註冊 微博

[風景] 舊鏡頭+過期菲林+天色灰暗+冇用腳架的效果.......

舊鏡頭+過期菲林+天色灰暗+冇用腳架的效果....... E-mail 此主題給朋友

純粹是一個實驗..........

熱門搜尋: 健身 器材 泰拳 pilates

附件

2009-11-14 04:02 PM

TOP HOME

又唔錯啵
我最仲意#5 真係好有個種回到1990年的感覺
相機:a77
鏡:DT35/F1.8,35-70/f4,16-80za,70-400g,135az
其他:58閃,腳190cxpor3+488
年齡:22(男)
耳機:SF3,TF10 pro(改CM),AKG518,srh840
MP3:PCM-D50.I9000(算係我MP3)

TOP HOME

不一樣的文禮閣

TOP HOME

引用:
原帖由 dms142898 於 2009-11-14 08:21 PM 發表
又唔錯啵
我最仲意#5 真係好有個種回到1990年的感覺
畫面顏色似唔似(舊)《警察故事》?

熱門搜尋: ups express 中港 貨運 搬屋 公司

TOP HOME

個FEEL好正

TOP HOME

下下打斜黎影........想點............

熱門搜尋: 迷你 辦公室 service apartment in hong kong

TOP HOME

哈,好似蘋果 壹仔嗰啲新聞相片

TOP HOME

FLIM ISO幾多?

TOP HOME

引用:
原帖由 露魅皇 於 2009-11-15 02:01 PM 發表
FLIM ISO幾多?

TOP HOME

引用:
原帖由 「宇宙仁」 於 2009-11-15 14:40 發表 100
100都咁粗?想問下咩原因?因為過期?

TOP HOME

引用:
原帖由 露魅皇 於 2009-11-15 04:49 PM 發表
100都咁粗?想問下咩原因?因為過期?
嗯!其實這筒也不是什麼特別的菲林,只是一般普通的「Kodak GOLD 100」菲林........不過已經過期了7年罷了!還能拍出這個效果已經算是不錯了!(其實我原本是以為會偏色的...)

熱門搜尋: 襟章

TOP HOME

回覆 10# 露魅皇 的帖子

過期 film 舊日都試過,不過未試過 七 年!........紅酒.......

熱門搜尋: 迷你 辦公室 service apartment in hong kong 服務 式 辦公室 置業

TOP HOME

唔錯.仲意有個種回到old day feel

TOP HOME

唔睇呢個post都唔留意...

我原來仲有筒03年未影完既160VC係相機

再加筒未沖既Gold400... 呢筒機會好微,因為跟果個袋既相機我上次用大約係95~96年

拎去沖好,定係買盒叉雞飯食左佢好d呢~

TOP HOME

引用:
原帖由 hirukakuni 於 2009-11-16 02:14 PM 發表
唔睇呢個post都唔留意...

我原來仲有筒03年未影完既160VC係相機

再加筒未沖既Gold400... 呢筒機會好微,因為跟果個袋既相機我上次用大約係95~96年

拎去沖好,定係買盒叉雞飯食左佢好d呢~
是還有幾格菲林未影?還是還有一半未影?
如果相機保存得好的話,那些菲林應該還能拍出照片.........不過也有可能相機內部貼著菲林部位的金屬片可能會因為受到菲林的藥片侵蝕而出現表層龜裂的現象......

不過有時要有點冒險精神......拍完後去沖晒!可能拍出的結果會很有趣的說!

TOP HOME

伸延閱讀
 18 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。