查看完整版本: 介紹光管種類

肥然 2007-12-31 12:47 PM

介紹光管種類

燈我不太熟悉,這些都是小弟照字搬紙既資料,
希望對新手有幫助.(搜尋用,唔使下下問...:096: )

T8
又稱 FL, 亦即係常用屋企光管
此光管色溫選擇甚多, 亦有好多不同牌子製造
缺點係光線穿透力不高, 一呎半水深以下適用

T5
幼版既FL, 亦係佢好處之一, 可平排放多枝齊用
市面亦有多款牌子, 但T8 會較多

T5HO
同T5 粗度一樣, 但係高輸出版
HO = High Output
亦都因為高輸出的關係, 火牛較大
通常都會外置火牛, 因其火牛熱力及呎吋

PL
亦稱筷子管, 市面選擇亦很多
但亦比T8 為小

HQI
即鹵素燈, 其光線穿透力係眾者之首
但其熱力亦是眾者之首, 建議魚缸最小兩呎以上才選擇此燈
此燈也是最長壽耐用的一款燈

補充:
夠竟幾多支燈先夠你個魚缸用呢?
種陽性草黎計, 最基本既方法就係1L 水1 watt (不包括HQI)

[[i] 本帖最後由 prince_cock_kb 於 2008-1-2 01:56 AM 編輯 [/i]]

prince_cock_kb 2008-1-2 01:54 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

badmanfavour 2008-1-2 07:35 PM

嘩…好有用唷…多謝分享﹗

timothy89818 2008-1-4 11:11 PM

請問 PL 48 x 4 好定係 T5HO 54 x 4 好呢 ?

smcs118 2008-1-5 12:05 AM

T5HO 54 x 4 ?
4尺(54W)....48"缸???

IF 48"缸用150w X 2 鹵仔就最合適!!!

benvita 2008-1-6 05:44 PM

真的很有用資料:131:

wahchai39 2008-1-6 10:17 PM

我個是套缸 JEBO R331 來的,用的光管是 Jebo F8 W/T5II 870

請問這個是否 8w 管,如果想換更高 watt 數的光管可以嗎??

[[i] 本帖最後由 wahchai39 於 2008-1-6 10:22 PM 編輯 [/i]]

徙刃匕門 2008-6-9 01:38 PM

請問我個魚缸係 36"長 x 15"闊 x 30"高 (養淡水魚及水草),那我應用那種燈好?

chung668hk 2008-6-14 11:47 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
頁: [1]
查看完整版本: 介紹光管種類