 用咗掛濾, 都冇乜位擺大水妖,
貪佢細先買, 唔知咁出名, 舊棉真係咁勁? 睇佢唔出喎, 真係失閣哂.:027:
頁: [1] 2
查看完整版本: 水妖原理圖解