註冊 微博

[美容] 如何幫狗仔刷牙

如何幫狗仔刷牙 E-mail 此主題給朋友

我買左隻牙 GEL,說明書上話細狗用 1CM,20KGS 重既狗用 2CM,咁我隻係超細狗,我就用 0.5CM,但 0.5CM只係得一粒米咁大柆咋喎!我一放落狗狗既大牙惦一惦就唔見左啦,狗隻成排咁多牙,點可以刷得晒呢?

所以想問問大家,點用咁小牙 GEL 刷得晒成排牙?

TOP HOME

引用:
原帖由 moon_wong 於 2008-9-22 01:17 PM 發表
我買左隻牙 GEL,說明書上話細狗用 1CM,20KGS 重既狗用 2CM,咁我隻係超細狗,我就用 0.5CM,但 0.5CM只係得一粒米咁大柆咋喎!我一放落狗狗既大牙惦一惦就唔見左啦,狗隻成排咁多牙,點可以刷得晒呢?

所以 ...
我諗應該係牙 gel 出口直徑 X  0.5cm, 咁應該唔只粒米咁細既

TOP HOME

引用:
原帖由 moon_wong 於 2008-9-22 01:17 PM 發表

所以 ...
如果你隻係小朋友狗狗, 其實刷牙只係比佢習慣下要刷牙咋, 我就冇乜睇話要幾多既, 唔係太太太多咪得囉, 我隻衰女成日都咬我架, 佢未係好慣

mii no. 5755 4758 7111 8477
Add us

http://hk.myblog.yahoo.com/carolandy_hk/

TOP HOME

我個女刷慣驉A不過轉牙膏味會扭呢扭去,唔喜歡
初初用手指點齯籈r,小小牙膏同佢玩鵅A習慣髐膏味就落牙刷,
因為呀女的牙仔細隻,我買人用二歲BB牙刷 :  ,
因為軟好多,呀女刷得舒服
冇指定用幾多,總之適當就可以,0.5太少喇
一步一步薄A最後會任你刷架喇

TOP HOME

謝謝大家~~~等我試下慢慢黎先~~~我昨晚用多左少少牙GEL,好似又好左DD!

熱門搜尋: cat 鞋 時裝 設計 bag 印 tee

TOP HOME

引用:
原帖由 jjessie 於 2008-9-22 08:22 PM 發表
我個女刷慣驉A不過轉牙膏味會扭呢扭去,唔喜歡
初初用手指點齯籈r,小小牙膏同佢玩鵅A習慣髐膏味就落牙刷,
因為呀女的牙仔細隻,我買人用二歲BB牙刷 :  ,
因為軟好多,呀女刷得舒服 ...
請問2歲人用個D牙刷係邊度買呀?係咪超細支的?仲細過小童個D牙刷架?

熱門搜尋: 知識 產權 玻璃 工程 信貸 評級

TOP HOME

我買Oral-B軟墊刷頭,2歲鴾刷,我試過幾個牌子,這款最好用,不會刷痛小朋友齯肉,好用 。普通超市有得買,十幾蚊一枝

熱門搜尋: 知識 產權 玻璃 工程 信貸 評級

TOP HOME

引用:
原帖由 moon_wong 於 2008-9-23 10:57 AM 發表

請問2歲人用個D牙刷係邊度買呀?係咪超細支的?仲細過小童個D牙刷架?
除o左買小童牙刷之外, 又可以用紗布包住手指, 唧牙gel到紗布上幫佢刷都得

GoWen㍿

TOP HOME

引用:
原帖由 jjessie 於 2008-9-23 11:22 AM 發表
我買Oral-B軟墊刷頭,2歲鴾刷,我試過幾個牌子,這款最好用,不會刷痛小朋友齯肉,好用 。普通超市有得買,十幾蚊一枝
thx~~等我去超市睇睇先~~~

熱門搜尋: hk law 慈善

TOP HOME

引用:
原帖由 白鳳丸 於 2008-9-23 12:03 PM 發表

除o左買小童牙刷之外, 又可以用紗布包住手指, 唧牙gel到紗布上幫佢刷都得
我都有用紗布包住手指同佢刷,不過比我個小朋友係咁咬,咬到我手指好鬼痛~~~@@

TOP HOME

引用:
原帖由 moon_wong 於 2008-9-23 01:53 PM 發表

我都有用紗布包住手指同佢刷,不過比我個小朋友係咁咬,咬到我手指好鬼痛~~~@@
無論用乜o野物件幫狗狗刷牙, 都係要俾時間佢習慣o者
我就用電動牙刷同d狗刷牙, 自己幫佢地清牙石

GoWen㍿

TOP HOME

引用:
原帖由 白鳳丸 於 2008-9-24 12:22 PM 發表

無論用乜o野物件幫狗狗刷牙, 都係要俾時間佢習慣o者
我就用電動牙刷同d狗刷牙, 自己幫佢地清牙石
請問點樣清牙石架?

TOP HOME

引用:
原帖由 moon_wong 於 2008-9-24 03:49 PM 發表

請問點樣清牙石架?
乞兒佬十蚊店有刮牙石棒賣, 不過我覺得唔就手同埋無咁好用
我o個支係用暗瘡針改裝而成, 即係一邊尖, 一邊有個圈o個種
只要將暗瘡針尖整彎少少成勾型就得(如下圖), 個人覺得勾型比直針安全及易控制
先用勾尖輕輕刮鬆牙石邊, 再用圈o個邊刮去鬆脫o既牙石, 咁就唔驚會唔小心篤損牙肉
當然要狗狗全程肯乖乖訓低俾主人搞個口先可以清到

Professional Tooth Scraper Double End Bent
Regular teeth cleanings help to promote good pet dental health.
This Bent Double End Scraper measures 6 3/4".

GoWen㍿

TOP HOME

引用:
原帖由 白鳳丸 於 2008-9-24 05:16 PM 發表

乞兒佬十蚊店有刮牙石棒賣, 不過我覺得唔就手同埋無咁好用
我o個支係用暗瘡針改裝而成, 即係一邊尖, 一邊有個圈o個種
只要將暗瘡針尖整彎少少成勾型就得(如下圖), 個人覺得勾型比直針安全及易控制
先用 ...
  嘩!好西利呀你!勁!等我都研究下整返支先!thx~~~

熱門搜尋: 駕駛 學院

TOP HOME

引用:
原帖由 moon_wong 於 2008-9-25 11:12 AM 發表

嘩!好西利呀你!勁!等我都研究下整返支先!thx~~~
如狗狗唔肯俾主人清牙石
俾佢咬生骨都會有效果

GoWen㍿

TOP HOME

伸延閱讀
 22 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。