查看完整版本: 超新手開缸 請師兄姐畀啲意見

shu等 2018-10-18 10:03 AM

超新手開缸 請師兄姐畀啲意見

今次第一次開一隻有景嘅缸, 好多嘢都唔識 仲未加沙, 啲葉 開始溶, 有咩辦法補救, 請問邊種草。 係陰性草最容易養。 而家仲未加動物, 請問適合養乜嘢好。12吋缸。

tpw2007b 2018-10-18 12:57 PM

都係養波子魚或孔雀魚好啲易玩, 記得加張布景紙美觀啲。

[[i] 本帖最後由 tpw2007b 於 2018-10-18 12:59 PM 編輯 [/i]]

shu等 2018-10-18 01:47 PM

多謝師兄我想養水晶蝦,孔雀,和紅緑燈。我仲有沙,和黑泥,。應該鋪沙還是黑泥

郭咯仔 2018-10-18 11:38 PM

水晶蝦吾岩新手養 新手養極火蝦好d

shu等 2018-10-23 01:51 PM

多謝師兄指點,我支沉木生佐D白色毛毛正常嗎?

skyliner34 2018-10-25 07:43 AM

回覆 5#  shu等 的帖子

正常。。落左魚,蝦自然會無。。

d 葉開始溶。。應該係d 水質,同溫差,d 草未適應。。等其適應之後會生得番靚。。

水榕話唔算難種。。但都唔算好粗生。。

你買左隻燈。。要注意光照時間。。一開始,開大概6個鐘就夠。。開得時間長會爆藻。。

水榕要注意換水溫差。。一般上下唔好超過3~4度。。

建議你落完底等水清d 先落動物。。(記得對水)

用泥d 植物會種得好d.

唔建議你落孔雀。。如果缸d 水係酸性。會燒尾。。。

木頭,泥會使ph 降低成酸性
石頭,沙會使ph 升高成鹼性

manma198254 2019-2-26 11:11 PM

想問問各位如果我養燈同米奇,係咪用泥喺底加砂喺面種水草都得呢?定我就咁加泥種水草就可以?

charlesliulp 2019-9-20 09:31 AM

回覆 7#  manma198254 的帖子

種水草通常唔落砂, 你可以參考其他水草缸.

落砂會升PH, 泥係酸, 砂係鹼. 燈中意酸, 米奇粗生冇乜所謂. 孔雀會燒尾, 但買混種平價冇乜所謂.

另外鋪砂係面會美觀D, 但係耐咗D剩糧同魚屎係砂底好難清理同會發臭, 你用洗砂器去洗會翻起水草, 好麻煩.

fh8 2020-1-19 12:35 AM

試左開缸魚/大和藻蝦     唔死既話 又穩定左就買對短鯛玩下喇   又靚又可以生bb   生命力又強     :loveliness:
頁: [1]
查看完整版本: 超新手開缸 請師兄姐畀啲意見