查看完整版本: 有冇又平又靚浪琴錶 介紹? 高瘦男仔帶

Wellofmimir 2016-10-8 03:24 AM

有冇又平又靚浪琴錶 介紹? 高瘦男仔帶

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

填不盡 2016-10-8 09:12 AM

浪琴表名匠系列

[font=細明體]四十二毫米錶面,卅八小時動力儲備,兩年保養,兼有世界時間對照,戴返工同去旅行都啱用。唯一唔好處係唔防水。估計萬五銀有交易。[/font]

[font=Tahoma]https://www.longines.hk/#!/watches/master-collection/l2-802-4-70-6

[attach]11063575[/attach][/font]

[[i] 本帖最後由 填不盡 於 2016-10-10 10:31 AM 編輯 [/i]]

Wellofmimir 2016-10-8 11:14 AM

填不盡 2016-10-8 11:38 AM

[quote]原帖由 [i]Wellofmimir[/i] 於 2016-10-8 11:14 發表
謝謝您 好靚丫隻錶 , 想再問有冇皮帶錶推薦?
如果防水就更好 , 唔想落雨同洗手要除錶... [/quote]

[font=細明體]唔防水嘅意思係指唔可以浸入水啫,落雨洗手梗係冇問題啦。

一係睇下呢隻 Conquest ,四十一毫米錶面,石英錶兼有百分一秒計時,一百米水深防水。打折後一萬樓下。[/font]

[font=Tahoma]https://www.longines.hk/#!/watches/conquest/l3-700-4-56-3[/font]

[attach]11065393[/attach]

[[i] 本帖最後由 填不盡 於 2016-10-10 10:22 AM 編輯 [/i]]

Wellofmimir 2016-10-8 12:47 PM

Wellofmimir 2016-10-8 12:47 PM

回覆 4# 填不盡 的帖子

填不盡 2016-10-9 11:30 AM

[quote]原帖由 [i]Wellofmimir[/i] 於 2016-10-8 12:47 發表
... 我著衫比較簡潔 , 好似唔多配。[/quote]

[font=細明體]主要睇你想嚮乜嘢場合戴呢隻錶。首先要搞清楚自己心意,諗下隻自己對隻錶有乜要求,咁先至揀到。你淨係諗襯衫,但件件衫唔同顏色,返工同出街又唔同款,人地又唔知你着乜衫,咁樣揀錶只會茫無頭緒。[/font]

[quote]呢位師兄係咪賣錶???聽人講唔太貴瑞士 浪琴最好 係咪真 , 其實勞力士又有冇平價選擇? ... [/quote]

[font=細明體]賣錶嘅人放咗工好少會上網同人講錶。我只係業餘愛好者。

五千到兩萬嘅錶,文裝浪琴最好,運動裝天梭最好。但我講嘅「好」,同你所要求可能好唔同。講到尾你係買緊一隻錶,唔係買緊一個牌子。隻錶唔啱你戴嘅話,個牌子點好都冇用。

勞力士唔適合新手戴,因為可以戴嘅場合太少。求其買多數會揀錯。建議你花一兩千買隻精工或者東方試下戴,發掘下自己嘅喜好,有頭緒之後先至出力全擊買返隻正宗瑞士貨。尤其是你如果未載過自動錶,一買就兩萬好容易會後悔。[/font]

Wellofmimir 2016-10-10 04:59 PM

填不盡 2016-10-10 10:13 PM

回覆 8# Wellofmimir 的帖子

[font=細明體]唔使客氣。睇嚟你未戴過自動錶。鄭重建議你買浪琴嘅石英錶,而且要係全新行貨。

勞力士、VC(江詩丹頓)等高檔牌子極少有石英錶,應該唔適合你。

新手買錶唔好諗「保值」,因為「保值」係買[b]人地[/b]鍾意戴嘅錶,但你買錶畀自己戴嘅話,應該去買返你[b]自己[/b]鍾意嘅嘢。

想知自己隻錶保唔保值,你可以試下自己去問下二手錶嘅價錢,睇下有人會放返出嚟嘅,係乜款同牌子。但我絕不建議新手買二手錶、甚至乎連水貨都唔好買,因為太過容易買咗假貨或次貨。[/font]

Wellofmimir 2016-10-11 04:46 PM

填不盡 2016-10-12 08:39 AM

[quote]原帖由 [i]Wellofmimir[/i] 於 2016-10-11 16:46 發表
咁浪琴嘅石英錶有邊幾款抵玩推薦 ? [/quote]

[font=細明體]你想「玩」乜?錶嘅功能來來去去嗰幾樣,你連百分一秒計時都話唔啱玩,咁你嘅要求應該好獨特,普通人估你唔到㗎噃。[/font]

[quote]其實洗手會唔會淋壞隻錶 ?[/quote]

[font=細明體]你試一次咪知囉。我講你實唔信。[/font]

[quote]勞士力升得太高 , 其實瑞士錶會咩原因令佢升價同跌價 (定係只會升唔會跌 ?)[/quote]

[font=細明體]只有極少數有收藏價值或者當炒嘅錶,先至有可能會「升價」。有收藏價值嘅,通常都係天文數字,唔到一般人玩。當炒嘅形號只會出現好短時間。當連你呢種門外漢都收到風嗰陣,可能已經水尾,甚至乎過氣。

所以,新手以為買隻貴錶戴幾個月放返出去唔會蝕錢,係好錯嘅諗法。老手都有失手嘅時候。新手可以執得返一半係好彩,賣唔出或者畀人呃錢係平常。[/font]

[quote]江詩丹頓最平好似都要10萬左右,係咪?[/quote]

[font=細明體]唔使。不過可以話畀你知:未戴過自動錶嘅人,戴VC呢種工藝錶好快就會壞。[/font]

[quote]... 您自己載開邊幾隻牌子既錶???點解選佢地???[/quote]

[font=細明體]主要戴小眾牌子,貪佢地多創新。大路牌子追求銷路,出來出去嗰幾隻款。[/font]

Wellofmimir 2016-10-27 10:23 AM

回覆 11# 填不盡 的帖子

填不盡 2016-10-27 10:48 AM

[quote]原帖由 [i]Wellofmimir[/i] 於 2016-10-27 10:23 發表
請問小眾牌子是那些?在那可以買?[/quote]

[font=細明體]四圍都買到——少人跟風嘅就係小眾牌子。[/font]

[quote]浪琴 勞力士 這些錶會容易割花或變舊嗎?[/quote]

[font=細明體]要視乎物料同埋戴嘅人識唔識保護隻錶。用得精鋼整,梗係唔會咁易損耗,但唔代表隻錶有金剛不壞之身。 [/font]

[quote]工藝錶有便宜的選擇嗎?[/quote]

[font=細明體]你想我點答你?用嚿木頭雕出嘅錶都話自己係「工藝錶」,唔通你又會考慮咩?唔用木頭、用金銀珠寶嘅話,咁你話可以有幾平嘞?

新手買咗隻貴錶,都唔知隻錶靚喺邊度。勸你唔好第一次買錶就向高難度挑戰。[/font]
[quote]如果想買浪琴和勞力士 去那買最好?... [/quote]

[font=細明體]隨便一間信譽好嘅珠寶行都可以。至於邊間信譽好,就要靠你畀人呃多幾次之後,自己憑經驗總結出嚟。[/font]

[[i] 本帖最後由 填不盡 於 2016-10-27 10:53 AM 編輯 [/i]]
頁: [1]
查看完整版本: 有冇又平又靚浪琴錶 介紹? 高瘦男仔帶