查看完整版本: 用咗DJI Osmo Pocket 1個月嘅心得

kitkatcns 2019-1-12 03:24 AM

用咗DJI Osmo Pocket 1個月嘅心得

利申:小弟只係一個普通用家,唔係專業人士,所以以下只係小弟個人不專業嘅心得分享。

首先講吓部機嘅優點
佢個雲台好穩定,手持都可以叫做影到long exposure 例如影車軌(3-4秒啦大概,影多過4秒就可能會有少少震)。
180°全景同3x3拍攝功能,用普通手機雖然都做到,但畫質一定係Osmo Pocket優勝。
出街拍片或影相,唔想大大部又或姐唔想好明顯咁將個鏡頭對住前面,可以將Osmo Pocket 插落手機,然後將手機傾斜(好似打手機game咁拎住),之後將鏡頭拉向上,相信好多人都唔會發覺你係到影緊相或姐拍緊片:071:(影3x3除外)
影暗位/夜景方面雜訊做得唔錯(呢個價位已經算係物超所值)
拍片時可以係手機即時睇到你over exposure嘅位置
影到raw相
以上係我用咗1個月覺得嘅優點

到呢部機嘅缺點
冇HDR
冇digital zoom
夜晚用m mode long exposure影相,ISO100 1/3都已經好光(eg車軌、維港夜景),如果用3秒以上長曝幅相就會過份曝光,所以影long exposure嘅話就建議買返個Osmo Pocket專用嘅ND filter。
個mon好細(要輕便就要有犧牲)如果要認真拍片或影相建議插返手機用手機screen,同埋插左手機先可以用到m mode
拍片間中會有out focus現象,focus速度中等。(一分錢一分貨)
拍片鏡頭唔夠wide
唔可以打直影相或拍片
以上係我用咗一個月覺得嘅缺點

其他奇怪嘅問題
用USB type C插落手機會鬆鬆哋插唔實(Nokia 6.1plus),lightning頭就冇呢個問題(iPhone 7plus)
如果要用USB連接電腦(Macbook air)首先要拆左插手機果個接頭,然後先可以連到落電腦放相or片。好奇怪嘅setting~

以下附上小弟不專業使用Osmo Pocket影嘅相(相片可能有壓過,請見諒)
[attach]11884019[/attach] [attach]11884020[/attach] [attach]11884021[/attach] [attach]11884022[/attach]

最後,我個人覺得影相都係用返單反或無反會好d,攝影始終唔係Osmo Pocket強項。但如果講拍片,Osmo Pocket係一部唔錯而又性價比高嘅好選擇。

[[i] 本帖最後由 kitkatcns 於 2019-1-12 03:47 AM 編輯 [/i]]

Gandychen 2019-1-12 09:46 PM

我今天試拍片,拍到6分鐘左右,就自動cut左開段片,再拍另一段(做唔到無段斷拍片)!之後問 DJI, 佢答要將MICRO SD Card 用exfat format 先可以做到!

Gandychen 2019-1-13 09:50 AM

但已經用 exfat 格式,仍然拍了4G 就會停,請問何解?

kitkatcns 2019-1-13 07:32 PM

[quote]原帖由 [i]Gandychen[/i] 於 2019-1-13 09:50 AM 發表 [url=https://www.uwants.com/redirect.php?goto=findpost&pid=235067748&ptid=19883640][img]https://www.uwants.com/images/common/back.gif[/img][/url]
但已經用 exfat 格式,仍然拍了4G 就會停,請問何解? [/quote]

雖然我冇點用過佢黎拍片,但咁睇就好似SD卡或本身Osmo Pocket嘅寫入速度唔夠快,導致做唔到無段斷拍片°

[[i] 本帖最後由 kitkatcns 於 2019-1-13 07:33 PM 編輯 [/i]]

Gandychen 2019-1-13 10:16 PM

今天問過DJI. 部機係拍到4G就會自動cut片
頁: [1]
查看完整版本: 用咗DJI Osmo Pocket 1個月嘅心得