查看完整版本: 魚魚白點病新救星(中藥編)

Jobria 2010-11-18 01:23 AM

回覆 28# Fant@sySpawn 的帖子

我缸中都有蝦....以前也有D軟體生物(螺)
用左年幾有多,佢仲好健在:041:

Jobria 2010-11-18 01:24 AM

回覆 29# byronwong 的帖子

希望聽到你的好消息啦~~~~
我好耐無見過白點啦~~~

Jobria 2010-11-18 01:26 AM

回覆 30# byronwong 的帖子

以我所知白點蟲係會寄生係魚的表面,但好似無講過會寄生係蝦到
而且蝦的表面有殻,所以我估唔會O瓜,但我真係唔SURE
因為我無見過我隻蝦會生白點:096: :096:

byronwong 2010-11-18 09:32 AM

蠢左!應該影定D相係到觀察下!!今晚返去影先~

Fant@sySpawn 2010-11-18 10:03 AM

[quote]原帖由 [i]Jobria[/i] 於 2010-11-18 01:23 AM 發表 [url=http://www.uwants.com/redirect.php?goto=findpost&pid=153268777&ptid=11029534][img]http://www.uwants.com/images/common/back.gif[/img][/url]
我缸中都有蝦....以前也有D軟體生物(螺)
用左年幾有多,佢仲好健在:041: [/quote]

thx thx,then i will pull it into my tankXDD

byronwong 2010-11-18 09:01 PM

用左一晚未見效果!但都好似無擴哂!
加左一倍量落去!

我想問D連橋係咪最多用二晚就要換過D新?

Fant@sySpawn 2010-11-18 10:06 PM

想問一下我昨晚落左1g about for the 30L tank.
e+ d 水混族 左. 尤佢?自己會變返好? thx

Jobria 2010-11-19 12:00 AM

回覆 36# byronwong 的帖子

平時預防就唔洗
但有病果時,我會每兩日換一次

byronwong 2010-11-19 10:37 PM

第三晚!!前晚隻紅連燈尾部有3粒白點!今晚已經無哂!
按原定份量放多一晚!
跟住捉左4隻BB孔雀入生仔盒,放左10粒連橋入去測試一晚!
四白BB身上都有數粒白點!

順手捉左隻大肚下入去待產XD"
D蝦好鬼中意D連橋!!成堆飛哂去!= =

byronwong 2010-11-19 10:39 PM

如果可以拎到樓主MSN,比我問東問西就好啦!
<-開缸2週新手一名!!

Jobria 2010-11-19 11:40 PM

回覆 39# byronwong 的帖子

好番就好啦~~~:036: :036:

Jobria 2010-11-19 11:42 PM

回覆 40# byronwong 的帖子

你PM問我拎LAW
但我都只係普通人一個,都會死魚
我D燈魚養左年幾,由20條一條一條咁走,可能時間到了~~~~:043: :043:

ds666 2010-11-20 12:33 AM

我頭先放左一包連橋&川椒落我個30吋缸內
希望D魚無事啦!

Jobria 2010-11-20 02:36 AM

回覆 43# ds666 的帖子

咁快用復方?

pinkies 2010-11-20 04:10 PM

先講之前所有金魚條尾怖滿類似“spider”網的東西

我係先依照:連翹標淮劑量的3個step
大約第4日,開始複方加花椒、乾辣椒
每2日換1次藥包,換部份水(這step用了3次)
情況大好轉後,我只用連翹作保養治療....
全個療程我照喂食(喂少少)
finally條尾好番曬!

不過陣味係辣辣的,放過自己隻手落去做野,自己d skin都有d敏感:086:

[color=#ffffff][/color][color=white]每黴.....[/color]

Jobria 2010-11-20 10:46 PM

回覆 45# pinkies 的帖子

GOOD~~~
但下次小心D呀
花椒、乾辣椒作用係加強殺菌...(但千其唔好亂用同份量太多,特別係缸中養D對水質特別敏感的魚類,例如三間鼠,熊貓鼠等,一定要慢慢加,唔好一次加太多落去)

Fant@sySpawn 2010-11-21 01:47 AM

我個連橋袋change 左粉紅色,
正常?

Jobria 2010-11-21 02:11 PM

回覆 47# Fant@sySpawn 的帖子

你落左辣椒?

AgistorChing 2010-11-21 07:49 PM

無呀,我轉左第二袋了
有2條魚魚有白點,希望佢地無事啦

Jobria 2010-11-21 09:20 PM

咁係黃色定紅色呀?
黃色係正常~~~紅色........:028:

byronwong 2010-11-22 11:04 AM

今日第三日!白點有d退啦!但係d bb魚身上白點好似無乜好轉!

Jobria 2010-11-23 12:49 AM

回覆 51# byronwong 的帖子

再留意多一至兩日
記得換水時要KEEP住番個水TEMP.
唔好換入的水同魚缸水相差太多水溫呀

chiulauchiuyu 2010-11-23 11:14 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

ma4413 2010-11-23 03:56 PM

請問咸水用有無效?
我3L水落左5~6粒連翹
用左3日但藥效唔顯注

Jobria 2010-11-23 10:47 PM

回覆 53# chiulauchiuyu 的帖子

立鱗
請改用以下方法
Erythromycin + Flagyl + 瀉鹽
最重要快

Erythromycin + Flagyl + 瀉鹽 三種東西可以係藥房買到
半包瀉鹽 每日100%換水後落+ Erythromycin一粒 + Flagyl一粒 每日餵一次每次餵8粒咗佑

Jobria 2010-11-23 10:49 PM

回覆 54# ma4413 的帖子

我真係唔100% SURE
因為我無玩咸水
所以未試過
但當初我搵資料果時,有人係咸水試過

3L水請用1/4 - 1/5 手掌份量
幾粒真係唔夠藥力

byronwong 2010-11-23 11:00 PM

孔雀們已經好得8成了!連之前全身白點果隻孔雀都退左好多白點!
果隻紅連燈身上都無哂白點了!
前二日手癢買左3隻頭尾燈同埋2隻紅綠燈
今日都出現哂白點!
上網睇左,初步估計可能係水溫同埋新手到步,強化抵抗力中!
我唸持續用連橋既話,呢班新仔會好似紅連燈咁體格變番強壯!!!:loveliness:

蝦B好中意連橋!今晚喜馬踢左10幾隻蝦B出黎!:030:
目前溫度28度,如果我升溫30度,蝦同魚會難受嗎?

Jobria 2010-11-24 02:50 AM

回覆 57# byronwong 的帖子

30的話...魚都唔好
28夠GA啦

FuNG@FunG 2010-11-24 03:09 AM

thanks to share:loveliness:

bennned 2010-11-24 02:54 PM

多謝樓主分享心得,天氣開始轉等我都放啲落缸預防吓先!
頁: 1 [2] 3 4 5
查看完整版本: 魚魚白點病新救星(中藥編)