註冊 微博

[日本/韓國] 有關東京地震之預測

有關東京地震之預測 E-mail 此主題給朋友

我本來都plan咗十月中至十月 尾會到東京旅行,但係睇到yahoo轉載「明x」有關地震嘅報導之後有啲嚇窒咗!
睇過好幾個forum,有人認為會發生、有人認為會發生機會唔大。各有唔同嘅意見!
我想問吓對於今次「九月東京八級大地震」嘅預測,除咗「e-PISCO」嘅弘原海清有發表其預測外,仲有冇其他(人或組織)發表有關嘅預測呢?

( 註:本人並非則疑有關地質學家弘原海清嘅預測是否準確,只係想知道多啲資料先決定去與唔去! )

TOP HOME

老實講單野..我九成唔信 ...地震 那麼簡單可以比人預測到???發生地震主因都有n種可能性啦...可能要有十個factor先可以地震...但家下人地找到一個factor..仲有幾多機會未知先

最重要 單野唔係 日本政府公佈...只是民間團體 地震預知研究會公布.......之前都講過 在日本有 好Q多 地震預知研究會 啦...
而日本傳煤好少再提單野.....

今次只是YAHOO出新聞...好似東方..蘋果都無提到和.
只有明報..文匯報有報導

..無線新聞都無提過啦...
香港政府都無發出旅遊警告啦....

全世界有邊次大災難是預測到呢??請問有邊次??
答案是 無

科學家創先河預測周內東京大地震

16/09/2003【綜合外電報道】日本一名科學家預言,東京在今天或明天將會發生超過黎克特制七級的大地震,引起民眾恐慌,不少巿民搶購糧水。有專家認為這項預言欠缺證據支持,但亦有民眾接受科學家發出警告,做好準備。 科學家串田嘉男較早前在他的網站表示,他使用無線電波監察到東京巿有可能在本周,尤其是今明兩天發生大地震。報章及雜誌報道這項消息之後,東京部分巿民趕到超級巿場搶購樽裝水、蠟燭以及其他災難用品。 氣象廳表示質疑

不過,日本氣象廳發言人表示,目前沒有任何科學方法,可以準確預測地震在何時發生,並稱串田嘉男只是發表個人的科學意見。
氣象廳發言人表示:「我們已經準備好日本會發生八級的地震……但是我們無法預測地震在甚麼時間發生。」
串田嘉男原本是天文學家,他在一九九五年神戶大地震後,開始鑽研地震學。雖然日本氣象廳質疑他的預言,但他表示寧願預測錯誤受到批評,亦要向公眾報告他的研究發現,他說:「如果真的發生地震,而我在預知的情況下沒有發出警告,是很差勁的做法。」
另外,台灣大學一份研究報告指出,台灣地震斷層可能多達五十至七十條,遠高於官方的統計,就百年來地震的頻率來看,大約每十年就有可能發生一次造成重大傷亡的地震

TOP HOME

另外,台灣大學一份研究報告指出,台灣地震斷層可能多達五十至七十條
講講下日本又講台灣,可疑

TOP HOME

引用:
原帖由 abcbl 於 2009-9-10 08:00 PM 發表
另外,台灣大學一份研究報告指出,台灣地震斷層可能多達五十至七十條
講講下日本又講台灣,可疑
有人想出名...如果中左真是有地震....佢地會成為世界 地震專家之首....名成利就

但人類對於地震知道有幾多...事實可能只是皮毛 ....

TOP HOME

引用:
原帖由 matthew100007 於 2009-9-10 15:13 發表
老實講單野..我九成唔信 ...地震 那麼簡單可以比人預測到???發生地震主因都有n種可能性啦...可能要有十個factor先可以地震...但家下人地找到一個factor..仲有幾多機會未知先

最重要 單野唔係 日本政府公佈...只是 ...
如果係咁,我可以安心編排我N行程喇! 唔該晒!  

TOP HOME

小弟剛昨天到步六本木,for 工作十天....尋日一落機見到同事。傾開問佢地呢單野...

點知幾個都話段news 邊度報架,點解未聽過呢段news? 所以真係唔知香港吹大左定係點啦...

anyway 都祝大家出入平安!

TOP HOME

其實邊驚得o甘多, 九二一地震完o個朝, plan 左去台北, 一早起身睇新聞見周圍爛容容, 結果無去到! 上次汶川地震前幾日收到手機訊息, 本來已報左團去四川, 後來轉左去沖繩, 有時oo野真係整定架, 無人知道跟住會有咩發生, 如果唔係就唔叫意外而係意內”o!

就算邊度都唔去都唔代表安全架!

我都plan左十月中下旬去東北+東京, 諗下到時玩咩好過o!

無過不及感安舒
隨曲就伸覺機靈

TOP HOME

回覆 2# matthew100007 的帖子

我覺得可信性幾大
e d錦大既事
條友唔會亂講既
面報紙唔講係因為錯既會好大鍋

TOP HOME

引用:
原帖由 ttaanngg333 於 2009-9-11 05:36 PM 發表
我覺得可信性幾大
e d錦大既事
條友唔會亂講既
面報紙唔講係因為錯既會好大鍋
e次消息不值再討論啦...

等九月尾開彩啦...全世界剩係香港人先信

日本人台灣人都會醒少少啦...

上三個post 的 pp1128 在日本都話無人知啦.. ......

無話大唔大獲..d科學家中左可以出名...唔中右無所謂...

TOP HOME

e個只係一忠告
你講得岩,就係唔知,無得估計
所以先要預防
加上,人類係唔可以正確咁估計天災幾時發生
但係都會有個周期睇得到

而e單野都係根據四川個d咩離子去講,
又唔係9up咁屎但講,
講唔估ga咪好lor,講中左就大吉利是

e傳播界唔講,係因為e一個此終都唔係一個fact
e就咁講出泥,會做成恐慌,
到時冇發生ga,就空擔心一場

人都應該有番d危機意識

熱門搜尋: fortune

TOP HOME

引用:
原帖由 pkyeha 於 2009-9-12 12:09 AM 發表
e個只係一忠告
所以先要預防
但係都會有個周期睇得到

又唔係9up咁屎但講,
講唔估ga咪好lor,講中左 ...
你講o岩...樓上咁多個最中肯係你~

同埋我覺得成單野唔可以用信唔信o黎講......因為同信唔信呢樣野已經冇左客觀分析o既出發點~

地震好多人都知係好難預測,可能下一秒已經發生左都唔定~

同埋都係想講....電離子都有機會係預測地震o既其中一種方法而已~~

熱門搜尋: art jamming

TOP HOME

if earthquake can predict ... there would not be so many dead n hurt over the past yrs la ...

熱門搜尋: 迷你 雪櫃

TOP HOME

引用:
原帖由 pkyeha 於 2009-9-12 12:09 AM 發表
e個只係一忠告
所以先要預防
但係都會有個周期睇得到

又唔係9up咁屎但講,
講唔估ga咪好lor,講中左 ...
(1)科學界也有很多人質疑,是否有這種反常信號就一定意味將發生大規模地震。

比喻<我亞爸有鬍鬚,但唔係有鬍鬚的人都係我亞爸>
<地震前離子濃度由高變低,當離子濃度特變是否代表一定會有地震發生呢???>

(2)如果真的離子濃度由高變低有地震....想問問地震預測研究會e-PISCO
為什麼 9月01日唔發生地震呢?...因為自7月中離子濃度急速上升..9月開始回落

點解佢地估到離子會在九月中是下降最快所以九月尾會地震呢?但段文章話7月最高200倍..應該估在九月中急降到最低...點解九月中唔發生大地震呢???要九月尾??

我都好中肯的

(1)汶川地震前 電離層突變稀薄 新聞
(明報)2009年9月4日 星期五 05:05

http://hk.news.yahoo.com/article/090903/4/e1ik.html

個main point係逾七成震央上空的電離層都曾突然變稀薄

(2)東京異象 恐爆8級巨震 大氣離子濃度暴增200倍 專家發警告
(明報)2009年9月4日 星期五 05:05

個main point係,離子濃度不斷上升,之後劇回落。他聲稱,數值由現在開始回落的數周之間,「發生地震的機會相當高」。

http://hk.news.yahoo.com/article/090903/4/e1ij.html

TOP HOME

引用:
原帖由 matthew100007 於 2009-9-12 02:37 PM 發表

(1)科學界也有很多人質疑,是否有這種反常信號就一定意味將發生大規模地震。

比喻

(2)如果真的離子濃度由高變低有地震....想問問地震預測研究會e-PISCO
為什麼 9月01日唔發生地震呢?...因為自7月中離子 ...
回(1)
我亞爸有鬍鬚,所以只要係有鬍鬚的人都機會係我呀爸:但冇鬍鬚的人係唔係就等於唔係我呀爸,唔係

科學家都只係係根據四川地震前的資料而去預計
而重點係有冇機會發生,
家唔洗去肯定會唔會發生

回(2)
e d你都係去問專家
[點解佢地估到離子會在九月中是下降最快所以九月尾會地震呢?但段文章話7月最高200倍..應該估在九月中急降到最低...點解九月中唔發生大地震呢???要九月尾??]
你都識講,估到

e個現象唔一定prove到,但都唔代表佢prove唔到
而係唔係想去博e個機會,就自己決定

加上樓主與其係討論區到問意見
不如真係嘗試搵下d專家意見

TOP HOME

個人覺得如果真是那麼大機會地震...點解 日本地震局 那麼懶散...反而要我地 D香港人為佢地而煩惱...
加上......單野大部份日本人都唔知,都唔理,都唔緊張...E個係事實...

連2003年個次都不如...

16/09/2003【綜合外電報道】日本一名科學家預言,東京在今天或明天將會發生超過黎克特制七級的大地震,引起民眾恐慌,不少巿民搶購糧水。有專家認為這項預言欠缺證據支持,但亦有民眾接受科學家發出警告,做好準備。 科學家串田嘉男較早前在他的網站表示,他使用無線電波監察到東京巿有可能在本周,尤其是今明兩天發生大地震。報章及雜誌報道這項消息之後,東京部分巿民趕到超級巿場搶購樽裝水、蠟燭以及其他災難用品。 氣象廳表示質疑

不過,日本氣象廳發言人表示,目前沒有任何科學方法,可以準確預測地震在何時發生,並稱串田嘉男只是發表個人的科學意見。
氣象廳發言人表示:「我們已經準備好日本會發生八級的地震……但是我們無法預測地震在甚麼時間發生。」
串田嘉男原本是天文學家,他在一九九五年神戶大地震後,開始鑽研地震學。雖然日本氣象廳質疑他的預言,但他表示寧願預測錯誤受到批評,亦要向公眾報告他的研究發現,他說:「如果真的發生地震,而我在預知的情況下沒有發出警告,是很差勁的做法。」
另外,台灣大學一份研究報告指出,台灣地震斷層可能多達五十至七十條,遠高於官方的統計,就百年來地震的頻率來看,大約每十年就有可能發生一次造成重大傷亡的地震

TOP HOME

伸延閱讀
 35 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。