註冊 微博

[服飾配搭] 樂天市場網上購物教學帖 (Updated on 26/10/2012)

樂天市場網上購物教學帖 (Updated on 26/10/2012) E-mail 此主題給朋友

係詢眾要求下,小弟係呢度試下開個教學帖,希望幫到大家.
首先其實小弟都係新手,經過師兄們指點後首次成功買到心頭好,可以同大家分享下一D心得仔,
樂天買野有幾個方法,以下係其中一個,亦係最易用最易明白同有中文指引.
係樂天市場有接近8萬間合作店舖,但接受國際配送嘅店舖唔多,
而以下個方法就係樂天把接受國際配送嘅店舖集合出來的捷徑.
等海外嘅買家可以集中瀏覽接受國際配送嘅貨物.

http://www.rakuten.co.jp<--樂天網址

**參考圖1**
當進入主頁時因為樂天會認到我地係香港IP所以會有彈出window問你需唔需要去海外配送嘅中文網頁,
呢個係最方便同唔想睇日文可以直接揀"馬上去中文頁面"

**參考圖2**
揀完成個樂天可以轉做中文或英文黎睇,可以見圖2右上角紅圈地方轉換語言,
(個人覺得揀英文黎睇好D,因為中文翻譯得怪怪地 )
呢part入面既購物指南仲有成個完整既教學~~~~
樂天網上購物方法係 EMS直接送去你屋企,但唔係間間鋪都做國外生意..要睇佢配送方法果part有無國外發送囉 ,有既就有,無既就無
用信用卡比錢方便,姐係好似你平時上網交卡數咁易,入個card號,小小information就ok,最好做埋會員仲可以儲分.
間唔中上樂天打 50%,30%off 呢d字眼會搵到好多平野
樂天買野前後時間大約一星期到會到手(不同店舖或者有差異).
以上特別嗚謝"yale1107"師兄提供嘅詳盡資料.

ps:如果其他樂天購物嘅資深師兄姐們有資料追加及更正,
     請歡迎提出或指導,因為小弟真係啱啱係樂天成功購物,
     又收到好多有興趣嘅朋友留言,PM我希望幫忙所以先開呢個帖,
     如不喜歡,希望唔好見怪.

附件

Rakuten 1.JPG (308.11 KB)

2012-10-26 12:00 PM

Rakuten 1.JPG

Rakuten 2.JPG (256.67 KB)

2012-10-26 12:08 PM

Rakuten 2.JPG

TOP HOME

樂天海外配送頁面:
http://event.rakuten.co.jp

樂天官方代購服務 (no commission):
http://event.rakuten.co.jp/borderless/proxy/en/index.html#ank01
用樂天 Proxy 就可以購買整個樂天市場内任何店鋪的貨品 (包括沒有海外配送服務的店鋪)
此服務允許你在多個店鋪購物並統一配送,可以省不少郵費
推薦使用此服務,畢竟有海外配送的店鋪很少,價錢亦可能不是最平,或缺貨

TOP HOME

多謝今次 unclemcdonald 兄的網上購物教學帖  分享  
如果對樂天商品日語內容有所不明,亦可利用此http://translate.google.com.hk/網上整句翻譯
另外亦可從以下圖表來計算適合自已的尺碼

最後一提有時可善用(樂天主頁左上的 搜尋功能)常用以下字眼 如下  大特価  sale  激安  半額  30%off   40%off  限定  別注 ....  

TOP HOME

唔該哂"philip_21"師兄介紹的另一種購物方法,
呢種嘅好處師兄已經講左啦,係可以連同選購沒有提供海外配送的店舖,
但有要注意幾點:
1) 這個服務樂天需要額外收手續費 3500 yen,
2) 時間相對比較耐d(因為要透過樂天做中間人).
3) 只可以用 PayPal 付款.

另外唔該哂"龜之達人"師兄介紹的翻譯網站,
我亦有另外一個可供選擇:http://www.excite.co.jp/world/chinese/
Size量度一般都係大同小異,而每間店舖網頁上一般都有example俾大家參考.有機會量度方法可能有少少出入都唔定!

附件

2009-4-10 11:17 AM

TOP HOME

唔好意思...我想問下我除左係比商品價格和運費之外, 係咪到左之後我仲要比稅 ? 禁個稅係點計 ( 稅金直接支付給送貨員或海關) ? 禁會唔會貴好多架

商品價格和運費在購買的同時會立即扣款。進口關稅和其他稅金則是在貨物運送抵達貴國時再行徵收。請在到貨後將相關稅金直接支付給送貨員或海關。樂天和合作店家無權規定此類費用,詳情請聯繫貴國海關。

熱門搜尋: team building 補 英文

TOP HOME

回覆 5# hbll1026 的帖子

要睇間店舖而定,我試過間舖知道我係海外買家,
自動自覺括免我嘅消費稅,而香港一般黎講唔使額外再俾稅,
除非大數量嘅貨物.

ps:如有錯請更正.

附件

2009-4-10 04:32 PM

TOP HOME

=.=
睇到想買o個對danner好抵tim.......
ship對boot返唻$200得唔得呢唔知@@

忍住=.=

熱門搜尋: 寵物 用品 速遞 petpetpet 寵物 用品 速遞
唔信唔好問 我冇必要呃你

唔好pm我唔好pm我唔好pm我
有咩就開post 唔好pm我
我識就自然會答
唔好pm我迫我答你野

TOP HOME

回覆 7# gmtubephysic 的帖子

日版貴d架

TOP HOME

睇落呢個貼可以入精華

回覆 7#  gmtubephysic 的帖子
200$ shipping 可能唔係好得..因為danner一隻鞋都3.5 磅
比個表你睇
http://event.rakuten.co.jp/borderless/infoservice/

TOP HOME

回覆 7# gmtubephysic 的帖子

$200應該唔得,運費按重量計,
上次我運條牛仔褲連包裝盒要1500g,
charge我 2100 yen
所以運對鞋就...

TOP HOME

我知日版貴d呀
但有對danner low...幾fashionable xp
開頭我當十算計 要成$3000
armarm見有間好多款都做緊15% off...
不過唔會買喇...
搵唔到野做

有個表睇真係方便好多!
係唔係所有鋪都係一個shipping價架?

熱門搜尋: emotion
唔信唔好問 我冇必要呃你

唔好pm我唔好pm我唔好pm我
有咩就開post 唔好pm我
我識就自然會答
唔好pm我迫我答你野

TOP HOME

回覆 11# gmtubephysic 的帖子

應該係,因為個價目表係日本郵政局嘅.

熱門搜尋: skin eye cream 邊 隻 好

TOP HOME

好帖好帖
入黎挺你一下

TOP HOME

我分別係4月1號 & 4月3號係日本樂天市場兩間唔同的店鋪購物,連同運費後Total分別係 12000円 & 8000円。兩次都分別收到由店鋪叫佢confirm order ge email, 回覆後, 我亦分別於4月2號 & 4月8號收到由 order-confirm@rakuten.co.jp 發過來的email, 我亦理所當然以為我訂購成功, 希望貨品好快就會寄到給我。

但我於8號收到 12000円果間shop話因為我無同佢地confirm, 所以會cancel我order。我當晚就馬上打電話去credit公司check, 原來係4月1號已經有1筆差不多$900過左數, 咁我即刻email比樂天&個shop到問, 只收到樂天回覆叫我等個shop回覆。然後我今日收到order-cancel@rakuten.co.jp話會cancel我order, 但無話退翻$比我。

而我係另一8000円的交易又係咁, 明明4月8號已經扣左我$, 但今日email比我話要我提供第2張信用卡資料比佢地! =.=

請問有人遇過咁ge情況嗎? Plz help! Thzzzzz

TOP HOME

回覆 14# ccc0501 的帖子

照計你4月1日落order無理由即日扣你計數架喎!

我上次買果條牛仔褲都係4月1日落order之後即刻樂天send左個
confirm e-mail俾我,next day間店舖再e-mail俾我confirm詳情話已經ready寄出貨物,而4月3日再由間店舖send e-mail俾我話貨物已寄出仲有個EMS號碼俾我跟進,之後4月7日郵差就送到俾我啦!我今日打電話上card center想問過左幾多錢數時,佢話仲未有數,只係hold起左數.

而你嘅問題會唔會係你其他嘅簽脹?你個d數係咪hold數而未真正入數?
可能你要再check清楚d先得!

TOP HOME

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。