註冊 微博

[其他] 孔雀魚和蝦

孔雀魚和蝦 E-mail 此主題給朋友

請問如清缸養孔雀魚,想加蝦養,可加什麼蝦,請指教

熱門搜尋: ups 運輸 公司 中港 貨運 滅火筒

TOP HOME

引用:
原帖由 yauching1129 於 2009-8-26 10:46 PM 發表
請問如清缸養孔雀魚,想加蝦養,可加什麼蝦,請指教
清缸冇咩可能做到~d蝦死硬~
孔雀魚天地子板  孔雀魚知識--教學索引--
孔雀閒聊天地(9)

請停一停,諗一諗,我地為乜養孔雀魚?

TOP HOME

我都想魚加蝦養,淨魚有D悶,我都係清缸的,唔知得唔得呢?

Pretties..... THE BEST!

若你不打算持有某隻股票達十年 則十分鐘也不要持有

TOP HOME

都可以GE

養大大隻果D (淡水龍蝦),不過會食左條孔雀

其他唔洗諗了。(因為其他水質不合唔係魚死就蝦死)

TOP HOME

有難度(係極難), D蝦仔換殼個身會有腥味, 跟手就變左點心

TOP HOME

一D都唔難-.-"
我之前都有咁做過~~不過後來都係專心養孔雀算-.-"
櫻桃蝦就得∼∼又耐熱,又難死,

養法好容易∼只要你個缸有水妖就OK∼∼
D蝦大隻魚無可能食到∼就算換左殼都唔會食到∼!除非D BB
佢生BBD魚就會食∼都幾好∼可以當糧∼
我果陣清缸有2個水妖∼∼D蝦成日係水妖到∼
食水妖D野∼仲幫你清潔∼幾好呀-。-"
D BBS吸左入水妖佢幫你食灑去∼唔會變壞水質∼∼

果陣養左成半年都無死∼仲越養越大隻同好紅∼
之後想正係養孔雀∼∼就俾左D蝦我表弟!∼

TOP HOME

引用:
原帖由 toucho 於 2009-8-28 02:29 AM 發表
一D都唔難-.-"
我之前都有咁做過~~不過後來都係專心養孔雀算-.-"
櫻桃蝦就得∼∼又耐熱,又難死,

養法好容易∼只要你個缸有水妖就OK∼∼
D蝦大隻魚無可能食到∼就算換左殼都唔會食到∼!除非D BB
佢生 ...
嘩, 原來咁都得, 等我由草缸捉幾隻纓桃蝦試下先.
我以前都試過半清缸養大和蝦.
我加左d碎石和一舊木, 札左d黑木厥及水榕等等. 咁d蝦會更長命,
大和蝦很耐鹽, 孔雀缸就最啱.
其實唔用碎石都得, 怕沉木水酸可以用石札些莫絲都很好看, 蝦仔又有得食又可以有地方呢埋.

附件

2009-8-28 12:41 PM

~~~紅魔女至愛寵物排行榜~~~
#2000 Honda Civic EK VTI 1500cc M/T Burning Red~~賣左車
#14"孔雀草缸~~~ Nisso中性泥, Ehiem2211, PL27x1, co2 2秒1泡, 馬賽克, 黑殼蝦, 纓桃蝦, 金胡子.
#8"清缸 x 7, ~~~紅/藍馬賽克燕尾.
#18"草缸 ~~~ADA1代黑泥, Ehiem2213, t5 8wx4, co2 2秒3泡, 紫藍三角, 紅孆桃 小精靈, 極火蝦.....
#12"鼠魚缸x2~~~紅頭鼠.

TOP HOME

回覆 6# toucho 的帖子

你就好啦, 你個D孔雀咁善良
我個D就好兇悍下, 冇女比佢地搶有時都打起上黎

TOP HOME

唔換殼的話~孔雀魚唔會食到佢地既成蝦~
換殼而個新殼未硬就多數死得~

冇水草,又冇地方比佢地逃避追殺,響清缸同任何魚混養既小草蝦,米蝦都會好易出事~
蝦bb更加唔洗諗100%死硬~

我個草缸孔雀魚+櫻桃蝦~水草都要多d~
因為多d地方比蝦逃避追殺~

咁岩又有相睇~見笑啦~影左隻唔夠實色既櫻桃蝦~

附件

2009-8-28 08:31 PM

孔雀魚天地子板  孔雀魚知識--教學索引--
孔雀閒聊天地(9)

請停一停,諗一諗,我地為乜養孔雀魚?

TOP HOME

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。