註冊 微博

[香港] 南丫島一日遊

南丫島一日遊 E-mail 此主題給朋友

我想放假去行下南丫島呀!!不過又唔知點行好WOR!!
有冇人可以推介下條路線可以點行呀?
我得一日時間架咋~~

熱門搜尋: 律師 行

TOP HOME

我提議你搭0835班船去索罟灣,行經半山去東灣果邊(或者,唔怕辛苦o既話,上到250米高o既山頂都可以。)然後行返落東灣 -> 模達 -> 索罟灣 ->榕樹灣午餐。午餐後,可以去風車 - 北郊遊徑行北角村 - 返榕樹灣。

http://www.uwants.com/viewthread ... page=1#pid108885958

熱門搜尋: 玻璃 工程 信貸 評級

TOP HOME

引用:
原帖由 水翼屋仔 於 2009-2-25 11:52 PM 發表
我提議你搭0835班船去索罟灣,行經半山去東灣果邊(或者,唔怕辛苦o既話,上到250米高o既山頂都可以。)然後行返落東灣 -> 模達 -> 索罟灣 ->榕樹灣午餐。午餐後,可以去風車 - 北郊遊徑行北角村 - 返榕樹灣。

http ...
個度其實得一條路, 如果去睇埋風車嘅, 中途有個分X 路... 好易搵....

TOP HOME

引用:
原帖由 man-man- 於 2009-2-26 11:00 PM 發表

個度其實得一條路, 如果去睇埋風車嘅, 中途有個分X 路... 好易搵....
由榕樹灣出發就一條路好易搵,相反由索罟灣出發有好幾條行山徑的,不過一般人只會行你講果條。

TOP HOME

引用:
原帖由 rickwok 於 2009-2-27 11:12 AM 發表

由榕樹灣出發就一條路好易搵,相反由索罟灣出發有好幾條行山徑的,不過一般人只會行你講果條。
依...咁我係唔係最好由榕樹灣出發比較好??
我會去睇風車的~~^^"

TOP HOME

引用:
原帖由 yukako1984 於 2009-3-6 11:05 發表
依...咁我係唔係最好由榕樹灣出發比較好??
我會去睇風車的~~^^"
索罟灣d船平日1.5-2小時先一班。紅日12:00之後先至45分一班。

除非紅日去,否則都係先去索罟灣穩陣d。費時去到索罟灣,等好耐冇船。

TOP HOME

榕樹灣比較多野睇,熱鬧D

跟指示去索罟灣/海灘方向行,見一大分叉路有指示去風車

睇完風車返回分叉路行就到海灘,有一個農場歡迎參觀都值得去。

跟住就正式行上山>>>呢個行程方便你"萬一"覺辛苦響哩度放棄,返碼頭走人。 因為路程都吾算短。

TOP HOME

引用:
原帖由 rickwok 於 2009-3-6 12:18 PM 發表

跟住就正式行上山>>>呢個行程方便你"萬一"覺辛苦響哩度放棄, ...
呵呵~感謝~^^"
我都幾驚~因為都好耐冇行山~~
對上果次係上年去行...東坪洲

TOP HOME

我前幾天才行完榕樹灣至索古灣,冇去睇風車,我上到山頂的,全程石屎路家樂徑,不太辛苦的

熱門搜尋: 男裝 手錶 diamond pn diamond

TOP HOME

引用:
原帖由 rickwok 於 2009-3-6 12:18 PM 發表

跟住就正式行上山>>>呢個行程方便你"萬一"覺辛苦響哩度放棄, ...
講起個農場,場主都好nice,我問佢d花草既功效佢好細心同你分享

TOP HOME

少行山就不要太勉強,量力而為。

點先叫難人人都吾同,我因工作關係個個星期都行,行一日幾十公里都無問題,但我D學生行2公里以上就會死。

行少少試下先,OK既就繼續la

TOP HOME

大家好呀!我係澳門人,諗住今個禮拜到南丫島!
諗住周六中出發,行半日夠唔夠時間哩?
想由索罟灣行去榕樹灣...途中都想上東灣望下景...
夠時間嗎?想係榕樹灣搭尾班或中d既船出返中環...
有無好食既野推介下㖭哩?

熱門搜尋: 長者 translator 菲傭 退休

TOP HOME

回覆 1# yukako1984 的帖子

去索罟灣時千其咪去一間叫"威記海鮮酒家"...因為我....
上星期和朋友到南丫島一心諗住食海鮮,可能因為係食晚飯時間的關係,周圍都冇位!於是就同朋友們到其他店鋪,我們揾咗好多間都冇位呀!
最后去了一間叫"威記海鮮酒家"位置喺索罟灣,看見還有好多吉位,心諗:"唔知好唔好食嘅呢?點解間間都滿坐只得呢間只得小貓三兩隻?"但因為周圍都冇位嘅關係,而大家又肚餓於是就入去試吓。點知....中招!
呢間嘢 d 嘢食雖然平,但可惜他們的服務態度極之冇禮貌<尤其serve我哋嗰個男人叫阿達> !學劉德華話齋:今時今日咁嘅服務態度點得架?於是我們唯有忍氣order咗 d 嘢食先,諗住填飽個肚先算...點知 d 嘢食嚟到之後發覺除咗service差之外.....D 嘢食都唔新鮮嘅!魚冇魚嘅鮮味 、菜又炒到燶哂 、蝦呀蟹呀都煮得唔好食...唔怪得冇人幫襯啦!
奉勸各位朋友:千其咪貪平同埋最重要揾一d較多人去幫襯嘅鋪頭,寧願等位都冇謂揾一d冇人幫襯嘅食店....費事浪費金錢同埋仲要受人家嘅氣!真係貼錢買難受!

TOP HOME

引用:
原帖由 //. 於 2009-3-12 01:23 AM 發表
去索罟灣時千其咪去一間叫"威記海鮮酒家"...因為我....
上星期和朋友到南丫島一心諗住食海鮮,可能因為係食晚飯時間的關係,周圍都冇位!於是就同朋友們到其他店鋪,我們揾咗好多間都冇位呀!
最 ...
唉~~ 你要中傷人也找夏天啦 !
2 月中到今天的星期六 / 日 也從沒有一晚系 繁忙的一晚
由2月中開始 到復活節前 南丫島的海鮮酒家也是淡季
那有可能 有一間酒家會滿坐的 !
連網名也沒膽量的打出來 , 你太小家種的 PK仔 / 女 !

熱門搜尋: hk law

TOP HOME

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。