註冊 微博

關於驗車

關於驗車 E-mail 此主題給朋友

其實政府驗車有分幾多種?

唔係過左6年後便要年年驗車ma?

因為我見有D人講到話, 如果架車無登記一段時間, 要登記番便要拎去驗車便好難pass. 請問點解? 呢種驗車同年年驗車嗰種有唔同Ma?

另外最特別聽過有個人有架 1977 年既 Benz 賣, D人話1977既Benz要登記番, 要換曬全部新零件先得Pass <- 呢個又係咩回事? d零件如果無壞又做乜要換? 1977 便一定要換過曬先會比你pass ma?

謝謝!

熱門搜尋: video conference 手機
吸煙危及健康, 食少啲吧 ^o^

TOP HOME

引用:
原帖由 kaihoc 於 2009-1-8 04:16 AM 發表
其實政府驗車有分幾多種?

唔係過左6年後便要年年驗車ma?

因為我見有D人講到話, 如果架車無登記一段時間, 要登記番便要拎去驗車便好難pass. 請問點解? 呢種驗車同年年驗車嗰種有唔同Ma?

另外最特別聽過 ...
私家車 6 年後年年驗車是外判了給私人車行,如大昌行、皇冠及森拿美等,雖然政府有官員派駐到各驗車中心當值,但車房師傅去慣驗車,除非迫力唔得,所以合格率奇高!
貨車落地後就要年年驗車,要求較高,要去九龍灣政府驗車中心,樣樣要跟足,唔可以愉懶!
水貨車要逐架驗,先要驗廢氣,2000以前的車唔駛望合格,廢氣合格後再驗車身機件,兩樣合格後才可出牌,例如入架 Mobilio 或 Sienta,就要經此步驟。二十年以上車齡可豁免驗廢氣,我都等緊會唔會在 2011 年在日本買架 NSX(因已夠二十年),然後運返香港掛紅牌行街算數,慳返落地稅。
在港登記私家車如無續牌費兩年會取消登記,續牌要去政府度大驗,聽講好難合格,我就未試過,通常兩年限期到前一個禮拜,不能太早,因未夠緊急,就書面通知運輸處因在維修中,申請延長限期,通常日本車可延長 2 個月,歐洲車可廷長 3 個月,到期前再到大昌行驗車出牌一季,就可 Keep 住架車的登記,避免大驗!

TOP HOME

唔該曬.

但係呢, 有無人有經驗 (政府驗)? 想問問有咩要注意同佢會驗咩? 其實20年車我唔覺得特別話全部零件都壞.

政府大驗, 會唔會仔細到, check 避震機軟硬, 所有杯士有無爛/裂/過軟, 油門brake腳踏d膠, 張seat個軟硬等等先.

另外, 第二度睇番尼, 都希望對大家有用:

要政府驗車請注意事項!
(除給車房檢查外還要留意的地方)

1 ,車頭大燈及細燈必須是(白色or黃色),不是現行藍色燈or超白燈
<因現行私家車所用燈嵗55W~60W,改用其它燈嵗會引至光度不足及短路>
可能會燒車

2 ,如車內有安裝電視,必須拆除or拆去其Fuse or電源
<只要在車內不能操作,就不須拆去因這TV是裝飾用>

3 ,如須更換引擎一定要換回同一型號
<可在運輸處報正,型號不同就算驗車合格,都不能續牌>

4 ,如波箱是AT只可換回AT

5 ,車尾迫力燈組曾改動后,是否還有紅色反光板
<如無便要在車尾左及右加回一塊,可用單車反光鏡>

6 ,全車玻璃不能貼上任何玻璃紙及太陽紙
<頭擋風玻璃透光度高過75度,兩側70度,尾門窗44度,市面上買到玻璃紙是不合格>
如要貼上玻璃紙需符合以上要求,再去運輸處申請

<<現政府驗車中心收費>>
私家車$530 , 1.9噸以下貨車$630
Fail 翻驗$165

希望以上題供對各位朋友有用

TOP HOME

如果想入口一部車而這部車的型號從未在香港登記過的,要去運輸署做 Type Approval (Approval of Vehicle Type)。

如屬個人使用或出售,則無需接受這個檢驗。

不如你自己睇:

http://www.td.gov.hk/public_serv ... nation/index_tc.htm

TOP HOME

回覆 2# larry1234 的帖子

二十年以上車齡可豁免驗廢氣

我真係好想知在那裡可以找到這個條文?

是否你親自試過?

定係你本身係驗車.....

TOP HOME

引用:
原帖由 kwfu 於 2009-1-8 05:52 PM 發表
二十年以上車齡可豁免驗廢氣

我真係好想知在那裡可以找到這個條文?

是否你親自試過?

定係你本身係驗車.....
我有 D Friend 做水貨入口或環保回收,由日本回收廢料或舊車出口,超過二十年車齡來香港當老爺車可豁免驗廢氣,你可以從日本入架 AE86 或 Fairlady 回來,或 Benz G-Class,當然價錢唔平,但可懷舊一番,但如果買架 1998 日本車回來,好大機會廢氣唔 Passed,無得落地!

TOP HOME

回覆 6# larry1234 的帖子

Thank you!

咁我要洩而不瀉繼續去搵出真相!

熱門搜尋: 抑鬱症 mandarin monash university

TOP HOME

回覆 7# kwfu 的帖子

二十年以上唔係豁免驗廢氣!!!!!搞錯曬.
二十年以上車, 配以原裝引擎, 係可以豁免環保署喺引擎排氣同操音檢驗. 但去運輸署驗車出牌同年驗都一樣要驗廢氣.

除非係 74 年或之前既年就真係年驗都唔洗驗廢氣.

TOP HOME

回覆 8# kaihoc 的帖子

你終於解開咗我咁耐以來嘅疑團!

熱門搜尋: china airlines

TOP HOME

回覆 9# kwfu 的帖子

你有無經驗呀...

我想入呀...未試過. 想問下有無人試過?

熱門搜尋: 糖尿病 飲食 指南 foot

TOP HOME

引用:
原帖由 kaihoc 於 2009-1-8 08:29 PM 發表
你有無經驗呀...

嘩 ~~~

你同我講 d 咁嘅嘢!你想嚇死我咩!

TOP HOME

回覆 11# kwfu 的帖子

點解?

TOP HOME

引用:
原帖由 kaihoc 於 2009-1-8 08:21 PM 發表
二十年以上唔係豁免驗廢氣!!!!!搞錯曬.
二十年以上車, 配以原裝引擎, 係可以豁免環保署喺引擎排氣同操音檢驗. 但去運輸署驗車出牌同年驗都一樣要驗廢氣.

除非係 74 年或之前既年就真係年驗都唔洗驗廢氣.
詳情係點我都未試過,但如果驗環保署唔合格都好難整,因要求嚴好多,合格水平不斷收緊,一定無情講,除非不惜工本大整或換個新款引擎,至於每年運輸署出牌驗廢氣則鬆好多,很容易合格!

TOP HOME

引用:
原帖由 kaihoc 於 2009-1-8 08:29 PM 發表
你有無經驗呀...

我講正經鵅A近排日圓貴,等於在日本買架二手車運回港出牌貴過在香港買,等遲些日圓跌返 D再諗諗。

TOP HOME

回覆 14# larry1234 的帖子

我澳洲呀, 古董車呀.

熱門搜尋: fortune

TOP HOME

伸延閱讀
 26 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。