註冊 微博

莫絲變黃求教

引用:
原帖由 Ann@@ 於 2009-7-24 09:09 PM 發表

仲有一隻係專for陰草既液肥﹗
不過step 1 , step 2 冇磷, 冇咁易爆黑毛
參考以下link:   
http://www.uwants.com/viewthread.php?tid=4158387&extra=page%3D1

TOP HOME

水温過高及光線太多

熱門搜尋: art jamming

附件

2009-7-25 10:48 AM

TOP HOME

請問莫絲黃左既部分有冇機會變返綠呢????

TOP HOME

其實水温高, 冇光 / 太強光, ph 高都會令莫絲變黃
小弟的經驗係依幾樣條件如果轉得太快會增加變黃的機會

依排天氣太熱, 響午間時去到34-35 度,
只用風扇好難會keep 到28 ,
(要睇你屋企的坐向, 通風, 地區)
小弟娘家的細缸用風扇去到29-30
有部份三角莫絲變黃

另外ph 高亦可以今莫絲變黃

你的光照對莫絲黎講己經好夠,
小弟18吋缸只用一支t5 8 w , 莫絲, 美國鳳尾苔都生得好靚
至放肥料問題, 小弟一直冇加, 因為用ada 1 代己足夠,

你應該先諗諗點解ph 7.6 , 令ph ~6-6.5 己經合莫絲生長
另外水温可能要過左夏天........

莫絲黃左好難轉綠, 但可以生到新芽

TOP HOME

引用:
原帖由 wmh714 於 2009-7-25 11:01 AM 發表
請問莫絲黃左既部分有冇機會變返綠呢????
有番好嘅環境就可以(再生)番綠.....其實我個人覺得熱係形成枯死主因.....28度都係有可能枯死...最好就28度以下

附件

2009-7-25 11:39 PM

呢d三角莫絲早排太熱死晒,而家靘番晒

TOP HOME

我個 18 " 缸 d 莫絲, 加風扇 28度 無問題 , 缸底加少許酸泥, 開缸 2 weeks  d 黃水無晒, 好清.
PH 就 keep 係 6.2 - 6.5 , 我試過用 PH down , 用得好快, 無咩用, 又晒 $.
我亦曾用過檸檬葉,草酸...等
現在我用緊 API 嘅 PH Buffer , 效果最為理想, Ching 可作考濾

熱門搜尋: bb 用品 開倉 2012 dha 母乳 baby

TOP HOME

唔知點解一到summer就係咁
我都係
不過遲d會綠返~

熱門搜尋: 環保 回收 garment 海報 結婚 用品 結婚 花球
水草之友閒聊討論

TOP HOME

多謝大家嘅意見...小弟會留要一下..同參考一下可以點做

TOP HOME

引用:
原帖由 ggg312 於 25/7/2009 11:23 PM 發表

有番好嘅環境就可以(再生)番綠.....其實我個人覺得熱係形成枯死主因.....28度都係有可能枯死...最好就28度以下
我放左d莫絲去個膠箱,底材係一代泥,用左保鮮紙封口保濕,
但係放極都唔係好靚,放係窗台曬太陽嫁,當然唔係成日有太陽~
另一個缸就扎落石度,又係一代泥,但係就生得靚好多,
點解個分別咁大既 ??

TOP HOME

我覺得變黃的兇手系水溫過高。

熱門搜尋: diamond pn diamond 結婚 介子 男裝 手錶 gia

TOP HOME

伸延閱讀
 25 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。