註冊 微博

鐵樹開花

鐵樹開花 E-mail 此主題給朋友

公司棵鐵樹開花...d人話鐵樹開花唔好.
咁開花有咩意思呢?

TOP HOME

引用:
原帖由 coconutg 於 2009-12-18 02:36 PM 發表
咁開花有咩意思呢?
唔係咩都關風水事架

菩提本無樹  明鏡亦非台
本來無一物  何處惹塵埃

子午卯酉桃花地   貪狼化氣欲先行   紅鸞天桃加咸池

文昌化忌誰之錯   辛丑雙祿喜成家   暗裡雙忌男女亂

庚子祿祿因或果   祿逢冲破須提防

TOP HOME

我靜係知鐵樹原本係有花開既,只不過係機會好細者
正如流星一樣,係好小,好耐先有一次

一念嗔心起,百萬障門開

TOP HOME

TOP HOME

回覆 1# coconutg 的帖子

自然定律啫。你盆鐵樹覺得係時候要繁植下一代&種植環境又促成佢開花,咁佢咪開畀你睇囉。

TOP HOME

引用:
原帖由 嘉健69 於 2009-12-19 01:34 AM 發表

種10幾或20年會年年開幾次~

小弟家中正有花蕾~

已經開了一點~

ps:鐵樹開花代表家中一個轉變~

可以去一d香燭店~買"紅花"~

或就咁買一條小紅絲帶~在開花既新枝上打結,寓意"參花掛紅 ...
"嘉健69"兄  可否分享下您家中鐵樹開花,有冇啲乜嘢轉變?

我只一個朋友的家中,鐵樹開花,他當時都有 參花掛紅 火木通明,
可能又係啱啱凃著剛剛,之後就由中屋搬了大屋!

TOP HOME

TOP HOME

引用:
原帖由 嘉健69 於 2009-12-19 11:50 PM 發表

都有啊~花期應該有10至10多日吧~
即使小弟家中次次都無買"紅花"~
但都有d幸運野發生~不過~唔知關唔關事~
例如遇到d好好人既租客~
遇到個一簽就簽5年,將老豆d屋整到好似新既一樣既人~
...
風水玄學乃一門抽象的學問...信則有不信則無

(遇到d好好人既租客一簽就簽5年)←又真係好好運喎,租客簽1年以經係好彩啦!

(將屋整到好似新既一樣)←租客唔整亂間屋算係好了!

(ps:小弟今晚8點幾去淋花~唔小心,個身壓在落去最細個棵到~新枝既頭有一半斷左~
不過~應該都無事掛~因為係個新枝既頭一半斷左~)← 又點會斷左就有事發生架,您在開玩笑!

以前我都有種鐵樹的,啲葉一黃我就剪,邊會有事架!

ps1:等我呢幾日診未開哂花~去買"參花掛紅"先!~ 祝您好上加好

加分功能 (每次最多 5分),作正面分享

TOP HOME

吉吉吉吉吉吉吉吉吉吉吉吉吉吉吉吉吉

TOP HOME

TOP HOME

TOP HOME

引用:
原帖由 coconutg 於 2009-12-18 02:36 PM 發表
咁開花有咩意思呢?
呢個問題我問過一個對種花草樹木幾有認識的朋友,佢話而家的鐵樹已經不是以前的鐵樹,因為商人同品種的考慮,所以好多已經折支改種,所以而家,如果你打理得好,就會見到鐵樹開花,所以呢幾年特別多人問呢個問題

人生一大目標
訓個靚覺

TOP HOME

一定會有好事

人有陰晴圓缺

TOP HOME

嘉健兄~
可以post張相睇下嗎?
thx~

熱門搜尋: 旅行

TOP HOME

TOP HOME

伸延閱讀
 21 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。