註冊 微博

軚盤摟向最左或最右時會有聲

軚盤摟向最左或最右時會有聲 E-mail 此主題給朋友

各位C兄.小弟部車換完水箱之後發覺將軚盤摟向最左或最右時會有'勒勒'or' eat eat' 聲發出.但樓軚幅度不大時又冇聲.比車房check過佢話係軚盤內的線餅click住or high到.這是否真的,關吾關換完水箱事or禁啱.many thanks !

熱門搜尋: online shopping bb 會 catalogue

TOP HOME

都叫你先check軚泵油

TOP HOME

聲響嘅野又點可以寫幾隻字就形容到/解決到呢

TOP HOME

引用:
原帖由 香港小馬哥 於 2009-12-19 12:44 PM 發表
都叫你先check軚泵油
Hi,小馬哥.D油係Min刻度高少少,是否足夠?Thx !

TOP HOME

引用:
原帖由 jlaw 於 2009-12-19 02:31 PM 發表

Hi,小馬哥.D油係Min刻度高少少,是否足夠?Thx !
點會關舦油事呢我唔出聲係因為費事比人話我針對佢

TOP HOME

扭盡軚有声(油壓声乃正常,盡量避免扭盡,或扭死軚

TOP HOME

雖然勒勒同eateat聲好抽像
但係如果只係好細聲, 好多車都會有呢個現像, 屬正常... 除非你以前冇但而家有啦
又或者你架車有個靚LSD, 低速轉灣幅度大個differential鎖轆所以就各各聲

舦油方面, 高過min就可以. 如果因為舦油問題而出既勒勒同eateat聲, 應該係由你隻手o係扭舦時個舦太重所以d骨勒勒聲

TOP HOME

引用:
原帖由 clement87 於 2009-12-20 12:54 AM 發表
雖然勒勒同eateat聲好抽像
但係如果只係好細聲, 好多車都會有呢個現像, 屬正常... 除非你以前冇但而家有啦
又或者你架車有個靚LSD, 低速轉灣幅度大個differential鎖轆所以就各各聲

舦油方面, 高過min就可 ...
Hi C兄D聲以前冇而家先有,C兄你真係"優默".我D骨應該末打鼓

TOP HOME

回覆 1# jlaw 的帖子

原地扭盡軚有冇聲?
我早幾日就係原地扭盡軚有聲,
原來係皮帶到期~
有錯勿插,純粹分享

TOP HOME

不如你都係到有信心既車房CHECK下啦,
讓我們猜下猜下冇用, 最重要係現埸來鑑別 , 把聲從那裡來?

如果你唔講軚盤傳來, 我就會答你可能係因為地面是硬油漆質料例如好似汽車展埸那種。

還有, 如果你可以再講埋係咩車會更好。我部STREAM之前都有類似聲響 , 是軚盤連接轉向既關節位問題 , 好易搞。

TOP HOME

引用:
原帖由 mrsman 於 2009-12-21 02:30 AM 發表
不如你都係到有信心既車房CHECK下啦,
讓我們猜下猜下冇用, 最重要係現埸來鑑別 , 把聲從那裡來?

如果你唔講軚盤傳來, 我就會答你可能係因為地面是硬油漆質料例如好似汽車展埸那種。

還有, 如果你可以 ...
C兄.我部係02年30 airtrek turbo.thx !

熱門搜尋: 高血壓 褐藻 糖 膠 糖尿病 成因 diet

TOP HOME

回覆 11# jlaw 的帖子

C兄…我同你個部型號一樣…轉左順灣去就個底都傳loglog聲上黎不過D聲就無咁實,時有時無咁,而家都未解決個問題,你check唔check到係咩…交流下好嗎?

TOP HOME

引用:
原帖由 chikin802 於 2010-3-4 02:31 PM 發表
C兄…我同你個部型號一樣…轉左順灣去就個底都傳loglog聲上黎不過D聲就無咁實,時有時無咁,而家都未解決個問題,你check唔check到係咩…交流下好嗎?
去車房check check 啦...
好大機會係個ball joint 有事..
時有時冇係可能要扭盡d 先會有聲

TOP HOME

回覆 13# lanceas 的帖子

我整左啦…係個頭牙有事,車房話呢類4WD D波 joint好小會有問題

熱門搜尋: 大埔 地產 service apartment in hong kong estate service apartment

TOP HOME

軚盤扭唔郁

揸揸吓車,錶板出电池無电,之後軚盤扭唔郁
c兄係咩原因,点救架車,請高手教路

TOP HOME

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。