註冊 微博

[專業進修] 請問有沒有part-time的註冊護士課程?

請問有沒有part-time的註冊護士課程? E-mail 此主題給朋友

我一直都很想做護士,請問有沒有part-time的註冊或登記護士課程可以報讀?
我是文科生,完成了輔導及心理學的學位課程。
但我見nursing school都是full-time和收理科生的..
請問有其他途徑嗎?

TOP HOME

請問有沒有part-time的註冊或登記護士課程可以報讀?
所有course都係full time的!!

TOP HOME

我一直都很想做護士,請問有沒有part-time的註冊或登記護士課程可以報讀?
但我見nursing school都是full-time和收理科生的..
請問有其他途徑嗎?not in hongkong............................only overseas can do part-time nursing

TOP HOME

引用:
原帖由 JamesFoo 於 2009-1-12 08:00 PM 發表
請問有其他途徑嗎?not in hongkong... ...
樓主唔係講do, 係講study part time nursing course

TOP HOME

引用:
原帖由 kenleung369 於 2009-1-13 12:11 AM 發表

樓主唔係講do, 係講study part time nursing course
i mean studying nursing and working as nurse in the same time....................

熱門搜尋: 駕駛 學院

TOP HOME

引用:
原帖由 JamesFoo 於 2009-1-13 04:55 AM 發表

i mean studying nursing and working as nurse in the same time....................
可以一邊讀nursing course, 一邊做nurse??

熱門搜尋: 寵物 用品 速遞 petpetpet 寵物 用品 速遞

TOP HOME

引用:
原帖由 kenleung369 於 2009-1-14 01:56 AM 發表

可以一邊讀nursing course, 一邊做nurse??
yes, in austral you can work as nursing assistant when you are studying nursing

TOP HOME

引用:
原帖由 JamesFoo 於 2009-1-14 06:17 AM 發表

yes, in austral you can work as nursing assistant when you are studying nursing
咁你應該講明係做nursing assistant, 而唔係做nurse.

TOP HOME

我見HKU SPACE有PART-TIME EN COURSE
但就冇講幾時收生...
上一班08年4月開左啦

熱門搜尋: 健身 器材

TOP HOME

引用:
原帖由 tamatama 於 2009-1-17 07:09 PM 發表
我見HKU SPACE有PART-TIME EN COURSE
但就冇講幾時收生...
上一班08年4月開左啦
果班part time係比d EN轉RN讀的.

TOP HOME

引用:
原帖由 kenleung369 於 2009-1-20 12:21 AM 發表

果班part time係比d EN轉RN讀的.
我係講呢個wo~
HS 34-141-00 (71)
Diploma in General Nursing (Enrolled Nurses)
普通護理文憑(登記護士)

:: 課程簡介
現 時 香 港 對 護 理 人 員 的 要 求 不 斷 增 加 , 以 應 付 社 區 醫 療 及 其 他 有 關 機 構 的 需 求 。 為 此 , 香 港 大 學 專 業 進 修 學 院 和 香 港 浸 信 會 醫 院 合 辦 為 期 兩 年 (2007 – 2009) 的 普 通 護 理 文 憑 (登 記 護 士) 課 程 , 希 望 給 予 有 興 趣 從 事 護 理 的 人 士 一 個 良 機 。 香 港 浸 信 會 醫 院 是 一 所 被 香 港 護 士 管 理 局 認 可 的 護 士 訓 練 學 校 , 將 會 負 責 臨 床 護 理 指 導 及 技 巧 訓 練 ; 而 香 港 大 學 專 業 進 修 學 院 則 會 負 責 理 論 教 授 。 學 員 完 成 課 程 後 , 將 獲 香 港 大 學 專 業 進 修 學 院 和 香 港 浸 信 會 醫 院 共 同 頒 發 之 普 通 護 理 文 憑 (登 記 護 士) 。

入 學 資 格

1. 年 滿 18 歲
2. 香 港 永 久 居 民
3. 能 操 流 利 廣 東 話
4. 香 港 中 學 會 考 五 科 "E" 級 或 以 上 , 包 括 英 文 Syllabus B (或 Syllabus A 考 獲 C 級) 及 中 文 ; 其 中 曾 修 讀 理 科 為 佳 。

地 點

香 港 大 學 專 業 進 修 學 院 中 心/香 港 浸 信 會 醫 院

開 課 日 期 及 時 間

2008年 4 月

學 費

每年$35,000, 報 名 費$150

教 學 語 言

以 英 文 為 主

報 名 詳 情

請 填 妥 報 名 表 , 連 同 相 關 證 書 副 本 , $150 支 票 及 回 郵 信 封 寄 回 香 港 薄 扶 林 道 香 港 大 學 徐 展 堂 樓 9 樓 護 理 及 健 康 護 理 部 鄭 小 姐

報 名 日 期

2007 年 9 月

截 止 報 名 日 期

2007 年 10 月31日

名 額

TOP HOME

引用:
原帖由 tamatama 於 2009-1-20 11:21 PM 發表

我係講呢個wo~
HS 34-141-00 (71)
Diploma in General Nursing (Enrolled Nurses)
普通護理文憑(登記護士)

:: 課程簡介
現 時 香 港 對 護 理 人 員 的 要 求 不 斷 增 加 , 以 應 付 社 區 醫 療 及 其  ...

呢個係full time course, 開佐only 一年, 而家已經無開!!
呢個course第一年都踢走佐成十份一人!!

TOP HOME

引用:
原帖由 kenleung369 於 2009-1-20 11:39 PM 發表

呢個係full time course, 開佐only 一年, 而家已經無開!!
呢個course第一年都踢走佐成十份一人!!
係full time course???
咁奇怪既~~我click part-time course果度搵出黎既
都正常既~浸會醫院自己開既en course都full time讀兩年啦

TOP HOME

全香港的part time nursing course都係比一d在職護士進修的.
如果想入行, 就一定要讀full time course.

TOP HOME

引用:
原帖由 kenleung369 於 2009-1-21 10:34 PM 發表
全香港的part time nursing course都係比一d在職護士進修的.
如果想入行, 就一定要讀full time course.
但HA仲未招生呢

TOP HOME

18 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。