查看完整版本: 瑞士錶一問

rebeccawong153 2017-2-8 05:47 PM

瑞士錶一問

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

填不盡 2017-2-8 10:48 PM

[font=新細明體]視乎你想佢嚮乜場合戴隻錶。

工餘時間戴出街,錶面設計玩下嘢都冇乜所謂。由於嚮室外會多啲機會撞花、同埋隻手會多汗,所以錶帶最好用鋼帶或者高級膠帶。([/font][font=新細明體][font=新細明體]鋼帶[/font]長度唔啱可以返去舖頭調校。)

但如果戴返工就最好樸素啲,錶面設計唔使太花巧。由於多數室內用,所以錶帶用皮帶都可以,鋼帶當然冇問題,但膠帶、尼龍帶之類就最好唔好。

只要係瑞士錶(即係錶面上寫明 Swiss Made),邊隻牌子基本上冇分別。五六千可以買到隻天梭 (Tissot)、浪琴 (Longines)、美度 (MIDO)、豪利時 (ORIS) 之類。建議妳去信譽可靠嘅錶行或者珠寶行,唔好貪平買二手或者水貨,因為對新手嚟講實在太過容易買錯嘢。[/font]

[[i] 本帖最後由 填不盡 於 2017-2-10 10:49 PM 編輯 [/i]]

chan.one10 2017-2-9 12:44 PM

瑞士錶黎講,天梭都唔錯 :098:我自己個隻天梭都戴左成3年有多,質素幾好,我見佢地最近做緊promotion,建議樓主可以去專門店揀下。

[img]https://holland.pk/x94gzj8l[/img]

remiiiim 2017-2-13 11:14 AM

faifai190 2017-6-19 05:23 PM

家中有三隻天梭錶數年,覺得 Touch 系列就不要買了 ( 我隻已經入了廠修理兩次 ),而機械錶就不錯。現在想緊買浪琴的運動錶系列,有無師兄有用後評語?

陳美may 2017-6-20 05:40 PM

雖然之前網上有人話touch易壞...但我爸隻t-touch用左近3年. 都仲好地地...  佢仲成日帶去行山TIM~ (少少花左..哈~)
其實都唔係咁差je… :095:

詹mii 2017-6-21 11:08 AM

faifai190 2017-6-21 03:22 PM

[quote]原帖由 [i]詹mii[/i] 於 2017-6-21 11:08 AM 發表 [url=http://www.uwants.com/redirect.php?goto=findpost&pid=232150722&ptid=19299879][img]http://www.uwants.com/images/common/back.gif[/img][/url]
公平d講句,其實第1、2代的touch錶都出咗成十幾廿年,就咁一隻機械錶都應該要畀錢去上下油啦,第1丶2代的touch錶要換下野我又接受到喎,唔過分 [/quote]

我隻 Sea - Touch 買了兩年多D 就壞了,回原廠用了差不多兩千元去整,修好了不到一個月又再出問題,又要再回廠修理,七個星期後話修理好了,但我拿了回家後發覺依然是有問題 ( 問題依然是在那觸控面板上 ),唉!我都費事拿回去了,隻錶報廢算了。
不過天梭的機械錶是 OK 的,我現手上那隻一直運行暢順。

[[i] 本帖最後由 faifai190 於 2017-6-21 03:28 PM 編輯 [/i]]
頁: [1]
查看完整版本: 瑞士錶一問