查看完整版本: 請教,玩水草缸定係水晶蝦好?

erhuson 2019-3-22 08:09 AM

請教,玩水草缸定係水晶蝦好?

各位師兄,我家打算開個缸,但地方只可放 36cm缸

個人鍾意養水晶蝦,但又想造景,器材上又會唔同。

如水草缸只用掛濾,但水晶蝦就要減養。
如水晶蝦就用511,但又冇位加水妖氣泵/前置桶。

我都想why not both, 唔知可唔可行

wongjoe05 2019-3-26 09:36 AM

回覆 1#  erhuson 的帖子

加個水冷,可以草+水晶蝦

erhuson 2019-3-27 02:00 PM

回覆 2#  wongjoe05 的帖子

不打算用水冷呀,
熱就開風扇, 可以減到26左右

skyliner34 2019-3-28 10:07 AM

回覆 3#  erhuson 的帖子

唔用水冷水晶蝦唔得。。可以玩櫻桃蝦+草缸。

erhuson 2019-3-28 05:15 PM

回覆 4#  skyliner34 的帖子

之前到26-28 度都頂到, 係冇秋冬抱卵咁密.

skyliner34 2019-3-29 06:34 AM

回覆 5#  erhuson 的帖子

26~28 都仲得。。如果屋企過30度就有危險。。

我之前養過。有幾日30幾度。。d 公係甘死, d母反而無事。。

skyliner34 2019-3-29 06:39 AM

其實玩水草唔需要掛濾ar.. 掛濾通常都唔好用:030:。。。 蝦都唔一定要用水妖。。泥夠就ok。。
係擔心水中氧平衡問題。。。陽草要多co2. 唔知蝦頂唔頂得順。。建議玩陰草。。

erhuson 2019-3-29 08:37 AM

回覆 7#  skyliner34 的帖子

謝回覆,
咁淨係一個桶就夠?

skyliner34 2019-3-29 09:18 AM

回覆 8#  erhuson 的帖子

甘要似乎邊類型桶濾。 以前我有個細桶左右設計,左:上,得一層棉,下生物環。 右: 水妖棉。。我覺得lee 種唔夠
如果桶濾係分3~4 層 可以自己放野果d 就ok.
兩個桶個缸會好似打風甘:030:

保險d 加多個頂濾。

erhuson 2019-3-29 04:27 PM

回覆 9#  skyliner34 的帖子

可能會用511 + 小掛濾 用黎增氧, OK嗎?

skyliner34 2019-4-2 07:25 AM

回覆 10#  erhuson 的帖子

ok ar. 掛濾齋放棉..到時洗方便。。

erhuson 2019-4-2 09:08 AM

回覆 11#  skyliner34 的帖子

都打算係咁,
但其實濾桶一樣入哂屎, 會BLOCK 住生物環D 洞.

如只用濾桶 + 前置桶, 可以?

skyliner34 2019-4-2 09:38 AM

[quote]原帖由 [i]erhuson[/i] 於 2019-4-2 09:08 AM 發表 [url=https://www.uwants.com/redirect.php?goto=findpost&pid=235390969&ptid=19925952][img]https://www.uwants.com/images/common/back.gif[/img][/url]
回覆 11#  skyliner34 的帖子

都打算係咁,
但其實濾桶一樣入哂屎, 會BLOCK 住生物環D 洞.

如只用濾桶 + 前置桶, 可以? [/quote]

其實block 都唔緊要既。。出到水就得。。生物環目的都係養菌。。有水流就養得到。。況且濾桶本身都仲有幾層棉隔到d 屎。 大概一個月洗一次就ok.

至於前置桶唔係太sure 係點樣。。係咪養七彩用果種前置? 如果係果種我又覺得無甘既必要。。
我覺得其實頂濾好過掛濾始終放棉既空間會大d..

erhuson 2019-4-2 11:26 AM

回覆 13#  skyliner34 的帖子

thx thx.
其實仲未開缸, 開左有問題再請教!

skyliner34 2019-4-2 01:46 PM

回覆 14#  erhuson 的帖子

ok 無問題。。蝦我都係玩左好短時間。。仲算新手.:071: 不過依家半放棄狀態。。:096:

廚房大核心 2019-10-17 08:49 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

westleung 2019-10-20 03:54 PM

尋日去旺角買黃金蝦x5+送左2隻BB $35
大草球 $45
今日開缸!

陶珠
迷你圓桶玻璃缸+可旋轉式轉盤(大過超市芝士波罐少少)
學人玩迷你山態,乜器材都唔加!

成日話陶珠,水草泥不用洗,其實都係過幾次水好
頁: [1]
查看完整版本: 請教,玩水草缸定係水晶蝦好?