註冊 微博

[詢問] 新手買竿一問

新手買竿一問 E-mail 此主題給朋友

各位高手好,最近開始對釣魚有興趣,想買一set裝備用,睇過D書及各位既討論,諗住買以下配置,各位認為會唔會有唔妥。

釣法:投釣
釣點:碼頭,岸邊,海濱
釣組:主絲>鉛>擰圈>子絲>鈎 (可唔可以唔用擋珠)
魚類:冇咩所謂,但有機會想試下釣到紅鮋,班仔
價錢:全set配備 - HK$500左右...

竿:投竿 - 振出式 (咩牌子會好,想襟用D)
調子:本調(6:4)
竿頭號:20號
絞:投釣直絞3號 (咩牌子會好,定冇咩所謂;另外有冇咩需要額外注意)
主絲:4號壓縮絲 (咩牌子會好,定冇咩所謂)
子絲:3號炭絲 (咩牌子會好,定冇咩所謂)
鉛:中通鉛 (請問應該用幾多號呢?)
鈎:10號鈎

唔該晒各位先,另外大家覺得去邊間釣魚舖買比較好呢,會唔會可以幫我上埋絲去個絞到?

TOP HOME

我都係新手~~我去上環釣X發燒X~~
佢地都幾NICE~~幫我找左支投竿~~絞~~一SET野~~都係5XX~~
我問左好多野佢地都有答我~~
我覺得幾好~~

熱門搜尋: london bangkok travel rent car 中國 航空
要讓畢彼特愛上你,你首先得成為安祖蓮娜祖莉。

TOP HOME

引用:
Kelvin1116 發表於 2009-9-18 11:05 AM
各位高手好,最近開始對釣魚有興趣,想買一set裝備用,睇過D書及各位既討論,諗住買以下配置,各位認為會唔會有唔妥。

釣組:主絲>鉛>擰圈>子絲>鈎 (可唔可以唔用擋珠)
魚類:冇咩所謂,但有機會想試下釣到紅鮋,班仔
價錢:全set配備 - HK$500左右...

竿:投竿 - 振出式 (咩牌子會好,想襟用D)
調子:本調(6:4)
竿頭號:20號
絞:投釣直絞3號 (咩牌子會好,定冇咩所謂;另外有冇咩需要額外注意)
主絲:4號壓縮絲 (咩牌子會好,定冇咩所謂)
子絲:3號炭絲 (咩牌子會好,定冇咩所謂)
鉛:中通鉛 (請問應該用幾多號呢?)
鈎:10號鈎

唔該晒各位先,另外大家覺得去邊間釣魚舖買比較好呢,會唔會可以幫我上埋絲去個絞到
擋珠用處   是將鉛同另圈連接位隔開   唔使等佢地在投出時因碰撞至另   另圈較易變型    無咁容易斷裂
擋珠所費無幾   買個安心   若不用亦可以  你可細想利弊先決定用唔用~

$500價錢要買一套投竿    有牌子的  會較困難   
釣魚樂相關版塊  2手釣魚用品   有時都會有師兄放售   你可不時參考

若你想要全新物品  建意你用國內牌子投竿12至15尺   大約可在200內
攪就可買國內貨品  狼王/迪佳..等     普通磅頂攪  [即可調教出絲拉力的攪] 亦是$2xx 左右可買到
投釣要求是可藏絲200m    你去店鋪時  可叫售貨員介紹比你
但投釣直攪3號 <<是想表達d咩?

主絲/子絲    其實是好個人要求
到你熟習了釣魚需要  或你間唔中魚/斷下魚咁  你就自然對你既工具有一個配合既要求
新手暫時無咩所謂咁玩住先啦
一幅較耐用既主/子線   要百元或以上

投釣用鉛除了要配合魚絲粗幼
仲要配合當時流水風速
無人一個號數鉛  可釣云每個釣位
每個號數鉛買幾粒   用作後備用途
若你用20號投竿  4號主計  用6號中通鉛起步  應該都差不多

勾用幾多號亦係視乎目標魚
都係多買幾個號數  有著數架
以上應該可在$500左右攪掂

喜歡Show-off人,只不過希望得到注意、尊重。
一類會展示自己家檔,証明自己財富過人;
一類會嚴厲批評他人,証明自己水平比人高;
一類更會利用謊話去優化自己表現,証明自己才華出眾……其實自我價值極低。現實生活當中……類失敗者。

TOP HOME

引用:
原帖由 italian_totti 於 2009-9-18 03:32 PM 發表
我都係新手~~我去上環釣X發燒X~~
佢地都幾NICE~~幫我找左支投竿~~絞~~一SET野~~都係5XX~~
我問左好多野佢地都有答我~~
我覺得幾好~~
唔該晒, 我諗住星期日去睇睇, 佢既價錢對俾其他舖係咪都算合理架?

TOP HOME

引用:
原帖由 island 於 2009-9-18 04:01 PM 發表

擋珠用處   是將鉛同另圈連接位隔開   唔使等佢地在投出時因碰撞至另   另圈較易變型    無咁容易斷裂
擋珠所費無幾   買個安心   若不用亦可以  你可細想利弊先決定用唔用~

$500價錢要買一套投竿    有牌子 ...
其實有冇牌子都冇咩所謂,我釣魚係用黎當興趣,唔需要用到好專業既,最緊要耐用,國貨會唔會好似斷呢?

狼王/迪佳 既竿係咪都ok 架?. 性價方面算唔算好呢?

另外想問下,成日聽人講灣仔發記,其實係邊架?

荃灣既一帆X順係咪都ok 架?

唔該晒~

熱門搜尋: 剷 車 膠水 stainless steel 指示牌 升降台

TOP HOME

引用:
原帖由 Kelvin1116 於 2009-9-18 11:05 AM 發表

釣組:主絲>鉛>擰圈>子絲>鈎 (可唔可以唔用擋珠 ...
HI BRO.我都係新手~~我9月頭係上環釣X發燒X~~買左一SET野都係500正.
不如我LIST我買左D咩比你參透下~(當然我SET可能不是太好)

OGK 360 投竿..
DAIWA JOINUS 4000 鮫<----已上6號C
DAIWA 5 號C 500M
DUEL 3號 碳C
擰圈 X 2包
鉤 X 100個

total $500

TOP HOME

引用:
原帖由 防火門 於 2009-9-18 04:45 PM 發表

HI BRO.我都係新手~~我9月頭係上環釣X發燒X~~買左一SET野都係500正.
不如我LIST我買左D咩比你參透下~(當然我SET可能不是太好)

OGK 360 投竿..
DAIWA JOINUS 4000 鮫
好唔好用呢,感覺如何呢?

TOP HOME

引用:
原帖由 Kelvin1116 於 2009-9-18 05:41 PM 發表

好唔好用呢,感覺如何呢?
講真.要睇你要有咩要求...我買果時都o係抱住買平竿...個鮫買貴D都冇所謂...
支竿普通...<---自己揀~~(under $150)
鮫GOOD...不過果時買係特價..
其他野都係果到個哥仔推介..都幾好..冇咩唔OK

P.S. >果到D人都幾OKAY. 我同佢講我新手,又冇咩錢..但係都係有問必答..唔明會教..

TOP HOME

小弟都係釣左幾個月,個時係佐敦新X買左枝(木之目)<==唔知係咪牌子來,大陸野,170蚊,叫咩子爵,
之後買左個德島絞....有時落雨用....一定要拆開黎吹乾佢...好麻煩....如果唔理佢會KICK KICK下
絞真係買好少少好D....之後小弟買左個DAIWA絞....前幾日係西貢,打完風落雨釣,都無事...絞真係買個靚少少

有士MAN佬,係佐敦新X買3000 OR 4000應該係270-3XX到
DAIWA小弟見過最平係釣魚發X友....200蚊樓下,3000絞...不過而家應該無,第2就係MK海X舍 4000應該係239...我都係呢到買的

希望幫到你

TOP HOME

引用:
原帖由 loklok11loklok1 於 2009-9-18 07:32 PM 發表
小弟都係釣左幾個月,個時係佐敦新X買左枝(木之目)
Daiwa 4000 under 250~~so cheap when i buy~~

TOP HOME

唔該晒咁多位.
星期日去睇下先, 跟手去釣魚 ~~~

TOP HOME

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。