註冊 微博

[詢問] 火點的釣法??

火點的釣法?? E-mail 此主題給朋友

我本是一名新手,但是經過一兩個月不停的練習, 開始對釣魚都開始熟習起黎,各種魚類我都有釣過
毒魚都有釣過=.="
但是我最想釣既一種魚 就係火點呀??

請問各位C 兄 , 可唔可以提供一D地方 和釣法俾小弟??

同埋應該用咩餌??最好呢????

謝謝,各位

熱門搜尋: jacket polo shirt 內衣

TOP HOME

你本身用開邊種釣法

熱門搜尋: 鋼琴 課程 琴行 鋼琴 調音
喜歡Show-off人,只不過希望得到注意、尊重。
一類會展示自己家檔,証明自己財富過人;
一類會嚴厲批評他人,証明自己水平比人高;
一類更會利用謊話去優化自己表現,証明自己才華出眾……其實自我價值極低。現實生活當中……類失敗者。

TOP HOME

釣點:機本上好多地方都有,同黄脚立一樣季節性 嘅!本人經驗:用4-8磅絲,生虾!最得食!希望對你有用,祝釣爆!

TOP HOME

唔肯開口,少魚,,用セ都無用

TOP HOME

我本身用開磯桿 /筏仔 
依兩種玩法
其實我都唔係好清楚....用幾多號主線用其多號子線...><
麻煩各位C兄

TOP HOME

用筏仔生虾最好

熱門搜尋: 駕駛 學院

TOP HOME

引用:
原帖由 菊地善人 於 2008-10-15 06:11 PM 發表
我本身用開磯桿 /筏仔 
依兩種玩法
其實我都唔係好清楚....用幾多號主線用其多號子線...><
麻煩各位C兄
好多D人工石駁都好多,去釣俱店買D3吋長生蝦仔,照用磯竿浮波一樣好得食但有一樣野要注意,隻蝦一定要夠生,死少少都吾多肯食所以勾佢時要好小心,吾可以勾死隻蝦

熱門搜尋: 鋼琴 課程
樣貌對於我來說不重要,總有一天會看厭的
身材對於我來說也不重要,總有一天會變的
唯獨是∼心∼只有心是永恆不變的

TOP HOME

引用:
原帖由 子心月 於 2008-10-15 07:21 PM 發表

好多D人工石駁都好多,去釣俱店買D3吋長生蝦仔,照用磯竿浮波一樣好得食但有一樣野要注意,隻蝦一定要夠生,死少少都吾多肯食所以勾佢時要好小心,吾可以勾死隻蝦
謝謝你的意見, 我會嘗試一下
但是我想問,勾蝦??
勾蝦應該勾邊個位呀?? 唔知有無圖示???

TOP HOME

引用:
原帖由 菊地善人 於 2008-10-15 08:56 PM 發表

謝謝你的意見, 我會嘗試一下
但是我想問,勾蝦??
勾蝦應該勾邊個位呀?? 唔知有無圖示???
我會勾蝦槍位,係頭頂度避開晒D野色就就ok(即下圖紅點個度附近)勾亦吾可以太大,如果三吋蝦我會用2-3號立勾

熱門搜尋: 畫室 室內 設計 軟件 monitor linux

附件

2008-10-15 09:11 PM

TOP HOME

勾完來唔係勾蝦身!O! 學到野!O!

TOP HOME

勾虾尾都可以的

熱門搜尋: emotion

TOP HOME

引用:
原帖由 子心月 於 2008-10-15 09:11 PM 發表

我會勾蝦槍位,係頭頂度避開晒D野色就就ok(即下圖紅點個度附近)勾亦吾可以太大,如果三吋蝦我會用2-3號立勾
即係係咪避免勾到蝦腦 , 咁應該係邊個位到出呀?

TOP HOME

引用:
原帖由 菊地善人 於 2008-10-16 07:11 PM 發表

即係係咪避免勾到蝦腦 , 咁應該係邊個位到出呀?
避晒佢頭個D黑色腦/心就無問題架啦,打橫勾

TOP HOME

下午5:00-8:00 最好時間

熱門搜尋: english book
iso limited t2 5056

TOP HOME

想八掛請問為何想釣火點呢?

TOP HOME

伸延閱讀
 16 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。