註冊 微博

[零售] 麻煩幫幫手!近排有無in過/做過珠寶金行 (e.g. 周生生 六福 周大福.....)

好果你有興趣就去試吓見啦!佢都有叫我用英文自我介紹,我都係好求其講幾句,反而國語着重多啲,依家多自遊行嘛!我都希望佢再打嚟啦,我已經話咗比佢聽下星期五放假,希望就到啦!

TOP HOME

我想問你呢,mabelle你係打電話定send e-mail去in ga?我未做過珠寶但有興趣.thx∼

TOP HOME

引用:
原帖由 cwhappen 於 2009-3-27 02:04 PM 發表
我想問你呢,mabelle你係打電話定send e-mail去in ga?我未做過珠寶但有興趣.thx∼
我做mabelle已經係10年前la

TOP HOME

若果有心見工,金行的人事部叫你幾時見工,你請病假都要去,(尤其周X福)否則給他們覺得你不夠誠意,要佢遷就你都幾難。
大把求職信等佢拆,切記。

TOP HOME

想問吓d珠寶金行有咩方法約時間in
或者係邊度放招聘廣告多
自己有興趣想試吓
thanks

TOP HOME

Faces有
周生生囉..成日請人,,話就話要一年exp..其實你英文自我介紹同普通話ok就得啦..
仲有最好識少少珠寶既野...俾佢睇到你好有passion..好想入呢行
周生生真係幾好ga...底薪都有7千5..福利又好...

TOP HOME

如果想學嘢,周生生同謝瑞麟都唔錯,對服務十分注重,對你以後零售業方面十分有幫助。
謝瑞麟10多年己花了幾千萬培訓員工,成績很好。

TOP HOME

回覆 16# 有苦說不出 的帖子

send o左cv~ 但無回音呀! 可能我未做過哩行啦!  

唔知有無人見得成呢?

TOP HOME

Send多幾次嘛,隔1-2個星期send一次,人事部見你send咁多次,會覺得你有誠意,都會俾機會你嘅。
傳聞早年周x福的求職信有幾尺咁高,他們求其抽信來約見,你多求職信抽中的機會都D。

TOP HOME

引用:
原帖由 dickey108 於 2009-4-10 12:19 AM 發表
Send多幾次嘛,隔1-2個星期send一次,人事部見你send咁多次,會覺得你有誠意,都會俾機會你嘅。
傳聞早年周x福的求職信有幾尺咁高,他們求其抽信來約見,你多求職信抽中的機會都D。
oh~ 原來係咁! 你咁講我又有信心再email多次啦~ haha!
我仲估佢唔覆我係因為我無經驗呀!
咁我又想問下! 你會唔會知道哩行見工d野? 同埋工作情況咁呢~
周生生同六福 邊間易請人d呢~
thanks~

TOP HOME

如果你想見以上2間嘅話,我較為建議你見周生生,你會接受到較正統的知識,尤其服務。
六福有十分複雜人事關係,跑數壓力+分大,但如果你跑數好得,就十分易上位。
見工最好了解一下求職公司的背境,上市公司編丐,有幾多間分行,周生生有分粵港澳湛同有限公司兩種,見有限公司啦。
而六福最初是由6間金行合資而成,所以命名六福。
人事部一定會問你點解唔做現職公司,要答得大體D,話公司無嘢學好了。
又會問你點解想入佢間公司,就要答佢間公司在珠寳業數一數二,最好了解贊助了多少電視節目等,
都能增加人事部的印象分。

TOP HOME

引用:
原帖由 dickey108 於 2009-4-14 01:30 AM 發表
如果你想見以上2間嘅話,我較為建議你見周生生,你會接受到較正統的知識,尤其服務。
六福有十分複雜人事關係,跑數壓力+分大,但如果你跑數好得,就十分易上位。
見工最好了解一下求職公司的背境,上市公司 ...
唔該晒呀! 你d資料好詳細, 好有用呀! 夠晒pro~  

但照你咁講! 我無哩行經驗! 咁六福會唔會易請d呢?
其實做邊間都無所謂!  但無經驗想入行都好似好難呢~

人事關係.........哩d野真係要幾複雜有幾複雜! 因我之前間公司都係好複雜~
我個經理請埋佢d朋友o既朋友, 佢個仔/女o既男/女朋友, 佢家人o既麻雀友~ 佢朋友d老公,佢下屬o既父母/仔女......等等!
簡直攪到公司係佢自己o既大家族咁!

TOP HOME

若你做那間都無所謂,就send多幾間不同珠寶店,先入行吸收經驗,過多一年才轉到其他心儀的珠寶店。
另若你曾經看到英皇請人,應該試試。
因為英皇除了珠寶金飾外,最重要有鐘錶。
如果你有機會入到鐘錶部,將來收入十分可觀。前途更好。

TOP HOME

引用:
原帖由 dickey108 於 2009-4-14 02:05 PM 發表
若你做那間都無所謂,就send多幾間不同珠寶店,先入行吸收經驗,過多一年才轉到其他心儀的珠寶店。
另若你曾經看到英皇請人,應該試試。
因為英皇除了珠寶金飾外,最重要有鐘錶。
如果你有機會入到鐘錶部,將來收 ...
thanks !
我都明白到可以見識多d野~  
不過哩d大舖應該都好難先入到!

我見有d係荃灣o既細金舖請人都要有經驗先請呀! 人工$6000

熱門搜尋: 興趣 班 team building 補習 社 learning english

TOP HOME

若果以增加知識計,入細鋪亦無妨。會較全面。
因為細鋪做法較靈活多變化,不像大鋪古扳。
會接觸到大鋪碰不到的東西。
但應做一年便轉大行,抱着入細鋪見識便算。
因為始終細鋪沒福利沒保障。

熱門搜尋: 退休 僱傭 服務 長者

TOP HOME

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。