註冊 微博

[保險] 萬用壽險真面目?

萬用壽險真面目? E-mail 此主題給朋友

近日收到不少PM問及本人慢用壽險的真面目.因為相信好多人都知呢到有個MM代言人經常吹噓慢用壽險優點如下.
1) 保費靈活
2) 無特定供款期
3) 提款無需計息及減人壽保額
4) 保單追溯(即其他公司舊有保單可移植往慢用壽險繼續生效)
5) 保證回報

可惜MM代言人沒有告訴大家權利背後的惡果.本人一直對此人的?惡揚善銷售方式極度不滿.
因此在這裡POST出一些運用以上權利後的影響給AGENT不會告訴你知的事實.是好是壞大家
自己決定.

沒有做過任何改動的PROPOSAL.小心5.5%利率好似好高.不過有1.25%係要生效足
二十年後才會發放.

假設客戶於第十年提取$50,000後繼續供款.保額是沒有改變不過原來會導致保單在再沒有提款及
繼續供款情況下於客戶84歲自動終止

慢用壽險供款期是由客決定.不過此例子可以告訴大家知吾好以為你供足二十年慢用壽險就會保你一世.
就算你二十年後一蚊都吾?都只係保到你82歲.賣傳統保險既你賣個LEVEL TERM都可以平好多啦...RIGHT?

以上種種問題關鍵在於MM代言人一直歪曲或避重就輕既保險成本(COI)問題.MM代言人一直SELL客年老時不需
那麼大保額.此時可以利用慢用壽險同一張單可加可減好處增加回報.其實應該說話掉轉來說.因為此產品COI的加
幅驚人引爆出如果不被迫減額的話後果可以保額/回報相失.以下例子說出於74/75歲時在5.5%回報下都可以減少
數以萬計既戶口價值.他們的COI收費是否合理大家決定吧.

還有MM代言人經常吹捧自己公司實力雄厚又有保證回報.又用每月派息方式滾存利息比傳統保險更優勝.
說話是真是假以下例子大家自己睇啦.個客在保證回報下供到死除一蚊都拎吾返外仲只可保到86歲咋.

其實於保單內已經告知大家其保險成本會好似基金手續費一樣每月用遞增方在你戶口中扣除.是否適合你需要自己諗諗.

傳統或萬用壽險都有優點及缺點.各會員在版面提出保險問題時都要再三思考這裡的會員是無私分享或有其他理由.傳統也好萬用也好
都可以幫人或害人.問題在於AGENT是忠於客戶定忠於自己.

TOP HOME

因為係個面成日被版主欺壓所以借最自己既UWANTS一用...TKX!

熱門搜尋: 迷你 雪櫃 無縫 地板

TOP HOME

引用:
原帖由 Gx225 於 2010-2-16 11:58 PM 發表
近日收到不少PM問及本人慢用壽險的真面目.因為相信好多人都知呢到有個MM代言人經常吹噓慢用壽險優點如下.
1) 保費靈活
2) 無特定供款期
4) 保單追溯(即其他公司舊有保單可移植往慢用 ...
你今日註冊得兩個 post,點收到不少 PM?第度帶過o黎,叫 PM 你 D 人過檔呀?你覺得會唔會對呢度唔公平呢?

懷念我的好友!
別了陳炎墀!

TOP HOME

引用:
原帖由 joewj7 於 2010-2-17 12:39 AM 發表
你今日註冊得兩個 post,點收到不少 PM?第度帶過o黎,叫 PM 你 D 人過檔呀?你覺得會唔會對呢度唔公平呢?
吾好意思因為個面版主吾比我POST但有個叫GJ225既會經常在版面銷售萬用壽險,
所以小弟才出此下策.SORRY

TOP HOME

師兄, 你抺黑別人幾年來開左過百個a/c, 而加仲衰到要過第二個區post, 然後post返條link返去, 咁無品既野真係影衰晒我地d保險從業員!

唔該你唔好再post  d 假野, 去詆毀別人啦!

話晒同你同一間公司, 都唔想比你影衰

TOP HOME

引用:
原帖由 Gx225 於 2010-2-17 01:07 AM 發表

吾好意思因為個面版主吾比我POST但有個叫GJ225既會經常在版面銷售萬用壽險,
所以小弟才出此下策.SORRY
因為你無中生有, 所以被版主多次禁言.
那邊有其版主負責, 如有會員違規, 版主亦會處理

你仲好意思攪到過其他討論區?

TOP HOME

引用:
原帖由 富通小妹 於 2010-2-17 01:10 AM 發表

因為你無中生有, 所以被版主多次禁言.
那邊有其版主負責, 如有會員違規, 版主亦會處理

你仲好意思攪到過其他討論區?
看你註冊名稱已估計出妳是一個怎樣的會員.滾回去不要弄髒這裡的空氣.

還有無私分享嗎?

TOP HOME

引用:
原帖由 siuman64 於 2010-2-17 01:26 PM 發表

看你註冊名稱已估計出妳是一個怎樣的會員.滾回去不要弄髒這裡的空氣.
哈哈哈.........佢個名都唔荒用得幾耐啦!過一排咪又變身重出 "肛湖" 囉!

懷念我的好友!
別了陳炎墀!

TOP HOME

聽聞年中前改啦!

全港改名最多的保險公司=.="

有無414小妹,割胃小妹,宏宏小妹同保記小妹一齊出來賣廣告吾該......

還有無私分享嗎?

TOP HOME

引用:
原帖由 siuman64 於 2010-2-17 01:26 PM 發表

師兄, 你唔帶我過來, 我又點會過來!

你句說話同頭象都好熟面口喎, post埋d野仲要一樣?

唔好以為唔同網名, 大家就唔知你係乜水先得架!

TOP HOME

簡直係嚴重影響保險業丫,都未見過人咁厚面皮同埋冇專業操守。肯定又用唔知乜野手段去?份計劃書拉。你乜都唔識就返去進修下,唔好抬高自己去詆譭人地。你連萬用壽險係乜都未知…

TOP HOME

引用:
原帖由 Gx225 於 2010-2-16 11:58 PM 發表
1) 保費靈活
2) 無特定供款期
4) 保單追溯(即其他公司舊有保單可移植往慢用 ...
樓主有所不知,萬用壽險都有很多種計劃.

你貼出來那個編號 80 的計劃,特點是保障大但儲蓄慢.

你想要儲蓄快,保額自然會少,這是很正常的.

熱門搜尋: 中山 酒店 澳門 酒店 訂房 rocks hotel macau ibis hotel hong kong 中國 航空
名不正則言承旭

屁股向北蕭正楠

TOP HOME

引用:
原帖由 奪命IQ人 於 2010-2-18 11:35 PM 發表

樓主有所不知,萬用壽險都有很多種計劃.

你貼出來那個編號 80 的計劃,特點是保障大但儲蓄慢.

你想要儲蓄快,保額自然會少,這是很正常的.
答得好好.DISCUSS個面有個會員經常用隱惡揚善方式在版面HARD SELL萬用壽險.

唉~~傳統又好萬用也好都有其優點及缺點.要係論壇R生意不如打多兩個COLD CALL

好過啦.....RIGHT?

還有無私分享嗎?

TOP HOME

引用:
原帖由 siuman64 於 2010-2-19 12:10 AM 發表

答得好好.DISCUSS個面有個會員經常用隱惡揚善方式在版面HARD SELL萬用壽險.

唉~~傳統又好萬用也好都有其優點及缺點.要係論壇R生意不如打多兩個COLD CALL

好過啦.....RIGHT?
用論壇搵生意唔係問題,只要唔好太過硬銷,或者過份咁唱衰行家就可以.

熱門搜尋: 陽痿
名不正則言承旭

屁股向北蕭正楠

TOP HOME

引用:
原帖由 奪命IQ人 於 2010-2-19 01:04 PM 發表

用論壇搵生意唔係問題,只要唔好太過硬銷,或者過份咁唱衰行家就可以.
可惜版主忙於私事,否則絕不容許此種行為.

吾太硬銷即是可以硬銷?
吾過份唱衰等於可以唱衰?

如何界定?存心搵生意的發言如何中肯?我太耐無上黎ONLINE喇可能,世界變了

還有無私分享嗎?

TOP HOME

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。