註冊 微博

新手想同幾個朋友去行山 有甚麼好推介??

新手想同幾個朋友去行山 有甚麼好推介?? E-mail 此主題給朋友

路程大約6小時以內
同埋應該係下星期左右就去
我地都係新手 無咩行山經驗
有咩好推介???風景又ok 又唔太過辛苦

TOP HOME

唔介意淨係行車路嘅話,可以喺黃大仙沙田坳道上,之後駁飛鵝山道,沿車路行,最後落返去順利、彩虹一帶,頂唔順中途又可以係扎山道落返彩虹

好處:沿車路行,包冇蕩失路;沿路維港景夠哂開揚;上到大老山氣象站、飛鵝山觀景台更加可以望到西貢一帶,後者更加望到部份將軍澳;比較似行山啲,又可以唔沿車路行,沿山脊行(景色豐富啲:大帽山、沙田、八仙嶺都望到)

壞處:一路上斜,尤其頭一段路,比較難捱;上斜時比較少遮擋,夏天哂到攞命(不過而家去就唔錯);石屎路行到腳板痛,亦冇咩行山嘅感覺;大風,早幾日上去吹到我一都企唔隱(其實都可以係好處)

熱門搜尋: catalogue 媽咪 會

附件

2009-11-6 02:38 AM

TOP HOME

引用:
原帖由 mukzi 於 2009-11-6 02:38 AM 發表
唔介意淨係行車路嘅話,可以喺黃大仙沙田坳道上,之後駁飛鵝山道,沿車路行,最後落返去順利、彩虹一帶,頂唔順中途又可以係扎山道落返彩虹

好處:沿車路行,包冇蕩失路;沿路維港景夠哂開揚;上到大老 ...
行車路會唔會好危險 無咩行山feel
有無d教育徑個d好推介??

TOP HOME

引用:
原帖由 三吋釘 於 2009-11-7 05:10 PM 發表

行車路會唔會好危險 無咩行山feel
有無d教育徑個d好推介??
你睇下有無興趣 -

初級行山活動 - 11月22日 東涌 往 梅窩 (經奧運徑)

東涌 往 梅窩碼頭

日期 : 2009年11月22日 星期日
集合時間 : 上午10時
集合地點 : 東涌線 東涌地鐵站

行程: 由東涌海濱路出發, 至大蠔灣轉入白芒, 經奧運徑, 往 梅窩碼頭 解散

參與人仕請自備食物及食水, 及一些個人用品, 如太陽帽、
行山鞋、行山杖、毛巾、晴雨天用品等。

有興趣參加人仕, 請留名及聯絡方法給本人的電郵
storehkg@hotmail.com 或 以前面那個電郵add 我的 msn
, 以便本人有需要時聯絡。

TOP HOME

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。