查看完整版本: 短鯛吹水交流貼圖post 開帖日期 - 4/5/2012

Kenny_B123 2012-5-21 07:03 PM

If I am not mistaken,there is mr. j and mr.e:131:

leoo11 2012-5-22 01:16 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

leoo11 2012-6-8 10:45 PM

當你見到依條女

月澪 2012-6-8 10:49 PM

得就諗打左針黎牙,咁黃既~
仲有三線王將重振雄風

leoo11 2012-6-8 10:55 PM

moz250393 2012-6-20 06:25 PM

台灣海生館

賽後報告coming soon,照片整理中........:131:

gapgap33 2012-6-20 08:02 PM

放咗上黎先整啦 釣癮耶

jackyvolvo 2012-6-20 09:40 PM

有無睇埋女皇石?

[url=http://www.uwants.com/android][img=100,23]http://i.uwants.com/u/images/r10/androidU.jpg[/img][/url]

moz250393 2012-6-20 11:35 PM

回覆 3# jackyvolvo 的帖子

冇喎....船帆石就睇左

moz250393 2012-6-20 11:48 PM

去完呢個之後,我只可以講海洋公園o個個真係不知所謂
剩講水量,海生館既水族箱比海洋公園既更大,仲要唔止一個,係好幾個
講物種,海洋公園有既佢都有,但佢有既好多地方都冇,包括那條"鎮館之寶"~
成個海生館大至可以分為3個區~台灣水域,珊瑚王國,世界水域~
其中台灣水域同珊瑚王國o係同一棟建築物,而世界水域就係另一棟
唔講咁多,去圖~

moz250393 2012-6-20 11:56 PM

台灣水域~
介紹左台灣水域可以搵到既物種,成個館既設計係由上遊慢慢介紹到河口再出大海
中間會經過觸摸池,有海參,海星,海膽等等任摸
當然細佬既目標梗係最尾既"大洋池"啦~

moz250393 2012-6-20 11:57 PM

:loveliness:

moz250393 2012-6-20 11:59 PM

如果我冇估錯應該差唔多係咸淡水交界

moz250393 2012-6-21 12:03 AM

:loveliness:

moz250393 2012-6-21 12:06 AM

開始進入大海,行幾步上方都會有野睇

moz250393 2012-6-21 12:10 AM

:071:

moz250393 2012-6-21 12:12 AM

:096:

moz250393 2012-6-21 12:18 AM

最後黎到台灣水域既重頭戲~大洋池
觀賞玻璃全長16米,後方更設有座位可以坐低慢慢睇

moz250393 2012-6-21 12:19 AM

:131:

moz250393 2012-6-21 12:20 AM

:029:

moz250393 2012-6-21 12:32 AM

覺得個池好似好空!?
冇錯,而且佢係一定要咁做,因為"鎮館之寶"~鯨鯊都係住o係呢度
所以成個缸一定要預留空間比呢條世界最大既咸水魚成長
如果我冇記錯全世界只有4個水族館有養鯨鯊
最出名既係沖繩美麗海水族館,仲有大阪海游館,之後係美國喬治亞水族館,最後就係台灣海生館
如果想睇得開心d既,沖繩美麗海水族館一定係首選
不過對於我呢d學生哥.....都係將就下啦....
館內每日都有2次鯨鯊餵食活動,時間都係定左既,小弟我當然唔會錯過啦:131:

moz250393 2012-6-21 12:37 AM

開餐lu~
餵食方式係由飼養員直接由正上方拋到水面
基本上鯨鯊定時定候就會去到近中間既位置等食
根據以往紀錄,鯨鯊最大可以生到18米,沖繩最大o個條係9米
而台灣呢條只係6.5米既"bb"仔,不過游過o個一下已經好有震撼力

月澪 2012-6-21 01:31 AM

睇完依個post之後,我唔夠膽講我去過台灣...

leoo11 2012-6-21 01:41 AM

torlay 2012-6-21 10:59 PM

回覆 54# leoo11 的帖子

佢想挑條鯨鯊多d...:071:

moz250393 2012-6-21 11:29 PM

回覆 55# torlay 的帖子

我問過航空公司,佢話太重唔比寄倉,所以冇計:029:

moz250393 2012-6-21 11:40 PM

行完台灣水域,咁梗係即刻行過隔離睇埋珊瑚王國
成個台灣水域比我既感覺係帶點神秘,而珊瑚王國就完完全全係另一種感覺
對於我地水族愛好者黎講,可能有少少誇張,不過真係有一種置身於伊甸園既感覺
大大少少既水族箱滿佈唔同顏色既珊瑚同熱帶魚
都唔講太多,去圖~

moz250393 2012-6-21 11:42 PM

:131:

moz250393 2012-6-21 11:55 PM

成個館都係得d魚缸!?
當然唔會啦,經過幾個大魚缸之後就會進入一條海底隧道
長度比海洋公園既鱘龍館長好幾倍唔再講,而且仲唔會有運輸帶逼你行
可以慢慢行,或者企定定睇,影下相都仲得
魚種包括大大小小既魔鬼魚,各式珊瑚魚,鯊魚,完完全全複製左一個珊瑚礁既生態環境
近旁邊既位置仲有d模擬沉船既殘骸,模仿左沉船內既生態環境,精彩到不得了
去圖~

moz250393 2012-6-21 11:57 PM

:044:
頁: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11
查看完整版本: 短鯛吹水交流貼圖post 開帖日期 - 4/5/2012