查看完整版本: 分享一下選擇時間制的小小小經驗

fujisaki 2007-10-21 09:17 PM

分享一下選擇時間制的小小小經驗

各位,

以下只本人一些慘痛教訓下得出的小經驗,如有錯請各位高手補充,thanks !!:loveliness:

養水草,燈絕對唔少得,但太多的燈照,除左會令到魚仔同草適應唔到之外,更加會出現爆藻的問題:044: 所以大家都一定會加個時間掣。

但我就有以下一個慘痛的經驗:

話說我以前個缸仔好細,只係用支細細的PL燈,去街度是但買個時間掣(圖一,一般電器店都有賣呢d),預校時間開關,一直冇事,每日都依時依候開關。

但後來換左個大缸,順便換埋支燈(36W t5HO x 6),用番之前果個時間掣,係開頭幾日都冇事,最慘係之後我去左旅行,番來先知道個時間掣係我旅行時壞左:046: ,一直唔熄係咁照左成幾日幾夜,番來個缸變左藻缸。:044: :044:

我以為係個時間掣問題,之後去買唔同牌子但原理款式一樣既時間掣,又係用唔夠幾日就出現同一情況(唔識熄),但我發現之前買落用來控制CO2開關果個就乜事都冇,令我開始懷疑係支燈有事,但諗落支燈有事最多唔著,唔會唔識熄架.......:027:

後來,我問左好多鋪頭同電器師傅,謎底終於解開:

原因係圖一果d時間掣其實唔可以承受太大的負荷,但watt數大的燈(如上述的 6枝 36W t5HO,鹵仔更加唔駛講)一來需要很大電量,二來裏面的電子火牛在起動時更加需要比平時多幾倍的電荷,所以好快果d時間掣就會玩完....:030:

解決方法是用一dAmp數大D的時間掣(圖二,即係人地用來控冷氣或大型電器果d),但唔好處係呢類時間掣唔可以好似圖一的時間掣咁一插即用,而係要駁電線、蘇頭、防水盒同拖板,但老實講如果圖一果d頂唔順,呢個係唯一選擇。自己駁唔係太難,但始終係電器野無謂搏,建議大家去相熟既電器行,我諗加小小錢佢地都會幫你駁既。
我而家就用緊一個30A既時間掣(圖三),駁一個三頭拖板,用來控支燈同兩把風扇,幸好到現在都可以準時開關:loveliness:

以上係我的小經驗,講出來係因為我一開始唔知要用呢類時間掣,以致爆哂藻,成個泥底同所有草唔要得。:043: :043: 後來問題出現,又唔知問題根源在於用左唔夠大AMP數的時間掣,以致兜兜轉轉煩左好耐,又買左好多圖一的時間掣,計計埋埋唔少錢,仲未計冇哂d心血同埋成件事攪到個人頹哂的心理損失!!:046: 所以想分享一下,等各位魚友做準備時,或不幸已有類似問題時有多一個意見。電器野其實我唔識,所以有錯請各位指正!:loveliness:

[[i] 本帖最後由 prince_cock_kb 於 2007-10-22 01:32 AM 編輯 [/i]]

wongjos 2007-10-21 11:15 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

fujisaki 2007-10-21 11:37 PM

以我所知,唔理你開幾多支,隻牛都會扯電,
至於你用普通果d得唔得....唔好意思,我唔係好識電流野,
但我見我講俾d電器師傅知時,佢用部計數機篤下篤下,應該有得計既...(但我唔識)
希望有師兄可以俾意見....sorry

prince_cock_kb 2007-10-22 01:30 AM

wongjos 2007-10-22 06:01 PM

LEMON-Ex 2008-5-31 11:16 PM

我用緊果隻唔係咁易買到既

可以set 24時/星期   的時間制

例如set 逄星期1,3,5的10-11, 14-15時 開
頁: [1]
查看完整版本: 分享一下選擇時間制的小小小經驗