註冊 微博

我隻熊仔鼠 係咪有感冒 ??

我隻熊仔鼠 係咪有感冒 ?? E-mail 此主題給朋友

我隻熊仔鼠 係女仔黎既 應該就係有左 bb 的

我見佢呢將 幾不停 發出 人類 打 " c益 " 既聲音

同埋有時好似 打 乞痴 咁

我想問佢係咪病左呀 ??

但係我又見唔到佢有鼻屎 或者 d 屎 爛 之類既徵狀

TOP HOME

感冒
特徵 : 倉鼠可生存於攝氏十度以上,因牠是較易罹患感冒之動物,所以當冬天來臨時,晚上應該替其蓋上毛巾;另外,亦都需要用一條毛巾把籠蓋住,以免因而患上感冒。
症狀 : 耳朵下垂、精神不振、鼻子濕潤、及不願活動。
防治方法 : 為了預防倉鼠患上感冒,應該買一些含維他命c的乳酪糖給牠吃,及勿帶牠往大風的地方。 倉鼠一旦罹患感冒,絕不能拖延,應立即帶其往獸醫診所就醫,因嚴重的話,是會致命的。

TOP HOME

多塵?用咩X料如:木糠...

TOP HOME

木糠

熱門搜尋: 黑頭 眼袋 抗 氧化

TOP HOME

塵 應該 唔多  我另外果隻就冇事  我分籠 養 的

熱門搜尋: english book

TOP HOME

引用:
原帖由 jerry7111 於 2009-6-24 10:01 PM 發表
塵 應該 唔多  我另外果隻就冇事  我分籠 養 的
==不知...

TOP HOME

姐係 我隻鼠 有感冒?

熱門搜尋: 深圳 婚紗 攝影

TOP HOME

引用:
原帖由 jerry7111 於 2009-6-24 10:04 PM 發表
姐係 我隻鼠 有感冒?
冇感冒的徵狀...

TOP HOME

咁係咩病呢

定還是 冇病  如果有既  我要帶佢睇下獸醫架喇..

TOP HOME

引用:
原帖由 jerry7111 於 2009-6-24 08:14 PM 發表
我見佢呢將 幾不停 發出 人類 打 " c益 " 既聲音
同埋有時好似 打 乞痴 咁
我想問佢係咪病左呀 ??
感冒:
在季節交換之際特別容易感冒,如果有打噴嚏、流鼻水、流淚、眼垢等現象發生,
體溫也比平常還高的話就是感冒了。如果惡化的話,還有可能導致肺炎或是呼吸困難。

睇你形容隻鼠打c益+打乞痴2個症狀  好難判斷係咪感冒
有可能係感冒or鼻敏感

你養左幾耐?最近有冇換過木槺,鼠糧牌子?
鼠籠乾唔乾淨?有冇勤換墊料,洗籠
暫時用廚房紙做墊料(日日換)  注意鼠籠清潔

留意鼠鼠鼻鼻有冇濕  呼吸有冇聲  有ge話就係感冒

ps:鼠鼠有左bb  唔放心ge話就帶鼠鼠去睇醫生啦  睇獸醫一般預約時間要幾日   可以book左先   

TOP HOME

引用:
原帖由 eva0101 於 2009-6-24 11:32 PM 發表

感冒:
在季節交換之際特別容易感冒,如果有打噴嚏、流鼻水、流淚、眼垢等現象發生,
體溫也比平常還高的話就是感冒了。如果惡化的話,還有可能導致肺炎或是呼吸困難。

睇你形容隻鼠打c益+打乞痴2個症狀  好 ...
唔知關唔關事  我洗籠果陣 落左 d 沐浴露 洗= =

同埋我見 d 木糠都幾碎下  但係我換木糠之前  佢已經係咁  都持續左 3日

鼻水 果 d 徵狀又冇  而家佢都仲有玩個 轉輪 我比野佢  佢都肯食

TOP HOME

引用:
原帖由 jerry7111 於 2009-6-25 01:49 AM 發表
唔知關唔關事  我洗籠果陣 落左 d 沐浴露 洗= =
過水乾淨應該冇問題  
你暫時唔好用木槺  用撕條狀廚房紙  絲潔萬用紙(廚房紙),維達幾好
注意鼠籠清潔  試吓將鼠籠擺係第2個位

你有冇開冷氣or風扇好近吹鼠籠?小心唔好凍親鼠鼠
留意多d鼠鼠情況

TOP HOME

引用:
原帖由 eva0101 於 2009-6-25 02:12 AM 發表

過水乾淨應該冇問題  
你暫時唔好用木槺  用撕條狀廚房紙  絲潔萬用紙(廚房紙),維達幾好
注意鼠籠清潔  試吓將鼠籠擺係第2個位

你有冇開冷氣or風扇好近吹鼠籠?小心唔好凍親鼠鼠
留意多d鼠鼠情 ...
有開冷氣呀  我就係覺得可能 凍親佢  但係真係冇鼻水之類

TOP HOME

引用:
原帖由 jerry7111 於 2009-6-25 02:18 AM 發表

有開冷氣呀  我就係覺得可能 凍親佢  但係真係冇鼻水之類
鼠籠唔好放係冷氣直接吹到ge位  最好放係冇咁凍ge角落位
擺多d墊料or少少鼠用綿花係佢屋仔  鼠鼠自己會調節冷暖
如果冷氣比較冷or鐵枝籠4面通風  蓋條薄毛巾係鼠籠上面  留一邊透氣
唔開冷氣果時鼠鼠有冇乞痴?
雖然鼠鼠冇鼻水食得玩得  但有乞痴  所以都唔可以掉以輕心
另一方面  如果係鼻敏感ge話  就要搵出咩令鼠鼠敏感

TOP HOME

引用:
原帖由 eva0101 於 2009-6-25 02:38 AM 發表

鼠籠唔好放係冷氣直接吹到ge位  最好放係冇咁凍ge角落位
擺多d墊料or少少鼠用綿花係佢屋仔  鼠鼠自己會調節冷暖
如果冷氣比較冷or鐵枝籠4面通風  蓋條薄毛巾係鼠籠上面  留一邊透氣
唔開冷氣果時鼠鼠有冇乞痴?
...
唔開都係乞痴  我諗應該係鼻敏感掛@@?

我間房 算塵多//

TOP HOME

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。