查看完整版本: 點先系CP值高ge錶?

avachanac 2017-7-4 02:17 PM

點先系CP值高ge錶?

呢排想買隻錶 其實有冇話點為之靚錶? 除左錶款同岩價錢外, 仲有咩要睇? 機芯 ? 有無D CP值高ge錶介紹下?
唔該各位!!

填不盡 2017-7-4 10:55 PM

[quote]原帖由 [i]avachanac[/i] 於 2017-7-4 14:17 發表
呢排想買隻錶 其實有冇話點為之靚錶? 除左錶款同岩價錢外, 仲有咩要睇? 機芯 ? 有無D CP值高ge錶介紹下?
唔該各位!! [/quote]

[font=新細明體]CP值即係鄰國人最鍾意講嘅「性價比」(capability-price ratio)。將功能(capability)嘅評分,除以價錢(price),所以得出嚟嘅比例就係CP值。想CP值提高只有兩個辦法:一係增大個「C」、一係縮細個「P」。

一隻四千萬嘅江詩丹頓珠寶工藝錶、同一隻四萬嘅勞力士商務款自動錶、同一隻四十蚊嘅雜牌玩具錶,所畀到你嘅「功能」都同樣只不過係睇時間。個「C」係固定咗嘅。唯一可以揀就係個「P」,亦即係話價錢越平,CP值越高。你想「抵買」嘅話,就應該買最平嘅款式。

你如果覺得除咗「睇時間」仲有其他方面可以衡量個「C」嘅話,你大可以發揮創意。不過相信無論你點計個「C」,都冇乜可能會相差一千倍。只有價錢先至可以相差一千倍、甚至乎一百萬倍。想提高CP值,最快捷都係唯有將個「P」縮細。

所以話:無論表面上作幾多個理由去將隻錶講到幾咁物有所值,其實都只不過感情用事。從用家角度去睇,買貴錶不外乎貪靚、貪新奇、貪身份象徵。只要個心想要,就多多錢都「值」。用CP值去分高下,係唔會有結果。[/font]

[[i] 本帖最後由 填不盡 於 2017-7-4 11:23 PM 編輯 [/i]]

avachanac 2017-7-6 02:34 PM

多謝CHING甘詳細GE分折! 學到了...

詹mii 2017-7-6 02:44 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

詹mii 2017-7-7 08:39 PM

填不盡 2017-7-7 09:22 PM

[quote]原帖由 [i]詹mii[/i] 於 2017-7-7 20:39 發表
... 睇機芯好重要GA~ 至於咩叫高CP值ge錶, 你可以去 [size=7][color=Red][b]...[/b][/color][/size] 睇下金成講錶果個video (7/7都有), 睇下幫唔幫到你搵到答案...  (希望唔會比人又delete~) :028: [/quote]

[font=細明體]呢度出文[b]唔[/b]可以開全名,否則有可能會被刪。請留意以上紅色部份。[/font]

cheap1018 2017-7-9 04:07 PM

C 都仲可以增大嘅,買智能電子錶,又測心跳步速睇埋email 都係幾百至幾千

填不盡 2017-7-10 01:25 AM

[quote]原帖由 [i]cheap1018[/i] 於 2017-7-9 16:07 發表
C 都仲可以增大嘅,買智能[color=Red]電子錶[/color],又測心跳步速睇埋email 都係幾百至幾千 [/quote]

[font=細明體]載電子錶,係隻錶服侍你。

載自動錶,就係你服侍隻錶。

兩樣嘢唔同玩法。[/font]

詹mii 2017-7-10 09:58 AM

denny.wei 2017-7-10 11:00 AM

睇黎樓上C兄都有留意金成WOR~ 我都有fo佢fb! 佢講果隻ballade, 我上網睇過, 有齊矽游絲機芯, COSC同80小時動能儲備, 好岩我心水… ~:023: 考慮中~

leeherny 2017-7-11 09:50 AM

remiiiim 2017-7-12 03:51 PM

remiiiim 2017-7-12 03:56 PM

jjchan176688 2017-7-14 11:50 AM

[quote]原帖由 [i]詹mii[/i] 於 2017-7-7 08:39 PM 發表 [url=http://www.uwants.com/redirect.php?goto=findpost&pid=232241555&ptid=19438300][img]http://www.uwants.com/images/common/back.gif[/img][/url]
個POST被人DELETED左TIM~ :035:

咁講多次啦... 睇機芯好重要GA~ 至於咩叫高CP值ge錶, 你可以去on.cc個fb 睇下金成講錶果個video (7/7都有), 睇下幫唔幫到你搵到答案...  (希望唔會比人又delete~) :028: [/quote]

搵左一陣先搵到...睇左啦....長知識, THX

詹mii 2017-7-14 06:12 PM

mpat 2017-7-15 02:31 PM

回覆 1#  avachanac 的帖子

我真係十分唔明而家D人.!! 點解咩都講CP值....鐘意咪買囉.....C咩P值呢....你一世唔用名牌??? 你買野唔睇外觀???只睇功能..!!
CP值係多舊魚既....每個人想要既功能同使用方法都唔同....C咩P 呢.!!
如睇你只係為左睇時間既....電話最高CP丫.....如果你係為左潮流配戴.....咁已經冇CP可說啦....

[[i] 本帖最後由 mpat 於 2017-7-15 02:36 PM 編輯 [/i]]

schizophren 2017-7-15 02:47 PM

[quote]原帖由 [i]填不盡[/i] 於 2017-7-4 10:55 PM 發表 [url=http://www.uwants.com/redirect.php?goto=findpost&pid=232224302&ptid=19438300][img]http://www.uwants.com/images/common/back.gif[/img][/url]

CP值即係鄰國人最鍾意講嘅「性價比」(capability-price ratio)。將功能(capability)嘅評分,除以價錢(price),所以得出嚟嘅比例就係CP值。想CP值提高只有兩個辦法:一係增大個「C」、一係縮細 ... [/quote]

[quote]原帖由 [i]mpat[/i] 於 2017-7-15 02:31 PM 發表 [url=http://www.uwants.com/redirect.php?goto=findpost&pid=232285030&ptid=19438300][img]http://www.uwants.com/images/common/back.gif[/img][/url]
回覆 1#  avachanac 的帖子
我真係十分唔明而家D人.!! 點解咩都講CP值....鐘意咪買囉.....C咩P值呢....你一世唔用名牌??? 你買野唔睇外觀???只睇功能..!!
CP值係多舊魚既....每個人想要既功能同使用方法都唔同. ... [/quote]
[color=#8b0000]agree with both.  "some" watches, especially those who are mostly discussed here, are luxury goods and CP value is hardly applicable.  It's more of satisfying "personal desire" and "personal preference".[/color]
[color=#8b0000][/color]
[color=#8b0000]Just as mpat said, just buy whichever you feel like and you can afford it.[/color]

填不盡 2017-7-15 10:44 PM

[quote]原帖由 [i]mpat[/i] 於 2017-7-15 14:31 發表
... 你一世唔用名牌???  ... [/quote]

[font=細明體]一世唔用名牌有乜問題?[/font]

填不盡 2017-7-15 11:25 PM

[quote]原帖由 [i]schizophren[/i] 於 2017-7-15 14:47 發表
... [color=#8b0000]Just as mpat said, just buy whichever you feel like and you can afford it.[/color][/quote]

[font=新細明體]買嘢又唔可以咁草率。CP值(性價比)雖然唔係決定性因素,但唔係完全冇意義。

有錢使盡,可能會贏得一時快感,但長遠嚟講會輸得更多。錶只係玩具,[b]唔[/b]可以令一個人「升值」。玩錶係人玩隻錶,搞到畀隻錶玩返轉頭就掃興。

譬如話有一個人(譬如啫,唔係指你或任何人),想買隻「飲錶」,於是乎花十萬銀買咗隻地通拿。結果平均一年去得一次飲,每次平均得四個鐘出場時間。咁佢之後十年,隻「飲錶」都只戴得四十個鐘,性價比就係「四十小時」除以「十萬元」,亦即係佢每花一蚊只用得「零點零零零四小時」、相等於「一點四四秒」!

咁樣使錢法,同倒錢落鹹水海有乜分別?

佢個人嘅欲望真係重要到要去用「秒」嚟計?咁呢個人嘅自制能力都低咗啲呱?

好啦,又當佢日日戴,每日戴十粒鐘好未?十年有兩個閠日,共三千六百五十二日,即係總共戴三萬六千五百二十小時,CP值就係 三六五二零除以十萬,每花一蚊用到零點三五六二小時,亦即係每花一蚊大約用到廿一分五十五秒。

呵,咁樣有啲進步喇,呢個人嘅欲望終於可以用「分鐘」嚟計,CP值高過泊車添。不過當然,以上嘅例子係假設咗佢打後十年[b]唔[/b]變心,持之以恒。但實際上一個將形像睇得咁重嘅人,會唔會滿足於十年戴同一隻錶,你我心中有數。

好多人會o氹自己話會將隻名錶賣返出去,「將來」分分鐘有賺。實際上唔使蝕一半已經偷笑。絶大部份情况,係幾平都賣唔出。

當一個人發覺自己養成咗要使好多、好多錢先至可以得到滿足感嘅習慣,咁就係時候檢討下,點解自己變成一定要使錢、而且係好多錢,先至可以令自己開心?[/font]

[[i] 本帖最後由 填不盡 於 2017-7-17 11:43 AM 編輯 [/i]]

bonbonboom 2017-7-17 10:46 AM

pennypoyee 2017-7-20 11:44 AM

頁: [1]
查看完整版本: 點先系CP值高ge錶?