註冊 微博

養小錦鯉問題 - 求救!!

養小錦鯉問題 - 求救!! E-mail 此主題給朋友

我們的魚缸是麻石做的, 內容量是: 20cm闊60cm長12cm深

師父說要養9條魚, 所以我們養了9條小錦鯉+2條小清道夫.

之前因為水太多, 有魚飛出來(自殺一般),之後放一半水(6cm),情況有改善.

有試過因為之前的金錢樹的根纏死了幾條魚, 於是成棵植物換了, 情況有改善.

但之後d魚都一直死, 我地一直補, 連清道夫到都要補....

請問有沒有professional可以幫幫忙, 提供下心得/有沒有一d setup 上的我們可以做.

真的唔想一直睇住d魚死.... 請指點指點.

謝謝.

附件

2010-5-11 07:10 PM

TOP HOME

你之前死果D魚係咩事死??
受傷??病死??細菌感染??
同埋睇你個缸,
凹凸不平,
錦鯉游得快,
又會周圍撞,
好易受傷,
清道夫都有機會吸錦鯉魚體令錦鯉受傷,
而且6CM太淺水了,
同埋你幾耐換一次水??
就咁用自來水嗎??

TOP HOME

你開缸時有沒有浸洗乾淨個缸?

個缸12cm深得4吋多d ja wor.  d錦鯉中意玩跳水ga.  
你師父有沒有話養小金魚得ng得?

TOP HOME

多謝兩位的reply.

Anakins912:
我都唔知d魚點死 -_- 但好奇怪, 日光日白無野ga wor, 係過左晚夜第二朝先見到d魚屍, 都唔知夜晚發生乜事, 會唔會無燈比佢地會撞來撞去??
受傷:有可能但係佢地又唔覺撞得好激ja wor,會唔會夜晚又無光既問題?
病死/細菌感染:都有可能, 但係我有落0個D 殺菌液同去氯液ga la
有個frd講過話佢地多排洩物, 個過慮器唔夠勁, 做唔到水流沖d排洩物去個入水位到.
清道夫都有可能系罪灰禍首?? 但昨天剛有一條清道夫過世, 我地欏個過濾器去洗先見到條死左的清道夫係下面 -_-.....
6CM太淺水, 敢應該要幾深呢?
一星期換一次水,ok嗎?
就咁用自來水嗎??是的, 換一半落去.

Sim_Cindys:
開缸時, 用水"fei"過下囉, 因為個缸好x重, 有連住個木架, 翻唔轉.
咁點算?
要問一問.

而家得返2條小錦鯉, 1條清道夫ja..... 唔敢補足9條落去... 希望你地可以提供d妙計, 等我地keep到d魚, 唔好係咁累死佢地 (我地前前後後都買左差唔多廿幾條喇... -_-)
緊急緊急.

熱門搜尋: art jamming

TOP HOME

燈就唔關事既,
但個缸我就覺得唔好養錦鯉,
平時我地養金魚既都好少放D裝飾物落去,
原因係怕D尖角位會令魚受傷,
而且你個缸仲要咁凹凸不平,
所有既藥物化學品有對魚隻有害,
份量不能太多,
如果你有地方養水,
就可以唔洗用去氯劑,
D魚冇病冇痛做咩落殺菌液??
你個過濾其實真係有=冇,
本身已經冇咩用,
你仲要連水都未浸過個過濾,
所以你應該想辦法加高個缸OR換缸,
清道夫真係可以就唔好養啦,
換水你最好日日換一半,
因為你個過濾有=冇

TOP HOME

多謝你的reply..

咁即係, 我地一係換魚, 一係換缸(plus要換過個過濾器).

如果選擇換魚, 換邊類魚會比較適合?
個缸幾靚,又係auntie送既, 要keep. 我覺得錦鯉真係好靚. 真係可惜唔可以兩存其美....

過濾器就去金魚街睇下先...有邊間推界? 同埋, 港島有沒有好的水族舖買魚+器材?

TOP HOME

我只識金魚
過濾器就去卡x睇下啦

TOP HOME

同埋你個缸既size 9條真係會超養..

TOP HOME

我自己冇養錦鯉,不過以你個缸既大小,如果冇打錯,根本就唔適合養錦鯉,就算金魚都好勉強~

就以養金魚黎計,理想尺寸係6"x6"養1"魚,你個缸既大小最多可以養4"-6"魚(即係1"魚6隻、2"魚3隻等等)~

水深咁淺,可以考慮養小金魚或者其他小魚~

熱門搜尋: 餐飲 系統 bar code
kimba               ~~~ 北 京 會 羯~~                                        金魚主題 討論區(歡迎任何人仕加入)

my little brownies

TOP HOME

換缸 LA..... 太細啦.....

我而家用緊四尺缸養9條錦鯉都覺得唔夠... 同埋佢地大得好快...

又食得多.... ALL 得多...

你個缸根本就無可能養到錦鯉....

TOP HOME

原本我正打算養錦鯉,但我個釭得23”考慮到快大問題,驚個釭唔夠大,最衰我去問魚舖啲老闆話係魚釭有幾大,啲魚就咁大5會再大,覺得有的笨,最終選擇養金魚。

TOP HOME

引用:
原帖由 TCKT 於 2010-5-17 11:34 AM 發表
原本我正打算養錦鯉,但我個釭得23”考慮到快大問題,驚個釭唔夠大,最衰我去問魚舖啲老闆話係魚釭有幾大,啲魚就咁大5會再大,覺得有的笨,最終選擇養金魚。

http://n2.hk/u/images/r10/mobile. ...
佢地最叻咁講.... 如果係既話... d 人就唔洗換缸啦.....

熱門搜尋: catering service 海鮮 酒家 擺酒 oyster 酒窖

TOP HOME

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。