註冊 微博

[知識] 電結他絃線及tune音問題(有圖)

電結他絃線及tune音問題(有圖) E-mail 此主題給朋友

大家好....我剛剛從朋友處買了一支二手B.C RICH結他回來 , 發覺TUNE音有少少問題 , 先講下我TUNE音既習慣 , 我係用旓調音機TUNE音的 , 先由6線開始去到1線 , 但呢支結他有D怪 , 當我TUNE好6,5,4線音後 , 再TUNE第3線OK後發現之前6,5,4線既音走左位 , 唔正音 , 請問係咩原因呢 ?現在只可TUNE到接近正音...因TUNE正音部調音機會著綠燈 , 現在只可TUNE到正音前後一兩格。
另外 , TUNE音收緊絃線時 , 連接絃線尾部果舊野(唔知點叫)自動升高 , 請問係唔係正常呢 ??附上幾張相比大家睇睇 , 另外想問下呢支結他換絃線要買咩既絃線呢??有冇特別規定呢??

就係上面張相銀色果舊野升高左...未收緊絃線時係貼平結他身的...想知係唔係正常呢???

熱門搜尋: dha baby bb 用品 開倉 2012 母乳

TOP HOME

一定唔正常-口-
果個銀色野如果會郁 ..
咁樣條弦既拉力都會相應降低 ....
所以你先至會有咁既情況出現tune極都唔會岩音 ...
但整就唔識整-口-
等d師兄 ... 解答你啦~~~

熱門搜尋: 升降台
http://i43.photobucket.com/albums/e355/FrEeDoM_FaI/snapshot20060211104149.jpg

TOP HOME

有冇得較spring tension

TOP HOME

完全正常~
呢種結他要慢慢turn  條弦拉緊左  果個bridge咪俾條弦拉起因為tension大左
有條野係咁扯你  你都扯起喇係咪先
咁個bridge俾人扯起左小小, 咁你之前turn果o的弦咪降左音~
turn turn下你就慣左點turn呢o的結他

我習慣好快咁turn6條弦去大約o既音,  一條弦高音  一條弦低音....
咁大約咁可以令6條弦拉個bridge個tension同正音果時tension差唔多  到再turn時令個bridge唔會走位太多
然後先真正turn音~ turn 6 1 5 2 4 3弦     反覆幾次就ok
get到就get  get唔到就算   當我冇講過
仲有其他方法   get唔到就等其它高手教lo

Scandal x Baby

TOP HOME

引用:
原帖由 jackienwk0917 於 2009-9-7 03:20 AM 發表
完全正常~
呢種結他要慢慢turn  條弦拉緊左  果個bridge咪俾條弦拉起因為tension大左
有條野係咁扯你  你都扯起喇係咪先
咁個bridge俾人扯起左小小, 咁你之前turn果o的弦咪降左音~
turn turn下你就慣左點turn呢o ...
我就get唔到

熱門搜尋: it support linux
ROCK界論壇小圈子搖擺潮叔

TOP HOME

任何有tremolo既結他都應該block左佢先tune

言者,風波也

TOP HOME

引用:
原帖由 john00254 於 2009-9-7 10:33 AM 發表
我就get唔到
勁人  教下人喇你
點解勁人通常都唔鍾意教人
要dry talk

TOP HOME

要睇下你隻bridge 本身可唔可以向後壓
如果唔可以 , 咁而家呢個情況當然係唔正常
如果可以 , 而家呢個情況一樣係唔正常 (因為個 bridge 已經扯得太高 , 向後壓o個陣好易拉斷 string )

其實呢d 野一d 都唔難明
不過我真係唔知點解會係月經 post
成件就係 string 同 彈弓 o個度鬥力
string 太大力 , 彈弓唔夠力 , bridge 會升高
相反............

明未

TOP HOME

鬆少少線先, 再較後面spring tension
Alex @C Chord - bassist

TOP HOME

引用:
原帖由 yuiche 於 2009-9-7 02:33 PM 發表
鬆少少線先, 再較後面spring tension
我覺得唔係要鬆少少  係要鬆曬  再turn過
樓主一睇佢個情況就知由6弦  turn落1弦
係咁turn上去  之後6弦~4弦因個bridge升起左又降左音又turn上去   如此類推
turn到個bridge升到p街

TOP HOME

慢慢試過d唔好誤導人啦,

圖解

附件

2009-9-7 04:02 PM

言者,風波也

TOP HOME

引用:
原帖由 pk56 於 2009-9-7 04:02 PM 發表 慢慢試過d唔好誤導人啦, 圖解
有時間真係要diy隻trem block先得.....
Alex @C Chord - bassist

TOP HOME

tremolo block係tremolo底個舊金屬, 唔好攪錯

有好多野可以代替個舊木, 係生活之中搵下啦

言者,風波也

TOP HOME

麥有人叫佢試野咩?  點解我見唔到   
有震臂果o的結他隻隻都係咁   
鍾意tune音又開蓋 又抵彈弓買舊木頭咪學佢, 都係一個方法 不過我唔中意
整體上我只覺得你tune過龍,
樓主要出水面喇

熱門搜尋: 信貸 評級

TOP HOME

tune變左turn仲可愛,

唔block個tremolo, 我俾支既有floydrose既結他你剪晒d線, 睇你"turn"幾多日"turn"到pack新線in tune 同balance啦, 要tune岩埋intonation喎, 唔怪之你支pgm 個nut lock都唔敢lock啦, 仲要死撐唔認自己唔識整先搵人整...

至於tremolo既angle係冇標準既, 完全係隨用者所需, 有人喜歡可以bend高一至兩個semi tone甚至一個fifth, 也有人喜歡做預留多d位做dive bomb, 也有人block死佢當fixed bridge用

two point tremolo 通常可以較整體既高度, 較得越高也可增加bend既幅度, 高度也同action掛勾

熱門搜尋: petpetpet 寵物 用品 速遞 寵物 用品 速遞
言者,風波也

TOP HOME

伸延閱讀
 45 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。